Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Ιαν-2019 10:54

  Τα επιτόκια δεν θα συντρίψουν τις μετοχές τεχνολογίας το 2019

  Τα επιτόκια δεν θα συντρίψουν τις μετοχές τεχνολογίας το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Τα υψηλότερα επιτόκια θα φέρουν κόντρα "άνεμο" για τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας το 2019, αλλά δεν θα προκαλέσουν ένα ναυάγιο σαν αυτό του 2001.

  Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ήδη αναστατώσει τις μετοχές τεχνολογίας. Ο Nasdaq αρχίζει να θυμίζει τις πρώτες ημέρες της έκρηξης της φούσκας των dotcom, πίσω στις αρχές του 2001.

  Δημοφιλείς μετοχές όπως η Alphabet, η Facebook, η Apple και η Amazon έχουν χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της αξίας τους, μόλις το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

  Στο μεταξύ, οι στρατηγικές πωλήσεις βρίσκονται στην επικαιρότητα, με το "αγοράστε στα χαμηλά" να έχει αντικατασταθεί από την "πουλήστε στα υψηλά".

  Αυτό είναι συνήθως ένα κακό "τεχνικό σημάδι." Είναι μια ένδειξη ότι η ανοδική πορεία που ώθησε τις μετοχές αυτές υψηλότερα τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί από μια πτωτική τάση που θα τις οδηγήσει χαμηλότερα.

  Στην πραγματικότητα, αυτό ακριβώς συνέβη το 2001 με τις dot.com και τις μετοχές που σχετίζονται με το διαδίκτυο. Μια διόρθωση που άρχισε στις αρχές του έτους σηματοδότησε μια αναστροφή τάσης που κατέληξε σε ναυάγιο, με δισεκατομμύρια δολάρια επενδυτών να εξατμίζονται μέσα σε λίγους μήνες.

  Υπάρχουν όμως κάποιες διαφορές αυτή τη φορά, οι οποίες καθιστούν αυτό το σενάριο καταστροφής πολύ απίθανο.

  Μία από αυτές είναι ότι το momentum πίσω από το αρχικό ράλι στις σημερινές δημοφιλείς μετοχές οφείλεται στην αύξηση των εσόδων και των κερδών παρά σε σκέτο αέρα, όπως συνέβη με τις δημοφιλείς μετοχές στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η Apple, για παράδειγμα, έχει λειτουργικό περιθώριο 26,92%, ενώ η Facebook έχει λειτουργικό περιθώριο 47,10%.

  Στο μεταξύ, οι σημερινές δημοφιλείς μετοχές έχουν "τάφρους", εμπόδια στην είσοδο, που κρατούν τους ανταγωνιστές μακριά από την αγορά και τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

  Γι 'αυτό οι αποτιμήσεις δεν είναι τόσο "τεντωμένες" όπως ήταν τότε. Η Apple έχει μελλοντικό PE 10,67, ενώ η Facebook 17,88.

  Αξίζει να σημειώσουμε: Τα σημερινά υψηλότερα επιτόκια έρχονται σε μια εποχή κατά την οποία η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πραγματοποιεί ποσοτική σύσφιξη, την αντιστροφή των πρώιμων πολιτικών που έδωσαν ώθηση σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών υψηλής τεχνολογίας. Αυτό αναμένεται να επιδεινώσει τη διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές μετοχών.

  Και υπάρχουν κανονιστικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι, που μπορεί να αυξήσουν την ανησυχία των επενδυτών, και χρήζουν παρακολούθησης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,2 δισ. $

  +1.783,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  +417,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,6 δισ. $

  +341,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,6 δισ. $

  +679,6 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,1 δισ. $

  +2.038,3 εκ. $