Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Δεκ-2017 10:33

  Δύο πράγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το bitcoin πίσω στα $1.000

  Δύο πράγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το bitcoin πίσω στα $1.000
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  To Bitcoin είναι μια μανία που αργά ή γρήγορα θα τελειώσει με τον τρόπο που τελειώνει κάθε μανία: με μείωση της ζήτησης για την αντιμετώπιση της αυξημένης προσφοράς. Και όταν συμβεί αυτό, η τιμή του Bitcoin θα μπορούσε να επιστρέψει στα 1000 δολάρια.

  Αυτό στηρίζεται σε ορισμένες εκτιμήσεις που τοποθετούν τη θεμελιώδη αξία του Bitcoin στα 1.142 δολάρια. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα προτού συμβεί.

  Παρόλα αυτά, μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να συμβεί αυτό.

  "Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι ο ορθολογισμός και οι προσδοκίες δεν είναι αρκετές για να αποτρέψουν τις φούσκες, όπως επίσης δεν είναι αρκετό να εγγυηθεί κανείς ότι η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου είναι ίση με τη θεμελιώδη αξία του", λέει ο Χρήστος Γιαννίκος, Καθηγητής Οικονομικών στο Baruch College.

  Αλλά το πλήθος οπαδών του Bitcoin αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί, καθώς το ψηφιακό νόμισμα γνωρίζει μια ολοένα αυξανόμενη αποδοχή ως μέσο συναλλαγών αλλά και ως κερδοσκοπικό "περιουσιακό στοιχείο".

  Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να "αποθερμάνει" τη ζήτηση για το ψηφιακό νόμισμα;
  Υπάρχουν μερικά πράγματα που θα μπορούσαν να "σκοτώσουν" τον ζήλο για το ψηφιακό νόμισμα και να ωθήσουν τη ζήτηση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ένα από αυτά είναι ένα περιστατικό απάτης τύπου Lehman ή Enron, όχι κατ’ ανάγκη στην αγορά του Bitcoin, αλλά στην αγορά κάποιου άλλου κρυπτονομίσματος, πράγμα που φέρνει στο νου τη νοοτροπία άγριας Δύσης του καπιταλισμού των μέσω του 19ου αιώνα.

  Ένα σημαντικό περιστατικό απάτης στα κρυπτονομίσματα μπορεί να πλήξει τη ζήτηση για το Bitcoin με δύο τρόπους.

  Ένας από αυτούς είναι ένας πανικός που θα οδηγούσε σε μαζική απόσυρση κεφαλαίων καθώς ο φόβος αντικαθιστά την απληστία. Αυτό θα παρείχε την πολυπόθητη αφορμή στις μεγάλες κυβερνήσεις και τις μεγάλες τράπεζες για να δαμάσουν την ανάπτυξη του "νομίσματος του λαού".

  Ο δεύτερος θα ήταν το τέλος του εύκολου χρήματος. Αυτό θα ωθούσε τα επιτόκια και θα αφαιρούσε τον "αέρα" από τη φούσκα του bitcoin που έχει μετατραπεί σε μανία.

  Υπό το πρίσμα αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων έχουν ήδη πλησιάσει στο 2,50%, κερδίζοντας σχεδόν μία μονάδα από πέρυσι.

  Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στη ζήτηση για Bitcoin με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι τα υψηλότερα επιτόκια να αυξήσουν το "κόστος ευκαιρίας" του χρήματος που χρησιμοποιείται για την αγορά bitcoins. Αυτό ισχύει ειδικά για τους επενδυτές που αγοράζουν Bitcoins με "margin", με δανεικό χρήμα και αναμένεται να αντιμετωπίσουν  "marginc calls" εάν το ψηφιακό νόμισμα υποχωρήσει ραγδαία.

  Άλλος λόγος που τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στις τιμές του bitcoin είναι ότι θα αποκαθιστούσε την πίστη στις κεντρικές τράπεζες και τα εθνικά νομίσματα που ελέγχουν. Αυτό θα καθιστούσε τα εναλλακτικά νομίσματα όπως το Bitcoin λιγότερο ελκυστικά στο ευρύ κοινό.

  Ενώ η απάτη και το τέλος του χρήματος θα μπορούσε να πιέσει τη ζήτηση για bitocoin, το blockchain, η τεχνολογία που δημιούργησε το bitcoin, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει άλλα κρυπτονομίσματα τα οποία ανταγωνίζονται το bitcoin, όπως έχει ηδη κάνει.

  Μερικά παραδείγματα είναι το Etherium, το Litecoin και το Ripple.

  Αυτά θα ήταν κακά νέα για τους επενδυτές του bitcoin. Η μεγαλύτερη προσφορά κρυπτονομισμάτων σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης θα σύνθλιβε μια και καλή τις τιμές του bitcoin.

  Αυτό συνέβη στις τιμές της τουλίπας το 17ο αιώνα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,8 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  -155,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  101,0 δισ. $

  +276,1 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  -103,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  71,0 δισ. $

  +856,7 εκ. $