Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Μαϊ-2020 08:29

  A-Quant: Συνεχίζεται το μπαράζ των αρνητικών οικονομικών ανακοινώσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Συνεχίζεται το μπαράζ των αρνητικών οικονομικών ανακοινώσεων

  Συνεχίζεται το μπαράζ των αρνητικών οικονομικών ανακοινώσεων που δείχνουν το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία. Όλες οι οικονομίες βυθίζονται σε ύφεση αλλά το αμερικανικό δολάριο ανακτά κάποια ισχύ αφενός γιατί ο Jerome Powel της FED απέρριψε τους φόβους των αγορών για αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ και αφετέρου ο Donald Trump σε συνέντευξή του στο  Fox Business Network’s Mornings δήλωσε πως "είναι μια καλή στιγμή να έχουμε ένα ισχυρό δολάριο". Οι αγορές μετοχών υποχώρησαν ενώ ο χρυσός και το πετρέλαιο σημείωσαν κέρδη. Αυτή την εβδομάδα κυριαρχούν οι συνεδριάσεις και οι ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη καθώς και νέες οικονομικές ανακοινώσεις για τον Απρίλιο και τον Μάιο που θα καταδείξουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τη ζημιά που έχουν υποστεί οι οικονομίες λόγω της καραντίνας.

  EURUSD

  Ελαφρώς καθοδικά έκλεισε η εβδομάδα για το EURUSD με κλείσιμο στο 1.0816 και 9 μόλις pips κάτω από το άνοιγμα. Είναι το γνωστό κανάλι μεταξύ 1.08 και 1.10 που κινείται η ισοτιμία τις τελευταίες εβδομάδες. Οι δηλώσεις Powell και Trump φαίνεται πως θα ενισχύσουν το δολάριο, το οποίο ήταν ήδη ενισχυμένο αφού θεωρείται ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή σε σχέση με το ασταθές EUR. Από την Τρίτη και μετά ξεκινάει μπαράζ οικονομικών ανακοινώσεων και ειδήσεων που θα επηρεάσουν σημαντικά τους επενδυτές αλλά το πιθανώς ισχυρό δολάριο ίσως ασκήσει πιέσεις στην ισοτιμία EURUSD και στην περίπτωση αυτή, θα δοκιμαστούν οι τιμές κοντά στο 1.07.

  GBPUSD

  Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η βρετανική στερλίνα την προηγούμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα η ισοτιμία GBPUSD να κλείσει στο 1.21, σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με το άνοιγμα του 1.2405. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρώπης που γίνονται στο παρασκήνιο του κορωνοϊού δε φαίνεται να προχωρούν όπως ομολογούν αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές και φυσικά οι επιπτώσεις στην οικονομία λόγω της πανδημίας είναι έντονες με τα μέτρα καραντίνας να παρατείνονται. Επιπλέον, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Andrew Haldane της Τράπεζας της Αγγλίας, εξετάζονται αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων και αρνητικών επιτοκίων. Αν αυτές οι φήμες επηρεάσουν την αγορά, τότε η ισοτιμία οδεύει για ακόμα χαμηλότερα επίπεδα με πρώτο στόχο το ψυχολογικό όριο του 1.20.

  USDJPY

  Ανοδική η εβδομάδα για το USDJPY με άνοιγμα στο 106.46 και κλείσιμο στο 107.09, δίνοντας τέλος σε μια μίνι καθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τις αρχές Απριλίου. Η εντύπωση της επενδυτικής ασφάλειας που παρέχει το JPY μάλλον οδεύει προς το τέλος αφού όλες οι δηλώσεις συγκλίνουν στην πιθανή ισχυροποίηση του δολαρίου ενώ νωρίς το πρωί της Δευτέρας ανακοινώθηκε το ιαπωνικό ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο στο -0.9% (αρκετά καλύτερο του αναμενομένου) αλλά η ισοτιμία δεν αντιδρά στο βαθμό που θα έπρεπε. Αν υπάρξει ανοδική διάσπαση του 108, τότε ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο το ανοδικό σενάριο.

  EURJPY

  Μάλλον ως διορθωτική κίνηση θα πρέπει να εκληφθεί η ανοδική αντίδραση του EURJPY την προηγούμενη εβδομάδα με κλείσιμο στο 115.87. Η καθοδική κίνηση της ισοτιμίας από τις αρχές του έτους δε δείχνει να ανατρέπεται από αυτήν τη διόρθωση και σε αυτήν την περίπτωση θα δούμε πιέσεις στην ισοτιμία και ίσως δοκιμαστεί ακόμα και το 114.40 που αποτελεί χαμηλό 3.5 περίπου ετών.

  EURGBP

  Έντονα ανοδικά κινήθηκε η ισοτιμία EURGBP με άνοιγμα στο 0.87 και κλείσιμο στο 0.8937 ενώ είδαμε και μια σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας που έκανε την ισοτιμία να ξεφύγει από το στενό κανάλι των προηγουμένων εβδομάδων. Πλέον διαφαίνεται ως επόμενος στόχος των αγοραστών το 0.90.

  USDCAD

  Μια καθαρά ανοδική εβδομάδα είδαμε για την ισοτιμία USDCAD που από το 1.3930, βρέθηκε στο στο 1.4108, με όλες τις ημέρες πλην της Πέμπτης να είναι έντονα ανοδικές. Το δολάριο Καναδά δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, δείγμα της δύναμης του αμερικανικού νομίσματος. Παρ’όλα αυτά, η ισοτιμία δε δείχνει να έχει ξεφύγει από ένα στενό κανάλι στο οποίο κινείται εδώ αρκετές εβδομάδες και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει είτε ανοδική διάσπαση του 1.4170 είτε καθοδική διάσπαση του 1.39.

  USDCHF

  Το USDCHF συνεχίζει να κινείται κοντά στο σημείο ισορροπίας του των τελευταίων εβδομάδων, πέριξ του 0.97. Χαρακτηριστικό είναι πως η εβδομάδα έκλεισε στο 0.9715, μόλις 2 pips κάτω από το άνοιγμα και μεσοβδόμαδα οι ακραίες τιμές που είδαμε ήταν το 0.9665 (χαμηλό) και 0.9755 (υψηλό). Μένει να δούμε αν οι πρόσφατες δηλώσεις περί ισχυρού δολαρίου, θα αποτελέσουν τον καταλύτη για ανοδική κίνηση, προς το 0.9850 σε πρώτη φάση.

  AUDUSD

  Πτωτική η εβδομάδα για το AUDUSD με άνοιγμα στο 0.6531 και κλείσιμο στο 0.6414, δίνοντας τέλος σε ένα ανοδικό ράλι πέντε εβδομάδων για την ισοτιμία. Τα οικονομικά νέα από την Αυστραλία ήταν μάλλον αρνητικά ενώ αυτά της Κίνας ανάμικτα. Υπάρχει φυσικά η απειλή ενός νέου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας αλλά θα πρέπει να υπάρξει καθαρή διάσπαση του 0.64 ώστε να μιλάμε για καθοδική κίνηση. Σε αυτό φυσικά θα συμβάλει και η ενδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου αλλά και η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων που παρατηρείται τελευταία.

  SP500

  Πτωτική η εβδομάδα για τον αμερικανικό δείκτη SP500 που έκλεισε στις 2,854 μονάδες, με απώλειες πάνω από 2.5%. Από τη μία οι επιπτώσεις της πανδημίας και από την άλλη η ενισχυμένη ρευστότητα που παρέχεται, φαίνεται πως κρατούν το δείκτη σε ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ 2,800 και 2,900 μονάδων αλλά τα futures κινούνται έντονα ανοδικά στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας. Με την πίεση που δέχεται η πραγματική οικονομία, η λογική εξέλιξη είναι μια πτωτική κίνηση του δείκτη αλλά έχοντας υπ΄όψιν το ανοδικό ράλι από τις αρχές Μαρτίου δεν μπορεί να αποκλειστεί η πορεία προς τις 2,950 μονάδες και πάλι.

  DAX30

  Είδαμε την πρώτη καθαρά πτωτική εβδομάδα για το γερμανικό δείκτη DAX30 μετά από τα μέσα Μαρτίου. Η τιμή κλεισίματος ήταν στις 10,526 μονάδες και οι εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 3.5%. Αν και τα futures κινούνται επί του παρόντος ανοδικά, δεν αποκλείεται να δούμε να δοκιμάζεται η στήριξη των 10,400 μονάδων.  

  FTSE100

  Πτωτική η εβδομάδα και για το βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 5,828 μονάδες και απώλειες λίγο πάνω από 1%. Πλέον τα σενάρια είναι ξεκάθαρα: είτε ο δείκτης θα καταφέρει να διασπάσει ανοδικά τις 6,000 μονάδες και θα μιλάμε για ανοδική τάση είτε θα υπάρξει καθοδική διάσπαση των 5,650 μονάδων και θα μιλάμε για πτωτικό κανάλι.

  Χρυσός

  Ισχυρή άνοδο σημείωσε η τιμή του χρυσού την περασμένη εβδομάδα, με κλείσιμο στα $1,753.4 και κέρδη της τάξης του 2.7%. Νωρίς τη Δευτέρα το ράλι συνεχίζεται και η τιμή του χρυσού κινείται πάνω από τα $1,770. Είναι σαφώς η εποχή της ασφάλειας και του μειωμένου ρίσκου για τους επενδυτές και έτσι ο χρυσός ευνοείται. Επιπλέον λόγοι ενίσχυσης αποτελούν τα μειωμένα επιτόκια αλλά και τα αλλεπάλληλα πακέτα ποσοτικής χαλάρωσης από πολλές κεντρικές τράπεζες που υποτιμούν τα νομίσματα και δίνουν στο χρυσό αυξημένη αξία. Με όλα αυτά, δεν αποκλείεται να δούμε το ράλι να διευρύνεται με τα $1,800 να αποτελούν τον επόμενο προφανή στόχο των επενδυτών.

  Πετρέλαιο

  Τρίτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα για το πετρέλαιο με την spot τιμή να κλείνει στα $10.14 και κέρδη κοντά στο 6%. Τα futures με λήξη στους επόμενους μήνες ανέβηκαν αρκετά επίσης και ενώ η ζήτηση είναι σαφώς μειωμένη, κάποιες εξελίξεις ευνόησαν την άνοδο των τελευταίων εβδομάδων. Η Κίνα φαίνεται να είναι η πρώτη χώρα που η ζήτηση δείχνει να ανακάμπτει ενώ και οι ανακοινώσεις στις ΗΠΑ δείχνουν μια ελαφρά αποκλιμάκωση των αποθεμάτων. Επί του παρόντος, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται κι άλλο και κινείται πάνω από τα $10.50 αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί τα προβλήματα από την πανδημία δεν έχουν λυθεί και τα χειρότερα στις οικονομίες είναι μπροστά.

  Bitcoin

  Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε το Bitcoin που έκλεισε την εβδομάδα στα $9,665 και κέρδη πάνω από 10%. Το halving της περασμένης Δευτέρας και η μείωσης της αξίας του κάθε Bitcoin επέδρασε στην αύξηση των τιμών. Πλέον δίνεται μάχη για υπέρβαση των $10,000 που θα γεμίσει με αισιοδοξία τους αγοραστές και κατόχους κρυπτονομισμάτων αλλά ας μην ξεχνάμε πως αυτή η ευφορία που προκλήθηκε μέσω του halving δεν εδράζεται σε πραγματικούς και θεμελιώσεις λόγους αύξησης των τιμών. Σαφώς το momentum είναι ανοδικό, σαφώς τα $10,000 είναι στο στόχαστρο αλλά μια διόρθωση τιμών δε θα προκαλέσει έκπληξη.

   

  www.a-quant.com
  www.algo-profits.com

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  22:29 09/04

  Πτώση για το πετρέλαιο, απώλειες 3,5% για το αμερικανικό αργό στην εβδομάδα

  Στα 62,95 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το Brent, με πτώση 2,9% στην εβδομάδα.

  21:27 09/04

  Εβδομαδιαία κέρδη 1% για τον χρυσό

  Πτώση για το πολύτιμο μέταλλο την Παρασκευή.

  23:18 08/04

  Νέο ιστορικό υψηλό για S&P, 140 μονάδες κερδισε ο Nasdaq

  Το 19ο ρεκόρ του για το 2021. Ράλι των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου.

  22:33 08/04

  Ήπια πτώση για το αμερικανικό αργο

  Οριακά κέρδη για το Brent.

  21:39 08/04

  Σε υψηλό έξι εβδομάδων ο χρυσός

  Επισροφή στα κέρδη με ώθηση από την πτώση του αμερικανικού δολαρίου και την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού.

  16:23 08/04

  Το ευρώ ενισχύεται 0,19%, στα 1,1891 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,16% και διαμορφώνεται στα 1,3759 δολάρια.

  12:43 08/04

  Capital Economics: Ούτε τα capital controls δεν "σώζουν" την Τουρκία

  Γιατί δεν θα είναι αποτελεσματικοί οι αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων, όπως ήταν σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι επιλογές του Ερντογάν και το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας.

  10:38 07/04

  Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει μικρές απώλειες μετά το χθεσινό ιστορικό υψηλό. Upd.

  22:36 06/04

  Άλμα 2% για το αργό

  Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το αργό καθώς τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ και οι αισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την...

  16:15 06/04

  Κέρδη άνω του 1% για το πετρέλαιο

  Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, μετά τις βαριές απώλειες στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

  15:59 06/04

  Το ευρώ ενισχύεται οριακά 0,03%, στα 1,1816 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,40% και διαμορφώνεται στα 1,3844 δολάρια.

  12:41 06/04

  Νέα πτώση της τουρκικής λίρας σήμερα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

  Η τουρκική λίρα υποχώρησε εκ νέου σήμερα, καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώνεται κοντά σε υψηλά διετίας, ενώ ο δείκτης των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών ενισχύθηκε και αυτός σε υψηλό δύο εβδομάδων,...

  11:33 06/04

  Η Ebury για την εβδομάδα στις αγορές

  Στην εβδομάδα αυτή που είναι μικρότερη λόγω των διακοπών του καθολικού Πάσχα, τα risk assets συνέχισαν το ράλι με επικεφαλής τις Αμερικανικές μετοχές.

  08:44 06/04

  Αυστραλία: Διατήρησε την πολιτική της η κεντρική τράπεζα

  Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε την πολιτική της αμετάβλητη μετά από την επιβράδυνση της πώλησης ομολόγων παγκοσμίως και καθώς η επίδραση των χαμηλών επιτοκίων σε επίπεδο-ρεκόρ στις...

  23:59 05/04

  Ρεκόρ για την κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων, πάνω από τα $2 τρισ.

  Το νέο άλμα της αγοράς έχει οδηγό το bitcoin.