Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Ιουλ-2020 08:47

  A-quant: Στον αστερισμό της πανδημίας του κορονοϊού οι αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-quant: Στον αστερισμό της πανδημίας του κορονοϊού οι αγορές

  Με την έλλειψη σημαντικής τακτικής ειδησεογραφίας, η προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκε περισσότερο στον αστερισμό της πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικά στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλός με αποτέλεσμα είτε σενάρια τρόμου για δεύτερο lockdown είτε αισιόδοξα σενάρια θεραπείας ή εμβολίων να δίνουν τόνο έλλειψης ή διάθεσης για ρίσκο στους επενδυτές. Η παρούσα εβδομάδα είναι σαφώς πιο δραστήρια ειδησεογραφικά μιας και ανακοινώνονται το ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κίνα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, τα επιτόκια σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Καναδά και η ανεργία σε Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Τρίτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα για το EURUSD που ξεκινώντας από το 1.1240, έκλεισε σχεδόν στο 1.13. Κομβικό σημείο στην εβδομάδα ήταν η αισιοδοξία λόγω της ανακοίνωσης της Gilead για τη ρεμντεσιβίρη, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία μειώνει τη θνησιμότητα στους ασθενείς με κορονοϊό. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, η ισοτιμία κινείται καθαρά πάνω από το 1.13 και δεν αποκλείεται να δοκιμαστούν τα υψηλά των τελευταίων μηνών στο 1.1422. Από την άλλη, μια επαναφορά της απέχθειας προς το ρίσκο από τους επενδυτές που θα φέρει το EURUSD κάτω από το 1.13, πιθανόν να σηματοδοτήσει πάλι την κίνησή του στο γνωστό πλάγιο κανάλι των τελευταίων εβδομάδων. Η Πέμπτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές μέρες για την Ευρώπη μιας και υπάρχει η ανακοίνωση των επιτοκίων από την ECB (μαζί με την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου) και η σύσκεψη κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ακόμα μια έντονα ανοδική εβδομάδα είδαμε για το GBPUSD που από το 1.2461, έκλεισε στο 1.2620. To θέμα του Brexit παραμένει κολλημένο χωρίς ουσιαστική πρόοδο και έτσι η άνοδος αυτή αποδίδεται περισσότερο στην αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος παρά στη δύναμη της στερλίνας. Η ισοτιμία φαίνεται να έχει αποκτήσει ορμή και ίσως δοκιμάσει τα υψηλά δύο μηνών περίπου, στο 1.2813. Σε μία εβδομάδα πάντως με τόσες πολλές ανακοινώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο (ΑΕΠ, πληθωρισμός, ανεργία) αναμένεται υψηλή μεταβλητότητα.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Διορθωτικά έκλεισε η εβδομάδα για το USDJPY, ξεκινώντας από το 107.44 και καταλήγοντας στο 106.92. Οι σημαντικές αντιστάσεις πάντως στο 106.50 και στο 106 άντεξαν. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, κινείται στο 0.64% αλλά αν η εμφανής αδυναμία του δολαρίου οδηγήσει την ισοτιμία σε τιμές κάτω από το 106.50, το USDJPY μάλλον θα αποκτήσει πτωτικά χαρακτηριστικά. Την Τετάρτη ανακοινώνονται τα επιτόκια στην Ιαπωνία χωρίς ωστόσο να αναμένονται εκπλήξεις και μεταβολή από την παρούσα τιμή στο -0.1%.


  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Μια ουδέτερη πρακτικά εβδομάδα είδαμε για το EURJPY, αφού το άνοιγμα και το κλείσιμο ήταν σχεδόν ταυτόσημα στην περιοχή του 120.75 – 120.80. Η μεταβλητότητα ωστόσο δεν ήταν χαμηλή με την ισοτιμία να έχει χαμηλά στο 120.27 και υψηλά στο 121.97. Με την ανοδική τάση που διαμορφώνεται τις 3 τελευταίες εβδομάδας, δεν αποκλείεται να δούμε το EURJPY ακόμα υψηλότερα, προς την αντίσταση του 122.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Πτωτική εβδομάδα για το EURGBP με άνοιγμα στο 0.9010 και κλείσιμο στο 0.8951 και συμπέρασμα καθαρής καθοδικής διάσπασης του 0.90. Όσο η ισοτιμία παραμένει κάτω από το 0.90 αυξάνουν οι πιθανότητες προσέγγισης της στήριξης του 0.8860 ενώ αντίθετα τυχόν επαναφορά πάνω από το 0.90, ισχυροποιεί την επιβεβαίωση της ανοδικής τάσης που έχει ξεκινήσει από το Απρίλιο.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Μικρή άνοδο σημείωσε το USDCAD την εβδομάδα που μας πέρασε, ανοίγοντας στο 1.3560 και κλείνοντας στο 1.3595. Μετά την ανοδική αντίδραση στις αρχές Ιουνίου, υπάρχει σταθεροποίηση τιμών γύρω από το 1.36, χωρίς εμφανή τάση. Συνεπώς εκτός από τις τιμές του πετρελαίου που πάντα επηρεάζουν σημαντικά τη συγκεκριμένη ισοτιμία, μεγάλο ρόλο θα παίξει η τυχόν απομάκρυνση (είτε προς την ανοδική είτε προς την καθοδική κατεύθυνση) από το σημείο ισορροπίας του 1.36. Η Τετάρτη είναι σημαντική μέρα για τον Καναδά, με την ανακοίνωση των επιτοκίων (δεν αναμένεται μεταβολή από την τιμή του 0.25%) και με την επακολουθούμενη συνέντευξη τύπου για την οικονομική και νομισματική πολιτική.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Άλλη μία πτωτική εβδομάδα για το USDCHF (άνοιγμα 0.9447 – κλείσιμο 0.9412) που επιβεβαιώνει ακόμα περισσότερο το πτωτικό κανάλι στο οποίο κινείται η ισοτιμία από τα τέλη Μαΐου. Η τρέχουσα εβδομάδα άνοιξε κάτω από το 0.94 και οι πιθανότητες προσέγγισης του 0.93 είναι υπαρκτές.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς ανοδική η εβδομάδα που μας πέρασε για το AUDUSD με άνοιγμα στο 0.6929 και κλείσιμο στο 0.6947. Υπήρξαν μεσοβδόμαδα προσπάθειες διάσπασης του 0.70 αλλά δε φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει η απαιτούμενη ορμή. Την Πέμπτη ανακοινώνεται η ανεργία στην Αυστραλία για το μήνα Ιούνιο και σε συνδυασμό με τα αυξημένα κρούσματα κορoνοϊού στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, ίσως δώσουν διορθωτικό τόνο στην ισοτιμία προς την περιοχή του 0.69. Φυσικά, αν συνεχιστεί η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου, το 0.70 μπορεί να διασπαστεί.

  SP500

  Κερδοφόρα η εβδομάδα για το δείκτη SP500 που έκλεισε στις 3,178 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2% περίπου. Η τρέχουσα εβδομάδα έχει ανοίξει επίσης ανοδικά και έτσι τίθεται στο στόχαστρο το υψηλό μετά την κρίση του κορoνοϊού, στις 3,231 μονάδες. Η αγορά συνεχίζει να αισιοδοξεί, έχοντας πάντα την εγγύηση για παροχή ρευστότητας σε περίπτωση ανάγκης και αγνοεί τα αυξημένα κρούσματα αλλά και τις πιθανές οικονομικές συνέπειες. Δύσκολα μπορεί κανείς να πάει κόντρα στην ισχυρή ανοδική τάση του δείκτη αλλά η πιθανότητα έντονων διορθωτικών κινήσεων είναι υπαρκτή.

  DAX30

  Ανοδική η προηγούμενη εβδομάδα για το γερμανικό δείκτη DAX30 που έκλεισε στις 12,698 μονάδες και κέρδη 1%. Η άνοδος συνεχίζεται ακάθεκτη και ο επόμενος ρεαλιστικός στόχος είναι οι 13,000 μονάδες.

  FTSE100

  Προβληματισμό προκαλεί ο βρετανικός δείκτης FTSE100 αφού την περασμένη εβδομάδα ήταν ο μοναδικός από τους βασικούς δείκτες που έκλεισε με ζημιές (κλείσιμο στις 6,097 μονάδες και απώλειες κοντά στο 0.7%). Τα βασικά θέματα της βρετανικής οικονομίας μαζί τη στασιμότητα στο θέμα του Brexit, πιέζουν την αγορά μετοχών και δεν αποκλείεται η στασιμότητα αυτή να διατηρηθεί ή να μετατραπεί και σε έντονη διόρθωση.

  Χρυσός

  Ανοδική η εβδομάδα για το χρυσό που κατάφερε να παγιωθεί πάνω από τα $1,800, κλείνοντας στα $1,801.65 και κέρδη πάνω από 0.8%. Μεσοβδόμαδα φυσικά είδαμε τιμές ακόμα και πάνω από τα $1,829 αλλά η Πέμπτη και η Παρασκευή ήταν καθαρά πτωτικές μέρες. Όσο οι τιμές παραμένουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, οι αγοραστές παραμένουν αισιόδοξοι και πιθανό να δούμε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Η έλλειψη διάθεσης ρίσκου λόγω αυξημένων κρουσμάτων κορoνοϊού σε όλον τον κόσμο, ευνοεί τον χρυσό.

  Πετρέλαιο

  Ακόμα μια ανοδική εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου, αφού η spot τιμή έκλεισε στα $18.23 και κέρδη κοντά στο 5%. Η αγορά των futures πάντως παραμένει κολλημένη γύρω στα $40 εδώ κάποιες εβδομάδες. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά, δείγμα πως η ζήτηση δεν έχει ακόμα ανακάμψει. Τα αυξημένα κρούσματα κορoνοϊού παγκοσμίως, δεν αποκλείεται να εντείνουν τις ανησυχίες και να δούμε διορθωτικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου αυτήν την εβδομάδα.

  Bitcoin

  Αναιμική ανοδική αντίδραση για το Bitcoin την προηγούμενη εβδομάδα, έβαλε τέλος σε μια σειρά τεσσάρων καθοδικών εβδομάδων. Πιο συγκεκριμένα, το Bitcoin έκλεισε στα $9,306, ενισχυμένο κατά 2.5% περίπου. Το σημαντικότερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο παραμένει εγκλωβισμένο μέσα στο κανάλι μεταξύ $8,700 και $10,000 και ακόμα δεν έχει βρεθεί ο θεμελιώδης λόγος για μια ανοδική ή καθοδική διάσπαση. Συνεχίζουν να εμφανίζονται φωνές για κενά ασφαλείας αλλά οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων αισιοδοξούν για την επιλογή τους. Αναμένεται άλλη μια εβδομάδα χαμηλής διακύμανσης.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

   
  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
   
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  21:41 07/08

  Εβδομαδιαία κέρδη 2,2% για τον χρυσό

  Παραμένει αρκετά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων.

  12:03 07/08

  Citi: Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ο χρυσός; Άνετα στα 2.300-2.500 δολάρια

  Η τρέχουσα bull market του χρυσού έχει πολύ δρόμο ακόμη. Ποιοι παράγοντες θα στηρίξουν το ράλι.

  11:48 07/08

  Τουρκία: Νέα χαμηλά η λίρα - "Προσωρινή η αστάθεια της λίρας" λέει ο Ερντογάν

  Μονόδρομος η αύξηση των επιτοκίων λένε οι αναλυτές της Goldman Sachs και περιμένουν πλέον τα επιτόκια να αυξηθούν στο 10% μέχρι το τέλος του έτους.

  12:46 06/08

  Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

  Η πολιτική των παρεμβάσεων για τον μετριασμό των πιέσεων φαίνεται να έχει φτάσει στα όρια της.

  10:47 06/08

  Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια και τα επίπεδα του QE της η Bank of England

  "Μικρότερες του αναμενομένου" οι εκτιμώμενες απώλειες λόγω κορονοϊού στον βρετανικό τραπεζικό κλάδο.

  22:25 05/08

  Σε υψηλό 5μήνου έκλεισε το πετρέλαιο, μετά την πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

  Μολονότι η ζήτηση δεν ανακάμπτει θεαματικά, λόγω κορονοϊού.

  21:48 05/08

  Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο χρυσός, προσεγγίζει τα 2.050 δολ.

  Η κρίση του κορονοϊού και η χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών "εκτοξεύουν" το πολύτιμο μέταλλο.

  13:16 05/08

  Συνεχίζει το ράλι του σε επίπεδα-ρεκόρ ο χρυσός

  Ο χρυσός κερδίζει πάνω από 30% φέτος καθώς η υποχώρηση του αποδόσεων στα ομόλογα και η πρόσφατη αποδυνάμωση του δολαρίου ενισχύουν την ελκυστικότητα του.

  12:06 05/08

  SocGen: Long θέσεις στον χρυσό, short στις μετοχές – Οι τρεις λόγοι για ράλι χωρίς φρένο στο πολύτιμο μέταλλο

  Παρά την "έκρηξη" που έχει σημειώσει ο χρυσός, αγγίζοντας νέα ιστορικά υψηλά και "σπάζοντας" το φράγμα των $2.000, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους θα "νικήσει" μετοχές και ομόλογα.

  11:50 05/08

  Νέα κατρακύλα για την τουρκική λίρα, χάνει ξανά το επίπεδο των 7 λιρών/δολ.

  Βαριές απώλειες γνωρίζει και σήμερα η λίρα. Το επιτόκιο στις συναλλαγές swap εκτινάχθηκε στο 1.000% στις ξένες αγορές.

  16:37 04/08

  Πτώση άνω του 1% για το πετρέλαιο

  Η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού δημιουργεί ανησυχίες για μείωση της ζήτησης.

  16:05 04/08

  Alpha Bank: Πού οφείλεται η άνοδος της τιμής του χρυσού

  Σε ετήσια βάση, η τιμή του χρυσού καταγράφει κέρδη της τάξης του 38%.

  22:02 03/08

  Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός με μικρά κέρδη

  Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας ο χρυσός, σημειώνοντας και νέο ρεκόρ, με το πολύτιμο μέταλλο να ξεπερνά στα υψηλά της ημέρας το ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 δολ. ανά ουγγιά.

  16:27 30/07

  WSJ: Η Τουρκία ξεμένει από πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει την κατρακύλα της λίρας

  Το νόμισμα καταγράφει μεγάλες απώλειες αυτή την εβδομάδα.

  15:39 30/07

  Τουρκία: Η νέα πτώση της λίρας αναζωπυρώνει τους φόβους για κρίση

  Σε αρνητικά επίπεδα τα συναλλαγματικά αποθέματα, εκτιμούν αναλυτές.

  11:50 29/07

  Capital Economics: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και οι προκλήσεις προς Ελλάδα θα φέρουν το "τέλος" της τουρκικής λίρας

  Εκτιμά ότι η λίρα δεν είναι απίθανο να βυθιστεί στο επίπεδο του 8 με 9 έναντι του δολαρίου.