ΕΚΤ: Κίνδυνοι από την περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου
Πέμπτη, 27-Δεκ-2018 12:44
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο, προειδοποιώντας ότι η περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης θα μπορούσε να επιβαρύνει σημαντικά την παγκόσμια ανάπτυξη.
"Αν και η προσωρινή ανακωχή μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στέλνει ένα θετικό σήμα, διατηρείται η αυξημένη αβεβαιότητα για το αν οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε σημαντική αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών", αναφέρει η ΕΚΤ στην ανάλυση της.
Η τράπεζα σημειώνει εξάλλου ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδύνει το επόμενο έτος και να παραμείνει σταθερή για τα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ (χωρίς την Ευρωζώνη) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,8% αυτό το έτος, για να υποχωρήσει στο 3,5% το 2019. Για την περίοδο 2020-21 η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σταθερή σε γενικές γραμμές.
Για την Ευρωζώνη οι εμπειρογνώμονες περιμένουν επιβράδυνση της ανάπτυξης από το 1,9% το 2018 στο 1,7% το 2019 και το 2020 και περαιτέρω υποχώρηση στο 1,5% το 2021.