Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Σεπ-2020 10:15

  Αντέχει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αντέχει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου;

  Του Matthew Ryan, Senior Market Analyst της εταιρίας διεθνών πληρωμών Ebury

  Η στερλίνα έχασε την Πέμπτη περισσότερο από 0,5% έναντι των σημαντικότερων ομολόγων της, αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε ανοιχτή την πιθανότητα για αρνητικά επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Παρακολουθώντας το απόγευμα της Πέμπτης τη συνάντηση, σημειώσαμε ότι πιθανότατα ο κύριος παράγοντας επίδρασης στην τιμή της στερλίνας θα ήταν η ψηφοφορία για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Αγγλίας. Η ψηφοφορία ήταν σχετικά τολμηρή, με τους υπεύθυνους για την χάραξη της πολιτικής να ψηφίζουν ομόφωνα υπέρ της μη αλλαγής. Υπήρξε η εικασία ότι κάποια μέλη της επιτροπής θα μπορούσαν να ψηφίσουν για αύξηση στην αγορά assets. Ωστόσο, το αποτέλεσμα με την ομόφωνη απόφαση (9-0) ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο και είχε τιμολογηθεί από τις αγορές. 

  Αναμφίβολα, μεγάλη προσοχή δόθηκε στα σχόλια της επιτροπής για τα αρνητικά επιτόκια. Στα πρακτικά της συνεδρίασης σημειώθηκε ότι η επιτροπή είχε συζητήσει τη χρήση αρνητικών επιτοκίων και είχε ενημερωθεί σχετικά με το πώς μια τέτοια πολιτική "θα μπορούσε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, εφόσον οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και την παραγωγή το δικαιολογούσαν". 

  Αυτή η διατύπωση είναι μια μικρή υποχώρηση από σχόλια της επιτροπής νωρίτερα αυτόν το μήνα. Σε αυτά, είχε σημειωθεί ότι οι αρνητικές τιμές ήταν μέρος της εργαλειοθήκης μέτρων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Η Τράπεζα σημείωσε ότι "θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητές της".

  Αυτή η αλλαγή ως προς τα αρνητικά επιτόκια στη ρητορική της Τράπεζας επισκίασε την ψηφοφορία για το QE και ήταν ο λόγος για την αρνητική κίνηση της στερλίνας το απόγευμα της Πέμπτης. 

  Όπως περιμέναμε, η Τράπεζα μίλησε επίσης για τους αυξανόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως λόγω του Brexit. Η πρόβλεψη του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε στην πραγματικότητα προς τα πάνω, με βάση τα πρόσφατα εγχώρια οικονομικά στοιχεία που ήταν πιο θετικά από τα αναμενόμενα. Ωστόσο, η Επιτροπή σημείωσε ότι οι προοπτικές είναι "ασυνήθιστα αβέβαιες", αναφέροντας ρητά το Brexit, την πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και το τέλος του προγράμματος αναστολής εργασίας. Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι προβλέψεις της Τράπεζας υπολόγισαν την ομαλή μετάβαση έως την 1η Ιανουαρίου σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία για τη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία. Αυτό μπορεί να είναι ελαφρώς αισιόδοξο, οπότε δεν θα εκπλαγούμε εάν δούμε μια πτωτική αναθεώρηση αυτών των προβλέψεων τους επόμενους μήνες, εάν το Brexit δεν προχωρήσει όπως προβλέπει η Τράπεζα.

  Πιστεύουμε ότι η διατύπωση των ανακοινώσεων της Τράπεζας της Αγγλίας αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα η Τράπεζα να διευκολύνει ξανά την πολιτική στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, όταν θα ανακοινώσει  το επόμενο σύνολο οικονομικών προβλέψεων. Παρόλο που η μετάβαση σε μια πολιτική αρνητικών επιτοκίων (NIRP) είναι μια τέτοια επιλογή διευκόλυνσης, πιστεύουμε ότι αυτό  παραμένει εξαιρετικά απίθανο για το 2020. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να μειωθεί η τιμή των 10 μονάδων βάσης στο μηδέν. Εξακολουθούμε να έχουμε την άποψη ότι η πιο πιθανή κίνηση θα ήταν η Τράπεζα να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά επιπλέον 50 δισεκατομμύρια στερλίνες τον Νοέμβριο, αυξάνοντας το συνολικό ποσό των αγορών έως τα 795 δισεκατομμύρια στερλίνες. Αυτό θα γίνει όλο και πιο πιθανό μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εάν οι προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου αρχίσουν να επηρεάζουν την μέχρι τώρα ανθεκτική οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:39 27/10

  Τραμπ ή Μπάιντεν; Ένα κρίσιμιο ερώτημα για τη Βρετανία μετά το Brexit

  Την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να χειραφετηθεί εντελώς από την ΕΕ, η "ειδική της σχέση" με τις ΗΠΑ κινδυνεύει με αναταράξεις σε περίπτωση ήττας του Ντόναλντ Τραμπ.

  16:16 24/10

  Ιρλανδία: Αναμένει την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και ΕΕ, για την περίοδο μετά το Brexit

  " Η αίσθηση μου είναι ότι ο (Βρετανός) πρωθυπουργός θέλει [εμφατικά] μία συμφωνία," δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν.

  14:03 23/10

  Τρας: Έχει σημειωθεί "πραγματική πρόοδος" στις εμπορικές συνομιλίες του Brexit

  Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σημειώσει πραγματική πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες του Brexit και μια συμφωνία είναι δυνατή αλλά εάν το μπλοκ δεν καταλήξει σε μια συμφωνία, τότε η Βρετανία...

  18:48 21/10

  Brexit: Ξανακάθονται από αύριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Βρετανία

  Οι δύο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, ο Μισέλ Μπαρνιέ για την ΕΕ και ο Ντέιβιντ Φροστ για τη Βρετανία, είναι προγραμματισμένο να συζητήσουν τηλεφωνικά το θέμα μετά τις 2 το μεσημέρι.

  17:50 21/10

  Η ΕΕ εξετάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit

  Ο στόχος είναι να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση μια μόνιμη ρήξη μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ.

  11:51 21/10

  Μπαρνιέ: "Εφικτή" μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο

  Σαρλ Μισέλ: "Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει να λάβει μια σημαντική απόφαση για το μέλλον toy".

  11:43 21/10

  Σέφτσοβιτς: Η Βρετανία πρέπει να σεβαστεί το σύμφωνο αποχώρησης, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι

  Οι δύο πλευρές συνεχίζουν να "απέχουν μεταξύ τους" στα θέματα της αλιείας και των κανόνων ισότιμου ανταγωνισμού.

  11:22 21/10

  Σαρλ Μισέλ: Το Λονδίνο πρέπει να λάβει μια απόφαση για το Brexit

  ''Η Βρετανία έχει να λάβει κυρίαρχες επιλογές για το Brexit και αυτές θα καθορίσουν τη μελλοντική της πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ''.

  21:42 20/10

  Brexit: Οι 27 "δεν θα έχουν νέα προσέγγιση", παραμένουν "έτοιμοι να διαπραγματευτούν", λέει η Γαλλία

  Όπως προειδοποίησε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

  00:05 20/10

  Φίλος ή εχθρός του Τζόνσον και της Βρετανίας ο Μπάιντεν;

  Οι εκλογές στις ΗΠΑ απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες και οι "Κασσάνδρες" για τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την μετά Τραμπ Αμερική έχουν ήδη αρχίσει να μοιρολογούν έντονα. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας...

  20:12 19/10

  Βρετανός υπουργός λέει ότι το ΗΒ θα είναι καλύτερα εκτός ΕΕ και η Τερέζα Μέι σαστίζει στη Βουλή

  Η Μέι, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιούλιο του 2019, αφού η συμφωνία της για το Brexit καταψηφίστηκε επανειλημμένα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

  16:09 18/10

  Επιμένει για συμφωνία "τύπου Καναδά" το Λονδίνο

  Τις θέσεις του Λονδίνου σε μία κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες συνοψίζει ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ με παρεμβάσεις του σε βρετανικά ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο.

  09:19 17/10

  Moody’s: Μείωσε το αξιόχρεο της Βρετανίας κατά μία βαθμίδα

  Το κατατάσσει στο επίπεδο Aa3 (από Aa2) λόγω των συνεπειών του Brexit και της πανδημίας του κορονοϊού.

  19:50 16/10

  Κλιμακώνει η Βρετανία για Brexit: "Τέλος" οι διαπραγματεύσεις με ΕΕ για εμπορική συμφωνία

  Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τον Μπαρνιέ να ματαιώσει την επικείμενη επίσκεψή του στο Λονδίνο.

  16:41 16/10

  Τι δήλωσαν Μισέλ, Μακρόν και Μέρκελ για το Brexit

  "Δεν υπάρχουν διχογνωμίες".