Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2020 08:54

  A-Quant: Οι ομιλίες Πάουελ και Λαγκάρντ και τα πρακτικά της FOMC στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Οι ομιλίες Πάουελ και Λαγκάρντ και τα πρακτικά της FOMC στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα

  Η πανδημία COVID-19 άγγιξε τελικά και την καρδιά της πολιτικής σκηνής αφού ο πρόεδρος Trump και η σύζυγός του είναι πλέον ασθενείς του ιού. Το γεγονός αυτό αλλάζει το τοπίο των αμερικανικών εκλογών και είναι λογικό το μάτι των αγορών να είναι στραμμένο εκεί.

  Από την άλλη υπάρχει ακόμα σημαντική διαφωνία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων σε σχέση με την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας και έτσι το θέμα είναι ακόμα σε εκκρεμότητα. Οι δηλώσεις Lagarde από την άλλη ήταν μάλλον καθησυχαστικές σε σχέση με τον πληθωρισμό ενώ στη Βρετανία οι διαπραγματεύσεις για το Brexit συνεχίζονται.

  Το δολάριο αποδυναμώθηκε και παρότι η ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 7,9%, οι νέες θέσεις εργασίας ήταν λιγότερες του αναμενομένου. Οι αμερικανικοί δείκτες μετοχών εμφανίστηκαν βελτιωμένοι, το ίδιο και οι ευρωπαϊκοί, ο χρυσός ανέκαμψε ελαφρώς και τέλος το πετρέλαιο είχε σημαντικές απώλειες.

  Την τρέχουσα εβδομάδα, οι αγορές αναμένουν την εξέλιξη της υγείας του Donald Trump και από πλευράς τακτικής ειδησεογραφίας κυριαρχούν οι ανακοινώσεις των δεικτών PMI, οι ομιλίες Powell (FED) και Lagarde (EKT) και φυσικά τα πρακτικά της FOMC την ερχόμενη Τετάρτη που αφορούν στη μελλοντική νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδικά αντέδρασε το EURUSD μετά τη μεγάλη πτώση που είχε προηγηθεί, ανοίγοντας στο 1.1622 και κλείνοντας στο 1.1716. Το αμερικανικό νόμισμα εμφανίστηκε και πάλι αδύναμο έστω κι αν οι ευρωπαϊκές οικονομίες πιέζονται λόγω των νέων μέτρων που αναγκάζονται να πάρουν πολλές κυβερνήσεις για να αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όσο η ισοτιμία παραμένει πάνω από το 1.15, η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει ακόμα αλλοιωθεί και πάνω από το 1.1750 υπάρχουν ελπίδες για επαναπροσέγγιση της περιοχής του 1.19. Η υγεία του προέδρου Trump θα επηρεάσει πολύ τα πράγματα όπως και κάποιες ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα όπως τα πρακτικά της FOMC, οι ομιλίες των προέδρων κεντρικών τραπεζών, οι δείκτες PMI και το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική η εβδομάδα που έφυγε για το GBPUSD, με άνοιγμα στο 1.2755 και κλείσιμο στο 1.2928. Η ισοτιμία δείχνει μια φιλότιμη προσπάθεια κατοχύρωσης του 1.30 και πάλι με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit να εξελίσσονται μεν αλλά να απέχουν πολύ ακόμα από μια συμφωνία. Από την άλλη, η πανδημία του COVID-19 σαρώνει το Νησί και η κυβέρνηση αναγκάζεται να παίρνει νέα μέτρα, με το φόβο ενός νέου lockdown να πλανάται. Το 1.30 φαντάζει ρεαλιστικός βραχυπρόθεσμος στόχος αλλά και μια επαναφορά προς το 1.28 δεν μπορεί να αποκλειστεί. Πιθανό επίσης η ισοτιμία να κινηθεί σε ένα κανάλι πλάγιας τάσης μεταξύ 1.28 και 1.30.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Μικρές απώλειες για το USDJPY την προηγούμενη εβδομάδα αφού η ισοτιμία άνοιξε στο 105.50 και έκλεισε στο 105.34. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς κινήθηκε σαφώς ανοδικά στο 0.71% αλλά η το θέμα της υγείας του Donald Trump αφήνει μικρά περιθώρια διάθεσης ρίσκου στους επενδυτές. Είναι αρκετές οι εβδομάδες που η ισοτιμία κινείται γύρω από το 105 και για να υπάρξει συγκεκριμένη κατεύθυνση πρέπει είτε να υπάρξει ανοδική διάσπαση πάνω από το 105.80 είτε καθοδική διάσπαση κάτω από το 104.90.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδική η εβδομάδα για το EURJPY που από το 122.67, κατάφερε να κλείσει στο 123.41. Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ισχυρής στήριξης στο 122.50 και έστω κι αν η τρέχουσα εβδομάδα έχει ανοίξει με ανοδική ορμή, χρειάζεται επιβεβαιωμένη διάσπαση του 124.50 για να αναστραφεί η καθοδική τάση που έχει αρχίσει από τα τέλη Αυγούστου και την περιοχή τιμών του 127.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Τρίτη κατά σειρά πτωτική εβδομάδα για το EURGBP, το οποίο με κλείσιμο στο 0.9055, προσέγγισε αρκετά την τιμή ορόσημο του 0.90. Η ισοτιμία σιγά – σιγά ροκανίζει τη μεγάλη άνοδο των αρχών Σεπτεμβρίου, όπου και είχε βρεθεί από το 0.89, κοντά στο 0.93. Το 0.90 θα έχει σημαντικό ρόλο ενώ για να στοιχειοθετηθεί ανοδική αντίδραση πρέπει να δούμε τιμές πάνω από το 0.9150.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πτωτική πορεία είδαμε για το USDCAD την περασμένη εβδομάδα με την ισοτιμία να ανοίγει στο 1.3383 και να κλείνει στο 1.3310. Πρέπει να υπογραμμίσουμε πως η πτώση αυτή έλαβε χώρα όσο οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν σημαντική πτώση και δεδομένου πως το νόμισμα και η οικονομία του Καναδά εξαρτώνται πολύ απ΄το πετρέλαιο, η πτώση της ισοτιμίας πρέπει μάλλον να αποδοθεί στην αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου. Η εικόνα δείχνει μπερδεμένη γιατί από τα τέλη Αυγούστου υπάρχει ανοδική τάση που έφερε το USDCAD στο 1.3420 από την άλλη όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις διορθωτικές κινήσεις των τελευταίων ημερών.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Πτωτική η εβδομάδα που πέρασε για το USDCHF που από το 0.9280, βρέθηκε στο 0.9205. Το αδύναμο αμερικανικό δολάριο πίεσε καθοδικά την ισοτιμία που νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, κινείται ήδη αρκετά κάτω από το 0.92. Κάτω από το 0.9160, το USDCHF επιστρέφει στην καθοδική του πορεία με την επόμενη στήριξη να βρίσκεται στο 0.9050.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Το δολάριο Αυστραλίας ανέκαμψε δυναμικά την προηγούμενη εβδομάδα, καλύπτοντας μέρος των μεγάλων απωλειών που είχε προηγηθεί. Τo AUDUSD άνοιξε στο 0.7029 και έκλεισε στο 0.7162. Η εβδομάδα που διανύουμε έχει τις τρεις πρώτες μέρες αργία στην Κίνα αλλά από την άλλη τα ξημερώματα της Τρίτης ανακοινώνονται τα επιτόκια στην Αυστραλία και έτσι η μεταβλητότητα θα έχει μια ανάμικτη εικόνα. Η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου κυριαρχεί με την επόμενη αντίσταση να βρίσκεται στο 0.7210. Πάνω από αυτό το επίπεδο, η ισοτιμία κοιτάει με βάσιμες πιθανότητες το 0.7350.

  SP500

  Ανοδική αντίδραση μετά από τέσσερις καθοδικές εβδομάδες είδαμε για τον αμερικανικό δείκτη SP500 που έκλεισε στις 3,345 μονάδες και κέρδη που προσέγγισαν το 2%. Οι αγορές μετοχών αναμένουν την έγκριση του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας, το ύψος της οποίας τελεί ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Υπάρχουν επίσης ειδήσεις περί βελτίωσης της υγείας του προέδρου Trump αλλά το γεγονός ότι νόσησε θα είναι καθοριστικό για την έκβαση των εκλογών στις ΗΠΑ. Ήδη σε νέα δημοσκόπηση ο Biden, προηγείται καθαρά. Τεχνικά, χρειάζεται ανοδική διάσπαση των 3,387 μονάδων ώστε να μιλάμε για επιστροφή σε ανοδική τάση ενώ τυχόν πτώση κάτω από τις 3,300 μονάδες επαναφέρει τα σενάρια συνέχισης της διόρθωσης.

  DAX30

  Ισχνή ανοδική αντίδραση για τον γερμανικό δείκτη DAX30, ο οποίος έκλεισε στις 12,691 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη λίγο πάνω από 1%. Ο δείκτης έκανε μεσοβδόμαδα προσπάθειες προσέγγισης των 13,000 μονάδων αλλά συναντούσε κύματα πωλητών. Δεν αποκλείεται να δούμε έλλειψη σαφούς τάσης και ταλάντωση τιμών σε μικρό εύρος.

  FTSE100

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο βρετανικός δείκτης FTSE100, κλείνοντας στις 5,875 μονάδες και κέρδη κοντά στο 0.5%. Ο δείκτης συνεχίζει να κινείται κοντά στα χαμηλά αρκετών μηνών και κάθε προσπάθεια ανάκαμψης δείχνει προς το παρόν αναιμική. Διάσπαση πάνω από τις 6,000 μονάδες θα δώσει τόνους αισιοδοξίας αλλά πτώση κάτω από τις 5,740 μονάδες σημαίνει έντονο καθοδικό κανάλι.

  Χρυσός

  Έβγαλε ανοδική αντίδραση ο χρυσός την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας οριακά πάνω από τα $1,900, με κέρδη πάνω από 2%. Το ύψος του πακέτου βοήθειας που αναμένεται στις ΗΠΑ θα έχει καθοριστικό ρόλο το επόμενο διάστημα όπως και η εξέλιξη της πανδημίας που ενδέχεται να στρέψει τους επενδυτές σε λύσεις χαμηλού ρίσκου όπως είναι ο χρυσός. Δεκανίκι στην ανάκαμψη του χρυσού που είδαμε ήταν ασφαλώς και το αδύναμο δολάριο και δεν αποκλείεται να βλέπουμε μια πρόσκαιρη κατάσταση ισορροπίας των τιμών, γύρω από τα $1,900.

  Πετρέλαιο

  Σημαντική πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την εβδομάδα που μας πέρασε, με τα futures να κλείνουν λίγο κάτω από τα $37 με απώλειες πάνω από 7.5%. Ο COVID-19 χτύπησε το προεδρικό ζεύγος στις ΗΠΑ, το οικονομικό πακέτο βοήθειας ακόμα εκκρεμεί ενώ ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής τον Σεπτέμβριο κατά 160 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως. Την Τρίτη επίσης ανακοινώνεται το Short Term Energy Outlook που θα δώσει τον τόνο σε όλη την αγορά ενέργειας. Τεχνικά, την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου προσέγγισαν αρκετά τα χαμηλά αρκετών μηνών στα $36.10 αλλά τυχόν θετικά νέα για την εξέλιξη της υγείας του Donald Trump μπορεί να επιφέρει ένα μίνι ράλι στις τιμές. Η κατάσταση πάντως στην παγκόσμια οικονομία δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για ισχυρή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

  Bitcoin

  Πτωτικά κινήθηκε το Bitcoin την εβδομάδα που μας πέρασε, κλείνοντας στα $10,670 και απώλειες της τάξης του 1%. Υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη που αφορά στο γνωστό ανταλλακτήριο BitMEX αφού οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ τους κατηγόρησαν πως παρέχουν ακαταχώρητη πλατφόρμα συναλλαγών και πλέον υπάρχει πιθανότητα ακόμα και για φυλακίσεις. Το Bitcoin μετά από αυτές τις εξελίξεις έχασε 4% της αξίας του ενώ βεβαιώθηκαν ρευστοποιήσεις αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων στο εν λόγω ανταλλακτήριο. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν είδαμε κατάρρευση, αντιθέτως είδαμε ανθεκτικότητα πάνω από τα $10,500 και έτσι η ανοδική εικόνα του Bitcoin δεν έχει αλλοιωθεί προς το παρόν.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης, δεν είναι προσωπική οικονομική ή επενδυτική συμβουλή και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση ή δραστηριότητα. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονoμική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με έναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:03 22/10

  Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Τουρκία, νέα κατρακύλα της λίρας

  Κατακόρυφη πτώση σημειώνει εκ νέου η τουρκική λίρα, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας εξέπληξε τις αγορές.

  22:24 21/10

  Πτώση 4% για την τιμή του πετρελαίου

  Υποχώρησαν τα futures πετρελαίου την Τετάρτη, με τις τιμές των ΗΠΑ να κλείνουν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω της μιας εβδομάδας.

  21:31 21/10

  Beige Book της Fed: Περιορισμένος ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης στις αρχές Οκτωβρίου

  Μόνο λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η έκθεση παρουσιάζει την εικόνα μιας χλιαρής οικονομίας.

  21:16 21/10

  Σε υψηλό άνω του ενός μήνα η τιμή του χρυσού

  Ανοδικά, για τρίτη διαδοχική ημέρα, κινήθηκε η τιμή του χρυσού κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω του ενός μήνα.

  21:19 19/10

  ΔΝΤ: Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υπό πίεση και το 2021

  Το Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάκαμψης των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, καθώς δεν βλέπει σημαντική ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, πάνω...

  18:12 19/10

  Rabobank: Η Τουρκία χρειάζεται και νέα αύξηση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 150 μ.β.

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα πρέπει να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών στην συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της επόμενης Πέμπτης.

  11:04 19/10

  Εκλογές, Brexit, Covid: Η Ebury για την εβδομάδα που έρχεται στις αγορές

  Παγκοσμίως, στις μετοχές γίνεται ξεπούλημα, όπως και στην πίστωση, ενώ οι επενδυτές επιστρέφουν σε ασφαλή καταφύγια, κυρίως στο δολάριο, στο ιαπωνικό γεν και στο ελβετικό φράγκο.

  08:56 19/10

  A-Quant: Σημαντικές οι ομιλίες Lagarde και Powell αυτή την εβδομάδα

  Ο κορωνοϊός καλπάζει σε Ευρώπη και Αμερική με νέα περιοριστικά μέτρα να βρίσκονται στο τραπέζι.

  11:26 12/10

  Ebury: Η εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

  Οι ελπίδες για μια σημαντική δέσμη δημοσιονομικών κινήτρων στις ΗΠΑ  προκάλεσαν ανακούφιση στους επενδυτές κι ένα ράλι σε μετοχές και πιστώσεις παγκοσμίως.

  08:21 12/10

  A - quant: Επανήλθε η διάθεση για ρίσκο στις αγορές

  Στο επίκεντρο των επενδυτών ο Τραμπ και το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

  11:30 09/10

  Capital Economics: Αυξημένος κίνδυνος για πλήρη κατάρρευση στο νόμισμα, τα ομόλογα και τις τράπεζες της Τουρκίας

  Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει γίνει ο νούμερο ένα κίνδυνος για τους επενδυτές.