Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Νοε-2019 08:59

  Τι αλλάζει η άφιξη της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι αλλάζει η άφιξη της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

  του Γ. Αγγέλη

  Αναμφίβολα η εγκατάσταση της Λαγκάρντ στην ηγεσία της ΕΚΤ και τυπικά από σήμερα 1η Νοέμβρη, "ΔΕΝ” σηματοδοτεί αλλαγές στην νομισματική πολιτική έτσι όπως αυτή εκφράσθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου της 12ης Σεπτεμβρίου από τον Μάριο Ντράγκι.

  Αυτό ήταν κάτι που είχε αποφασισθεί και συμφωνηθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την επιλογή της σαν το πρόσωπο που θα τον αντικαθιστούσε... Και αυτό δεν είχε να κάνει με "διαθέσιμες επιλογές”, αλλά με το γεγονός ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή  για την Ευρωοικονομία, πέραν αυτής των προτάσεων Ντράγκι, οι οποίες μπαίνουν σε εφαρμογή από σήμερα με την ενεργοποίηση του QE II. 

  H Λαγκάρντ εγκαθίσταται σήμερα στο γραφείο του Ντράγκι για να την εφαρμόσει... Αλλά όχι μόνο γι' αυτό.

  Όπως επανέλαβε ακόμα και στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του πριν από λίγα 24ωρα στις 28 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη παρουσία Μέρκελ, Μακρόν, Ματαρέλα και Λαγκάρντ, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ με τα μέτρα που μπαίνουν από σήμερα σε εφαρμογή, ουσιαστικά εξαντλεί τις ικανότητες της διάσωσης για την Ευρωζώνη.

  Αυτό που πρέπει να ακολουθήσει πλέον δεν αφορά τόσο – σε πρώτη φάση – την ΕΚΤ όσο τις κυβερνήσεις. Αφορά ειδικά στην στήριξη του Ευρώ από ένα συμπαγές δημοσιονομικό "μαξιλάρι”, έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, που θα στηρίζεται σε ένα ενιαίο δημοσιονομικό μηχανισμό. 

  Αυτή είναι η "πολιτική” αποστολή της Λαγκάρντ η οποία πριν από το ΔΝΤ είχε θητεύσει στην θέση της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας. 

  Η σιωπηρή συμφωνία που έχει προηγηθεί ώστε να παρακαμφθούν οι δυσκολίες του "εκλογικού” 2019 στην Ευρώπη, κατέληξε στην Σύνοδο Κορυφής στην κατ' αρχήν αποδοχή της θεσμοθέτησης του όρου "προϋπολογισμός της ευρωζώνης”, παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενο του όρου αυτού κατ' απαίτηση της Γερμανίας, δεν ανταποκρίνεται ούτε κατ' ελάχιστο στις πραγματικές ανάγκες ενός προϋπολογισμού στήριξης του ενιαίου ευρωνομίσματος.

  Αυτό πρόκειται να είναι το επόμενο βήμα και σε αυτό η Λαγκάρντ  έχει στα χέρια της ένα εργαλείο: Τις αποφάσεις της 12ης Σεπτεμβρίου για τον νέο κύκλο "ποσοτικής χαλάρωσης”.

  Η μοναδική δυνατότητα με δεδομένες τις συνθήκες της οικονομικής συγκυρίας, να ολοκληρωθεί και να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη "αιμορραγία” από την πλευρά της ΕΚΤ, είναι η εδραίωση της πρότασης Ντράγκι για ένα "επαρκή” προϋπολογισμό της  ευρωζώνης και ένα "επαρκή” μηχανισμό εφαρμογής του.

  Η θέση της Λαγκάρντ απέναντι στους ηγέτες της ευρωζώνης είναι μία: Αν θέλετε να επανέλθει η νομισματική πολιτική σε φυσιολογικά όρια και να αποφύγει η ευρωζώνη την "ιαπωνοποίηση”, τόσο η ευρωζώνη όσο και το Ευρώ πρέπει να αποκτήσουν προϋπολογισμό και ένα δημοσιονομικό μηχανισμό εφαρμογής του. Διαφορετικά οι αποφάσεις του Σεπτέμβρη θα συνεχισθούν ...επ' άπειρον.

  Και τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν πλέον την επόμενη μεγάλη αλλαγή/ανατροπή στην αρχιτεκτονική και την δομή της ευρωζώνης. Μία αλλαγή που η υλοποίησή της ενδέχεται να φέρει νέους τριγμούς, αν κάποιες από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης δεν έχουν ή δεν μπορέσουν να ακολουθήσουν τις προϋποθέσεις.

  Το πρόβλημα βέβαια και εδώ είναι ο διαθέσιμος χρόνος καθώς η διεθνής συγκυρία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου "σεισμού" ανάλογου ή και βαθύτερου από εκείνον του 2008, καθώς η κρίση χρέους σιγοκαίει κάτω από τις στάχτες με τις οποίες την έχουν σκεπάσει τα δεκάδες τρισεκατομμύρια των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης των Κεντρικών Τραπεζών. Το ενδεχόμενο της εμφάνισης μιας συγχρονισμένης ύφεσης μέσα στο 2020 θα περιορίσει δραματικά την ευχέρεια κίνησης των Κεντρικών Τραπεζών και των κυβερνήσεων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε αναμένεται ότι θα δρομολογηθούν παρεμβάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. 

  Σε αυτή την καμπή η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει με όρους και "εφόδια” (όπως η Συμφωνία του Ιουνίου του 2018) των οποίων οι διαστάσεις και η "ποιότητα” δεν έχουν συγκροτηθεί για να αντιμετωπίσουν συνθήκες "ύφεσης” στην ευρωζώνη.

  Τα ζητήματα αυτά αν και έχουν απασχολήσει αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ και της ΤτΕ δεν φαίνεται να έχουν ακόμα συγκροτηθεί σε ένα πλαίσιο προβληματισμών που να οδηγεί σε κάποιες παρεμβάσεις.

  Βέβαια οι βασικές προϋποθέσεις για μία τέτοια συζήτηση έχουν ήδη δρομολογηθεί σε θετική κατεύθυνση καθώς έχει επιβεβαιωθεί η (υπέρ) κάλυψη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, του σχεδίου προϋπολογισμού του 2020 και της συστημικής αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων ("Ηρακλής”).

  Για το θέμα του ενδεχόμενου μιας νέας ύφεσης και τις δυνατότητες αντίδρασης των Κεντρικών Τραπεζών μίλησε πρόσφατα ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας...        

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  20:08 05/03

  Μελέτη ΕΚΤ: Πώς ο μετασχηματισμός των ελληνικών τραπεζών επηρεάζει τις ρυθμίσεις

  Η αλλαγή τραπεζικού στελέχους που είναι υπεύθυνο για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων ενός δανείου επιφέρει δυσμενέστερες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ. Αναλυτικά οι...

  21:02 03/03

  Ιταλία: 20.884 νέα κρούσματα κορονοϊού, με 347 θανάτους

  Τον Σεπτέμβριο μπορεί να αρχίσουν να παράγονται εμβόλια κατά του ιού στη χώρα.

  20:01 03/03

  Yποχώρησε κάτω από το 1% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

  Σε πτωτική πορεία επανήλθαν και οι αποδόσεις των υπολοίπων ομολόγων στην ευρωζώνη.

  14:37 03/03

  Bloomberg: Δεν υπάρχει ανάγκη για μέτρα αντιμετώπισης της απόδοσης των ομολόγων

  Δεν υπάρχει ανάγκη για τη λήψη δραστικών μέτρων αναφορικά με την αντιμετώπιση της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος για την οικονομία είναι διαχειρίσιμος με λεκτικές...

  14:19 03/03

  Ευρωζώνη: Άνοδος του σύνθετου ΡΜΙ τον Φεβρουάριο

  Ο σύνθετος PMI σημείωσε άνοδο στις 48,8 μονάδες έναντι των 47,8 μονάδων τον Ιανουάριο, υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 48,1 μονάδες.

  17:52 02/03

  Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

  Οι οικονομικές επιδόσεις της Τουρκίας, τα χρέη στα κράτη της ευρωζώνης και η καταδίκη Σαρκοζί στον γερμανικό Τύπο.

  14:39 02/03

  Η νέα στρατηγική της Ιταλίας κατά της πανδημίας

  Ο Μάριο Ντράγκι έχει φιλόδοξα σχέδια: Με χιλιάδες εθελοντές και αντικατάσταση υπευθύνων επιδιώκει να λήξει η επιχείρηση προστασίας του πληθυσμού ως το καλοκαίρι.

  12:40 02/03

  Ευρωζώνη: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

  Σταθερός παρέμεινε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο καθώς οι περιορισμοί για τον κορονοϊό επηρεάζουν την οικονομία της περιοχής.

  09:53 02/03

  De Guindos (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ έχει την ευελιξία να αντιμετωπίσει την ανεπιθύμητη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την ευελιξία να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας σε πορτογαλική εφημερίδα καθώς αρκετοί...

  00:05 02/03

  Ευχή και κατάρα για το Bitcoin

  Δεν πρόλαβε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ να προειδοποιήσει για την αφερεγγυότητα του Bitcoin στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και οι τιμές του κρυπτονομίσματος πήραν την κατιούσα. Μολονότι ήδη...

  20:27 01/03

  Ιταλία: Στα 13.144 τα νέα κρούσματα κορονοϊού, με 246 θανάτους

  Ο Μάριο Ντράγκι επέλεξε νέο έκτακτο επίτροπο για τη διαχείριση της κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

  14:10 01/03

  HSBC: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΕΚΤ – Οι τέσσερις επιλογές που έχει

  Το σίγουρο είναι ότι η συνεδρίαση του Μαρτίου θα είναι μία πολύ δύσκολη συνεδρίαση για την κεντρική τράπεζα.

  13:00 01/03

  Η ΕΚΤ φοβήθηκε (και) το παράλληλο sell-off σε μετοχές και ομόλογα - τελικά έβαλε "το χέρι στην τσέπη";

  Όχι δεν το εβαλε, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε... (upd)

  12:01 01/03

  Ευρωζώνη: Σε υψηλό τριετίας η μεταποίηση τον Φεβρουάριο

  Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο χάρη στην αύξηση της ζήτησης, αν και η έκρηξη των δραστηριοτήτων οδήγησε σε έλλειψη πρώτων υλών και σε αύξηση του κόστους...

  16:00 28/02

  Τράπεζες: Ξεκινά το νέο κύμα των κόκκινων δανείων

  Οι τράπεζες υπολογίζουν τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας σε 5-6 δισ., η Τράπεζα της Ελλάδος σε 8-10 δισ. μόνο από εκείνα των μορατόριουμ.

  12:00 28/02

  Αγορές: Το story πίσω από το sell-off κρατικών ομολόγων

  Γιατί οι αγορές αγνοούν τις λεκτικές παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.