Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Οκτ-2017 11:15

  Η ΕΚΤ, οι αγορές και το QE

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η ΕΚΤ, οι αγορές και το QE

  Με αγωνία αναμένεται από τους traders η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, καθώς μάλιστα ορισμένοι εξετάζουν εάν οι ενέργειες του προέδρου της Τράπεζας, Mario Draghi, θα μπορούσαν να αναπροσαρμόσουν το πότε θα έρθει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

  Τον περασμένο Ιούλιο ο Draghi δήλωσε ότι οι συζητήσεις αναφορικά με μια αλλαγή της στάσης για τη νομισματική πολιτική θα ξεκινούσαν το φθινόπωρο.

  Το Σεπτέμβριο, άφησε να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων αναφορικά με το QE θα ληφθεί τον Οκτώβριο. Οι αγορές αναμένουν ότι η απόφαση αυτή θα έρθει την Πέμπτη.

  Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, η ΕΚΤ έχει δύσκολο έργο. Πρέπει ταυτόχρονα να κρατήσει χαρούμενα τα στελέχη αυτά που είναι πιο μετριοπαθή (μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Draghi), να ηρεμήσει τα "γεράκια” που αισθάνονται άβολα με την τόσο μεγάλη διευκόλυνση, να διατηρήσουν τις περιφερειακές αποδόσεις σε χαμηλό επίπεδο (ιδιαίτερα μετά από τις εξελίξεις στην Καταλονία και εν όψει των ιταλικών εκλογών), να διασφαλίσει ότι η αγορά δεν θα φέρει πιο γρήγορα χρονικά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, που θα προκαλούσε τότε μια αδικαιολόγητη άνοδο του νομίσματος καθώς και να αποφύγει να συρθεί σε οποιουσδήποτε τεχνικούς περιορισμούς εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς ομολόγων που έχουν μείνει για να αγοράσει η ΕΚΤ.

  Αυτό δεν είναι εύκολο έργο, αναφέρει το CNBC. Το οποίο εξηγεί γιατί ο συμβιβασμός μπορεί να περιλαμβάνει την παράταση του QE μέχρι τα μισά του επομένου έτους, αλλά με ένα πολύ μικρότερο μηνιαίο ποσό.

  Η ΕΚΤ παραμένει εξαιρετικά διευκολυντική όλα αυτά τα χρόνια από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση κρατικού χρέους, και επίσης έχει εισάγει ένα αμερικανικού τύπου QE που χρησιμοποιεί για να τονώσει την οικονομία.

  Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι "το πιο ουδέτερο αποτέλεσμα για την αγορά” είναι ένα συνολικό πακέτο 270 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, οποιαδήποτε αλλαγή μικρότερη από αυτό το ποσό, θα ήταν hawkish. Για παράδειγμα, μία ανακοίνωση της τάξης των 20 δισ. ευρώ για εννέα μήνες θα ήταν πολύ μέτρια για τα σταθερά εισοδήμα και θετική για το νόμισμα.

  Επίσης, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα επαναλάνει ότι τα βασικά επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλη περίοδο και αρκετά μετά από τον ορίζοντα των καθαρών αγορών assets, στην αρχική δήλωσή της.

  Η αγορά αυτή τη στιγμή αναμένει την πρώτη αύξηση κατά 10 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ στο α΄ τρίμηνο του 2019 και την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στις αρχές του 2020.

  Εάν η ΕΚΤ ανακοινώσει εξάμηνη παράταση, οι traders εκτιμούν πως η αγορά θα σπεύσει να φέρει πιο νωρίς την πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

  ΤΟ άλλο μεγάλο ερώτημα είναι εάν η ΕΚΤ πρόκειται να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω αγορές ή όχι. Για την ώρα η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι αγορές assets αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους "ή και μετά εάν παραστεί ανάγκη”. Η ΕΚΤ ίσως επιλέξει να διατηρήσει την ημερομηνία λήξης αορίστου διαρκείας (με τη διατήρηση της φράσης "και περαιτέρω εάν κριθεί απαραίτητο) αλλά εάν αφαιρεθεί η φράση θα σηματοδοτεί ένα τέλος στο QE, που θα αποτελεί άλλο ένα hawkish σήμα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:09 06/07

  Η πολιτική της ΕΚΤ καταλύτης οικονομικών μεταρρυθμίσεων

  Αρκετοί αναλυτές αποδίδουν συχνά την εξασθένηση του μεταρρυθμιστικού ζήλου χωρών του ευρωπαϊκού νότου στην χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Νέα έρευνα καταλήγει σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

  20:00 05/07

  Πόσο θα διαρκέσει το ράλι των ελληνικών ομολόγων

  Καθώς η Ελλάδα δεν έχει υψηλό κίνδυνο αναχρηματοδότησης, η απόδοση στο ελληνικό 10ετές έχει καταφέρει να καλύψει το χαμένο έδαφος της κρίσης και φλερτάρει ξανά με τα ιστορικά χαμηλά του 0,92%. Από τα ...

  12:00 04/07

  Τα εννέα μέτρα της ΕΚΤ που "ξεκλειδώνουν" ρευστότητα των τραπεζών για την οικονομία

  Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να έχουν μια "εκρηκτική" πιστωτική επέκταση μέχρι τα τέλη του έτους.

  15:26 03/07

  Bloomberg: Διχασμένοι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στο πρόγραμμα της πανδημίας

  Θα μπορούσε να δοκιμάσει την πειθαρχία στο εσωτερικό της ΕΚΤ, αναφέρει.

  08:29 02/07

  Οι τρεις κίνδυνοι για το "άσχημο" σενάριο στην οικονομία της Ευρωζώνης

  Στην ΕΚΤ εντοπίζουν τρεις κινδύνους για την ανάκαμψη της οικονομίας.

  17:09 29/06

  Σολτς: Η ΕΚΤ σεβάστηκε την αρχή της αναλογικότητας αναφορικά με το πρόγραμμα αγορών ομολόγων

  Τι ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου.

  08:36 29/06

  A - quant: Το βλέμμα των επενδυτών στα νούμερα από την εξέλιξη της πανδημίας

  Η ανάκαμψη κλονίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας των ανησυχιών για αναζωπύρωση της πανδημίας.

  20:00 28/06

  Χρηματιστήρια: Γιατί μαζεύονται σύννεφα παρά τις πρωτοφανείς ενέσεις ρευστότητας

  Εξαιτίας των ανησυχιών για την επιβολή νέων lockdowns.

  16:00 28/06

  Με 38 δισ. ευρώ "ντοπάρει" τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ

  Επιδοτούμενη ρευστότητα από ΕΚΤ μέσω TLTROs προκαλεί άμεση βελτίωση ισολογισμών και επέκταση χορηγήσεων. Τα ποσά που παίρνει κάθε τράπεζα και η διεύρυνση των επιλέξιμων collaterals.

  12:05 26/06

  Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να συνεχίσει τη στήριξη των ελληνικών ομολόγων

  Οι τοποθετήσεις του επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της ΕΚΤ Φίλπ Λέιν επιβεβαιώνουν την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις αγορές κρατικών τίτλων.

  11:12 26/06

  Lagarde: Οι αρχές να προετοιμαστούν για ένα πιθανό δεύτερο κύμα κορονοϊού

  Η ευρωζώνη έχει πιθανώς περάσει τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.

  11:03 26/06

  ΕΚΤ: Συνέχισε να αυξάνεται ο δανεισμός προς επιχειρήσεις τον Μάιο

  Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης συνέχισε να αυξάνεται τον Μάιο καθώς οι επιχειρήσεις βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην τραπεζική πίστωση για να μείνουν ενεργές εν μέσω του lockdown,...

  00:05 26/06

  Πώς η Γερμανία βάζει σιωπηρά στο "ράφι" τη σύγκρουση με την ΕΚΤ για το QE

  Ένα στερεότυπο σχετικά με τους Γερμανούς είναι ότι τους αρέσει να γκρινιάζουν, συνήθως με αξιοθαύμαστη μανία, αλλά και σχολαστική δυσκαμψία. Πολύ λιγότερο γνωστή είναι μια άλλη διάστασή του...

  17:04 25/06

  Τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ συμφώνησαν ότι οι αγορές ομολόγων είναι το καλύτερο εργαλείο

  Αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση για γενιές, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αύξησαν τον Ιούνιο το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ για να βοηθήσουν τις ...

  11:39 25/06

  ΕΚΤ: Χορηγεί δάνεια σε ευρώ, προς κεντρικές τράπεζες εκτός ευρωζώνης

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσφέρει δάνεια έναντι εγγυήσεων σε κεντρική τράπεζα εκτός ευρωζώνης για να στηρίξει τις αγορές χρηματοδότησης εν μέσω  της πανδημίας.

  11:27 25/06

  Οι αποφάσεις της ΕΚΤ περιορίζουν τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, εκτιμά η Amundi

  Οι τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. περιορίζουν την άνοδο στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.