Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Μαρ-2018 12:14

  Τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ, δεν θα προκαλέσουν μία ακόμη κρίση στις αναδυόμενες αγορές

  Τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ, δεν θα προκαλέσουν μία ακόμη κρίση στις αναδυόμενες αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ θα αναστατώσουν τις αναδυόμενες αγορές, αλλά δεν θα προκαλέσουν μία ακόμη οικονομική κρίση, τουλάχιστον όχι στο κοντινό μέλλον.

  Τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ λειτουργούν συνήθως αρνητικά για τις χρηματοπιστωτικές αγορές των αναδυόμενων οικονομιών. Για έναν προφανή λόγο. Μειώνουν το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων των αναδυόμενων αγορών και των επιτοκίων των ΗΠΑ, αντιστρέφοντας το αρμπιτράζ επιτοκίων (carry trade) στις αναδυόμενες αγορές - τις ροές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ όπου τα επιτόκια ήταν χαμηλά, στις αναδυόμενες αγορές όπου τα επιτόκια ήταν υψηλά.

  Μερικές φορές η αντιστροφή του carry trade των αναδυόμενων αγορών μπορεί να είναι ξαφνική, προκαλώντας χρηματοπιστωτικές κρίσεις σε χώρες με αυξανόμενα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών που βασίζονται στις εισροές ξένων κεφαλαίων για τη χρηματοδότησή τους.

  Αυτό συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ ακολουθήθηκαν από ξαφνικές εκροές κεφαλαίων από το Μεξικό και τη Νοτιοανατολική Ασία, προκαλώντας οικονομική κρίση στο Μεξικό και σε ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

  Μάλλον δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο αυτή τη φορά. Η άνοδος των επιτοκίων των ΗΠΑ έρχεται σε μια περίοδο αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο Powershares DB Commodity Index Tracking Fund, που ενισχύθηκε κατά 21,48% τα τελευταία δύο χρόνια.

  Η άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων βοήθησε τις οικονομίες αναδυόμενων αγορών που εξάγουν βασικά προϊόντα να βελτιώσουν τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τους, μειώνοντας την εξάρτηση τους από το ξένο κεφάλαιο για τη χρηματοδότησή τους.

  Η Βραζιλία είναι ένα παράδειγμα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας βελτιώθηκε πρόσφατα, φθάνοντας τα 4,310 εκατ. δολ. τον Ιανουάριο του 2018, χαμηλότερα από το έλλειμμα των 5,085 εκατ. δολ. το προηγούμενο έτος και τις προσδοκίες της αγοράς για έλλειμμα 4,991 εκατ. δολ..

  Εν τω μεταξύ, τα αποθεματικά ξένων κεφαλαίων της Βραζιλίας αυξήθηκαν σε 377,035 εκατ. δολ. το Φεβρουάριο από 375,701 εκατ. δολ. τον Ιανουάριο του 2018 και κοντά στο υψηλό των 381,843 εκατ. δολ. τον Αύγουστο του 2017.

  Η Νότια Αφρική είναι μια άλλη περίπτωση. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε στα 108,9 δισ. ραντ Νότιας Αφρικής το τρίτο τρίμηνο του 2017 από το αναθεωρημένο ποσό των 110,7 δισ. ραντ την προηγούμενη περίοδο.

  Αυτό βοήθησε τη Νότια Αφρική να αποφύγει μια κρίση, καθώς τα αποθέματα ξένου κεφαλαίου της χώρας μειώνονται, έχοντας υποχωρήσει κατά 450 εκατ. δολάρια στα 50,05 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο του 2018, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2017.

  Οι χρηματοπιστωτικές αγορές το έχουν προσέξει αυτό. Το iShares MSCI της Βραζιλίας αυξήθηκε κατά 64,10% τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το iShares MSCI της Νότιας Αφρικής αυξήθηκε κατά 37,79%.

  ETF 2-year performance
  iShares MSCI Brazil (EWZ) 64.10%
  iShares MSCI South Africa (EZA) 37.79

  Βέβαια, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την τοποθέτηση επιθετικών στοιχημάτων στις αναδυόμενες αγορές, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν τελικά να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία, περιορίζοντας τις περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:05 07/04

  ΗΠΑ: Η οικονομία έχει πολλές προκλήσεις μπροστά της, προειδοποιούν οι τραπεζίτες

  Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της JPMorgan Chase και της Jefferies σημειώνουν ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία και ζητούν περισσότερη δράση από τη Fed ...

  13:25 06/04

  Η Κίνα πίστεψε ότι νίκησε τον κορονοϊό ωστόσο συνεχίζουν να εμφανίζονται νέα ασυμπτωματικά κρούσματα

  Σε μια στροφή 180 μοιρών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας άρχισε να συμπεριλαμβάνει ασυμπτωματικά κρούσματα στις αρχές Απριλίου, κάτι που δεν έπραττε προηγουμένως.

  09:17 06/04

  "Φως στην άκρη του τούνελ": Οι θάνατοι από κορονοϊό σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία μειώνονται

  Αντίθετα, αυξητική τάση εξακολουθεί να εμφανίζει ο αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει το Σάββατο ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι οι "χειρότερες μέχρι σήμερα".

  10:06 05/04

  ΗΠΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις από την ύφεση του κορονοϊού σε πέντε αριθμούς

  Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

  14:34 03/04

  Ο δισεκατομμυριούχος Philip Green παίρνει κρατικό χρήμα για να πληρώσει τους 14.000 υπαλλήλους του

  Ο όμιλος Arcadia, ο οποίος περιλαμβάνει τις αλυσίδες Topshop/Topman, Miss Selfridge, Burton, Dorothy Perkins, Evans και Wallis, αγωνίζεται για την επιβίωσή του σε τρία μέτωπα.

  08:13 03/04

  Επιτροπή ειδικών προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι o κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται με την αναπνοή

  Επιτροπή εμπειρογνωμόνων απέστειλε επιστολή στον Επιστημονικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, όπου επισημαίνει ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ενδεχομένως να μεταδίδεται απλώς...

  17:05 02/04

  ΗΠΑ: Χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε δύο εβδομάδες

  "Η ταχύτητα και το μέγεθος συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας είναι άνευ προηγουμένου", σημειώνουν οι αναλυτές.

  08:21 02/04

  Νέο "καμπανάκι" Γκέιτς: Ακολουθούμε συνταγή καταστροφής-Ο κορονοϊός απαιτεί εθνικό "λουκέτο"

  "Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να είναι σαφείς: Αναστολή δραστηριότητας σημαίνει 'κλείνουν τα πάντα και παντού".

  14:25 01/04

  Συνεργασία Carrefour - Uber Eats για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών delivery λόγω lockdown στη Γαλλία

  Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά στις 6 Απριλίου και θα είναι διαθέσιμη μέσω 15 καταστημάτων της Carrefour στην περιοχή του Παρισιού, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες αγορές της...

  08:07 01/04

  Εμβόλιο της δεκαετίας του 1920 δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού

  Εμβόλιο κατά της φυματίωσης στο μικροσκόπιο επιστημόνων σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

  00:41 31/03

  Μια Νεοϋορκέζα μιλά για την "καραντίνα" στο "Μεγάλο Μήλο"

  H διευθύντρια σύνταξης διεθνών εκδόσεων της Forbes Media, Katya Soldak, μας αποκαλύπτει μέσα από τα δικά της μάτια πώς βιώνει το lockdown η Νέα Υόρκη. Δεν αποκομίζεις την εικόνα της κοινωνικής...

  13:09 30/03

  Ο Trump επεκτείνει τα μέτρα και υπαναχωρεί από την ιδέα για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας έως το Πάσχα

  Ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επεκτείνει τα ομοποσνδιακά μέτρα για κοινωνική απομάκρυνση μέχρι τις 30 Απριλίου, οπισθοχωρώντας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, οπότε έλεγε πως ...

  00:06 30/03

  Η ύφεση στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού βαθαίνει, "δεν είναι μόνο για ένα τρίμηνο"

  Η TS Lombard αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' τρίμηνο στο -17%.

  10:48 28/03

  Κινεζικές θεωρίες συνωμοσίας: Αμερικανίδα μετέδωσε τον κορονοϊό στην Ουχάν

  Η κινεζική εφημερίδα "Global Times" επικαλείται τους ισχυρισμούς ενός "ακροδεξιού συνωμοσιολόγου του YouTube".

  12:57 27/03

  Ο δισεκατομμυριούχος Mike Ashley απολογείται για τις γκάφες του εν μέσω κορονοϊού

  Ο Mike Ashley, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Sports Direct, ζήτησε δημόσια συγγνώμη μετά την κριτική που δέχτηκε για το lobbying που άσκησε στη βρετανική κυβέρνηση ώστε να διατηρήσει ανοιχτά τα ...

  08:20 27/03

  Το πετρέλαιο οδεύει στα $10 το βαρέλι καθώς το lockdown εκμηδενίζει τη ζήτηση

  Στο χείλος του γκρεμού η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει εκμηδενίσει τη ζήτηση.