Ράλι στις τιμές των LNG Carriers - Σε άνοδο τα bulkers

Ράλι στις τιμές των LNG Carriers - Σε άνοδο τα  bulkers

Της Αναστασίας Βαμβακά

Φορτηγά και LNG οι μεγάλοι κερδισμένοι των τελευταίων ημερών στη ναυλαγορά. Οι ναύλοι στα LNG carriers, με μεταφορική ικανότητα περίπου στα 160.000 κ.μ., κατέγραψαν μεγάλη άνοδο την εβδομάδα, με την τιμή τους να καταγράφει την υψηλότερη απόδοση των τελευταίων εννιά μηνών. Με άνοδο προχώρησε και η αγορά ξηρού φορτίου καθώς κέρδη παρουσίασαν όλα τα μεγέθη, με μεγαλύτερη να σημειώνεται στα Capes, ενώ στα δεξαμενόπλοια ο ούριος άνεμος συνεχίζει να ανεβάζει τα ναύλα τους. 

Ωστόσο, οι προβλέψεις για το 2024 και για τα φορτηγά και τα containerships είναι δυσοίωνες, που έρχεται ως συνέχεια των εξασθενημένων ναύλων στα χύδην ξηρού από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ειδικότερα, οι ναύλοι στα LNG carriers ανατολικά του Σουέζ σημείωσαν άνοδο 50.000 δολάρια τη μέρα και ανέρχονται στα 180.000/ημέρα, ενώ δυτικά του Σουέζ καταγράφηκε άνοδος της τάξης των 30.000 δολαρίων την ημέρα, με σύνολο ναύλων 170.000 δολάρια τη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Σεπτέμβριο του 2022 τα ναύλα ήταν 120.000 δολάρια ανά ημέρα και μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου του 2022 λόγω κυρίως των γεωπολιτικών εξελίξεων είχαν εκτοξευτεί στα 350.000 δολάρια την ημέρα. 

Και στον τομέα των φορτηγών, τα νέα είναι θετικά – και για αυτή την εβδομάδα- ειδικά για τα Capes που ανέβηκαν κατά 24,9%, τα Kamsarmaxes +0,76%, τα Supramaxes +10,11% και τα Handies +5,7% , σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι, ο BDI αυξήθηκε κατά 121 μονάδες (σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) και έκλεισε στις 1186 μονάδες.

Σε ό,τι όμως αφορά την τελευταία εβδομάδα, στην Ασία παρατηρήθηκε αρκετή κινητικότητα. Στη συνέχεια της εβδομάδας οι ρυθμοί υποχώρησαν, διατηρώντας όμως οι ναύλοι πάντα τις ανοδικές τάσεις τους για τα φορτηγά τύπου Capes. Τα επίπεδα του δείκτη στη διαδρομή Αυστραλία-Κίνα έκλεισαν την Παρασκευή στα 8,3 $/tn. Στον Ατλαντικό η ομαλή έναρξη της εβδομάδας βρήκε τους πλοιοκτήτες να μη δείχνουν διατεθειμένοι να κλείσουν στα επίπεδα των ναυλωτών. Η βελτίωση της ζήτησης στον Βορρά επηρέασε τη συνολική εικόνα του Ατλαντικού οδηγώντας σε γενικότερη άνοδο των ναύλων.

Γκρίζα σύννεφα από το 2024

Ωστόσο, οι προβλέψεις για τον κλάδο για τη νέα χρονιά είναι δυσάρεστες για τους πλοιοκτήτες. Σύμφωνα με την ανάλυση της Bimco, τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου που μεταφέρουν  κυρίως σιδηρομετάλλευμα, άνθρακα σιτηρά, αναμένει οριακή βελτίωση του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης πλοίων, μέχρι το τέλος του 2024. Η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 1%-2% το 2023 και το 2024, ενώ η αύξηση της ζήτησης προβλέπεται σε 1,5%-2,5% το 2023 και 1%-2% το 2024.  Με δεδομένο το σενάριο για χαμηλή ζήτηση, το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, ιδίως το 2024.

Πάντως, σύμφωνα με την Bimco η αύξηση του όγκου των φορτίων κυρίως στο σιδηρομετάλλευμα αναμένεται να εξασθενήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο, περιορίζοντας τα κέρδη. Το 2024, οι τιμές των ναύλων θα μπορούσαν να παραμείνουν γύρω στα επίπεδα του 2023 ή ακόμη και να εξασθενήσουν, καθώς η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνεται. Κλειδί για τους υπόλοιπους μήνες αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά η Κινεζική οικονομία, για το αν θα υπάρξει περαιτέρω αποδυνάμωση και άρα οριακή αύξηση η πτώση των ναύλων στη spot αγορά. 

Περισσότερα από Forbes

Forbes Lifestyle

Αναζητούνται έργα αξίας ενός δισεκατομμυρίου

Όνειρο θερινής νυκτός θα ήταν για τους περισσότερους συλλέκτες να έχουν στην κατοχή τους έργα των Piet Mondrian, René Magritte ή Lucian Freud. Για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Roman Abramovich και την πρώην σύζυγό του, Dasha Zhukova, είναι απλώς η πραγματικότητα.

Forbes World

Η Ουκρανία απέκτησε ένα υποβρύχιο drone - Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για αυτό

Τι είναι το υποβρύχιο drone Marichka και ποιες οι δυνατότητές του.

Forbes Business

Για ξέπλυμα χρήματος ερευνάται ο μεγιστάνας Β. Arnault - Στο μικροσκόπιο συναλλαγές με Ρώσο επιχειρηματία

Αφορά υπόθεση αγοράς ακινήτων σε πολυτελές θέρετρο των Άλπεων.

Forbes Οικονομια

ΗΠΑ: Υποχώρησε στο 3,5% ο "πληθωρισμός της Fed"

Έδειξε τις τάσεις υποχώρησης που περίμεναν οι αναλυτές.

Επιχειρησεις

Ψηφιακά 8 στα 10 καταναλωτικά δάνεια της Εθνικής Τράπεζας

Τα online δάνεια έχουν μεγάλη απήχηση και κινούνται αυξητικά.

Forbes Innovation

Nibble: Το chatbot που φέρνει το παραδοσιακό παζάρι στις online αγορές

Πολλοί αποφεύγουν το παζάρι της τιμής πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά στο διαδίκτυο το παιχνίδι αλλάζει...

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Funky Buddha: Το success story του Έλληνα "Βούδα", οι ισχυρές επιδόσεις και το "στοίχημα" του εξωτερικού

Η ελληνική Funky Buddha ανταγωνίζεται στα… ίσα κορυφαία, διεθνή ονόματα.

Forbes Επιχειρησεις

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Forbes Οικονομια

BofA: Τι θα συμβεί στις αγορές εάν η ΕΚΤ πατήσει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων

Γιατί έρχεται περαιτέρω βουτιά της τάξης του 15% στις ευρωπαϊκές αγορές.

Forbes Billionaires

Τα δύο μεγάλα και ριψοκίνδυνα στοιχήματα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Πως ο ιδρυτής του Facebook θέλει να αλλάξει την εικόνα του και ο ρόλος του Μπιλ Γκέιτς.

Forbes Ασια

Αρνητικό κλίμα στην Ασία, κοντά σε χαμηλό μήνα ο Nikkei

Το κλίμα δεν βοηθούν και οι νέοι κλυδωνισμοί από τα προβλήματα που γνωρίζει η China Evergrande Group.