Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Σεπ-2020 08:25

  A-Quant: Τα βλέμματα των επενδυτών για άλλη μία εβδομάδα στην πανδημία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Τα βλέμματα των επενδυτών για άλλη μία εβδομάδα στην πανδημία

  Οι φόβοι για την πανδημία COVID-19 εντείνονται αφού και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει ανησυχητικά αλλά και νέα περιοριστικά μέτρα έρχονται στο τραπέζι σε πολλές χώρες.

  Αυτό ώθησε τους επενδυτές να στραφούν στο αμερικανικό δολάριο που θεωρείται ασφαλέστερη επιλογή. Αντίθετα, τα περισσότερα από τα άλλα νομίσματα υποχώρησαν, με εξαίρεση το ιαπωνικό γιεν, που έχει κι αυτό χαρακτηριστικά ασφαλούς επιλογής.

  Πτωτικά επίσης κινήθηκαν οι αγορές μετοχών ενώ το ισχυρό δολάριο παρέσυρε πτωτικά και τα εμπορεύματα, με τον χρυσό ειδικά να σημειώνει μεγάλη πτώση. Ειδικά για τις αγορές μετοχών, ο Σεπτέμβριος είναι ένας κακός μήνας παραδοσιακά.

  Την τρέχουσα εβδομάδα, η πανδημία θα συγκεντρώσει και πάλι τα βλέμματα των επενδυτών ενώ σιγά σιγά εισερχόμαστε και σε έντονη προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ. Η εβδομάδα περιέχει επίσης έντονη ειδησεογραφία (όπως στην αρχή κάθε μήνα) με την ανακοίνωση της ανεργίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή να κυριαρχεί.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Εβδομάδα σημαντικής πτώσης για το EURUSD που άνοιξε στο 1.1840 και έκλεισε στο 1.1630, με το δολάριο να ενισχύεται σημαντικά και το ευρώ να αποδυναμώνεται αφού οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίρνουν περιοριστικά μέτρα λόγω του δευτέρου κύματος COVID-19. Η ισοτιμία πλησιάζει επικίνδυνα την στήριξη του 1.15 η οποία μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα της και με τόσο ισχυρό δολάριο, η πτώση δεν αποκλείεται να συνεχιστεί. Το περιβάλλον είναι πολύ ρευστό αφού πλησιάζουμε στις αμερικανικές εκλογές. Ήδη η δημοσίευση των Financial Times για την χαμηλή φορολογική του Donald Trump τα τελευταία 15 χρόνια, έχει προκαλέσει τριγμούς, ενώ αρχίζουν και τα debates των υποψηφίων. Από την πλευρά της Ευρώπης, η ειδησεογραφία είναι φτωχή αυτήν την εβδομάδα (υπάρχει η ομιλία της Christine Lagarde τη Δευτέρα) ενώ αντίθετα με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή.
   

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά έκλεισε η εβδομάδα για το GBPUSD, με άνοιγμα στο 1.2922 και κλείσιμο στο 1.2740. Οι συνομιλίες Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μπει σε μια πιο ελπιδοφόρα φάση και αναμένεται να επανεκκινήσουν αυτήν την εβδομάδα αλλά τα νέα περιοριστικά μέτρα ελέω COVID-19 στο Νησί σε συνδυασμό με το πολύ ισχυρό δολάριο, αφήνουν μεγάλες πιθανότητες για περαιτέρω πτώση. Τυχόν καθοδική διάσπαση του 1.2670 θα δώσει εντονότερο πτωτικό τόνο στην ισοτιμία ενώ ας δοθεί και κάποια προσοχή στην ανακοίνωση του βρετανικού ΑΕΠ την Τετάρτη.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Καθαρή ανοδική αντίδραση είδαμε για το USDJPY την εβδομάδα που μας πέρασε, με την ισοτιμία να ξεκινάει από το 104.50 και να κλείνει την Παρασκευή στο 105.56. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς κινείται ελαφρώς πτωτικά στο 0.65% αλλά το ισχυρό δολάριο κυριάρχησε τις αγορές. Οι περισσότερες πιθανότητες συγκλίνουν στη συνέχιση της ανόδου αλλά το ιαπωνικό νόμισμα συγκεντρώνει κι αυτό χαρακτηριστικά ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου και έτσι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Τρίτη κατά σειρά πτωτική εβδομάδα για το EURJPY με την ισοτιμία να ανοίγει στο 123.77 και να κλείνει στο 122.78. Η δύναμη του γιεν λόγω των χαρακτηριστικών του ως ασφαλής επιλογή και η αδυναμία του ευρώ αφού η Ευρώπη σαρώνεται από το δεύτερο κύμα του COVID-19, ίσως συντείνουν στη συνέχιση της πτώσης ενώ κομβικό ρόλο θα παίξει η διάσπαση ή μη, της στήριξης στο 122.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ελαφρώς πτωτικά έκλεισε η εβδομάδα για το EURGBP αφού και τα δύο νομίσματα (ευρώ και στερλίνα) εμφάνισαν αδυναμίες. Το άνοιγμα εβδομάδας ήταν στο 0.9152 και το κλείσιμο στο 0.9123 και πλέον οι εξελίξεις γύρω από το COVID-19 και τα νέα περιοριστικά μέτρα αλλά και οι συνομιλίες για το Brexit θα δώσουν τον τόνο το επόμενο διάστημα. Η πτώση για να παγιωθεί, χρειάζεται καθοδική διάσπαση του 0.9070 ενώ η άνοδος θα ενισχυθεί πάνω από το 0.9150.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Τρίτη κατά σειρά εβδομάδα ανοδικής αντίδρασης για το USDCAD και ακόμα ισχυρότερη από τις δύο προηγούμενες. Η τιμή ανοίγματος ήταν στο 1.3195 και η τιμή κλεισίματος στο 1.3385. Το ισχυρό αμερικανικό νόμισμα και η πτώση στις τιμές του πετρελαίου έδωσαν το στίγμα αυτής της εικόνας και μια διάσπαση πάνω από το 1.3420 ίσως ανοίξει το δρόμο για επαναφορά της ισοτιμίας στην περιοχή του 1.36 – 1.37 όπου βρίσκονταν το καλοκαίρι που μας πέρασε.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Την εβδομάδα που μας πέρασε, είδαμε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο για το USDCHF από τον περασμένο Μάρτιο. Η ισοτιμία άνοιξε στο 0.9095 και έκλεισε στο 0.9288 , σχεδόν 200 pips υψηλότερα. Το ισχυρό δολάριο αφήνει παράθυρο για περαιτέρω άνοδο με την περιοχή τιμών του 0.9360 να βρίσκεται στο στόχαστρο.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτώση βγαλμένη από την αρχή της πανδημίας είδαμε για το AUDUSD την προηγούμενη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 0.7287 και κλείσιμο στο 0.7027. Η ισοτιμία γυροφέρνει επικίνδυνα την τιμή ορόσημο του 0.70 και πιθανή διάσπασή της, θα δώσει έντονο τόνο καθοδικής κίνησης στο AUDUSD. Η πτώση στις τιμές εμπορευμάτων και το ισχυρό αμερικανικό νόμισμα πίεσαν πολύ την ισοτιμία αλλά δεν αποκλείονται και ανοδικές αντιδράσεις αγοραστών, γύρω από το 0.70.

  SP500

  Τέταρτη εβδομάδα απωλειών για τον αμερικανικό δείκτη SP500 που έκλεισε στις 3,284 μονάδες με απώλειες που άγγιξαν το 1%. Ο Σεπτέμβριος τελικά ήταν έντονα διορθωτικός μήνας για τον δείκτη μετά από το ράλι που ξεκίνησε από τα τέλη Μαρτίου. Ο τεχνολογικός τομέας πληρώνει βαρύ τίμημα ενώ το νέο οικονομικό πακέτο βοήθειας από τη FED για την ανάσχεση των επιπτώσεων λόγω της πανδημίας, είναι ακόμα στα χαρτιά. Η εικόνα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ όπως θα ανακοινωθεί την προσεχή Παρασκευή θα επηρεάσει σημαντικά την αγορά μετοχών. Τεχνικά, μια πτώση κάτω από τις 3,200 μονάδες θα βυθίσει ακόμα περισσότερο το συναίσθημα των αγορών ενώ αντιθέτως, τόνους αισιοδοξίας μπορεί να δώσει μια προσέγγιση των 3,400 μονάδων.

  DAX30

  Ισχυρά πτωτική η εβδομάδα για τον γερμανικό δείκτη DAX30, ο οποίος έκλεισε στις 12,550, σημειώνοντας απώλειες πάνω από 4%. Παρατηρούμε ότι η ευρωπαϊκή αγορά μετοχών διορθώνει εντονότερα σε σχέση με την αμερικανική και η παραμονή του δείκτη κάτω από τις 13,000 μονάδες δεν είναι θετικό στοιχείο. Χωρίς να αποκλείονται ευκαιριακές ανοδικές αντιδράσεις, σημαντικό ρόλο στην πτωτική πορεία του δείκτη, θα έχει η κατοχύρωση ή η απώλεια των 12,200 μονάδων.

  FTSE100

  Πτωτικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο βρετανικός δείκτης FTSE100, κλείνοντας στις 5,850 μονάδες, περίπου 2% χαμηλότερα. Η πανδημία που σαρώνει το Νησί δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία αν και διαφαίνεται διάθεση ανοδικών αντιδράσεων από το τέλος της εβδομάδας που μας πέρασε.

  Χρυσός

  Με μεγάλη πτώση για τις τιμές του χρυσού, έκλεισε η περασμένη εβδομάδα. Ο χρυσός έκλεισε στα $1,863.50, σημειώνοντας απώλειες σχεδόν 5%. Η βασικότερη αιτία είναι το πολύ ισχυρό δολάριο (μην ξεχνάμε πως ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια). Το νέο οικονομικό πακέτο βοήθειας ακόμα αναμένεται στις ΗΠΑ ενώ μεγάλο ρόλο θα παίξει η ανακοίνωση της ανεργίας στις ΗΠΑ, την προσεχή Παρασκευή. Η καθοδική ή μη διάσπαση των $1,830 έχει κι αυτή τη σημασία της αλλά ανοδικές αντιδράσεις πάνω από τα $1,900 είναι ικανές να αναστρέψουν το κλίμα.

  Πετρέλαιο

  Διορθωτικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την εβδομάδα που μας πέρασε, με τα futures να κλείνουν λίγο πάνω από τα $40, με πτώση λίγο πάνω από 2%. Η εικόνα των θεμελιωδών στοιχείων δεν άλλαξε σημαντικά παρά μόνο όσο αφορά στη μεγάλη άνοδο του δολαρίου. Αυτή η σταθεροποίηση των τελευταίων εβδομάδων γύρω από τα $40, δείχνει μια νέα κατάσταση ισορροπίας αλλά και μια διστακτικότητα των επενδυτών λόγω της ζήτησης η οποία παραμένει μειωμένη. Από την πλευρά της παραγωγής, ο ΟΠΕΚ απαιτεί πειθαρχία όσο αφορά στη συμφωνία περικοπής αλλά ο νέος πονοκέφαλος λέγεται Λιβύη, αφού η ασταθής πολιτική κατάσταση στη χώρα δημιουργεί ασυνέπειες. Το προφίλ του πετρελαίου είναι μάλλον σταθεροποιητικό προς ελαφρά πτωτικό.

  Bitcoin

  Με μικρές απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το Bitcoin, κλείνοντας στα $10,780, περίπου 1.3% χαμηλότερα. Είναι φανερό ότι για την εποχή, η νέα κατάσταση ισορροπίας είναι μεταξύ $10,000 και $11,000. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι την προσεχή Παρασκευή λήγει ένας μεγάλος αριθμός options σε Bitcoin, αξίας σχεδόν 1 δισ. δολαρίων, με τις μέγιστες τιμές και για το put και για το call να βρίσκονται πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα. Επίσης, το πλήθος των calls είναι μεγαλύτερο από αυτό των puts. Αυτό το γεγονός φυσικά ευνοεί μια ανοδική κίνηση και μια ανοδική διάσπαση των $11,000 θα δώσει ακόμα εντονότερο τόνο.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης, δεν είναι προσωπική οικονομική ή επενδυτική συμβουλή και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση ή δραστηριότητα. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονoμική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.

  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με έναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:59 17/05

  Το ευρώ ενισχύεται 0,20%, στα 1,0459 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,70% και διαμορφώνεται στα 1,2410 δολάρια.

  00:11 17/05

  Μπορεί να επιβιώσει το ευρώ εάν πέσει κάτω από το 1 δολάριο;

  Το ευρώ δεν ήταν ποτέ τόσο φθηνό έναντι του δολαρίου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, μπορεί όμως να γίνει ακόμα φθηνότερο.

  22:09 16/05

  Νέο άλμα 3% για το πετρέλαιο με φόντο το επικείμενο εμπάργκο στη Ρωσία

  Νέα κλιμάκωση προς τα 115 δολάρια παρουσίασαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου.

  18:51 16/05

  Κοντά σε υψηλό 5 ετών έναντι του ευρώ το ρούβλι

  Το ρούβλι είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο μέχρι στιγμής φέτος.

  12:58 16/05

  Χάνει (εκ νέου) τις 30.000 δολάρια το Bitcoin - "Βουτιά" 5% το Ethereum

  Το TerraUSD διαπραγματεύεται κοντά στα 14 σεντς.

  10:32 16/05

  Ebury: Εβδομάδα ανακοίνωσης στοιχείων που θα δείξουν τον δρόμο στις κεντρικές τράπεζες

  Στο επίκεντρο και πάλι οι πληθωριστικές πιέσεις.

  09:10 16/05

  Κίνα: Διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο

  Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διατήρησε το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο, υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να διατηρήσει το επιτόκιο δανεισμού στο ίδιο επίπεδο όπως και τον προηγούμενο μήνα.

  08:22 16/05

  A-quant: Αναπόφευκτη η επερχόμενη ύφεση

  Γεωπολιτική ένταση και πληθωρισμός συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

  11:27 13/05

  Νέα βουτιά η τουρκική λίρα, σε υψηλό από το 2008 τα CDS

  Η λίρα υποχωρεί για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση σήμερα.

  12:33 12/05

  Νέο ράλι του δολαρίου

  Το δολάριο σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό 20 ετών την Πέμπτη καθώς οι ανησυχίες ότι η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί το ράλι του πληθωρισμού θα πλήξει την...

  11:35 12/05

  Άνοδος 9% για το φυσικό αέριο - Ήπια ανοδικά και το πετρέλαιο

  Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια έφτασε να ενισχύεται κατά 17%.

  09:10 12/05

  Βουτιά χωρίς φρένα στα κρύπτο - Χαμηλό διετίας το Bitcoin, γκρεμίζεται με -20% το Ethereum

  "Μηδένισε" το Luna, νέα βουτιά 10% για το TerraUSD, ενώ έχει χαθεί κεφαλαιοποίηση άνω των 200 δισ. δολαρίων από το σύνολο της αγοράς τις τελευταίες ώρες.

  19:27 11/05

  Ράλι ανακούφισης στις ευρωαγορές με ώθηση Λαγκάρντ

  Το σήμα αύξησης επιτοκίων της Λαγκάρντ υπερίσχυσε του νέου πληθωριστικού σοκ στις ΗΠΑ.

  13:23 11/05

  Σε ελεύθερη πτώση τα κρυπτονομίσματα UST και luna της Terra

  Μάχη να διατηρηθεί πάνω από τα 30.000 δολάρια δίνει το Bitcoin, καθώς σημειώνει πτώση 5,48% τις τελευταίες 24 ώρες.

  12:36 11/05

  Υψηλότερα κινείται το ευρώ μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ

  Άνοδο 0,4% καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου στα 1,0575, καθώς η πρόεδρος της ΕΚΤ, Λαγκάρντ, παρουσίασε ένα χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και μια δεκαετία.