Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουν-2020 14:43

  Η Goldman Sachs "ποντάρει" κατά του δολαρίου καθώς επανεκκινούν οι οικονομίες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Goldman Sachs "ποντάρει" κατά του δολαρίου καθώς επανεκκινούν οι οικονομίες

  Η Goldman Sachs έχει αρχίσει να "χτίζει” θέσεις πώλησης στο δολάριο, καθώς εκτιμά ότι η επανεκκίνηση των οικονομιών θα παρασύρει τους επενδυτές μακριά από το αμερικανικό νόμισμα που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές "καταφύγιο”.

  Σε σημείωμά τους το Σαββατοκύριακο, οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman αναφέρουν ότι, παρότι μέχρι τώρα υποστήριζαν ότι είναι πολύ νωρίς για να αναζητήσει κανείς "σημάδια πτωτικής κίνησης του δολαρίου δεδομένης της ισορροπίας των κυκλικών κινδύνων”, οι short θέσεις στο δολάριο έναντι συγκεκριμένων νομισμάτων φαίνονται πλέον ελκυστικές.

  Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η εκτίμησή της στηρίζεται "στη σταθερή διαδικασία επανεκκίνησης των οικονομιών, στα ελλιπή στοιχεία για την αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού και στις ενθαρρυντικές δράσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, όπως η πρόοδος που σημειώθηκε όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ”, ένα πρόγραμμα δανεισμού ύψους 750 δισ. ευρώ που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομία από την κρίση του κορονοϊού.

  Οι αναλυτές της Goldman επισημαίνουν συγκεκριμένα ότι η νορβηγική κορώνα βρίσκεται σε καλή θέση ώστε να υπεραποδόσει κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού και συστήσει short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου/νορβηγικής κορώνας, θέτωντας τιμή-στόχο τις 8,75 κορώνες ανά δολάριο. Σήμερα η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 9,68 νορβηγικές κορώνες ανά δολάριο.

  "Χτίζοντας” κάποιος θέσεις πώλησης σε ένα νόμισμα συνεπάγεται ότι δανείζεται στο συγκεκριμένο νόμισμα, το πουλά στην τρέχουσα τιμή αγοράς, αναμένοντας στη συνέχεια την πτώση της τιμής του νομίσματος προκειμένου να επαναγοράσει σε χαμηλότερη τιμή και να εξοφλήσει το αρχικό δάνειο. Ο επενδυτής στην συγκεκριμένη περίπτωση αποκομίζει κέρδος ένα το νόμισμα υποτιμηθεί κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

  "Τα δημογραφικά στοιχεία (της Νορβηγίας) και οι ιατρικές υποδομές της καθιστούν τη χώρα καλύτερα εξοπλισμένη για την πανδημία έναντι πολλών άλλων χωρών, και η ισχυρή δημοσιονομική της κατάσταση της προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα”, αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman, με πρωτοστατούντες του επικεφαλής του τμήματος ισοτιμιών της επενδυτικής τράπεζας Zach Pandl και Kamakshya Trivedi, στο σημείωμά τους την Κυριακή.

  "Ενώ άλλες χώρες αναγκάζονται είτε να περιορίσουν τη δημοσιονομική πολιτική στήριξης είτε να αυξήσουν δραματικά τον δανεισμό τους -που αμφότερα αποτελούν δυνητικούς κινδύνους για τα νομίσματα- η Νορβηγία μπορεί να ‘επαναπατρίσει’ κεφάλαια από τις επενδύσεις της στο εξωτερικό (σήμερα, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις καθημερινές συναλλαγές, από 2,1 δισ. νορβηγικές κορώνες σε 2,3 δισ. κορώνες), στηρίζοντας την οικονομία και το νόμισμά της", αναφέρουν.

  Σημειώνεται ότι έως τη Δευτέρα το πρωί, η Νορβηγία είχε καταγράψει 8.440 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και είχε αναφέρει μόλις 236 θανάτους, χάρη στα αυστηρά μέτρα περιορισμού της πανδημίας που έλαβε ήδη από τις 12 Μαρτίου και τον σημαντικό αριθμό των ελέγχων που πραγματοποιεί.

  Η χώρα ανακοίνωσε επίσης τον Μάρτιο ένα σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης το οποίο θα αναπτυχθεί σε τρία στάδια, καθώς και τη σύσταση δύο προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας προς τις νορβηγικές επιχειρήσεων, μέσω κρατικών δανείων και εγγυήσεων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:16 10/07

  ΙΕΑ: Η ζήτηση για πετρέλαιο θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία

  Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει ελαφρώς βελτιωμένη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως για το 2020, αλλά δηλώνει ότι πολλά εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία.

  12:48 08/07

  ΟΔΔΗΧ: Σχεδόν μηδένισε η απόδοση στη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων

  Διαμορφώθηκε στο 0,01% από 0,28% στην προηγούμενη δημοπρασία στις 6 Μαϊού.

  12:34 08/07

  Λαγκάρντ: Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι αποτελεσματική

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιό της.

  15:08 07/07

  Στο 1,129% η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων - Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου

  Η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων έμεινε σταθερή στο 1,31%.

  12:18 07/07

  "Ταύρος" για την Ευρώπη η Goldman Sachs – Οι καταλύτες που θα στηρίξουν ένα νέο ράλι

  Αισιόδοξη για τα ευρωπαϊκά assets εμφανίζεται η Goldman Sachs.

  11:29 07/07

  Κίνα: Αυξήθηκαν 10,64 δισ. δολάρια τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας

  Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αυξήθηκαν τον Ιούνιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα εν μέσω υποχώρησης του δολαρίου και μείωσης των πιέσεων εκροών, αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία.

  09:59 07/07

  Αυστραλία: Αμετάβλητη η πολιτική της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια

  Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της για τα επιτόκια στη σημερινή συνεδρίασή της, και προειδοποίησε ότι η οικονομική αβεβαιότητα παραμένει υψηλή αναφορικά με...

  09:07 07/07

  "Διψασμένη" η Κίνα για πετρέλαιο: Σε επίπεδο-ρεκόρ οι εισαγωγές τον Ιούνιο

  Άλλαξε η "γεωγραφία" των εισαγωγών της Κίνας.

  10:09 06/07

  Η πολιτική της ΕΚΤ καταλύτης οικονομικών μεταρρυθμίσεων

  Αρκετοί αναλυτές αποδίδουν συχνά την εξασθένηση του μεταρρυθμιστικού ζήλου χωρών του ευρωπαϊκού νότου στην χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Νέα έρευνα καταλήγει σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

  14:57 05/07

  Goldman Sachs: Πρόβλεψη για ύφεση 4,6% στην οικονομία των ΗΠΑ το 2020

  Για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει και στο 5,8%.

  12:48 02/07

  Στο 1,15% υποχώρησε η απόδοση των 10ετών ομολόγων

  Η απόδοση των 5ετών τίτλων υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 0,43%.

  10:01 02/07

  Goldman Sachs: Μέχρι το 2022 θα φτάσει στα προ κορονοϊού επίπεδα η πετρελαϊκή ζήτηση

  Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι μια αύξηση των μετακινήσεων, μια στροφή στις ιδιωτικές μετακινήσεις και κυβερνητικές προσπάθειες για τη βελτίωση των οικονομιών με υψηλότερες δαπάνες υποδομών, θα...

  22:28 01/07

  Κέρδη 1,4% για το αργό με "φόντο" την κατρακύλα των αποθεμάτων

  Ισχυρά κέρδη σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ και έδειξαν μεγάλη πτώση των αποθεμάτων αργού.

  14:48 01/07

  Νέο εκρηκτικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα, τα ιστορικά χαμηλά "κοιτούν" οι αποδόσεις

  Οι υπόλοιποι κρατικοί τίτλοι της περιφέρειας δέχονται σημαντικές πιέσεις.

  22:27 30/06

  Ράλι 90% για το αργό στο τρίμηνο

  Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο την Τρίτη στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφώσει για τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης η πρόσφατη αναζωπύρωση των εστιών μετάδοσης του κορονοϊού σε μεγάλες...

  13:55 30/06

  Ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα - Σε προ-πανδημίας επίπεδα το 5ετές

  Οι ελληνικές αποδόσεις συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλότερες από αυτές της Ιταλίας.