Η Ρωσία είχε πέντε συστοιχίες S-400 στην Κριμαία - Μέσα σε τρεις εβδομάδες η Ουκρανία κατέστρεψε δύο

Η Ρωσία είχε πέντε συστοιχίες S-400 στην Κριμαία - Μέσα σε τρεις εβδομάδες η Ουκρανία κατέστρεψε δύο

Του David Axe

Στα χρόνια που προηγήθηκαν του ευρύτερου πολέμου κατά της Ουκρανίας, η ρωσική πολεμική αεροπορία ανέπτυξε πέντε συστοιχίες των καλύτερων πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, καθώς και τα ραντάρ τους, στην κατεχόμενη Κριμαία.

Σε λιγότερο από ένα μήνα, το ουκρανικό ναυτικό κατέστρεψε δύο από αυτές. Κάθε συστοιχία S-400 που καταστρέφουν οι Ουκρανοί είναι μία λιγότερη συστοιχία S-400 που υπερασπίζεται τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.

Η πρώτη επιδρομή εναντίον ενός S-400, στις 23 Αυγούστου, είχε στόχο την πυροβολαρχία στο ακρωτήριο Ταρκανκούτ στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου της Κριμαίας. Η δεύτερη, την Πέμπτη, έπληξε μια πυροβολαρχία 36 μίλια νότια στην Γιεβπατόριγια.

Και τα δύο πλήγματα φέρεται να έγιναν με την τελευταία έκδοση του επίγειου πυραύλου κρουζ κατά πλοίων Neptune του ουκρανικού ναυτικού. Το αρχικό μοντέλο, με το οποίο οι Ουκρανοί βύθισαν το καταδρομικό Moskva του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας τον Απρίλιο του 2022, διένυε 190 μίλια με κεφαλή 330 λιβρών. Η νέα έκδοση διανύει 225 μίλια με πολεμική κεφαλή 770 λιβρών.

Η ουκρανική Luch Design Bureau σχεδίασε από την αρχή το Neptune με έναν εντοπιστή ραντάρ με τη βοήθεια GPS. Ουσιαστικά, ο πύραυλος πλοηγείται σε συντεταγμένες GPS. Μόλις φτάσει εκεί, το ραντάρ αναζητά κάτι που να μοιάζει με αξιόλογο στόχο.

Αυτός ο συνδυασμός GPS και ραντάρ καθιστά το Neptune εξίσου ικανό να πλήττει στόχους στη θάλασσα και στην ξηρά, αν και οι αξιωματούχοι της Luch δήλωσαν ότι βελτίωσαν την καθοδήγηση στο νεότερο μοντέλο του πυραύλου. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την προσθήκη ενός υπέρυθρου ανιχνευτή.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ποσειδώνας λειτουργεί. Το ίδιο και ο μηχανισμός συλλογής πληροφοριών που τροφοδοτεί το ναυτικό με στόχους για τις μπαταρίες Neptune. Η ρωσική αεράμυνα, αντίθετα, δεν λειτουργεί -τουλάχιστον όχι ενάντια σε έναν χαμηλά ιπτάμενο πύραυλο κρουζ.

Το S-400 είναι το καλύτερο ρωσικό σύστημα SAM μεγάλου βεληνεκούς. Υποτίθεται ότι καταρρίπτει πυραύλους όπως ο Ποσειδώνας. Αντ' αυτού, καταστρέφεται από τον Ποσειδώνα. Και κάθε πυραυλική επιδρομή κάνει την επόμενη επιδρομή πιο πιθανή να πετύχει, καθώς το αλληλοϋποστηριζόμενο δίκτυο ραντάρ και πυραύλων καταρρέει. "Μπορεί να υπάρχουν συστημικές τακτικές αποτυχίες με τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στην κατεχόμενη Κριμαία", σημειώνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην Ουάσινγκτον.

Ο βραχυπρόθεσμος στόχος του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είναι προφανής: να ανοίξει το δρόμο για την ουκρανική πολεμική αεροπορία να πλήξει τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην κατεχόμενη Σεβαστούπολη. Μια ομοβροντία πυραύλων κρουζ Storm Shadow βρετανικής κατασκευής, που εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικά Sukhoi Su-24 της πολεμικής αεροπορίας την Τετάρτη, έπληξαν ένα ναυπηγείο στη Σεβαστούπολη και έκαψε τα δύο πολεμικά πλοία που βρίσκονταν μέσα: ένα αποβατικό πλοίο κλάσης Ropucha και ένα υποβρύχιο κλάσης Kilo.

Είναι απίθανο οι Ουκρανοί να μην έχουν τελειώσει με αυτές τις προσπάθειες. Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει ακόμα μερικές δεκάδες μεγάλα πολεμικά πλοία -και δεν είναι λιγότερο ευάλωτα σε πυραύλους κρουζ που εκτοξεύονται από αέρος από ό,τι ήταν τα δύο που χτυπήθηκαν. Και τώρα υπάρχει ένα σλυστημα S-400 λιγότερο για την προστασία των πλοίων από ό,τι υπήρχε την Τετάρτη.

Η ρωσική πολεμική αεροπορία μπορεί να διαθέτει ακόμη τρεις συστοιχίες S-400 στην Κριμαία, καθώς και επιπλέον συστοιχίες σε εφεδρεία στην ίδια τη Ρωσία. Αλλά αν οι Ρώσοι μετατοπίσουν ήδη ανεπτυγμένα συστήματα ή φέρουν νέα, με την ελπίδα να καλύψουν τα κενά στην αεράμυνά τους, αυτά μπορεί απλώς να έχουν την ίδια μοίρα με τις προηγούμενες, να καταστραφούν από πυραύλους Neptune.

Οι επιλογές του Κρεμλίνου δεν είναι πολλές. Στους 19 μήνες του ευρύτερου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι Ουκρανοί διοικητές δημιούργησαν σταθερά ένα τρομακτικό σύστημα επιθέσεων deep-strike και τώρα το χρησιμοποιούν για να διαλύσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τα λόγια του Μπεν Χότζες, ενός στρατηγού του αμερικανικού στρατού εν αποστρατεία και πρώην διοικητή των δυνάμεων του στρατού στην Ευρώπη, "το ουκρανικό γενικό επιτελείο είναι πολύ πιο επιτυχημένο από το ρωσικό γενικό επιτελείο".

Περισσότερα από Forbes

Forbes Lifestyle

Αναζητούνται έργα αξίας ενός δισεκατομμυρίου

Όνειρο θερινής νυκτός θα ήταν για τους περισσότερους συλλέκτες να έχουν στην κατοχή τους έργα των Piet Mondrian, René Magritte ή Lucian Freud. Για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Roman Abramovich και την πρώην σύζυγό του, Dasha Zhukova, είναι απλώς η πραγματικότητα.

Forbes World

Η Ουκρανία απέκτησε ένα υποβρύχιο drone - Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για αυτό

Τι είναι το υποβρύχιο drone Marichka και ποιες οι δυνατότητές του.

Forbes Business

Για ξέπλυμα χρήματος ερευνάται ο μεγιστάνας Β. Arnault - Στο μικροσκόπιο συναλλαγές με Ρώσο επιχειρηματία

Αφορά υπόθεση αγοράς ακινήτων σε πολυτελές θέρετρο των Άλπεων.

Forbes Οικονομια

ΗΠΑ: Υποχώρησε στο 3,5% ο "πληθωρισμός της Fed"

Έδειξε τις τάσεις υποχώρησης που περίμεναν οι αναλυτές.

Επιχειρησεις

Ψηφιακά 8 στα 10 καταναλωτικά δάνεια της Εθνικής Τράπεζας

Τα online δάνεια έχουν μεγάλη απήχηση και κινούνται αυξητικά.

Forbes Innovation

Nibble: Το chatbot που φέρνει το παραδοσιακό παζάρι στις online αγορές

Πολλοί αποφεύγουν το παζάρι της τιμής πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά στο διαδίκτυο το παιχνίδι αλλάζει...

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Funky Buddha: Το success story του Έλληνα "Βούδα", οι ισχυρές επιδόσεις και το "στοίχημα" του εξωτερικού

Η ελληνική Funky Buddha ανταγωνίζεται στα… ίσα κορυφαία, διεθνή ονόματα.

Forbes Επιχειρησεις

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Forbes Οικονομια

BofA: Τι θα συμβεί στις αγορές εάν η ΕΚΤ πατήσει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων

Γιατί έρχεται περαιτέρω βουτιά της τάξης του 15% στις ευρωπαϊκές αγορές.

Forbes Billionaires

Τα δύο μεγάλα και ριψοκίνδυνα στοιχήματα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Πως ο ιδρυτής του Facebook θέλει να αλλάξει την εικόνα του και ο ρόλος του Μπιλ Γκέιτς.

Forbes Ασια

Αρνητικό κλίμα στην Ασία, κοντά σε χαμηλό μήνα ο Nikkei

Το κλίμα δεν βοηθούν και οι νέοι κλυδωνισμοί από τα προβλήματα που γνωρίζει η China Evergrande Group.

Forbes Business

Evergrande: Σε αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή στο Χονγκ Κονγκ

Εν μέσω δημοσιευμάτων πως ο πρόεδρος της εταιρείας βρίσκεται υπό περιορισμό.