Τι να περιμένουμε από τις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις της Fed για το 2023

Τι να περιμένουμε από τις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις της Fed για το 2023

Το 2023 απομένουν τρεις προγραμματισμένες συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Από αυτές, τον Νοέμβριο είναι πιθανό να είναι η πιο σημαντική και μπορεί να περιλαμβάνει αύξηση των επιτοκίων. Οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος ότι οι συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου θα διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά.

Το χρονοδιάγραμμα της συνεδρίασης

Οι εναπομείνασες αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με τα επιτόκια για το 2023 θα ανακοινωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου, την 1η Νοεμβρίου και τις 13 Δεκεμβρίου. Κάθε απόφαση θα ανακοινώνεται στις 2 μ.μ. ΕΤ στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης των αξιωματούχων της Fed. Κάθε συνεδρίαση θα ακολουθείται από συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ 30 λεπτά μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων.

Οι συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου θα περιλαμβάνουν επίσης ανακοινώσεις των οικονομικών προβλέψεων της Fed, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για τα επιτόκια. Επιπλέον, τρεις εβδομάδες μετά από κάθε συνεδρίαση, θα δημοσιεύονται τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Το οικονομικό προφίλ

Η Fed στοχεύει στον έλεγχο του πληθωρισμού και στη διατήρηση της πλήρους απασχόλησης. Από το 2021 το κύριο βάρος έχει δοθεί στη μείωση του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού, ενώ η αγορά εργασίας έχει γενικά αντέξει καλά. Τώρα, με τον πληθωρισμό του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 3,7% του ετήσιου γενικού ρυθμού για τον Αύγουστο του 2023 και την αγορά εργασίας να εμφανίζει κάποια πρώιμα σημάδια εξασθένισης στα στοιχεία του Αυγούστου, υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των δύο κύριων στόχων της Fed.

Η άποψη της αγοράς

Προς το παρόν, η άποψη της αγοράς, σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME, είναι ότι οι συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου θα διατηρήσουν σχεδόν σίγουρα τα επιτόκια σταθερά.

Η Fed θέλει να διασφαλίσει την εξάλειψη του υπερβολικού πληθωρισμού. Επίσης, επιθυμεί να αποφύγει τον κίνδυνο μιας ύφεσης που θα πλήττει τις θέσεις εργασίας. Προς το παρόν, τα σχόλια της Fed τονίζουν συντριπτικά την ανάγκη να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, αλλά αν η αγορά εργασίας αποδυναμωθεί καθώς ο πληθωρισμός καταλαγιάζει, τότε αυτή η έμφαση θα μπορούσε να μετατοπιστεί.

Ωστόσο, η συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Η αγορά εκτιμά επί του παρόντος ότι η πιθανότητα μιας αύξησης τον Νοέμβριο θα είναι λίγο μικρότερη από 40%. Τις επόμενες εβδομάδες, τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed και τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα θα βοηθήσουν στην ενημέρωση για τα πιθανά αποτελέσματα της συνεδρίασης του Νοεμβρίου, όπου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αύξηση των επιτοκίων. Τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του επιτοκίου. Αυτό είναι πιο πιθανό αν η αγορά εργασίας διατηρηθεί καλά στα επερχόμενα δεδομένα.

Η άποψη της Fed

Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed συζητήθηκαν γενικά η μακροθυμία, το risk management και η εξάρτηση από τα δεδομένα κατά τη διαχείριση της νομισματικής πολιτικής με τα ήδη υψηλά επιτόκια.

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της Fed από τον Ιούνιο σηματοδότησαν ότι μια δεύτερη αύξηση των επιτοκίων ήταν πιθανή στα τέλη του 2023. Ωστόσο, έχουν προκύψει πολλά δεδομένα από τον Ιούνιο και στις 20 Σεπτεμβρίου οι εν λόγω προβλέψεις θα επικαιροποιηθούν. Φαίνεται ότι ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να μην είναι τόσο διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε άλλη μια αύξηση το 2023, αν τα σχετικά πρόσφατα σχόλια μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη. Ως εκ τούτου, η Fed μπορεί να βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τις αγορές, έχοντας ως πιθανή αλλά όχι βέβαιη μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων το 2023, ανάλογα με τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα.

The Data To Watch (Τα στοιχεία προς παρακολούθηση)

Τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε θα είναι οι εκθέσεις για τον πληθωρισμό. Στο πλαίσιο αυτών των αριθμών, η Fed αναμένει ότι οι τιμές των υπηρεσιών θα καταλαγιάσουν και ότι οι τιμές των ακινήτων θα συγκρατηθούν. Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται γενικά αυτή τη στιγμή, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των αριθμών του συνολικού πληθωρισμού. Αλλά μέχρι στιγμής, η Fed ενδέχεται να είναι διατεθειμένη να εξετάσει τις πιο ευμετάβλητες τιμές ενέργειας.

Τα στοιχεία για την ανεργία θα αποτελέσουν επίσης σημαντικό στοιχείο. Η Fed πιστεύει ότι η αγορά εργασίας λειτουργούσε αρκετά ικανοποιητικά από το 2021. Έτσι, ένα ποσοστό συγκράτησης θα είναι καλοδεχούμενο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ως ένας τρόπος να βοηθηθεί η προσπάθεια για την άμβλυνση του πληθωρισμού - ωστόσο, δεν πρόκειται να είναι τόσο μεγάλη ώστε η αμερικανική οικονομία να ανατρέψει σε ύφεση.

Τι να περιμένουμε

Είμαστε πιθανότατα πολύ κοντά στην κορύφωση αυτού του κύκλου επιτοκίων. Ωστόσο, εάν τα επερχόμενα οικονομικά στοιχεία δεν παρέχουν τη διαβεβαίωση στη Fed ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, τότε η Fed μπορεί να αρχίσει να υπαινίσσεται άλλη μια αύξηση των επιτοκίων το 2023, πιθανότατα τον Νοέμβριο. Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία αυτού του κύκλου. Ή, ίσως η τελευταία αύξηση να έχει ήδη γίνει τον Ιούλιο, εάν τα προσεχή οικονομικά στοιχεία είναι πιο ευνοϊκά.

Περισσότερα από Forbes

Forbes Οικονομια

Ινδία και Ρωσία "βάζουν φωτιά" στις τιμές ρυζιού και ντίζελ

Η απαγόρευση των εξαγωγών έστειλαν το ρύζι σε υψηλά 15ετίας και το ντίζελ στο +5%.

Forbes Ceo Talks

Γ. Λεβεντάκης (Gruppo Cucine): Επενδύουμε στην καινοτομία, με βιώσιμα χαρακτηριστικά

Στις σημερινές τάσεις που κυριαρχούν στην αγορά που δραστηριοποιείται η Gruppo Cucine αναφέρεται μεταξύ άλλων ο CEO της εταιρείας Γ. Λεβεντάκης.

Forbes Lifestyle

Αναζητούνται έργα αξίας ενός δισεκατομμυρίου

Όνειρο θερινής νυκτός θα ήταν για τους περισσότερους συλλέκτες να έχουν στην κατοχή τους έργα των Piet Mondrian, René Magritte ή Lucian Freud. Για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Roman Abramovich και την πρώην σύζυγό του, Dasha Zhukova, είναι απλώς η πραγματικότητα.

Forbes World

Η Ουκρανία απέκτησε ένα υποβρύχιο drone - Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για αυτό

Τι είναι το υποβρύχιο drone Marichka και ποιες οι δυνατότητές του.

Forbes Business

Για ξέπλυμα χρήματος ερευνάται ο μεγιστάνας Β. Arnault - Στο μικροσκόπιο συναλλαγές με Ρώσο επιχειρηματία

Αφορά υπόθεση αγοράς ακινήτων σε πολυτελές θέρετρο των Άλπεων.

Forbes Οικονομια

ΗΠΑ: Υποχώρησε στο 3,5% ο "πληθωρισμός της Fed"

Έδειξε τις τάσεις υποχώρησης που περίμεναν οι αναλυτές.

Επιχειρησεις

Ψηφιακά 8 στα 10 καταναλωτικά δάνεια της Εθνικής Τράπεζας

Τα online δάνεια έχουν μεγάλη απήχηση και κινούνται αυξητικά.

Forbes Innovation

Nibble: Το chatbot που φέρνει το παραδοσιακό παζάρι στις online αγορές

Πολλοί αποφεύγουν το παζάρι της τιμής πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά στο διαδίκτυο το παιχνίδι αλλάζει...

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Funky Buddha: Το success story του Έλληνα "Βούδα", οι ισχυρές επιδόσεις και το "στοίχημα" του εξωτερικού

Η ελληνική Funky Buddha ανταγωνίζεται στα… ίσα κορυφαία, διεθνή ονόματα.

Forbes Επιχειρησεις

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Forbes Οικονομια

BofA: Τι θα συμβεί στις αγορές εάν η ΕΚΤ πατήσει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων

Γιατί έρχεται περαιτέρω βουτιά της τάξης του 15% στις ευρωπαϊκές αγορές.