Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Μαρ-2018 12:14

  Τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ, δεν θα προκαλέσουν μία ακόμη κρίση στις αναδυόμενες αγορές

  Τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ, δεν θα προκαλέσουν μία ακόμη κρίση στις αναδυόμενες αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ θα αναστατώσουν τις αναδυόμενες αγορές, αλλά δεν θα προκαλέσουν μία ακόμη οικονομική κρίση, τουλάχιστον όχι στο κοντινό μέλλον.

  Τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ λειτουργούν συνήθως αρνητικά για τις χρηματοπιστωτικές αγορές των αναδυόμενων οικονομιών. Για έναν προφανή λόγο. Μειώνουν το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων των αναδυόμενων αγορών και των επιτοκίων των ΗΠΑ, αντιστρέφοντας το αρμπιτράζ επιτοκίων (carry trade) στις αναδυόμενες αγορές - τις ροές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ όπου τα επιτόκια ήταν χαμηλά, στις αναδυόμενες αγορές όπου τα επιτόκια ήταν υψηλά.

  Μερικές φορές η αντιστροφή του carry trade των αναδυόμενων αγορών μπορεί να είναι ξαφνική, προκαλώντας χρηματοπιστωτικές κρίσεις σε χώρες με αυξανόμενα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών που βασίζονται στις εισροές ξένων κεφαλαίων για τη χρηματοδότησή τους.

  Αυτό συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ ακολουθήθηκαν από ξαφνικές εκροές κεφαλαίων από το Μεξικό και τη Νοτιοανατολική Ασία, προκαλώντας οικονομική κρίση στο Μεξικό και σε ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

  Μάλλον δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο αυτή τη φορά. Η άνοδος των επιτοκίων των ΗΠΑ έρχεται σε μια περίοδο αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο Powershares DB Commodity Index Tracking Fund, που ενισχύθηκε κατά 21,48% τα τελευταία δύο χρόνια.

  Η άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων βοήθησε τις οικονομίες αναδυόμενων αγορών που εξάγουν βασικά προϊόντα να βελτιώσουν τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τους, μειώνοντας την εξάρτηση τους από το ξένο κεφάλαιο για τη χρηματοδότησή τους.

  Η Βραζιλία είναι ένα παράδειγμα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας βελτιώθηκε πρόσφατα, φθάνοντας τα 4,310 εκατ. δολ. τον Ιανουάριο του 2018, χαμηλότερα από το έλλειμμα των 5,085 εκατ. δολ. το προηγούμενο έτος και τις προσδοκίες της αγοράς για έλλειμμα 4,991 εκατ. δολ..

  Εν τω μεταξύ, τα αποθεματικά ξένων κεφαλαίων της Βραζιλίας αυξήθηκαν σε 377,035 εκατ. δολ. το Φεβρουάριο από 375,701 εκατ. δολ. τον Ιανουάριο του 2018 και κοντά στο υψηλό των 381,843 εκατ. δολ. τον Αύγουστο του 2017.

  Η Νότια Αφρική είναι μια άλλη περίπτωση. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε στα 108,9 δισ. ραντ Νότιας Αφρικής το τρίτο τρίμηνο του 2017 από το αναθεωρημένο ποσό των 110,7 δισ. ραντ την προηγούμενη περίοδο.

  Αυτό βοήθησε τη Νότια Αφρική να αποφύγει μια κρίση, καθώς τα αποθέματα ξένου κεφαλαίου της χώρας μειώνονται, έχοντας υποχωρήσει κατά 450 εκατ. δολάρια στα 50,05 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο του 2018, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2017.

  Οι χρηματοπιστωτικές αγορές το έχουν προσέξει αυτό. Το iShares MSCI της Βραζιλίας αυξήθηκε κατά 64,10% τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το iShares MSCI της Νότιας Αφρικής αυξήθηκε κατά 37,79%.

  ETF 2-year performance
  iShares MSCI Brazil (EWZ) 64.10%
  iShares MSCI South Africa (EZA) 37.79

  Βέβαια, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την τοποθέτηση επιθετικών στοιχημάτων στις αναδυόμενες αγορές, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν τελικά να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία, περιορίζοντας τις περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,7 δισ. $

  -1.726,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  +41,1 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,0 δισ. $

  +64,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  +19,2 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,4 δισ. $

  -184,9 εκ. $