Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Μαρ-2020 09:04

  A-Quant: Παραμένει στα ύψη η μεταβλητότητα των αγορών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Παραμένει στα ύψη η μεταβλητότητα των αγορών

  Η μεταβλητότητα των αγορών συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη εν μέσω της δίνης της πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει τον πλανήτη. Το αμερικανικό δολάριο εμφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ιδιαιτέρως ισχυρό αφού οι επενδυτές προτιμούν σιγουριά και όχι έκθεση σε ρίσκο. Η FED πάντως μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωσε συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες (ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας, Τράπεζα της Ιαπωνίας κλπ) ακόμα και με αναδυόμενες αγορές όπως είναι η Βραζιλία αλλά και με χώρες της Ευρώπης όπως είναι η Δανία και η Σουηδία. Συνεπώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη συμπεριφορά του αμερικανικού νομίσματος, γιατί ένα mini Plaza accord για σχετική ανακοπή της ανόδου του δολαρίου ίσως βρίσκεται στα σκαριά.

  EURUSD

  Κατακόρυφη πτώση σημείωσε το EURUSD την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας από την περιοχή του 1.11 και κλείνοντας στο 1.07, φτάνοντας σε χαμηλά περίπου 3 ετών. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φτάσει τους επενδυτές στο άκρον άωτον της διάθεσης για ρίσκο κι έτσι το αμερικανικό νόμισμα που θεωρείται ασφαλέστερο, εμφανίζεται ιδιαιτέρως ενισχυμένο έστω κι αν η FED κάνει αλλεπάλληλες τονώσεις ρευστότητας, ενώ τα επιτόκια είναι πλέον στο 0.25% (θυμίζουμε ότι ήταν στο 2.25% το περασμένο καλοκαίρι). Ο κορωνοϊός δε φαίνεται να σταματά την ανοδική του πορεία όσο αφορά τα κρούσματα και τα θύματα και έτσι είναι πιθανόν η αποδυνάμωση του ζεύγους να συνεχιστεί μέχρι το 1.05. Μεγάλο ρόλο θα παίξει η ανακοίνωση των δεικτών ΡΜΙ μέσα στην εβδομάδα για το μήνα Μάρτιο στις ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Γερμανία αφού θα φανεί το μέγεθος της ζημιάς της πανδημίας στη βιομηχανία, στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες.

  GBPUSD

  Δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα ελεύθερης πτώσης για το GBPUSD που άνοιξε στο 1.2243 και έκλεισε την Παρασκευή στο 1.1624. Μεσοβδόμαδα η χαμηλότερη τιμή ήταν κοντά στο 1.14 ενώ τέτοιες περιοχές τιμών για την ισοτιμία είχαμε να δούμε από τη δεκαετία του ‘80. Η Αγγλία πλήττεται πολύ από την πανδημία του κορωνοϊού αφού η κυβέρνηση άργησε να πάρει μέτρα ενώ η Βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζήτησε από τις εισηγμένες εταιρείες να καθυστερήσουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια από 0.75%, στο 0.1% που αποτελεί χαμηλή τιμή όλων των εποχών! Με αυτά τα δεδομένα και γνωρίζοντας πως το αμερικανικό δολάριο εμφανίζεται ισχυρό, είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για ανάκαμψη της στερλίνας. Από την άλλη πλευρά όμως, τα τόσο υπερπωλημένα επίπεδα δημιουργούν ευκαιρίες στους αγοραστές και έτσι το πιθανότερο είναι να δούμε πλάγιες κινήσεις αυτήν την εβδομάδα. 

  USDJPY

  Θεαματική ανάκαμψη για το USDJPY που σκαρφάλωσε μέχρι το 111.50 για να κλείσει την Παρασκευή στο 110.74, μια εντυπωσιακή τιμή αν σκεφτεί κανείς πως δύο εβδομάδες πριν είχε αγγίξει την περιοχή τιμών του 101! Το αμερικανικό δολάριο θεωρείται αυτήν την περίοδο το ασφαλέστερο νόμισμα και έτσι πληθαίνουν οι αγοραστές και δεν επηρεάστηκε ούτε από τη βουτιά του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου το οποίο έπεσε από την τιμή 1.18% την περασμένη Τετάρτη, στο 0.85%. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, κινείται ακόμα χαμηλότερα στο 0.82% και έτσι η ισοτιμία κινείται προς την περιοχή του 110 αλλά δεν αποκλείεται να ανακάμψει πάλι και να δοκιμάσει την περιοχή τιμών του 112. Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η επανάληψη της ψηφοφορίας στη Γερουσία με σκοπό την έγκριση άλλου ενός τρις δολάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.


  EURJPY

  Πλάγια προς ελαφρά καθοδική η κίνηση τιμών για την ισοτιμία EURJPY την εβδομάδα που μας πέρασε. Το κέντρο βάρους της ισοτιμίας τις τελευταίες ημέρες είναι κοντά στο 118.50, δείχνοντας ότι δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα κάτω από το 116.50 και πάνω από το 120. Αν εξαιρέσει κανείς πιθανές δυσάρεστες εκπλήξεις από την ανακοίνωση των δεικτών ΡΜΙ της Ευρωζώνης και της Γερμανίας που ενδέχεται να πιέσουν το Ευρώ, δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά της ισοτιμίας για την τρέχουσα εβδομάδα.

  EURGBP

  Ανοδικά κινήθηκε το EURGBP την προηγούμενη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 0.9027 και κλείσιμο στο 0.9181 αλλά πρέπει να σημειώσουμε πως την Πέμπτη η ισοτιμία άγγιξε το 0.95 και κατόπιν ξεκίνησε μια έντονα καθοδική κίνηση. Ενδέχεται αυτή η ενδυνάμωση της στερλίνας να συνεχιστεί και έτσι η διόρθωση να γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

  USDCAD

  Ισχυρά ανοδική η εβδομάδα για το USDCAD που από περιοχή τιμών κάτω από το 1.39, κατάφερε να κλείσει στο 1.4328 ενώ την Πέμπτη είχε φτάσει ακόμα και στο 1.4668. Το ισχυρό αμερικανικό δολάριο σε σχέση με το αδύναμο δολάριο Καναδά λόγω πολύ χαμηλών τιμών πετρελαίου είναι οι βασικές αιτίες για αυτό το ράλι. Η οικονομία του Καναδά φαίνεται να έχει σημαντικά προβλήματα και επιπτώσεις λόγω της πανδημίας. Μόνον την περασμένη εβδομάδα έγιναν περίπου 500,000 αιτήσεις στο ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Καναδά λόγω μαζικών απολύσεων ενώ την ίδια περίοδο ένα έτος πριν αυτό το νούμερο ήταν στις 27,000. Η ανοδική τάση του USDCAD από τις αρχές του έτους είναι ολοφάνερη αλλά ίσως αντιμετωπίσει θέματα κορεσμού και έτσι δεν αποκλείονται αυτή την εβδομάδα διορθωτικές ή πλάγιες κινήσεις.

  USDCHF

  Δεύτερη κατά σειρά έντονα ανοδική εβδομάδα για το USDCHF που έκλεισε στο 0.9853, συνεχίζοντας το μίνι ράλι από την περιοχή τιμών κάτω του 0.92, πριν δύο εβδομάδες. Η Ελβετία πλήττεται κι αυτή από τον κορωνοϊό αφού βρίσκεται στη θέση 9 των συνολικών κρουσμάτων, έχοντας μέχρι νωρίς το πρωί της τρέχουσας Δευτέρας 7,474 κρούσματα και 98 νεκρούς. Πιθανόν να υπάρξουν παρεμβάσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες και συνεπώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αφού μπορεί να δούμε διορθωτικές κινήσεις.

  AUDUSD

  Η πτώση του AUDUSD συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και την περασμένη εβδομάδα αφού η ισοτιμία έκλεισε κοντά στο 0.58 ενώ μεσοβδόμαδα είδαμε τιμές ακόμα και στην περιοχή του 0.55. Τέτοιες τιμές είχαμε να δούμε σχεδόν 18 χρόνια. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά υπάρχουν λόγοι που συνηγορούν στην ανάκαμψη της ισοτιμίας. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και ίσως αποτελούν ευκαιρία για τους αγοραστές ενώ η Κίνα δείχνει να τελειώνει με τον κορωνοϊό έχοντας ελάχιστα νέα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. Επιπλέον, η Αυστραλία έχει πολύ χαμηλό δείκτη κρουσμάτων ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, στο 64 ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε πως η Ιταλία έχει 978 και η Ισπανία 615. 

  SP500

  Πτώση για τον αμερικανικό δείκτη SP500 για ακόμα μία εβδομάδα με απώλειες περίπου 14.5%. Νωρίς την τρέχουσα Δευτέρα τα futures του δείκτη κινούνται έντονα πτωτικά με απώλειες περίπου 4%. Δε φαίνεται ακόμα να υπάρχει ανάκαμψη στην πανδημία και έτσι ο φόβος και οι ανησυχίες που επικρατούν, οδηγούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις και έτσι αναμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά του SP500 κοντά στις 2,000 μονάδες.

  DAX30

  Σημαντική η πτώση για το γερμανικό δείκτη DAX30, με απώλειες εβδομάδας που υπερέβησαν το 10%. Νωρίς την τρέχουσα Δευτέρα τα futures του δείκτη κινούνται έντονα πτωτικά με απώλειες περίπου 2.1% αλλά γεγονός είναι πως τις τελευταίες ημέρες της περασμένης εβδομάδας, ο δείκτης είχε σταθεροποιητικές τάσεις. Σαφώς η τάση είναι πτωτική αλλά η συμπεριφορά των τελευταίων ημερών αφήνει ελπίδες ανάκαμψης.

  FTSE100

  Ακόμα μια έντονα πτωτική εβδομάδα για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε την περασμένη Παρασκευή με απώλειες της τάξης του 14.5%. Τα futures της τρέχουσας εβδομάδας κινούνται επίσης πτωτικά στο -2.5% αλλά και σε αυτόν τον δείκτη είχαμε κάποιες σταθεροποιητικές τάσεις που είτε είναι τεχνική αντίδραση για συνέχιση της πτωτικής τάσης είτε κάποιο φρένο ελπίδας στην κατάρρευση της αγοράς.

  Χρυσός

  Πτωτική η εβδομάδα για το χρυσό που έκλεισε πολύ κοντά στα $1,500 με εβδομαδιαίες απώλειες περίπου 2%. Μέσα στην εβδομάδα πάντως άγγιξε τα $1,450 αλλά η Παρασκευή ήταν έντονα ανοδική ημέρα. Ο χρυσός είναι ίσως το ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο αλλά η οικονομική κρίση που διανύουμε έχει καταρρίψει πολλά θέσφατα. Οι επενδυτές φαίνεται να προτιμούν μετρητά και ειδικότερα δολάρια και έτσι ίσως δούμε τον χρυσό να δοκιμάζει τα $1,450 και πάλι. Πιο μακροπρόθεσμα όμως, ο χρυσός έχει μεγάλες πιθανότητες ανάκαμψης αφού αργά ή γρήγορα οι επενδυτές που αναζητούν ασφαλείς λύσεις χαμηλού ρίσκου θα επανέλθουν στο χρυσό. Ο χρυσός έχει το μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τα νομίσματα, ότι δεν μπορεί να πληθωριστεί αφού η παραγωγή του και οι ποσότητες του δεν είναι άπειρα.

  Πετρέλαιο

  Σημαντική πτώση για τις τιμές του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα. Ο μαύρος χρυσός έκλεισε με απώλειες κοντά στο 28.5% ενώ μεσοβδόμαδα είδαμε τιμές ακόμα και στα $20.5. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει προφανής λόγος σοβαρής ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου εκτός κι αν η Σαουδική Αραβία τα βρει με τη Ρωσία στον πρόσφατο εμπορικό πόλεμο που έχει ανοίξει μεταξύ τους. Η τιμές φαίνεται να κινούνται στο κανάλι $20 - $25 τη δεδομένη στιγμή και μόνο μια διάσπαση των $20.50 μπορεί να σηματοδοτήσει νέο καθοδικό ράλι με στόχο τα $19.44 που αποτελούν χαμηλό 18.5 ετών. Πιθανή είναι μία πίεση από τις ΗΠΑ για συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ , Ρωσίας αλλά και ΗΠΑ , γιατί πιθανή κατάρευση πετρελαικών εταιρειών στις ΗΠΑ θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ που έχει υψηλά δάνεια στον κλάδο. 

  Bitcoin

  Εβδομάδα ανάκαμψης για το Bitcoin που άνοιξε στα $5,353 και έκλεισε στα $5,813 και συνολικά κέρδη πάνω από $8.5%. Το μεγάλο θέμα όμως είναι η μεταβλητότητα αφού το χαμηλό εβδομάδας ήταν στα $4,425 και το υψηλό στα $7,139, με ένα εβδομαδιαίο εύρος τιμών συνεπώς στα $2,714. Με τέτοια μεταβλητότητα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε στοιχειώδης διαχείριση ρίσκου από τους επενδυτές και συνεπώς στην παρούσα φάση ευνοούνται μόνο οι καιροσκόποι – κερδοσκόποι. Το Bitcoin δε δείχνει σοβαρά σημάδια ανάκαμψης και έτσι δεν αποκλείεται να το δούμε να επιστρέφει κοντά στα $5,000 και πάλι.

   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
   
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:35 02/04

  Τραμπ - πετρέλαιο: Σαουδική Αραβία και Ρωσία προς συμφωνία για περικοπή 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως

  "Μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 15 εκατ. βαρέλια", είπε στο δίκτυο CNBC.

  15:35 30/03

  Σε χαμηλό 17 ετών διολίσθησε το brent, τα $20 έχασε προς στιγμήν το WTI

  To brent βρέθηκε να χάνει 9,4%. Περιορίστηκαν οι απώλειες στο περίπου 5%.

  08:52 30/03

  A-Quant: Η μεγάλη μεταβλητότητα θα συνεχιστεί στην αγορά συναλλάγματος

  Με πιθανή ενδυνάμωση των ασφαλών καταφυγίων του δολαρίου και του γιεν.

  12:13 26/03

  ΕΚΤ: Γιατί εντάχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα στο νέο QE – Οι 5 καταλύτες πίσω από αυτήν την ιστορική απόφαση

  Οι πέντε λόγοι που οδήγησαν, ομόφωνα και χωρίς την παραμικρή αντίδραση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους στο νέο έκτακτο QE Πανδημίας. "Κλειδί" για...

  11:29 26/03

  Εκρηκτικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα μετά το απεριόριστο τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ

  Η νέα απόφαση game-changer της ΕΚΤ οδηγεί σε βουτιά τις αποδόσεις των ομολόγων όλων των διαρκειών (upd).

  21:35 25/03

  Ισχυρά κέρδη το πετρέλαιο, ράλι τα futures της βενζίνης

  Έντονα ανοδικά κινήθηκε την Τετάρτη το αργό βρίσκοντας στήριξη στο νέο ράλι των δεικτών της Wall Street αλλά και στο εντυπωσιακό άλμα των συμβολαίων της βενζίνης τα οποία κέρδισαν πάνω από 20% μετά...

  16:22 25/03

  Bullard (Fed): Περιμένουμε "πρωτοφανή" αδυναμία της οικονομίας το β' τρίμηνο

  Ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard δήλωσε την Τετάρτη ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει με ισχυρό ρυθμό μέχρι το Φθινόπωρο.

  14:34 25/03

  Εφαρμογή αγοράς χρυσού είδε την πελατεία της να αυξάνεται 718% χάρη στον κορονοϊό

  Η βρετανική startup Glint Pay Services, η οποία δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, το Ην. Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη, είδε την πελατεία που αγοράζει χρυσό να αυξάνεται κατά 718% τις τελευταίες πέντε ...

  11:36 20/03

  Από sell το "γυρίζει" σε buy η UBS για τα ελληνικά ομόλογα – Λιγότερες εκδόσεις βλέπει η Citi

  Σε σημαντικές αλλαγές των εκτιμήσεών τους για τα ελληνικά ομόλογα προχωρούν οι διεθνείς οίκοι.

  08:58 20/03

  Δολάριο: Πατάει "φρένο" στο δρόμο προς την καλύτερη εβδομάδα από την κρίση του 2008

  Το δολάριο "κόβει ταχύτητα" την Παρασκευή μετά από μια ανοδική πορεία που το έχει βάλει σε τροχιά για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς η πανδημία του...

  12:08 19/03

  Αυστραλία: Νέα μείωση των επιτοκίων, για δεύτερη φορά τον Μάρτιο

  Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε για δεύτερη φορά τα επιτόκια αυτόν τον μήνα και τόνισε ότι θα εφαρμόσει μη συμβατικά μέτρα καθώς η πανδημία του κορονοϊού απειλεί να σύρει τη χώρα στην πρώτη...

  12:03 19/03

  Ελβετία: Αμετάβλητα τα επιτόκια, νέες παρεμβάσεις στο φράγκο απο την SNB

  Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) διατήρησε σήμερα αμετάβλητο το επιτόκιο της σε αρνητικό έδαφος, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις στις αγορές για να...

  10:38 19/03

  Εκρηκτικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα μετά το... "ελληνικό QE"

  Στο… μισό μειώνονται οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα μετά τη σημαντικότατη παρέμβαση της ΕΚΤ.

  01:50 19/03

  Έκτακτο πακέτο-μαμούθ ύψους 750 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ – Αγοράζει και ελληνικά ομόλογα

  Έκτακτο πακέτο "πανδημίας" αποφάσισε η ΕΚΤ. H απόφαση της ΕΚΤ δίνει δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων