Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Αυγ-2020 08:27

  Α - quant: Τα μέτωπα του κορονοϊού και των γεωπολιτικών εντάσεων δεν προϊδεάζουν για χαμηλή μεταβλητότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Α - quant: Τα μέτωπα του κορονοϊού και των γεωπολιτικών εντάσεων δεν προϊδεάζουν για χαμηλή μεταβλητότητα

  Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με τις ανακοινώσεις για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και αποτελέσματα λίγο καλύτερα του αναμενομένου, με την ανεργία τον Ιούλιο να υποχωρεί στο 10.2%. Παράλληλα ο πρόεδρος Trump με τέσσερα εκτελεστικά διατάγματα που ανακοίνωσε, προσπαθεί να ανακουφίσει την πληγείσα από τον κορονοϊό αμερικανική οικονομία αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχώς αυξάνει εντυπωσιακά και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ξεπέρασε τα 18 εκ. σε όλον τον κόσμο. Το δολάριο ανέκαμψε την Παρασκευή και περιόρισε κατά πολύ τις εβδομαδιαίες απώλειες ενώ το ευρώ συνέχισε την ανοδική του πορεία. Η αγορά μετοχών ήταν ανοδική για ακόμα μια εβδομάδα ενώ εντυπωσιακά συνεχίστηκε το ράλι στον χρυσό. Το ράλυ των τεχνολογικών μετοχών φαίνεται να έχει σταματήσει ίσως προσωρινά , αλλά η ένταση στις αμερικανο-κινέζικες σχέσεις που το επηρεάζουν σημαντικά αναμένεται να συνεχιστεί περαιτέρω.

  Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι πιο ήρεμη από πλευράς τακτικής ειδησεογραφίας αλλά τα μέτωπα του COVID-19 και των γεωπολιτικών εντάσεων (βλ. ΗΠΑ – Κίνα) δεν προϊδεάζουν για χαμηλή μεταβλητότητα.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδικά κινήθηκε το EURUSD για ακόμα μια εβδομάδα, με άνοιγμα στο 1.1770 και κλείσιμο στο 1.1786. Τα κέρδη ήταν μεγαλύτερα μέχρι την Παρασκευή (υψηλό εβδομάδας πάνω από το 1.19) όπου και το δολάριο ανέκαμψε. Το EURUSD συνέχισε ανοδικά για έβδομη κατά σειρά εβδομάδα αλλά το αμερικανικό νόμισμα εμφανίζεται πολύ υποτιμημένο με τον δείκτη δολαρίου να έχει πέσει πάνω από 10% από τα τέλη Μαρτίου, γεγονός όχι πολύ σύνηθες. Αν και μακροπρόθεσμα ίσως να έχουμε μπει σε ένα κύκλο εξασθένισης του δολλαρίου, δεν είναι απίθανη μια αντίδραση που ίσως διορθώσει την μεγάλη άνοδο για την ισοτιμία που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες.


  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Σταθεροποιητικές προς καθοδικές τάσεις επεκράτησαν στο GBPUSD την περασμένη εβδομάδα, με την ισοτιμία να ανοίγει στο 1.3076 και να κλείνει στο 1.3051 και να εμφανίζει σχετικά χαμηλή μεταβλητότητα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να επανέλθει σταδιακά στην κανονικότητα εν μέσω κορονοϊού αλλά μια έρευνα 2,000 εργοδοτών έδειξε ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις σχεδιάζει μείωση προσωπικού μέσα στο τρέχον τρίμηνο. Από την άλλη, υπάρχουν δηλώσεις αξιωματούχων ότι το θέμα του Brexit σημειώνει προόδους αλλά αν μια πιθανή ισχυροποίηση του δολαρίου, ρίξει την ισοτιμία κάτω από το 1.30 τότε ίσως δούμε έντονες διορθωτικές κινήσεις. Την τρέχουσα εβδομάδα ανακοινώνεται η ανεργία και το ΑΕΠ στο Η.Β. και οπωσδήποτε αυτά τα νέα θα επιδράσουν στη στερλίνα.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ελαφρώς ανοδικά έκλεισε την εβδομάδα το USDJPY με άνοιγμα στο 105.77 και κλείσιμο στο 105.92. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς κινείται σταθερά γύρω από το 0.57% επιβεβαιώνοντας τις σταθεροποιητικές τάσεις αλλά μια κάποια αισιοδοξία που πηγάζει από τα θετικά νέα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ και τα πρόσφατα εκτελεστικά διατάγματα του προέδρου Trump, ίσως δώσουν μια ώθηση στο δολάριο. Η ισοτιμία πάντως χρειάζεται μια ισχυρή ώθηση πάνω από το 106.50 για να εδραιωθεί η ανάκαμψή της.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ακόμα μια ανοδική εβδομάδα για το EURJPY (η 7η κατά σειρά) με άνοιγμα στο 124.53 και κλείσιμο στο 124.84. Αυτή η άνοδος πάντως περιορίστηκε αρκετά την Παρασκευή όπου και σημειώθηκε μια διόρθωση τιμών αφού η ισοτιμία είχε υπερβεί το 125. Υπάρχει μια σχετική ισορροπία μεταξύ των δύο νομισμάτων και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε μια σταθεροποίηση τιμών γύρω από την κρίσιμη περιοχή τιμών του 125.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ελαφρώς ανοδικά έκλεισε η εβδομάδα για το EURGBP αφού ξεκινώντας λίγο κάτω από το 0.90, κατάφερε να κλείσει στο 0.9030. Το κλείσιμο αυτό, μάλλον δίνει περισσότερες πιθανότητες προς την πλευρά της ανόδου, η οποία όμως απαιτεί διάσπαση του 0.9150 προκειμένου να αποκτήσει χαρακτηριστικά τάσης.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ελαφρώς καθοδική η εβδομάδα για το USDCAD, που από την περιοχή του 1.34, έκλεισε στο 1.3383. Τα χαμηλά εβδομάδας ήταν προς το 1.32 αφού οι ενισχυμένες τιμές πετρελαίου βοήθησαν το καναδικό δολάριο αλλά από την Πέμπτη που άρχισε να σταθεροποιείται και να ενισχύεται το αμερικανικό νόμισμα, η εικόνα άλλαξε. Αν αυτή η ανάκαμψη σταθεροποιηθεί πάνω από το 1.34 τότε αυξάνουν και οι πιθανότητες συνέχισης και διεύρυνσης της ανοδικής αντίδρασης για την ισοτιμία.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Η κατρακύλα της ισοτιμίας USDCHF συνεχίστηκε μέχρι την περασμένη Πέμπτη όπου και είδαμε χαμηλά κοντά στο 0.9050 αλλά μια ανάκαμψη του δολαρίου προκάλεσε το κλείσιμο εβδομάδας στο 0.9125. Αν όντως βιώσουμε μια ευρύτερη ανάκαμψη του αμερικανικού νομίσματος τότε θα ανασάνει και η ισοτιμία που πιέζεται έντονα τους τελευταίους μήνες. Αυτό απαιτεί όμως ανοδική διάσπαση του 0.9240.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Η άνοδος για το AUDUSD συνεχίστηκε για έβδομη εβδομάδα και η ισοτιμία έκλεισε στο 0.7158, περίπου 30 pips υψηλότερα από το άνοιγμα. Ο πληθωρισμός στην Κίνα μόλις ανακοινώθηκε στο 2.7% (λίγο καλύτερος του αναμενομένου) και η ισοτιμία δείχνει να κρατάει το 0.7150 αλλά δείχνουν να μαζεύονται νέα μαύρα σύννεφα στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας και σε συνδυασμό με κάποια πιθανή ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου, δεν αποκλείεται να επιφέρουν διορθωτικές τάσεις στο AUDUSD.

  SP500

  Ισχυρά ανοδική η περασμένη εβδομάδα για τον δείκτη SP500 που έκλεισε στις 3,347 μονάδες και κέρδη κοντά στο 2.4%. Πλέον είμαστε μια ανάσα μακριά από τα υψηλά των 3,400 μονάδων του περασμένου Φεβρουαρίου και έρχονται νέα μηνύματα αισιοδοξίας μετά το πακέτο ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Trump. Από την άλλη όμως, οι νέες εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθώς και η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 με αμείωτη ένταση, δημιουργούν προβληματισμούς. Όσο και να είναι δελεαστική η προσέγγιση των 3,400 μονάδων, πολλοί μεγάλοι επενδυτές αρχίζουν να αποχωρούν σταδιακά από την αγορά μετοχών των ΗΠΑ και πιθανόν η αγορά να περιμένει εναύσματα για να διορθώσει.

  DAX30

  Ανοδικά κινήθηκε ο γερμανικός δείκτης DAX30 την εβδομάδα που πέρασε, με κλείσιμο στις 12,695 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3.3% περίπου. Αυτό έγινε μετά από δύο πτωτικές εβδομάδες και επανέφερε τα σενάρια αισιοδοξίας για τις 13,000 μονάδες και πάλι αφού πολλοί επενδυτές θεωρούν ως ευκαιρία την ευρωπαϊκή αγορά μετοχών αυτήν την περίοδο.

  FTSE100

  Ανοδικά και ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την περασμένη εβδομάδα που έκλεισε στις 6,025 μονάδες και κέρδη που προσέγγισαν το 2.8%. Το κλείσιμο πάνω από τις 6,000 σαφώς μοιράζει χαμόγελα και σε συνδυασμό με συνθήκες υποτίμησης της αγοράς των ευρωπαϊκών μετοχών, ίσως δημιουργήσουν σενάρια περαιτέρω ανόδου.

  Χρυσός

  Ασταμάτητο το ράλι στον χρυσό, με το πολύτιμο μέταλλο πραγματικά να καλπάζει και να κλείνει την εβδομάδα στα $2,046 και κέρδη κοντά στο 2.7%. Η άνοδος του δολαρίου την Παρασκευή περιόρισε κάπως τα κέρδη αφού μέχρι τότε είδαμε και τιμές πάνω από τα $2,088. Η ανοδική τάση δεν αμφισβητείται και εδράζεται στα χαρακτηριστικά του ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου που έχει ο χρυσός αλλά και στον πληθωρισμό χρήματος από τα πρόσφατα αλλά και τα αναμενόμενα συνεχή πακέτα βοήθειας των κεντρικών τραπεζών. Ελλοχεύει πάντως ο κίνδυνος διόρθωσης γιατί και το αμερικανικό δολάριο μπορεί να ανακάμψει αλλά και κάποιοι μεγάλοι επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους.

  Πετρέλαιο

  Η spot τιμή του πετρελαίου έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ανοδικά στα $22.37 και η τιμή των futures με εξίσου ανοδική διάθεση, έκλεισε στα $41.55, και κέρδη λίγο πιο κάτω από 3%. Μέσα στην εβδομάδα οι τιμές ήταν σημαντικά υψηλότερες και ξεπέρασαν τα $43.50 αλλά η ισχυροποίηση του δολαρίου αλλά και τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα του COVID-19 δεν αφήνουν να εξελιχθεί μια ανοδική τάση και έτσι δεν αποκλείεται το πετρέλαιο να παραμείνει στη γνωστή ζώνη τιμών μεταξύ $40 και $43 που κινείται εδώ και μερικές εβδομάδες.  

  Bitcoin

  Μεγάλη η άνοδος για το Bitcoin την εβδομάδα που μας πέρασε με κλείσιμο στα $11,683 και εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 5.5%. Το εντυπωσιακότερο είναι ότι την τρέχουσα εβδομάδα, συνεχίζει να καλπάζει και ήδη κινείται πάνω από τα $12,000. Φαίνεται ότι το Bitcoin αποκτά στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων, κοινά χαρακτηριστικά ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου όπως ο χρυσός και έτσι οι διεθνείς ανησυχίες για COVID-19, για ένα νέο ψυχρό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας αλλά και τα συνεχή πακέτα στήριξης με πληθωρισμό χρήματος, ενισχύουν τις τιμές. Αν η διάσπαση πάνω από τα $12,000 παγιωθεί τότε δεν αποκλείεται να δούμε και τα $13,000 αρκετά σύντομα.
   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

   
  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
   
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:15 29/07

  Το κινεζικό "καμπανάκι κινδύνου" για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

  Ξεχάστε τα σχέδιά σας για ένα ήσυχο, χαλαρωτικό καλοκαίρι. Οι χρηματιστηριακές αγορές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο υποχωρούν - και όταν οι κινεζικές μετοχές "γυρίζουν" πτωτικά, η...

  17:26 26/07

  Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 870 μονάδες με 5 ημέρες ανόδου

  Τελικά κατάφερε να κάνει το 5x5 το Χρηματιστήριο και να διευρύνει την ανάκαμψη από τα χαμηλά των 830 μονάδων.

  13:45 26/07

  Βρίσκει ανοδική διέξοδο το Χρηματιστήριο

  Σταδιακά καταφέρνει να ελέγξει τις πιέσεις του και να επιβεβαιώσει τα επίπεδα των 860 μονάδων.

  18:54 23/07

  Πώς κινήθηκαν τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

  Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί και σήμερα το ευρώ.

  14:34 23/07

  Η Κροατία θέλει να αποτυπώσει τον Νίκολα Τέσλα στο μελλοντικό ευρώ της - Οργή Σερβίας

  Ο μεγάλος εφευρέτης ήταν Σέρβος γεννημένος στο έδαφος της σημερινής Κροατίας.

  10:30 16/07

  Μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

  Με τους επενδυτές να εστιάζουν σε μακροοικονομικά στοιχεία και σε εταιρικά αποτελέσματα.

  08:05 16/07

  Η αλήθεια για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν χρηματοδοτεί ούτε μικρές, ούτε μεσαίες ούτε μεγάλες επιχειρήσεις. Όχι από επιλογή του σημερινού υπουργείου οικονομικών, αλλά των ευρωπαίων.

  10:29 15/07

  Απώλειες για τις ευρωπαϊκές αγορές

  Με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Στο επίκεντρο και τα εταιρικά αποτελέσματα.

  10:53 14/07

  Τραπεζικές πιέσεις αλλάζουν το κλίμα στο Χρηματιστήριο

  Μοιρασμένα πρόσημα και δοκιμασία πέριξ των 870 μονάδων είναι η εικόνα σήμερα στο χρηματιστήριο.

  10:30 14/07

  Μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές

  Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της Βρετανίας.

  09:33 14/07

  Yποχωρούν οι ασιατικές αγορές

  Στον απόηχο της ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ.

  15:52 13/07

  Το ευρώ υποχωρεί 0,11% στα 1,1848 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,21% και διαμορφώνεται στα 1,3854 δολάρια.

  10:42 13/07

  Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

  Στο επίκεντρο τα μακροοικονομικά στοιχεία.

  09:30 13/07

  Ενισχύονται οι ασιατικές αγορές - Κέρδη άνω του 1% για το Χονγκ Κονγκ

  Στο επίκεντρο τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας.

  10:37 12/07

  Ebury: Στο επίκεντρο των επενδυτών ο πληθωρισμός των ΗΠΑ

  Η ανακοίνωση του οποίου αναμένεται αύριο.