Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουλ-2020 08:30

  Α-Quant: Στις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων το βλέμμα των αγορών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Α-Quant: Στις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων το βλέμμα των αγορών

  Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορoνοϊού να σαρώνει σε όλον τον κόσμο, νωρίτερα απ’ όσο περιμέναμε και με τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών ήδη να διάγει την τέταρτη μέρα χωρίς συμφωνία έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα. Το αμερικάνικο δολάριο είχε την τέταρτη κατά σειρά εβδομάδα με απώλειες, οι αγορές μετοχών ανέβηκαν ενώ τα εμπορεύματα (χρυσός, πετρέλαιο) κινήθηκαν μάλλον σταθεροποιητικά. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται με αγωνία στην Ευρώπη η επικείμενη συμφωνία ενώ από την τακτική ειδησεογραφία ενδιαφέρον έχουν οι δείκτες PMI που ανακοινώνονται την Παρασκευή για ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Με το δολάριο να εμφανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες αδύναμο και με την αβεβαιότητα της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, το EURUSD ξεκινώντας από την περιοχή του 1.13, σκαρφάλωσε μέχρι το 1.1427 την περασμένη εβδομάδα. Τα πράγματα είναι πολύ εύθραυστα γιατί η ανακοίνωση μιας συμφωνίας στην Ευρώπη μπορεί να εκτοξεύσει το ευρώ ακόμα και πάνω από τα υψηλά του Μαρτίου στο 1.15 ενώ στην αντίθετη περίπτωση, το ευρώ θα μπορούσε να βυθιστεί στο 1.12. Η Σύνοδος Κορυφής και οι τυχόν αποφάσεις της θα μπορούσαν να αποτελέσουν ορόσημο για την ισοτιμία τους επόμενους μήνες και φυσικά αναμένεται άνοδος της μεταβλητότητας τις στιγμές των εξελίξεων. Την  Παρασκευή, με την ανακοίνωση των δεικτών PMI του Ιουλίου, η επενδυτική κοινότητα θα πάρει μια καλή γεύση από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Διορθωτικά κινήθηκε η στερλίνα έναντι του αμερικανικού δολαρίου την περασμένη εβδομάδα με άνοιγμα στο 1.2628 και κλείσιμο στο 1.2567. Με τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για χαμηλά επιτόκια το επόμενο διάστημα, με την έλλειψη σοβαρών εξελίξεων στο θέμα της συμφωνίας του Brexit και με την προσπάθεια της βρετανικής οικονομίας να συνέλθει από το lockdown, φαίνεται πως η στερλίνα ήταν πιο αδύναμη από το αδύναμο δολάριο. Δεν αποκλείεται πάντως, σε ενδεχόμενη συνέχιση της αδυναμίας του δολαρίου, η ισοτιμία να ανακάμψει προς την περιοχή του 1.28.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ακόμα μια σταθεροποιητική εβδομάδα είδαμε για το USDJPY, που έκλεισε στο 107.03, μόλις 15 pips πάνω από το εβδομαδιαίο άνοιγμα. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε ελαφρώς στο 0.61% και διανύουμε την έκτη κατά σειρά εβδομάδα που η ισοτιμία κινείται σ’ένα στενό εύρος τιμών γύρω από το 107. Χρειάζεται έντονη ειδησεογραφία και δυνατές εξελίξεις για να μπορέσει να ξεφύγει από αυτήν την περιοχή.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Με το ευρώ ιδιαιτέρως ενισχυμένο, το EURJPY έκλεισε την εβδομάδα στο 122.30, σημειώνοντας ισχυρά κέρδη σε σχέση με το άνοιγμα του 120.75. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, η ισοτιμία συνεχίζει και κινείται έντονα ανοδικά και έτσι δεν αποκλείεται (ιδιαίτερα σε περίπτωση συμφωνίας στην Ευρώπη), να δούμε προσέγγιση των υψηλών του έτους, στο 124.40.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Εμφανώς ανοδικά κινήθηκε το EURGBP την εβδομάδα που μας πέρασε, ανοίγοντας στο 0.8945 και κλείνοντας στο 0.9092. Υπήρξε και πάλι υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου του 0.90 και αν επιτευχθεί συμφωνία στην Ευρώπη, πιθανό να δούμε τιμές πάνω από το 0.92. Χρειάζεται πάντως ιδιαίτερη προσοχή γιατί οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ακόμα μια ουδέτερη εβδομάδα για το USDCAD, με άνοιγμα και κλείσιμο κοντά στο 1.3580 και ιδιαιτέρως χαμηλή μεταβλητότητα. Η εικόνα των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες είναι ομοίως σταθεροποιητική και έτσι η ισοτιμία δε λέει να ξεφύγει από την περιοχή τιμών του 1.36. Την Τρίτη ανακοινώνονται οι λιανικές πωλήσεις και την Παρασκευή ο πληθωρισμός για την οικονομία του Καναδά αλλά χωρίς σοβαρή μεταβολή στις τιμές του πετρελαίου ή χωρίς μεταβολές στο αμερικανικό νόμισμα, η ισοτιμία μάλλον θα παραμείνει στα γνωστά επίπεδα τιμών.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ακόμα μια πτωτική εβδομάδα (έστω και ήπια) για το USDCHF που άνοιξε την εβδομάδα κοντά στην περιοχή του 0.94 και έκλεισε στο 0.9386. Το καθοδικό κανάλι είναι εμφανές για την ισοτιμία: στα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε από το 0.9850 και πλέον κινείται στο 0.94. Πλησιάζοντας προς την πολύ ισχυρή αντίσταση του 0.9180, δεν αποκλείεται να δούμε ενεργοποίηση αγοραστών και ανοδικές αντιδράσεις.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Παρότι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αυστραλία αυξάνονται, το AUDUSD συνεχίζει να κινείται ανοδικά, με άνοιγμα εβδομάδας στο 0.6951 και κλείσιμο στο 0.6995. Η τιμή κλεισίματος πάντως δείχνει πόσο δύσκολο και πόσο καθοριστικό είναι για την ισοτιμία το επίπεδο του 0.70. Νωρίς αυτήν την εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι τα επιτόκια στην Κίνα παρέμειναν αμετάβλητα στο 3.85% ενώ την Τρίτη αναμένονται τα πρακτικά της σύσκεψης της Reserve Bank of Australia (RBA). Το πιθανότερο πάντως είναι να δούμε σταθεροποιητικές κινήσεις με έναν ελαφρύ πτωτικό τόνο.

  SP500

  Ανοδική η εβδομάδα για το δείκτη SP500 που κλείνοντας στις 3,214 μονάδες, σημείωσε κέρδη άνω του 1%. Ελαφρώς πτωτικά έχει ανοίξει η τρέχουσα εβδομάδα και θα χρειαστεί υπέρβαση των 3,230 μονάδων ώστε να μπορέσει ο δείκτης να κοιτάξει σε υψηλότερα επίπεδα. Αντίθετα, μια πτώση κάτω από τις 3,200 μονάδες θα μπορούσε να σηματοδοτήσει διορθωτικές τάσεις μιας και στην πραγματική οικονομία δεν έγιναν ξαφνικά όλα ρόδινα, έστω κι αν η παρεχόμενη ρευστότητα είναι πρωτοφανής. Το αμερικανικό δολάριο επίσης αντιδρά ανοδικά τις τελευταίες ώρες, αυξάνοντας την πιθανότητα της διόρθωσης.

  DAX30

  Ανοδική η προηγούμενη εβδομάδα για το γερμανικό δείκτη DAX30 που έκλεισε στις 12,946 μονάδες, με κέρδη που άγγιξαν το 2%. Οι τυχόν αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα έχουν καταλυτικό ρόλο στη γερμανική αγορά μετοχών.

  FTSE100

  Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την περασμένη εβδομάδα αφού έκλεισε στις 6,266 μονάδες και κέρδη κοντά στο 2.8%. Ο δείκτης απέχει πολύ από τα υψηλά των τελευταίων μηνών στις 6,500 μονάδες και πιθανότητες μιας διόρθωσης είναι υπαρκτές, ειδικά με τα θέματα που ταλανίζουν τη βρετανική οικονομία.

  Χρυσός

  Ελαφρώς ανοδική η εβδομάδα για το χρυσό που έκλεισε πάνω από τα $1,811, σημειώνοντας κέρδη λίγο πάνω από 0.5%. Ο χρυσός δείχνει να σταθεροποιείται πάνω από τα $1,800 ακόμα και με μια ανάκαμψη του δείκτη δολαρίου πάνω από το 96. Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού να βρίσκεται ήδη εδώ, οι φόβοι και οι ανησυχίες της παγκόσμιας κοινότητας ευνοούν υψηλές τιμές στο χρυσό και ίσως δούμε τιμές που είχαμε να δούμε από το φθινόπωρο του 2011.

  Πετρέλαιο

  Ανοδικά συνέχισε η spot τιμή του πετρελαίου για ακόμα μια εβδομάδα, κλείνοντας στα $19.10 αλλά η τιμή των futures του Σεπτεμβρίου, παραμένει καθηλωμένη λίγο πάνω από τα $40. Τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε όλον τον κόσμο εντείνουν τις ανησυχίες για την ανάκαμψη της ζήτησης ενώ τα νέα που έρχονται από τον ΟΠΕΚ αναφέρουν πως τα μέλη και οι σύμμαχοι του οργανισμού τείνουν να στενέψουν τα συμφωνημένα περί τη μείωση της παραγωγής και ίσως αναμένεται αύξηση σε σχέση με τα τελευταία επίπεδα. Αυτές οι ειδήσεις ενδέχεται να πιέσουν προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου κι αν τα futures υποχωρήσουν κάτω από τα $40, τότε θα δοκιμαστεί και η αντίσταση στα $38.50.

  Bitcoin

  Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε το Bitcoin την περασμένη εβδομάδα με άνοιγμα στα $9,305 και κλείσιμο 9,212 και απώλειες 1%. Η τόσο χαμηλή μεταβλητότητα των τελευταίων εβδομάδων, είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του Bitcoin αλλά η μιζέρια και η συρρίκνωση μάλλον ενισχύουν τα σενάρια περαιτέρω διόρθωσης, όσο οι επενδυτές των κρυπτονομισμάτων δε βλέπουν άνεμο ανόδου. Το Bitcoin τις τελευταίες εβδομάδες δεν αντιδρά είτε ανοδικά είτε καθοδικά στην αλλαγή διάθεσης της αγοράς ενώ αντίθετα κάποια άλλα κρυπτονομίσματα σημειώνουν ισχυρά κέρδη, περιορίζοντας το μερίδιο του Bitcoin σε αυτήν την αγορά, από το 70% που ήταν μέχρι πρότινος, στο 62%.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
   
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  21:24 16/04

  Εβδομαδιαία κέρδη 2% για τον χρυσό

  Σε υψηλά 7 εβδομάδων έκλεισε το πολύτιμο μέταλλο.

  12:51 16/04

  Ετοιμάζει νέες μειώσεις επιτοκίων η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας

  Η κεντρική τράπεζα δεν δεσμεύεται πλέον να διατηρήσει αποφασιστικά την αυστηρή νομισματική πολιτική.

  10:23 16/04

  Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: "Μπλόκο" στα κρυπτονομίσματα - "Βουτιά" bitcoin

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απαγόρευσε τη χρήση κρυπτονομισμάτων και crypto asset για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, επικαλούμενη πιθανές "ανεπανόρθωτες" ζημιές και σημαντικούς κινδύνους σε...

  22:33 15/04

  Ανοδικά για τέταρτη διαδοχική ημέρα έκλεισε το πετρέλαιο

  Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου το αμερικανικό αργό.

  22:09 15/04

  Wood Mackenzie: Το Brent θα μπορούσε να πέσει στα $10 έως το 2050 εάν επιτευχθούν οι στόχοι του Παρισιού για το κλίμα

  Η ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 70% μέχρι το 2050 από τα τρέχοντα επίπεδα, αναφέρει η εταιρεία.

  22:39 14/04

  Σε υψηλό 4 εβδομάδων το πετρέλαιο, με άνοδο άνω του 4%

  Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την πετρελαϊκή ζήτηση η ΙΕΑ, ανακάμπτει η αγορά παγκοσμίως.

  21:45 14/04

  Απώλειες για τον χρυσό με πίεση από την άνοδο των ομολόγων

  Το πολύτιμο μέταλλο έχασε το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών κερδών του.

  12:20 14/04

  ΙΕΑ: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την πετρελαϊκή ζήτηση, ανακάμπτει η αγορά παγκοσμίως

  Στο μηνιαίο της report η ΙΕΑ προχωρά σε αναβάθμιση των ετήσιων προβλέψεων για την πετρελαϊκή ζήτηση παγκοσμίως το 2021 κατά 230.000 βαρέλια ημερησίως.

  11:35 14/04

  ΗΠΑ: Η εισαγωγή της Coinbase στον Nasdaq σηματοδοτεί ένα ακόμα βήμα για την αποδοχή των κρυπτονομισμάτων

  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισαγωγή μέχρι στιγμής για μια εταιρία κρυπτονομισμάτων.

  11:17 14/04

  Όλο και πιο κοντά στο ψηφιακό ευρώ έρχεται η ΕΚΤ

  Ιδιωτικότητα στις συναλλαγές και ενσωμάτωση σε υφιστάμενα συστήματα πληρωμών ζητούν οι Ευρωπαίοι.

  11:10 14/04

  Το ευρώ ενισχύεται 0,14% και διαμορφώνεται στα 1,1965 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,03% και διαμορφώνεται στα 1,3757 δολάρια.

  08:27 14/04

  Νέα Ζηλανδία: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,25%

  Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία παραμένει αβέβαιη και διατήρησε τα δύο βασικά εργαλεία που επηρεάζουν την οικονομία, αμετάβλητα.

  16:07 13/04

  Σχεδόν 3 στους 4 επενδυτές θεωρούν το bitcoin "φούσκα" - Έρευνα της BofA

  Την ώρα η τιμή του κρυπτονομίσματος κινείται σε νέο ιστορικό υψηλό.

  15:56 13/04

  Το ευρώ ενισχύεται οριακά 0,02%, στα 1,1920 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,05% και διαμορφώνεται στα 1,3743 δολάρια.

  12:05 13/04

  Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το Bitcoin

  To Bitcoin ενισχύθηκε κατά 4,3% στα $62,531 ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Μαρτίου.