Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Νοε-2019 08:59

  Τι αλλάζει η άφιξη της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι αλλάζει η άφιξη της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

  του Γ. Αγγέλη

  Αναμφίβολα η εγκατάσταση της Λαγκάρντ στην ηγεσία της ΕΚΤ και τυπικά από σήμερα 1η Νοέμβρη, "ΔΕΝ” σηματοδοτεί αλλαγές στην νομισματική πολιτική έτσι όπως αυτή εκφράσθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου της 12ης Σεπτεμβρίου από τον Μάριο Ντράγκι.

  Αυτό ήταν κάτι που είχε αποφασισθεί και συμφωνηθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την επιλογή της σαν το πρόσωπο που θα τον αντικαθιστούσε... Και αυτό δεν είχε να κάνει με "διαθέσιμες επιλογές”, αλλά με το γεγονός ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή  για την Ευρωοικονομία, πέραν αυτής των προτάσεων Ντράγκι, οι οποίες μπαίνουν σε εφαρμογή από σήμερα με την ενεργοποίηση του QE II. 

  H Λαγκάρντ εγκαθίσταται σήμερα στο γραφείο του Ντράγκι για να την εφαρμόσει... Αλλά όχι μόνο γι' αυτό.

  Όπως επανέλαβε ακόμα και στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του πριν από λίγα 24ωρα στις 28 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη παρουσία Μέρκελ, Μακρόν, Ματαρέλα και Λαγκάρντ, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ με τα μέτρα που μπαίνουν από σήμερα σε εφαρμογή, ουσιαστικά εξαντλεί τις ικανότητες της διάσωσης για την Ευρωζώνη.

  Αυτό που πρέπει να ακολουθήσει πλέον δεν αφορά τόσο – σε πρώτη φάση – την ΕΚΤ όσο τις κυβερνήσεις. Αφορά ειδικά στην στήριξη του Ευρώ από ένα συμπαγές δημοσιονομικό "μαξιλάρι”, έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, που θα στηρίζεται σε ένα ενιαίο δημοσιονομικό μηχανισμό. 

  Αυτή είναι η "πολιτική” αποστολή της Λαγκάρντ η οποία πριν από το ΔΝΤ είχε θητεύσει στην θέση της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας. 

  Η σιωπηρή συμφωνία που έχει προηγηθεί ώστε να παρακαμφθούν οι δυσκολίες του "εκλογικού” 2019 στην Ευρώπη, κατέληξε στην Σύνοδο Κορυφής στην κατ' αρχήν αποδοχή της θεσμοθέτησης του όρου "προϋπολογισμός της ευρωζώνης”, παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενο του όρου αυτού κατ' απαίτηση της Γερμανίας, δεν ανταποκρίνεται ούτε κατ' ελάχιστο στις πραγματικές ανάγκες ενός προϋπολογισμού στήριξης του ενιαίου ευρωνομίσματος.

  Αυτό πρόκειται να είναι το επόμενο βήμα και σε αυτό η Λαγκάρντ  έχει στα χέρια της ένα εργαλείο: Τις αποφάσεις της 12ης Σεπτεμβρίου για τον νέο κύκλο "ποσοτικής χαλάρωσης”.

  Η μοναδική δυνατότητα με δεδομένες τις συνθήκες της οικονομικής συγκυρίας, να ολοκληρωθεί και να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη "αιμορραγία” από την πλευρά της ΕΚΤ, είναι η εδραίωση της πρότασης Ντράγκι για ένα "επαρκή” προϋπολογισμό της  ευρωζώνης και ένα "επαρκή” μηχανισμό εφαρμογής του.

  Η θέση της Λαγκάρντ απέναντι στους ηγέτες της ευρωζώνης είναι μία: Αν θέλετε να επανέλθει η νομισματική πολιτική σε φυσιολογικά όρια και να αποφύγει η ευρωζώνη την "ιαπωνοποίηση”, τόσο η ευρωζώνη όσο και το Ευρώ πρέπει να αποκτήσουν προϋπολογισμό και ένα δημοσιονομικό μηχανισμό εφαρμογής του. Διαφορετικά οι αποφάσεις του Σεπτέμβρη θα συνεχισθούν ...επ' άπειρον.

  Και τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν πλέον την επόμενη μεγάλη αλλαγή/ανατροπή στην αρχιτεκτονική και την δομή της ευρωζώνης. Μία αλλαγή που η υλοποίησή της ενδέχεται να φέρει νέους τριγμούς, αν κάποιες από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης δεν έχουν ή δεν μπορέσουν να ακολουθήσουν τις προϋποθέσεις.

  Το πρόβλημα βέβαια και εδώ είναι ο διαθέσιμος χρόνος καθώς η διεθνής συγκυρία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου "σεισμού" ανάλογου ή και βαθύτερου από εκείνον του 2008, καθώς η κρίση χρέους σιγοκαίει κάτω από τις στάχτες με τις οποίες την έχουν σκεπάσει τα δεκάδες τρισεκατομμύρια των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης των Κεντρικών Τραπεζών. Το ενδεχόμενο της εμφάνισης μιας συγχρονισμένης ύφεσης μέσα στο 2020 θα περιορίσει δραματικά την ευχέρεια κίνησης των Κεντρικών Τραπεζών και των κυβερνήσεων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε αναμένεται ότι θα δρομολογηθούν παρεμβάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. 

  Σε αυτή την καμπή η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει με όρους και "εφόδια” (όπως η Συμφωνία του Ιουνίου του 2018) των οποίων οι διαστάσεις και η "ποιότητα” δεν έχουν συγκροτηθεί για να αντιμετωπίσουν συνθήκες "ύφεσης” στην ευρωζώνη.

  Τα ζητήματα αυτά αν και έχουν απασχολήσει αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ και της ΤτΕ δεν φαίνεται να έχουν ακόμα συγκροτηθεί σε ένα πλαίσιο προβληματισμών που να οδηγεί σε κάποιες παρεμβάσεις.

  Βέβαια οι βασικές προϋποθέσεις για μία τέτοια συζήτηση έχουν ήδη δρομολογηθεί σε θετική κατεύθυνση καθώς έχει επιβεβαιωθεί η (υπέρ) κάλυψη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, του σχεδίου προϋπολογισμού του 2020 και της συστημικής αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων ("Ηρακλής”).

  Για το θέμα του ενδεχόμενου μιας νέας ύφεσης και τις δυνατότητες αντίδρασης των Κεντρικών Τραπεζών μίλησε πρόσφατα ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας...        

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:28 18/11

  Vasle της ΕΚΤ: Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει σταθεροποιηθεί, δουλεύουν τα μέτρα

  Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έχει σταθεροποιηθεί καθώς τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης της οικονομίας αποδίδουν τα αναμενόμενα, παρά το γεγονός ότι οι αγορές χρειάζονται ακόμη χρόνο για να "κατανοήσουν" την...

  11:56 18/11

  De Guindos: Τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ θα επηρεάσουν την κερδοφορία των τραπεζών

  Η χαμηλή κερδοφορία είναι μία από τις βασικές αδυναμίες του τραπεζικού κλάδου της ευρωζώνης, και τα χαμηλά επιτόκια από την κεντρική τράπεζα απλώς θα αποδυναμώσουν τις προοπτικές κερδοφορίας των...

  20:00 17/11

  Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από το sell-off στα ομόλογα

  Πού υπάρχουν "αναχώματα" προστασίας, πώς μπορούν να εκδηλωθούν οι πιέσεις στην Ελλάδα. "Παράθυρο" ευκαιρίας, σε ένα διεθνές περιβάλλον ανησυχίας, για τις τιτλοποιήσεις του "Ηρακλή" και τα ελληνικά...

  20:00 17/11

  Τα δυο reports που τρόμαξαν την αγορά

  Το διεθνές κλίμα και τα "στοιχήματα" των αναλυτών για επιστροφή του ράλι.

  19:29 15/11

  Κέρδη για τη στερλίνα μετά την απόφαση Φάρατζ να μην διεκδικήσει άλλες 43 εκλογικές περιφέρειες

  Σημείωσε άνοδο 0,25%, στο 1,29 δολάρια, καταγράφοντας υψηλό 10 ημερών

  12:01 15/11

  Ευρωζώνη: Στα 18,7 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα τον Σεπτέμβριο

  Ένα χρόνο νωρίτερα το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης ήταν στα €12,6 δισ. ευρώ.

  12:01 14/11

  Ευρωζώνη: Αύξηση 0,2% του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο, ανοδικά η απασχόληση

  Η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να αναπτύσσεται το γ΄ τρίμηνο, ενώ και η απασχόληση αυξήθηκε, ωστόσο ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει αναιμικός.

  12:00 13/11

  Ευρωζώνη: Καλύτερα των εκτιμήσεων η βιομηχανική παραγωγή

  Η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθώς η πτώση της παραγωγής σε Γερμανία και...

  16:38 08/11

  Συνέντευξη Μακρόν με αιχμές για τη Γερμανία

  Ως έμμεση κριτική στη Γερμανία, την καγκελάριο Μέρκελ και το δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας βλέπουν πολλοί αναλυτές τη συνέντευξη του Εμμανουέλ Μακρόν στο βρετανικό περιοδικό Εconomist.

  11:11 08/11

  Vasle της ΕΚΤ: Θα διατηρήσουμε την τρέχουσα πολιτική έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την τρέχουσα νομισματική πολιτική της έως ότου οι συνθήκες βελτιωθούν, δήλωσε ο Bostjan Vasle, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ...

  12:19 07/11

  Ευρωζώνη: Προς τα κάτω οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την οικονομία

  Η ευρωπαϊκή οικονομία εισέρχεται σε ένα μοντέλο "υποτονικής" ανάπτυξης καθώς οι εμπορικές εντάσεις παγκοσμίως επηρεάζουν αρνητικά την ευρωπαϊκή ένωση, περικόπτοντας τις προσδοκίες για την ανάπτυξη...

  11:54 07/11

  ΕΚΤ: Διατηρούνται σημαντικοί κίνδυνοι στις προοπτικές της οικονομίας

  Για παρατεταμένη υποτονικότητα της αναπτυξιακής δυναμικής της Ευρωζώνης, προειδοποιεί η ΕΚΤ στο Οικονομικό Δελτίο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

  11:24 07/11

  Μετέωρη παραμένει η πρόταση Σολτς για την τραπεζική ένωση

  Αποδέκτης της μοιάζει να είναι περισσότερο το εσωκομματικό ακροατήριο του SPD.

  09:46 07/11

  Γιατί η Ουγγαρία αμφισβητεί το ευρώ

  Η "νέα δεξιά" της "παλιάς Ευρώπης" υποστέλλει τους αντιευρωπαϊκούς τόνους. Και όμως σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή το σχέδιο της νομισματικής ενοποίησης αμφισβητείται ηχηρά από μία χώρα της Ε.Ε. που...

  07:50 07/11

  Διασφαλισμένα τα πλεονάσματα - Πιέσεις στην ανάπτυξη

  Τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας αναμένεται να καταγράφει η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της εκτιμήσεις.

  21:38 06/11

  Holzmann της ΕΚΤ: Η νομισματική πολιτική έφτασε στα όριά της

  Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Robert Holzmann έστειλε "σήμα" ότι η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όριά της, υποστηρίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα για τη συνδρομή της δημοσιονομικής πολιτικής.

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων