Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Νοε-2017 14:24

  Η υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να πυροδοτήσει πωλήσεις σε μετοχές, ομόλογα, χρυσό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Bryan Rich

  Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, είχαμε εκτεταμένες πωλήσεις σε αγορές - "κλειδιά". Πρώτα ήταν οι ιαπωνικές μετοχές που μετά από τα νέα υψηλά 25 ετών που άγγιξαν πρόσφατα, έχουν βρεθεί 1.100 μονάδες χαμηλότερα. Στη συνέχεια, είχαμε ισχυρές πωλήσεις στα junk bonds και στα αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα. Και μετά, την Παρασκευή, σε διάστημα ενός περίπου 10λέπτου πωλήθηκαν 4 εκατ. ουγγιές χρυσού. 

  Οι αγορές είναι πιο υποτονικές πλέον, αλλά οι διακυμάνσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι πολιτικές αναταραχές από το "πάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων στη Σαουδική Αραβία, είναι ένας κίνδυνος που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απαραίτητη προσοχή. Συχνά μιλάω για τους βασικούς λόγους που πιστεύω ότι οι μετοχές μπορούν να πάνε ακόμη πιο ψηλά. Αλλά η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι αγορές δεν κινούνται πάντα σε "ευθεία". Υπάρχουν διορθώσεις στην πορεία, κάτι που εδώ και λίγο καιρό δεν έχουμε. 

  Σημειωτέον πως από το 1946, ο S&P 500 είχε μια πτώση 10% σχεδόν μία φορά τον χρόνο (σύμφωνα με ανάλυση της American Funds). 

  Η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί φέτος είναι 3,4%.

  Το σενάριο που βλέπω να έρχεται είναι οι αναγκαστικές πωλήσεις λόγω των εξελίξεων στη Σαουδική Αραβία, διόρθωση που μοιάζει πολύ με εκείνη του 2014.

  forbesffff.JPG

  Στο γράφημα αποτυπώνεται η έντονη ανησυχία της αγοράς, όταν αυξάνονταν οι φόβοι λόγω του Ebola. Φαίνεται πόσο γρήγορα επιταχύνθηκε η πτώση, που άγγιξε το 10% και αμέσως αντιστράφηκε. Το κλίμα ανησυχίας και οι αναγκαστικές πωλήσεις συνιστούν τέλειες ευκαιρίες για να αγοράσει κανείς. Η συγκεκριμένη πτώση αντιστράφηκε πλήρως σε 30 συνεδριάσεις. 

  Συνεχώς ακούμε προβλέψεις για επικείμενες διορθώσεις, παραπέμποντας σε όλους τους προφανείς λόγους που θα μπορούσαν να τις προκαλέσουν, αλλά συχνά οι διορθώσεις προκαλούνται από γεγονότα με μικρότερο αντίκτυπο στην ψυχολογία της αγοράς. Η ιστορία της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά για κάτι τέτοιο. Και άλλωστε, μιλάμε για μια αγορά που αυτήν τη στιγμή υποτιμά τη μεταβλητότητα - με τον "δείκτη φόβου" VIX να απέχει μόλις λίγες μονάδες από τα ιστορικά χαμηλά. Οι αναγκαστικές ρευστοποιήσεις μπορούν να "καλλιεργήσουν" τον φόβο.

  * Ο Bryan Rich είναι συνεργάτης του Forbes και οι απόψεις που εκφράζει είναι προσωπικές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,1 δισ. $

  -1.309,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,8 δισ. $

  +189,9 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,0 δισ. $

  +64,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  +34,0 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,4 δισ. $

  -184,9 εκ. $