Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουλ-2020 08:40

  A-quant: H αδυναμία του δολαρίου "συμφέρει" όλες τις πλευρές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-quant: H αδυναμία του δολαρίου "συμφέρει" όλες τις πλευρές

  Η επίτευξη συμφωνίας στην Ε.Ε., αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα την περασμένη εβδομάδα αφού το Ευρώ ενισχύθηκε σημαντικά. Αντίθετα το αμερικανικό δολάριο κατρακύλησε σε χαμηλά δύο περίπου ετών, εν μέσω της καλπάζουσας πανδημίας του κορoνοϊού αλλά και της πρόσφατης έντασης ΗΠΑ – Κίνας. H αδυναμία του δολαρίου είναι κάτι που φαίνεται να "συμφέρει" όλες τις πλευρές τη δεδομένη στιγμή και τις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες αγορές και αναμένεται να συνεχιστεί αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στη διεθνή σκηνή.

  Οι αγορές μετοχών κινήθηκαν μάλλον σταθεροποιητικά με σκαμπανεβάσματα μέσα στην εβδομάδα, ο χρυσός συνέχισε την φρενήρη άνοδό του ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου. Αυτήν την εβδομάδα, ξεχωρίζει η συνεδρίαση της FED αλλά σαφώς υπάρχουν κι άλλες σημαντικές ανακοινώσεις, όπως η ανεργία στην Ε.Ε. και στη Γερμανία, και τα ΑΕΠ της Γερμανίας, της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ. Οι τρεις καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές αυτήν την εποχή είναι: οι εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Μεγάλη άνοδο σημείωσε το EURUSD την προηγούμενη εβδομάδα, που από το 1.1411, έκλεισε την Παρασκευή στο 1.1655. Η συμφωνία των μελών της Ε.Ε. επετεύχθη μετά από  4 ημέρες διαπραγματεύσεων και θεωρήθηκε πολύ σημαντική στιγμή στην ιστορία της αφού από τα 750 δις Ευρώ, τα 390 δις θα δοθούν ως επιχορηγήσεις και τα 360 δις ως δάνειο με χαμηλό επιτόκιο. Αντίθετα, το αμερικανικό νόμισμα βυθίστηκε (ο Δείκτης Δολαρίου έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 2018), επηρεασμένο και από την πρόσφατη ένταση ΗΠΑ – Κίνας με αφορμή το Χονγκ Κονγκ. Αυτή την εβδομάδα ξεχωρίζει η συνεδρίαση της FED στις ΗΠΑ για τα επιτόκια τη νομισματική πολιτική αλλά μάλλον η ισοτιμία έχει βάλει πλώρη για υψηλότερα επίπεδα και πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για επίπεδα τιμών στο 1.1750 και πιο μακροπρόθεσμα, ακόμα και για 1.20.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Σημαντική η άνοδος την εβδομάδα που μας πέρασε για το GBPUSD. Η ισοτιμία άνοιξε στο 1.2546 και έκλεισε κοντά στην περιοχή του 1.28 με βασικότερη αιτία την μεγάλη αδυναμία του δολαρίου αφού σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, απέχει ακόμα πολύ. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, το αμερικανικό νόμισμα βυθίζεται ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα η ισοτιμία να έχει διασπάσει την κρίσιμη αντίσταση του 1.2813 φαίνεται να οδεύει προς το 1.30. Με δεδομένο πάντως ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για Brexit χωρίς συμφωνία αλλά και με βάση την επί του πιεστηρίου απόφαση του Boris Johnson για καραντίνα όσων Βρετανών επιστρέφουν από την Ισπανία, μια πιθανή εξισορρόπηση του δολαρίου, ίσως επιφέρει έντονες διορθωτικές κινήσεις για την ισοτιμία.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτική η εβδομάδα για το USDJPY, που από το 107.07, βρέθηκε να κλείνει την Παρασκευή στο 106.12. Το επιτόκιο του αμερικανικού 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 0.58% αλλά και το Γιεν φαίνεται να ξαναβρίσκει χαρακτηριστικά ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου. Η στήριξη του 106 έχει πλέον διασπαστεί καθοδικά και ίσως δοκιμαστεί αυτήν την εβδομάδα, η πιο μακροπρόθεσμη στήριξη του 104.50.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Η μεγάλη δυναμική που απέκτησε το Ευρώ, υπερκέρασε την πρόσκαιρη ενίσχυση του Γιεν και έτσι η ισοτιμία EURJPY κινήθηκε έντονα ανοδικά με άνοιγμα στο 122 και κλείσιμο στο 123.69. Η αντίσταση του 124.40 άντεξε και φαίνεται να υπάρχει ένα μπρα-ντε-φερ μεταξύ δύο ισχυρών νομισμάτων αυτήν την εποχή. Τυχόν διάσπαση της περιοχής του 124.40, θα ενισχύσει περαιτέρω την ανοδική τάση της ισοτιμίας, με την επόμενη αντίσταση να βρίσκεται στο 127.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Με άνοδο έκλεισε η εβδομάδα για το EURGBP, που από το 0.9083 έκλεισε την Παρασκευή στο 0.9110. Με δεδομένη τη δύναμη του Ευρώ λόγω της πρόσφατης συμφωνίας και αν υπάρξει διάσπαση του 0.92, δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Μακροπρόθεσμα η δυναμική του ευρώ και η αδυναμία της Βρετανικής οικονομίας ίσως οδηγήσει την ισοτιμία ακόμα και στο 1:1.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Σημαντική πτώση σημείωσε η ισοτιμία USDCAD την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 1.3568 και κλείσιμο στο 1.3421. Η μεγάλη αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου λόγω των ανησυχιών για τις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας αλλά και της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων στην αμερικανική επικράτεια, δημιουργούν καθοδικές τάσεις και πλέον η περιοχή τιμών του 1.3315 είναι πολύ σημαντική γιατί κάτω από αυτήν, δεν αποκλείεται να δούμε και τιμές κοντά στο 1.30. Στην αντίθετη περίπτωση πάντως, ίσως η ισοτιμία βγάλει ανοδική αντίδραση, επιστρέφοντας προς το 1.3650.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Μετά από τέσσερις πτωτικές εβδομάδες, ακολούθησε μία ακόμα, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση πτώση για το USDCHF. Η ισοτιμία από το 0.9387, κατρακύλησε στο 0.9205 ενώ ήδη την τρέχουσα εβδομάδα, κινείται αρκετά κάτω από το 0.92. Η περιοχή τιμών του 0.9170 – 0.9180 αποτελεί κρισιμότατη στήριξη και έτσι δεν αποκλείεται να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους, τυχόν αγοραστές.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Επωφελήθηκε από την αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου και το νόμισμα της Αυστραλίας και έτσι το AUDUSD, από το 0.6985, έκλεισε την εβδομάδα στο 0.7106. Ενισχυτικός παράγοντας ανόδου αποτελεί ασφαλώς και το πρόσφατο ράλι στις τιμές του χρυσού αλλά στους αντίποδες, η ανησυχία για την πρόσφατη κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την ισοτιμία. Μια διάσπαση της ζώνης του 0.72 θα ενισχύσει το σενάριο ανοδικής τάσης αλλά υπάρχει πάντα η περίπτωση το αμερικανικό νόμισμα να σταθεροποιηθεί (επίκειται και η FED την Τετάρτη) και έτσι να ασκηθούν πιέσεις προς την περιοχή του 0.70 και πάλι.

  SP500

  Ελαφρώς πτωτικά έκλεισε η εβδομάδα για τον δείκτη SP500 που έκλεισε στις 3,203 μονάδες με απώλειες περίπου 0.35%. Εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, ο δείκτης δυσκολεύεται να ξεπεράσει καθαρά τα επίπεδα των 3,200 μονάδων αφού οι γεωπολιτικές ανησυχίες και τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού αποτελούν τροχοπέδη. Την παρούσα εβδομάδα, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα πολλών μεγάλων εταιρειών (Amazon, Apple, Facebook κλπ) και αυτό θα αποτελέσει βαρόμετρο για τον δείκτη. Τυχόν καθοδική διάσπαση των 3,200 μονάδων πάντως θα είναι αρνητικό μήνυμα και ίσως οδηγήσει σε περαιτέρω διόρθωση.

  DAX30

  Πτωτικά έκλεισε η εβδομάδα για το γερμανικό δείκτη DAX30, στις 12,815 μονάδες, μειωμένος κατά 1% περίπου. Αυτή η πτώση συντελέστηκε προς το τέλος της εβδομάδας αφού στην αρχή της, υπήρχαν ανοδικές τάσεις. Ήταν η πρώτη διόρθωση μετά από τρεις κατά σειρά ανοδικές εβδομάδες αλλά υπάρχει προβληματισμός γιατί η μη επίτευξη διατήρησης των 13,000 μονάδων, ίσως σηματοδοτήσει περαιτέρω διόρθωση. Βέβαια η ευρωπαική και η γερμανική αγορά μετοχών παρουσιάζουν πιο ελκυστικές αποτιμήσεις από τις αμερικάνικες και μετά την συμφωνία στην ΕΕ ίσως δούμε αύξηση των επενδύσεων σε ευρωπαικές μετοχές από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

  FTSE100

  Ισχυρά πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την περασμένη εβδομάδα αφού έκλεισε στις 6,077 μονάδες με απώλειες περίπου 3%. Εδώ και έξι εβδομάδες είναι εμφανής η έλλειψη τάσης στον δείκτη, που κινείται μεταξύ 6,000 και 6,300 μονάδων. Χρειάζονται ισχυρότερες εξελίξεις για την απόκτηση τάσης αλλά η προσέγγιση των 6,000 μονάδων, προβληματίζει. Η Βρετανική οικονομία έχει δρόμο μπροστά της για να ξεπεράσει τις αδυναμίες της και αυτό αναμένεται να ταλαιπωρήσει τις μετοχικές αξίες. 

  Χρυσός

  Εκρηκτικό ράλι για τις τιμές του χρυσού την περασμένη εβδομάδα, με κλείσιμο στα $1,900 και κέρδη που προσέγγισαν το 5%. Το ακόμα εντυπωσιακότερο όμως είναι πως η τρέχουσα εβδομάδα άνοιξε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, πάνω από τα $1,950! Τα υψηλά του Σεπτεμβρίου του 2011 που αποτελούσαν ρεκόρ τιμών έχουν καταρριφθεί και φαίνεται πως η μεγάλη ρευστότητα στην αγορά, ειδικά από τη FED με το πλεόνασμα χρήματος που δημιουργεί, σπρώχνει τους επενδυτές στην αγορά χρυσού. Πλέον, μόνον οι ρευστοποιήσεις κερδών είναι ικανές να σταματήσουν το ράλι και στον ορίζοντα υπάρχει το ψυχολογικό επίπεδο των $2,000.

  Πετρέλαιο

  Η spot τιμή του πετρελαίου έκλεισε την περασμένη εβδομάδα πάνω από τα $20, επιβεβαιώνοντας την ανάκαμψη μετά από το πρόσφατο σοκ. Η τιμή των futures έκλεισε στα $41.30 με κέρδη 1.8% περίπου. Υπάρχουν αναφορές πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση της πανδημίας, ίσως καθυστερήσει και έτσι η βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της ζήτησης του πετρελαίου τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η εξέλιξη της πανδημίας και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και την εβδομάδα που διανύουμε και τυχόν διάσπαση της τιμής στα $41.60 μπορεί να ανοίξει το δρόμο για αρκετά υψηλότερα επίπεδα τιμών. 

  Bitcoin

  Μεγάλη άνοδο σημείωσε το Bitcoin την προηγούμενη εβδομάδα, καταφέρνοντας να υπερβεί για πρώτη φορά μετά τις αρχές Ιουνίου, πάνω από τα $10,000. Πιο συγκεκριμένα, το κλείσιμο εβδομάδας ήταν στα $9,945 και κέρδη 8% περίπου αλλά προς το τέλος της εβδομάδας είδαμε τιμές ακόμα και στα $10,200. Επί του παρόντος, το Bitcoin ενισχύεται κι άλλο και ήδη κινείται στα $10,215 αλλά χρειάζεται και η επιβεβαίωση της διάσπασης των $10,500 ώστε να μιλάμε για καθαρή ανοδική κίνηση. Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι πολύ σημαντικά γιατί σε αυτά υπάρχει πλειάδα μακροπρόθεσμων αγοραστών και η ισορροπία κερδισμένων/χαμένων εξαρτάται πολύ από τη διακύμανση των τιμών γύρω από τα $10,000. Δεν αποκλείεται το Bitcoin να έχει εισέλθει σε νέο κανάλι πλάγιας κίνησης.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

   
  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
   
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:16 05/08

  Συνεχίζει το ράλι του σε επίπεδα-ρεκόρ ο χρυσός

  Ο χρυσός κερδίζει πάνω από 30% φέτος καθώς η υποχώρηση του αποδόσεων στα ομόλογα και η πρόσφατη αποδυνάμωση του δολαρίου ενισχύουν την ελκυστικότητα του.

  12:06 05/08

  SocGen: Long θέσεις στον χρυσό, short στις μετοχές – Οι τρεις λόγοι για ράλι χωρίς φρένο στο πολύτιμο μέταλλο

  Παρά την "έκρηξη" που έχει σημειώσει ο χρυσός, αγγίζοντας νέα ιστορικά υψηλά και "σπάζοντας" το φράγμα των $2.000, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους θα "νικήσει" μετοχές και ομόλογα.

  11:50 05/08

  Νέα κατρακύλα για την τουρκική λίρα, χάνει ξανά το επίπεδο των 7 λιρών/δολ.

  Βαριές απώλειες γνωρίζει και σήμερα η λίρα. Το επιτόκιο στις συναλλαγές swap εκτινάχθηκε στο 1.000% στις ξένες αγορές.

  16:37 04/08

  Πτώση άνω του 1% για το πετρέλαιο

  Η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού δημιουργεί ανησυχίες για μείωση της ζήτησης.

  16:05 04/08

  Alpha Bank: Πού οφείλεται η άνοδος της τιμής του χρυσού

  Σε ετήσια βάση, η τιμή του χρυσού καταγράφει κέρδη της τάξης του 38%.

  22:02 03/08

  Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός με μικρά κέρδη

  Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας ο χρυσός, σημειώνοντας και νέο ρεκόρ, με το πολύτιμο μέταλλο να ξεπερνά στα υψηλά της ημέρας το ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 δολ. ανά ουγγιά.

  09:11 03/08

  A-Quant: Η πανδημία του κορoνοϊού συνεχίζει και προβληματίζει

  Το αμερικανικό νόμισμα υπέστη καθίζηση. Τι θα κινήσει αυτή την εβδομάδα τις αγορές.

  16:27 30/07

  WSJ: Η Τουρκία ξεμένει από πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει την κατρακύλα της λίρας

  Το νόμισμα καταγράφει μεγάλες απώλειες αυτή την εβδομάδα.

  15:39 30/07

  Τουρκία: Η νέα πτώση της λίρας αναζωπυρώνει τους φόβους για κρίση

  Σε αρνητικά επίπεδα τα συναλλαγματικά αποθέματα, εκτιμούν αναλυτές.

  21:27 29/07

  Τι πυροδοτεί την "τρέλα" για χρυσό και για πόσο καιρό

  Ο χρυσός προσεγγίζει τα 2000 δολ/ουγγιά, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η τάση αυτή παραμένει "εκτός ελέγχου". Στην ζυγαριά των αιτίων αυτής της "εκτός ελέγχου" πορείας βαραίνουν με πραγματικούς όρους...

  11:50 29/07

  Capital Economics: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και οι προκλήσεις προς Ελλάδα θα φέρουν το "τέλος" της τουρκικής λίρας

  Εκτιμά ότι η λίρα δεν είναι απίθανο να βυθιστεί στο επίπεδο του 8 με 9 έναντι του δολαρίου.

  19:00 28/07

  Νέα κατρακύλα για την τουρκική λίρα

  Αν και οι τουρκικές τράπεζες έχουν πουλήσει $2,5 δισ. για να βοηθήσουν το νόμισμα.

  15:48 28/07

  Goldman Sachs: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τον χρυσό

  Σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει το ράλι του πολυτίμου μετάλλου. Ποιοι παράγοντες το "εξασφαλίζουν".

  12:16 27/07

  "Ταύρος" για τις ευρωπαϊκές μετοχές η Goldman Sachs – Οι πέντε λόγοι που θα "τρέξουν"

  Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υπεραποδώσουν σημαντικά των υπόλοιπων αγορών την περίοδο της ανάκαμψης.

  11:26 27/07

  Αδύναμο δολάριο – το ευρώ κάνει πάρτι

  Το κύριο ζήτημα στις αγορές συναλλάγματος εξακολουθεί να είναι η γενικευμένη αδυναμία του δολαρίου.