Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Νοε-2017 12:48

  Επεμβαίνει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για να στηρίξει τη λίρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Επεμβαίνει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για να στηρίξει τη λίρα

  H Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έλαβε μέτρα τη Δευτέρα για να στηρίξει τις τιμές και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, μετά την πρόσφατη βουτιά της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

  Σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της, η τράπεζα αναφέρει ότι αλλάζει ελαφρώς το μηχανισμό διακράτησης αποθεμάτων, χαμηλώνοντας το άνω όριο για τα συναλλαγματικά αποθέματα στο 55%, από 60% προηγουμένως και μειώνοντας όλες τις δόσεις κατά 5 μονάδες.

  Η κίνηση θα αποσύρει ρευστότητα περίπου 5,3 δισ. λιρών από την αγορά και θα προσφέρει ρευστότητα περίπου 1,4 δισ. δολαρίων στις τράπεζες, επισημαίνει η κεντρική τράπεζα.

  Ο μηχανισμός διακράτησης αποθεμάτων επιτρέπει στις τράπεζες να ανταλλάξουν τις καταθέσεις σε δολάρια, ευρώ και χρυσό σε λίρες ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις ως προς τη διακράτηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

  "Τον τελευταίο καιρό, οι αγορές έχουν έγιναν μάρτυρες μη υγιούς μετασχηματισμού των τιμών που δεν συνάδει με τα οικονομικά θεμελιώση", αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα.

  Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι έχει ορίσει σταθερή ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ για τις αποπληρωμές αναπροεξοφλημένων πιστώσεων για τις εξαγωγές και τις υπηρεσίες συναλλαγματικών κερδών, που θα ισχύει έως την 1η Φεβρουαρίου 2018.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων