Πετζετάκις: Από…"πρώτη ελληνική πολυεθνική" στην πτώχευση και τους πλειστηριασμούς

Πετζετάκις: Από…"πρώτη ελληνική πολυεθνική" στην πτώχευση και τους πλειστηριασμούς

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Σε νέα χέρια πέρασε χθες διαμέρισμα του Γιώργου Πετζετάκι -του διαδόχου της "πρώτης ελληνικής πολυεθνικής”, όπως… αυτοδιαφημιζόταν η ιστορική βιομηχανία.

Πρόκειται για ένα διαμέρισμα 220 τ.μ. στην Άνω Βούλα, στη διασταύρωση των οδών Ηλίου και Κέρκυρας, που αποκτήθηκε από τον Γιώργο Πετζετάκι τον Ιούλιο του 2008. Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν €1,232 εκατ., ενώ η τιμή κατακύρωσης διαμορφώθηκε στα €2.875.320. Ο χθεσινός πλειστηριασμός αφορούσε και μια θέση στάθμευσης.

Σημειωτέον ότι πριν κάποια χρόνια είχε αλλάξει χέρια και το εργοστάσιο της Πετζετάκις, έχοντας περιέλθει έπειτα από πλειστηριασμό στην ιδιοκτησία της Βιοχάλκο. 

Τα προβλήματα για τον Γιώργο Πετζετάκι είχαν ξεκινήσει σχεδόν ταυτόχρονα με τον θάνατο του πατέρα του -και χαρισματικού ιδρυτή της Πετζετάκις-, Αριστόβουλου Πετζετάκι, το 1973, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν ακόμη τότε παιδί. Όταν αργότερα, το 1986, ανέλαβε τα ηνία της Πετζετάκις, σε ηλικία μόλις 23 ετών, η αντίστροφη μέτρηση για την βιομηχανία είχε ήδη ξεκινήσει.Αποκορύφωμα όλων των προβλημάτων και περιπετειών του ήταν η σύλληψή του για χρέη προς το δημόσιο άνω των €2 εκατ., το 2011. Έναν χρόνο μετά καταδικάστηκε ερήμην σε δεκαετή φυλάκιση χωρίς αναστολή και έκτοτε αγνοείται, ενώ πιθανολογείται ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό. 

Το… κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων της Πετζετάκις ήταν η περιπέτεια με τον ελβετικό όμιλο Javes Services, στην οποία ο Γιώργος Πετζετάκις είχε αναγκαστεί να στραφεί για χρηματοδότηση ύψους €25 εκατ. -χρήματα που ωστόσο δεν εκταμιεύτηκαν ποτέ. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2010 η Javes, ενόψει της χρηματοδότησης, είχε διορίσει δικό της διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία, υποβαθμίζοντας τον Γιώργο Πετζετάκι στον ρόλο του προέδρου με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Το 2010 η μετοχή τέθηκε υπό επιτήρηση και καταγγέλθηκαν τρία ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους €122 εκατ. Τότε, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν αρνητικά (€71 εκατ.) και οι υποχρεώσεις έφταναν τα €154 εκατ. Οι εργαζόμενοι, εκτός από την επίσχεση εργασίας και τις καταλήψεις στα εργοστάσια, υπέβαλαν και μήνυση επειδή δεν τους έχει καταβληθεί το δώρο του Πάσχα. 

Το success story και η κατάρρευση

Η Πετζετάκις πτώχευσε επίσημα το 2015.Όλα αυτά τα χρόνια πολλά έχουν γραφτεί τόσο για την άνοδο και την πτώση της, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές βιομηχανίες της Ελλάδας.

Ο Όμιλος Πετζετάκις κατείχε ηγετική θέση τόσο στην αγορά εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων της Ευρώπης και της Νότιας Αφρικής, όσο και στην αγορά σκληρών πλαστικών σωλήνων της Ελλάδας και της Νότιας Αφρικής, ήταν ένας από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους παραγωγούς συστημάτων σκληρών και εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων παγκοσμίως και ιστορικά η πρώτη ελληνική πολυεθνική, απασχολώντας περισσότερα από 1.250 άτομα. Η παγκόσμια παρουσία της υποστηριζόταν από εννέα παραγωγικές μονάδες σε επτά χώρες και ένα εκτεταμένο δίκτυο δεκαπέντε θυγατρικών εταιρειών και αποκλειστικών αντιπροσώπων, το οποίο εκτεινόταν σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αφρική, Βόρεια Αμερική και Μέση Ανατολή.

Η βιομηχανία ιδρύθηκε το 1960 από τον χημικό μηχανικό Αριστόβουλο Πετζετάκι, με καταγωγή από την Αμοργό. Βασικό όχημα των καινοτόμων εφευρέσεων του Πετζετάκι αποτέλεσε η δημιουργία του εύκαμπτου ελαστικού πλαστικού σωλήνα με την ονομασία Heliflex.

Ωστόσο, ο ξαφνικός θάνατος του Αριστόβουλου Πετζετάκι το 1973, σε ηλικία μόλις 50 ετών, και η αδυναμία εύρεσης των κατάλληλων ανθρώπων για να τον διαδεχτούν στο τιμόνι του ομίλου, σηματοδότησε την έναρξη μιας κατάρρευσης, η οποία, αρκετά χρόνια αργότερα, κατέληξε στην πτώχευση.

Η περιπέτεια των πλειστηριασμών 

Τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου βρέθηκαν στο στόχαστρο των πλειστηριασμών. Οι αποθήκες στην Βόρεια Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που άλλαξαν χέρια και κατακυρώθηκαν έναντι του ποσού του €1,5 εκατ.

Σε μεγαλύτερες περιπέτειες βρέθηκε η κύρια παραγωγική μονάδα της εταιρείας, στον Ελαιώνα Βοιωτίας. Η πρώτη προσπάθεια για την εκποίησή της έγινε με την τιμή εκκίνησης να ορίζεται στα €15 εκατ., ενώ στη συνέχεια έπεσε στα €12 εκατ., ελλείψει ενδιαφερόμενων αγοραστών. Οι άγονοι πλειστηριασμοί συνεχίστηκαν με νέα μειωμένη τιμή εκκίνησης στα €9,26 εκατ., χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα. Η "αδιαφορία" από εν δυνάμει αγοραστές οδήγησε την επισπεύδουσα να υποβάλει αίτημα ανακοπής ενώπιον του Πρωτοδικείου Θήβας για τη διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς. Έτσι, στις 12 Σεπτεμβρίου, το Πρωτοδικείο έκρινε, με απόφασή του,ότι η τιμή εκκίνησης θα πρέπει να πέσει στα €7,36 εκατ. 

Περισσότερα από Forbes

Forbes Ceo Talks

Γ. Λεβεντάκης (Gruppo Cucine): Επενδύουμε στην καινοτομία, με βιώσιμα χαρακτηριστικά

Στις σημερινές τάσεις που κυριαρχούν στην αγορά που δραστηριοποιείται η Gruppo Cucine αναφέρεται μεταξύ άλλων ο CEO της εταιρείας Γ. Λεβεντάκης.

Forbes Lifestyle

Αναζητούνται έργα αξίας ενός δισεκατομμυρίου

Όνειρο θερινής νυκτός θα ήταν για τους περισσότερους συλλέκτες να έχουν στην κατοχή τους έργα των Piet Mondrian, René Magritte ή Lucian Freud. Για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Roman Abramovich και την πρώην σύζυγό του, Dasha Zhukova, είναι απλώς η πραγματικότητα.

Forbes World

Η Ουκρανία απέκτησε ένα υποβρύχιο drone - Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για αυτό

Τι είναι το υποβρύχιο drone Marichka και ποιες οι δυνατότητές του.

Forbes Business

Για ξέπλυμα χρήματος ερευνάται ο μεγιστάνας Β. Arnault - Στο μικροσκόπιο συναλλαγές με Ρώσο επιχειρηματία

Αφορά υπόθεση αγοράς ακινήτων σε πολυτελές θέρετρο των Άλπεων.

Forbes Οικονομια

ΗΠΑ: Υποχώρησε στο 3,5% ο "πληθωρισμός της Fed"

Έδειξε τις τάσεις υποχώρησης που περίμεναν οι αναλυτές.

Επιχειρησεις

Ψηφιακά 8 στα 10 καταναλωτικά δάνεια της Εθνικής Τράπεζας

Τα online δάνεια έχουν μεγάλη απήχηση και κινούνται αυξητικά.

Forbes Innovation

Nibble: Το chatbot που φέρνει το παραδοσιακό παζάρι στις online αγορές

Πολλοί αποφεύγουν το παζάρι της τιμής πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά στο διαδίκτυο το παιχνίδι αλλάζει...

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Funky Buddha: Το success story του Έλληνα "Βούδα", οι ισχυρές επιδόσεις και το "στοίχημα" του εξωτερικού

Η ελληνική Funky Buddha ανταγωνίζεται στα… ίσα κορυφαία, διεθνή ονόματα.

Forbes Επιχειρησεις

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Forbes Οικονομια

BofA: Τι θα συμβεί στις αγορές εάν η ΕΚΤ πατήσει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων

Γιατί έρχεται περαιτέρω βουτιά της τάξης του 15% στις ευρωπαϊκές αγορές.

Forbes Billionaires

Τα δύο μεγάλα και ριψοκίνδυνα στοιχήματα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Πως ο ιδρυτής του Facebook θέλει να αλλάξει την εικόνα του και ο ρόλος του Μπιλ Γκέιτς.