Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Μαϊ-2023 08:31

  Το νέο Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας χρειάζεται προσοχή - Αλλιώς η Ρωσία θα το βυθίσει ξανά

  6674148
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Craig Hooper

  Καθώς η Ουκρανία και η Δύση επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων και στην απόκτηση σύγχρονων αεροσκαφών, το ουκρανικό ναυτικό κινδυνεύει να ξεχαστεί. Έως τώρα, υπήρξε αποδέκτης μόνο μερικών επιπλέον ναρκαλιευτικών σκαφών, σκαφών για την περιπολία ποταμών και ορισμένων μη επανδρωμένων σκαφών και δεν αποτελεί προτεραιότητα για κανέναν.

  Πρόκειται για λάθος. Οι δομικοί λίθοι του επόμενου ναυτικού της Ουκρανίας -που παραγγέλθηκαν πολύ πριν από την εισβολή της Ρωσίας το 2022- θα φθάσουν νωρίτερα από ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι εξωτερικοί παρατηρητές.

  Με τη μελλοντική Hetman Ivan Mazepa της Ουκρανίας, την πρώτη από τις δύο τουρκικής κατασκευής κορβέτες κλάσης Ada, 326 ποδιών, που θα φτάσει στα ουκρανικά ύδατα σε μόλις δεκαεννέα μήνες, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να συμμετάσχουν στο μεγάλο έργο της εκπαίδευσης του πληρώματος, της ετοιμότητας του νέου πλοίου για μάχη και της διόγκωσης του ουκρανικού ναυτικού σε σημείο που να μπορεί να σταθεί απέναντι στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

  Η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει απλώς αναδείξει εκ νέου τη χρησιμότητα των ναυτικών δυνάμεων της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία, γνωρίζοντας πολύ καλά τη σημασία της κυριαρχίας στη Μαύρη Θάλασσα, καταστρέφει εδώ και χρόνια το υποχρηματοδοτούμενο σοβιετικής εποχής ναυτικό της Ουκρανίας, βυθίζοντας και καταλαμβάνοντας ουκρανικά πλοία κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Κριμαίας το 2014.

  Τα περισσότερα από τα λίγα εναπομείναντα μεγάλα πλοία της Ουκρανίας χάθηκαν τις πρώτες ημέρες της πλήρους εισβολής της Ρωσίας το 2022. Λίγα έχουν απομείνει πλέον.

  Το ουκρανικό ναυτικό χρειάζεται μια πλήρη επανεκκίνηση. Αλλά πώς; Οι σταδιακές και μεμονωμένες προσθήκες δεν θα επιβιώσουν στην αμφισβητούμενη Μαύρη Θάλασσα.

  Και ανεξάρτητα από το πώς θα προχωρήσει η υπεράσπιση της Ουκρανίας τον επόμενο χρόνο, η Μαύρη Θάλασσα δεν θα είναι το κατάλληλο μέρος για ανεκπαίδευτους και ανέτοιμους ναύτες. Η Ανατολική Μεσόγειος, η οποία είναι συχνά γεμάτη από ρωσικά πλοία και υποβρύχια, δεν αποτελεί επίσης ασφαλές καταφύγιο.

  Το επόμενο πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας θα επιβιώσει μόνο αν προστατευτεί, εκπαιδευτεί και στη συνέχεια πεταχτεί στη Μαύρη Θάλασσα ως ένας συνεκτικός στόλος πολλών μονάδων, έτοιμος για μάχη.

  Τι θα περιμένει τα πανίσχυρα πλοία MILGEM της Ουκρανίας;

  Η κορβέτα κλάσης Ada, το πρώτο προϊόν της οικογένειας πολεμικών πλοίων "MILGEM" της Τουρκίας, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Σχεδιασμένα για να εξυπηρετούν τόσο ένα ρόλο υποβρύχιων επιθέσεων, αλλά και περιπολίας επιφάνειας, τα δύο νέα πλοία της Ουκρανίας θα διαθέτουν εντυπωσιακούς αισθητήρες και όπλα.

  Χτισμένα γύρω από ένα κύριο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, τα πλοία μεταφέρουν ένα μείγμα πυραύλων κατά πλοίων, τορπίλες, ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας και ένα ελικόπτερο με άλλα εναέρια οχήματα. Αν και δεν είναι συγκρίνεται με ένα αντιτορπιλικό Arleigh Burke (DDG-51), η ελαφριά κορβέτα των 2.300 τόνων είναι μια καλή επιλογή για μέρη όπως η Μαύρη Θάλασσα.

  Τέσσερις κορβέτες κλάσης Ada βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με το τουρκικό ναυτικό. Το Πακιστάν κατασκευάζει δύο δικές του και η Ουκρανία αγόρασε δύο. Εκτός από την πλέον δρομολογημένη Hetman Ivan Mazepa, η Τουρκική Δημοκρατία ξεκίνησε την κατασκευή της δεύτερης ουκρανικής κορβέτας στα μέσα Μαρτίου.

  Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, η Τουρκία επρόκειτο να κατασκευάσει το βασικό μέρος του πλοίου, τα μηχανικά και ηλεκτρικά συστήματα του σκάφους και, μέχρι τα τέλη του 2023, να παραδώσει το πλοίο στην Ουκρανία για την εγκατάσταση οπλικών συστημάτων και την ολοκλήρωση του σκάφους. Με δεδομένη την εισβολή της Ρωσίας το 2022, η Ουκρανία είναι απίθανο να εκτελέσει ναυπηγικές εργασίες ενώ βρίσκεται υπό επίθεση. Πληροφορίες για το πώς θα ολοκληρωθεί τελικά το πλοίο είναι δύσκολο να βρεθούν.

  Αυτό που φαίνεται να είναι σαφές είναι ότι το πλοίο είτε θα παραδοθεί από την Τουρκία, σχεδόν ολοκληρωμένο, είτε το πλοίο θα πάει σε άλλη χώρα -εκτός της τρέχουσας εμπόλεμης ζώνης- για να παραλάβει τον τελικό εξοπλισμό. Ο τελικός προορισμός του ουκρανικού πλοίου για τον εξοπλισμό του, καθώς και η τοποθεσία και η έκταση της εκπαίδευσης του πληρώματος παραμένουν άγνωστα.

  Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός ναυτικού έχει καθυστερήσει

  Ενώ η Ουκρανία συναρμολογεί κάποια βασικά μελλοντικά επιχειρησιακά κομμάτια, λειτουργώντας πυραύλους RGM-84 Harpoon και κάνοντας εξάσκηση με ένα ελικόπτερο UH-60A Blackhawk, το ουκρανικό ναυτικό θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει μια πραγματική πρόκληση στη λειτουργία του νέου πλοίου του και στη διατήρησή του στη Μαύρη Θάλασσα.

  Για να κρατήσουν το "επόμενο ναυτικό" της Ουκρανίας πάνω από τα κύματα, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει είτε να θέσουν τα ύδατα της Ουκρανίας υπό κάποιο προστατευτικό μηχανισμό τύπου ΝΑΤΟ, είτε οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία να εκπαιδεύσει -και στη συνέχεια να παραδώσει- μια αξιόπιστη ναυτική δύναμη με τη μία.

  Για να το θέσουμε ωμά, το Ναυτικό της Ουκρανίας θα βυθιστεί, εκτός αν φτάσει υπό αεροπορική κάλυψη και σε επαρκή αριθμό για να αντισταθεί στην επίθεση από τις αεροπορικές και θαλάσσιες μονάδες της Ρωσίας. Τη στιγμή που η Ουκρανία θα αναλάβει την κυριότητα ενός μεγάλου σκάφους, η βύθιση του νέου ουκρανικού μαχητικού θα αποτελέσει ρωσική προτεραιότητα.

  Για να εκκινήσει τη διαδικασία, το αμερικανικό Ναυτικό έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει την εκπαίδευση των Ουκρανών ναυτών είτε σε ένα πλοίο παράκτιας μάχης κλάσης Freedom είτε σε ένα καινούριο Arleigh Burke Destoyer -ή και στα δύο.

  Με το πρώην USS Freedom (LCS-1) να έχει ήδη παροπλιστεί και να μην βρίσκεται στα μητρώα του Πολεμικού Ναυτικού και με αρκετά πλοία παράκτιας μάχης (κλάσης Freedom) να έχουν ήδη προγραμματιστεί για μελλοντικό παροπλισμό, θα είναι εύκολο να τεθεί το LCS-1 σε λειτουργία και να ξεκινήσει αμέσως η εκπαίδευση των ουκρανικών πληρωμάτων.

  Από την άλλη πλευρά, αρκετά αντιτορπιλικά Arleigh Burke (DDG-51) πλησιάζουν στο τέλος της αναμενόμενης 35ετούς υπηρεσίας τους. Ενώ το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να διατηρήσει ορισμένα από τα πρώιμα αντιτορπιλικά Arleigh Burke σε υπηρεσία για 40 χρόνια, άλλα πιθανώς θα γίνουν "παλιοσίδερα". Ένα ή δύο από αυτά τα πλοία, εάν προορίζονται για υπηρεσία στη Μαύρη Θάλασσα, δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον την επιχειρησιακή φθορά των μακρών θαλάσσιων διελεύσεων και ίσως μπορέσουν να παραμείνουν σε υπηρεσία, αποκρούοντας ρωσικά αεροσκάφη, για αρκετό καιρό.

  Τα πλοία παράκτιας μάχης κλάσης Freedom μοιάζουν πολύ με τις κορβέτες κλάσης Ada και θα ήταν ένα λογικό σημείο εκκίνησης για την Ουκρανία. Αλλά ένα DDG-51 που βρίσκεται λίγο πριν την απόσυρσή του θα μπορούσε να είναι μια ακόμη καλύτερη επιλογή για την Ουκρανία. Το βασικό ραντάρ Aegis που διαθέτει, μπορεί να μην είναι πολύ χρήσιμο στον Ειρηνικό, αλλά είναι αρκετά δυνατό για να δώσει στην Ουκρανία την ανάσα που χρειάζεται για να αναπτύξει μια έτοιμη και σύγχρονη ναυτική δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία θα παραμείνει πάνω από τα κύματα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:40 04/06

  Μετά την απώλεια περισσότερων από 2.000 αρμάτων η Ρωσία αναπτύσει "μουσειακά" T-72 από το 1974

  Οι Ρώσοι χάνουν 5 άρματα μάχης κάθε μέρα κατά μέσο όρο.

  07:43 02/06

  Oι πλουσιότερες γυναίκες celebrities στις ΗΠΑ - Η εκτίναξη της Taylor Swift και τα "σκήπτρα" της Oprah

  Γράφουν ιστορία με τη συνολική τους περιουσία να ανέρχεται στα 10,8 δισ. δολάρια το 2023.

  17:29 01/06

  Οι πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες των ΗΠΑ - Στην κορυφή με περιουσία-ρεκόρ $15 δισ. η Diane Hendricks

  Για 6η σερί χρονιά κρατά τα σκήπτρα η πρόεδρος της ABC Supply. Στα 124 δισ. δολάρια (νέο ρεκόρ) η αξία του top-100.

  07:40 01/06

  Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ανατομία ενός οικοσυστήματος $7 τρισ. - Τι τρέχει με τις Nvidia, Microsoft και Adobe

  Επενδυτές και αναλυτές βλέπουν τεράστιο πλούτο στον κλάδο, που αποτελείται από επτά συνδετικούς κρίκους.

  15:21 31/05

  Οι πιο πολύτιμες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο - Δύο club ξεπέρασαν τα $6 δισ.

  Η αξία του top-30 κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα $2,17 δισ. ανά ομάδα.

  07:35 31/05

  Πούτιν, Μπάιντεν και Ζελένσκι χειροκροτούν τον θριαμβευτή Ερντογάν – ποιος κάνει λάθος;

  Τα συγχαρητήρια μηνύματα για τη νίκη του Ερντογάν σηματοδοτούν την αναπροσαρμογή των γεωπολιτικών συμμαχιών.

  07:40 30/05

  Ουκρανία: Νέα μοίρα κρούσης από αναγνωριστικά Sukhoi με βρετανικούς πυραύλους κρουζ

  Οι πρόσφατες εκρήξεις σε ρωσικές εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού πιθανόν οφείλονται στους Storm Shadow.

  07:38 29/05

  Γιατί η Nvidia μπορεί να γίνει η έκτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση $1 τρισ.

  Η εκτίναξη της εταιρείας και η σχέση τεχνητής νοημοσύνης με κάρτες γραφικών.

  00:05 29/05

  Μ. Μπόζογλου (ILT Logistics): Κυρίαρχες αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα η τεχνολογία και η ταχύτητα

  Στις σημαντικότερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην εφοδιαστική αλυσίδα τα τελευταία χρόνια αναφέρεται μεταξύ άλλων η Μαρία Μπόζογλου, CEO της ILT Logistics. Παράλληλα, αποκαλύπτει και τα δυο...

  08:45 28/05

  "Χολιγουντιανά" drones στην επιχείρηση καταστροφής των ρωσικών τανκς

  Ουκρανία και Ρωσία εξοπλίζονται με FPV drones. Τα drones-καμικάζι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά έχουν γίνει χαρακτηριστικό του πολέμου στην Ουκρανία.

  15:11 26/05

  Η Credit Suisse καλείται να πληρώσει 926 εκατ. δολάρια στον πλουσιότερο άνθρωπο της Γεωργίας

  Νέα καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση του Γεωργιανού δισεκατομμυριούχου, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.

  07:35 26/05

  "Ντεμπούτο" σε εμπόλεμη ζώνη για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus

  Παραβιάστηκαν iPhone αξιωματούχων στην Αρμενία εν μέσω της σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν.

  07:33 25/05

  Διχάζει τους αναλυτές ο S&P 500: "Ταύρος" η BofA, κατρακύλα 17% "βλέπει" η JPMorgan

  Η BofA αναθεωρεί ανοδικά στο 8% την εκτίμησή της για το 2023. Οι συγκρατημένες "φωνές".

  15:09 24/05

  Το Netflix ξεκίνησε την κατάργηση της κοινής χρήσης κωδικών στις ΗΠΑ

  Μια κίνηση που είχε αρχίσει από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία - Στόχος τα επιπλέον έσοδα.

  07:38 24/05

  Marshfield: Το τολμηρό fund που πρωταγωνιστεί "κόντρα στο ρεύμα"

  Σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 4,7 δισ. δολαρίων. Ποια η στρατηγική επενδύσεων.

  00:31 23/05

  Η εποχή της Α.I. ξεκινάει

  Την ώρα που ο κόσµος παραµιλά για τις εκπληκτικές ικανότητες του ChatGPT, αναπτύσσεται ήδη η νέα γενιά επιχειρηµατικών εργαλείων.