Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Νοε-2017 11:32

  Πόσο ρίσκο μπορείτε να αντέξετε στο χαρτοφυλάκιό σας;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πόσο ρίσκο μπορείτε να αντέξετε στο χαρτοφυλάκιό σας;

  Του Larry Light

  Πόσο ρίσκο μπορείτε και πρέπει να συμπεριλάβετε στο χαρτοφυλάκιό σας; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα όταν σχεδιάζετε το οικονομικό σας μέλλον. Ο Rick Kahler, ο ιδρυτής της Kahler Financial Group, στο Rapid City, S.D., μάς εξηγεί πώς να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζωτικό ζήτημα:

  Εάν σας ρωτούσα πόσο ρίσκο παίρνετε με τις επενδύσεις στο σχέδιο συνταξιοδότησής σας, τι θα απαντούσατε; Θα υπέθετα ότι εννέα στους δέκα ανθρώπους δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα κατά τρόπο ουσιαστικό. Απαντήσεις όπως "πολύ", "ακριβώς όσο πρέπει", ή "όχι πολύ," μπορεί επίσης να σημαίνουν "δεν έχω ιδέα".

  Συνήθως σκεφτόμαστε τα επίπεδα ρίσκου με βάση την "αντοχή στον κίνδυνο". Αυτό είναι το "κατάλληλο" ρίσκο στο χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσε να νιώσει άνετα να συμπεριλάβει κάποιος στις επενδύσεις του. Ενώ οι σύμβουλοι επενδύσεων καλούνται να εκτιμήσουν την αντοχή σας σε κινδύνους και μπορείτε να την μετρήσετε μόνοι σας σε διάφορες ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, ο καθορισμός του ρίσκου με το οποίο αισθάνεστε άνετα είναι περισσότερο μια τέχνη παρά μια επιστήμη.

  Εξαρτάται από τις αποδόσεις των επενδύσεων που χρειάζεστε για να παράγετε ένα αποδεκτό εισόδημα για να συνταξιοδοτηθείτε και την κατανομή του ενεργητικού που θα σας δώσει αυτή την απόδοση. Eίναι μια λεπτή ισορροπία μεταξύ συναισθημάτων και οικονομικής πραγματικότητας.

  Όταν οι αγορές σημειώνουν κέρδη, όλοι αισθάνονται άνετα με την αντοχή τους στον κίνδυνο. Έχω γνωρίσει συνταξιούχους που είχαν ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο συνταξιοδότησής τους σε μια χούφτα μετοχές μικρών εταιρειών - ένα "βαρέλι με μπαρούτι" επενδυτικού κινδύνου με οποιαδήποτε έννοια και αν το σκεφτεί κανείς. Ωστόσο, ήταν απολύτως άνετοι με αυτόν τον κίνδυνο, επειδή οι μετοχές τους "πάντα ενισχύονταν". Οποιοσδήποτε με μία μετοχή που "πάντα ενισχύεται" είτε δεν έχει κρατήσει τη μετοχή κατά τη διάρκεια μίας περιόδου bear market, είτε ελέγχει τα συμβόλαιά του κάθε πέντε χρόνια.

  Για να διαπιστώσετε τι πραγματικά σημαίνει άνεση, όσον αφορά στην αντοχή στον κίνδυνο, θα σας βοηθήσει να ορίσετε τι σημαίνει "άβολα". Ενώ τα τεστ αντοχής στον κίνδυνο θα σας ζητήσουν να υποθέσετε πόσο πρέπει να υποχωρήσει το χαρτοφυλάκιό σας προτού τρομοκρατηθείτε και προχωρήσετε σε πωλήσεις, ο καλύτερος τρόπος να το ελέγξετε αυτό στην πραγματικότητα είναι όταν οι αγορές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

  Εάν παραμείνετε στις αγορές αρκετό καιρό ώστε να τις δείτε να υποχωρούν και να ενισχύονται ξανά, η αντοχή σας σε κινδύνους ήταν μάλλον "άνετη". Εάν ξεπουλήσατε, είναι μια αρκετά καλή ένδειξη ότι η αντοχή σας σε κινδύνους δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο νομίζατε εσείς ή ο σύμβουλός σας. Δυστυχώς, το ξεπούλημα στο κατώτατο σημείο της αγοράς είναι ένας πολύ "ακριβός" τρόπος να διαπιστώσετε ότι ο κίνδυνος που έχετε στο χαρτοφυλάκιό σας ήταν "άβολος".

  Εάν επενδύετε για περισσότερα από  10 χρόνια, το να βρείτε την αντοχή σας στον κίνδυνο μπορεί να είναι απλό.

  -Σκεφτείτε το 2008-2009. Μείνατε στις αγορές ή αποσυρθήκατε;

  -Ελέγξτε τις παλιές δηλώσεις σας και υπολογίστε τι ποσοστό των επενδύσεών σας ήταν σε μετοχές (κατέχοντας assets) και ποιο ήταν το ποσοστό των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος (δανεισμός χρημάτων μέσω πιστοποιητικών καταθέσεων, χρηματαγορών και ομολόγων).

  -Εκφράστε τα ποσοστά αυτά ως κλάσμα με το ποσοστό συμμετοχής σας σε μετοχές πρώτα και το ποσοστό των ομολόγων σας τελευταίο. Αν είχατε 66% σε μετοχές και 34% σε σταθερό εισόδημα, η κατανομή του ενεργητικού σας ήταν 66/34.

  -Εάν παραμείνατε στις αγορές, η κατανομή σας ήταν μάλλον "άνετη". Αν αποσυρθήκατε, ήταν σίγουρα "άβολη".

  Εάν η κατανομή σας ήταν 70/30 και παραμείνατε στην αγορά, το να διατηρήσετε αυτή την κατανομή θα πρέπει να σας καλύπτει και στο μέλλον. Ίσως θα μπορούσατε ακόμη και να αυξήσετε το τμήμα μετοχών σε 75/25 ή 80/20 και να παραμείνετε άνετοι.

  Αντίθετα, εάν η κατανομή σας ήταν 70/30 και ξεπουλήσατε ή μειώσατε το ποσοστό σας σε μετοχές, η κατανομή σας παρουσίαζε σαφώς ένα δυσάρεστα υψηλό επίπεδο κινδύνου. Θα χρειαστεί να μειώσετε τις μετοχές του χαρτοφυλακίου σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν επιστρέψατε στην παλιά σας κατανομή, ή σε κάτι ακόμα πιο ριψοκίνδυνο, για να "κερδίσετε χρόνο".

  Ίσως να παίρνετε πολύ μεγάλο ρίσκο και να οδηγείτε τον εαυτό σας ξανά στην αποτυχία. Θα χρειαστεί να επαναξιολογήσετε την αντοχή σας σε κινδύνους σαν να ήσασταν νέος επενδυτής.

  Μια καλή αρχή για να ξεκινήσετε είναι να κάνετε μερικές έρευνες αντοχής κινδύνου. Μια ποικιλία δωρεάν αξιολογήσεων διατίθενται στο διαδίκτυο: τρία παραδείγματα είναι οι Vanguard, Schwab και Morningstar.

  Μου αρέσουν οι έρευνες που εκφράζουν τον κίνδυνό σας από την άποψη της πτωτικής μεταβλητότητας ή της πτώσης που θα μπορούσατε να αντέξετε. Οι περισσότερες θα εκφράσουν το κατώτατο σημείο σας ως προς το πόσο το χαρτοφυλάκιό σας θα πρέπει να μειωθεί κατά τη διάρκεια μιας δωδεκάμηνης περιόδου προτού πουλήσετε τις συμμετοχές σας.

  Ρωτήστε τον εαυτό σας πόσο θα χρειαστεί να υποχωρήσουν οι αγορές από τα ψηλά τους, έως ότου θελήσετε να αποσυρθείτε πριν χάσετε τα πάντα. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η πτώση από την κορυφή σε χαμηλότερα επίπεδα είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερη από την ετήσια πτώση. Για παράδειγμα, κατά την περίοδο 2008-2009, η απότομη υποχώρηση από το υψηλότερο επίπεδο σε χαμηλότερα σε ορισμένα χαρτοφυλάκια ανερχόταν στο 40% όταν η δωδεκάμηνες απώλειες ήταν κοντά στο 20%.

  Έτσι, όπως ρωτούν και οι διαφημιστές των κρεβατιών Sleep Number, "ποιος είναι ο σωστός αριθμός για εσάς"; Αν η δωδεκάμηνη αντοχή σας είναι πτώση κατά 15%, θα χρειαστεί να είστε σε ένα πολύ συντηρητικό χαρτοφυλάκιο, ίσως με κατανομή 25% σε μετοχές και 75% σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα. Εάν η αντοχή σας είναι 25%, μπορεί να ταιριάζει με μια κατανομή 50/50. Για αντοχή 35%, ίσως με μια κατανομή 75/25 θα αισθανόσασταν άνετα.

  Μην πάρετε αυτούς τους αριθμούς σαν ευαγγέλιο. Υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές μεταβλητές που θα καθορίσουν ποια είναι η σωστή αναλογία για εσάς.

  Αν η απάντησή σας στο ερώτημα του πόσο ρίσκο παίρνετε στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σας είναι "δεν έχω ιδέα", τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να πάρετε μια ένδειξη. Γιατί; Βρισκόμαστε στην ένατη χρονιά μιας bull market για τις μετοχές, της τρίτης μεγαλύτερης στην ιστορία. Επίσης, οι 22 από τις 23 τελευταίες bull markets έφτασαν στο τέλος τους κατά τα πρώτα δύο χρόνια του προεδρικού κύκλου.

  Αν καταλάβετε ότι αναλαμβάνετε υπερβολικά μεγάλο ρίσκο στο χαρτοφυλάκιο σας, μειώστε τις μετοχές και αυξήστε το ποσοστό του σε ομόλογα. Μία μείωση, δεν σημαίνει ξεπούλημα μετοχών. Μπορεί να σημαίνει τη μετατόπιση από μία κατανομή 70/30 σε μία 60/40 ή 50/50. Ίσως αυτό σημαίνει την προσθήκη ορισμένων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων ή στρατηγικών επενδύσεων που λειτουργούν καλά όταν υποχωρούν οι μετοχές. 

  Η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσετε σε αυτές τις μικροαλλαγές είναι πριν από τη συντριβή της χρηματιστηριακής αγοράς, όχι μετά. Όπως μας υπενθύμισαν οι έξι μήνες από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Φεβρουάριο του 2009, οι αγορές αναπτύσσονται πολύ γρήγορα.

  Το σημαντικό είναι να αναλάβετε σήμερα δράση για να συνειδητοποιήσετε το ρίσκο που υπάρχει στο χαρτοφυλάκιο σας και να αξιολογήσετε εάν πρέπει να κάνετε μια αλλαγή.

  Το άρθρο είναι από συνεργάτη του Forbes και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  147,9 δισ. $

  +2.791,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  98,5 δισ. $

  -198,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  85,4 δισ. $

  -540,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,9 δισ. $

  -653,3 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  67,0 δισ. $

  -1.027,5 εκ. $