Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Οκτ-2017 00:06

  Η ΕΚΤ έκανε ένα προσεκτικό βήμα. Ίσως πιο προσεκτικό από ό,τι έπρεπε

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Daniel Moss

  Αποκαλέστε το tapering που δεν είναι πραγματικό tapering.

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ορθώς εκμεταλλεύτηκε την ενίσχυση της οικονομίας για να μειώσει την αξία των ομολόγων που αγοράζει, δηλαδή το μέτρο στήριξης που είναι γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση (QE). Την απόφαση της ΕΚΤ βοήθησε σε μεγάλο βαθμό η επικείμενη λήξη του τρέχοντος προγράμματος QE στις 31 Δεκεμβρίου, καθώς έπρεπε να κάνει κάτι.

  Οι αγορές ομολόγων που έχουν ως στόχο τη διατήρηση των επιτοκίων σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θα ανέρχονται στα 30 δισ. ευρώ το μήνα, από 60 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Είναι μια αξιοπρεπής περικοπή, δεδομένης της οικονομικής επέκτασης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν κοιτάξετε λίγο καλύτερα θα δείτε ότι η νέα ρύθμιση μαλακώνει εξαιτίας της προειδοποίησης ότι το QE μπορεί να αυξηθεί και πάλι εάν το δικαιολογούν οι συνθήκες.

  Συνεπώς, η σημερινή πρόοδος στη χαλάρωση των νομισματικών μέτρων στήριξης δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Ούτε η κατεύθυνση της πολιτικής έχει γραφτεί με ανεξίτηλο μελάνι. Παρατηρήστε τη βελτίωση της οικονομίας και την εξασθένιση της απειλής του αποπληθωρισμού, αλλά κρατήστε παράλληλα όλες τις επιλογές σας ανοιχτές. Με αυτόν τον τρόπο κανένας επενδυτής δεν θα φοβηθεί μια αναστάτωση όπως συνέβη με τη σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών νομισματικών μέτρων στήριξης επί προεδρίας Ben Bernanke στην Federal Reserve. Τζιτζί.

  Προκειμένου να καταστήσει το μήνυμα σαφές, η ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρει ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει σε μηδενικό επίπεδο για αρκετό καιρό μετά τον τερματισμό του QE, όποτε και αν είναι αυτός. Και τα έσοδα από τα ομόλογα που έχει αγοράσει ήδη και ωριμάζουν θα επανεπενδύονται για "παρατεταμένη περίοδο".

  Είναι κρίμα που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επέλεξαν να είναι τόσο προσεκτικοί στις αποφάσεις που διακοσμούν το "tapering". Το μειωμένο ποσό αγορών των 30 δισ. δολαρίων το μήνα θα διαρκέσει έως το Σεπτέμβριο. Με βάση το πώς φαίνονται τα πράγματα τώρα, θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία να ενεργήσουν με περισσότερη σιγουριά και να διακόψουν ολοκληρωτικά τις αγορές. Θα ήταν απόφαση με μεγαλύτερη σημασία. Για τους νευρικούς φοβιτσιάρηδες, θα μπορούσαν να επαναλάβουν τα περί χαμηλών επιτοκίων.

  Ο πρόεδρος Mario Draghi και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι προφανώς προσεκτικοί. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, όπως και στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να λείπει. Μπορεί επίσης να έχουν στοιχειωθεί από τις αποφάσεις του προκατόχου του Draghi, του Jean-Claude Trichet. Το 2008, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια λίγο πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc. Ακολούθησε μια μάλλον ενοχλητική ύφεση. Ο Trichet προχώρησε σε υπερβολικά γρήγορη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2011 για αυτό και χρειάστηκε να ακολουθήσει επιπλέον χαλάρωση.

  Κανείς δεν προβλέπει τώρα μια κρίση. Απέχουμε από αυτό. Ο Draghi ορθώς επισημαίνει την ανάγκη για συνθήκες εύκολης χρηματοδότησης, ώστε ο πληθωρισμός να επανέλθει στο στόχο: κάτω, αλλά πλησίον του 2%. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τα τρόφιμα και την ενέργεια, διαμορφώνεται στο 1,1%. Ο ονομαστικός πληθωρισμός είναι 1,5%. Δεν είναι αποπληθωρισμός, που ήταν και ο μεγάλος φόβος, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί.

  Έχω προτρέψει για ένα tapering στο παρελθόν, δεδομένης της σχετικής ανάκαμψης στις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές οικονομίες, ιδίως στη Γερμανία. Η χθεσινή απόφαση ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Την επόμενη φορά η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τα μέτρα στήριξης χωρίς τόσους αστερίσκους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων