Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Μαϊ-2023 00:05

  Γιάννης Γρατσώνης (BSH Οικιακές Συσκευές): Ανάλογη του 2022 η εικόνα της αγοράς έως τώρα

  Γιάννης Γρατσώνης (BSH Οικιακές Συσκευές): Ανάλογη του 2022 η εικόνα της αγοράς έως τώρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κλείσιμο του 2022 βρήκε την αγορά των μεγάλων οικιακών συσκευών σε άνοδο από πλευράς τζίρου, οδηγούμενη από την αύξηση της μέσης τιμής σε όλες τις κατηγορίες, αναφέρει ο Γιάννης Γρατσώνης, Πρόεδρος και CEO της BSH Οικιακές Συσκευές, ενώ σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος σημειώνει πως η εικόνα της αγοράς προς το παρόν εξελίσσεται ως συνέχεια του 2022. Επιπλέον, ο κ. Γρατσώνης δηλώνει υπέρμαχος των ευέλικτων μορφών εργασίας και αναφέρει χαρακτηριστικά: Πιστεύω ακράδαντα ότι η επιτυχία ενός επαγγελματία κρίνεται από τα αποτελέσματα της δουλειάς του και όχι από τη "γεωγραφία της καρέκλας" του.

  - Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα στην Ελλάδα για τις μεγάλες οικιακές συσκευές;  Έχει ανακάμψει σε σχέση με την πτωτική εικόνα του 2022, όπως τουλάχιστον έδειξαν τα στοιχεία της Gfk;

  Το κλείσιμο του 2022 βρήκε την αγορά των μεγάλων οικιακών συσκευών σε άνοδο από πλευράς τζίρου, οδηγούμενη από την αύξηση της μέσης τιμής σε όλες τις κατηγορίες. Από πλευράς τεμαχίων η άνοδος προήλθε κυρίως από την κατηγορία των ψυγείων και ψυγειοκαταψυκτών, υποστηριζόμενη από το Πρόγραμμα "ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ – ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ" του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών με νεότερες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές. Στις υπόλοιπες κατηγορίες το πρόσημο ήταν μηδενικό ή ελαφρά αρνητικό.

  Η εικόνα της αγοράς το 2023 εξελίσσεται προς το παρόν ως συνέχεια του 2022. Στην BSH Οικιακές Συσκευές βρισκόμαστε σε άνοδο συνολικά, ακόμα και στις πτωτικές για την αγορά κατηγορίες, αξιοποιώντας το σύνολο των μαρκών που διαχειριζόμαστε στην ελληνική αγορά, ήτοι Bosch, Siemens, Pitsos, NEFF & Gaggenau. Η εκτίμησή μου, για το σύνολο του τζίρου της αγοράς μας το 2023, είναι ότι θα κινηθεί ελαφρά πτωτικά σε σχέση με το 2022.

  - Ένα ζήτημα που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και μείωσης του αποτυπώματος στο περιβάλλον. Τι είναι αυτό που εσείς έχετε να προτείνετε εδώ και ποιο είναι το μέλλον ευρύτερα στον τομέα αυτόν;

  Εξοικονόμηση ενέργειας, βιώσιμη διαχείριση πόρων, τεχνολογικές καινοτομίες είναι λέξεις που πρέπει να μεταφράζονται σε μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των συσκευών που χρησιμοποιούμε και κατ’ επέκταση της καθημερινότητάς μας. Στην BSH Οικιακές Συσκευές είμαστε ταγμένοι σε αυτόν τον σκοπό και σαν εταιρεία μπορούμε με περηφάνια να πούμε πως είμαστε ενεργειακά ουδέτεροι, τόσο σε επίπεδο παραγωγής παγκοσμίως όπου από το 2020 γίνεται εξολοκλήρου με CO2 ουδέτερο τρόπο, όσο και αναφορικά με εξοικονόμηση ενέργειας, όπου ενδεικτικά το 2022 συνολικά σε όλες τις τοποθεσίες της BSH παγκοσμίως εξοικονομήθηκε ενέργεια της τάξεως των 33,4 GWh. 

  Η συνεχής βελτίωση των ενεργειακών κλάσεων των προϊόντων μας είναι πάντα στην κορυφή των εξελίξεων, όχι μόνο σε συσκευές όπως τα ψυγεία και οι ψυγειοκαταψύκτες που είναι 24/7 "στην πρίζα" αλλά και με τεχνολογικές καινοτομίες όπως οι επαγωγικές εστίες, που μειώνουν κατακόρυφα την κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους ή η 4D κυκλοφορία θερμού αέρα στους φούρνους για γρήγορο και ομοιόμορφο ψήσιμο σε παράλληλα επίπεδα και ταυτόχρονα. Ομοίως, και σε συσκευές όπως τα πλυντήρια πιάτων όπου η έμφαση στην εξοικονόμηση δεν περιορίζεται στην ενέργεια αλλά εκτείνεται και στην κατανάλωση νερού, όπου καταφέρνουμε τα μοναδικά αποτελέσματα πλύσης με ελάχιστη κατανάλωση νερού, με λιγότερο από 7,5 λίτρα νερού για έναν κύκλο πλύσης!

  - Ποιο μοντέλο εργασίας θεωρείτε ότι θα είναι στο εξής περισσότερο αποτελεσματικό για τη λειτουργία ενός οργανισμού με δεδομένη τη δυνατότητα "επιστροφής στο γραφείο" μετά από μία μακρά περίοδο τηλεργασίας;

  Προσωπικά ήμουν πάντα υπέρμαχος των ευέλικτων μορφών εργασίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η επιτυχία ενός επαγγελματία κρίνεται από τα αποτελέσματα της δουλειάς του και όχι από τη "γεωγραφία της καρέκλας" του. 

  Θέλω όμως να τονίσω εδώ κάτι πολύ σημαντικό: κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αλληλοεπιδράσει με την κουλτούρα της εταιρείας, και όπως γνωρίζουμε όσοι έχουμε περάσει από διαφορετικούς οργανισμούς, η κουλτούρα της κάθε εταιρείας παίζει σημαντικότατο ρόλο στη δημιουργία ομάδων και αντίστοιχα στην επιτυχία λειτουργίας αυτών των ομάδων. Πρέπει να δίνεται η ευκαιρία τόσο στο υπάρχον προσωπικό, όσο και - ακόμα πιο σημαντικό - στους νεοεισερχόμενους, η δυνατότητα αφομοίωσης της εταιρικής κουλτούρας, για να μπορέσουν όχι μόνο να γίνουν μέρος της αλλά το βασικότερο, να συνεισφέρουν στην εξέλιξή της. Το υβριδικό μοντέλο εργασίας πιστεύω ότι ήρθε για να μείνει. Στις διοικήσεις των εταιρειών πέφτει το βάρος να δομήσουν τους χώρους και τους στόχους των εργαζομένων με τέτοιο τρόπο, ώστε η μέτρηση της αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας να είναι εύκολη και το κυριότερο, αντικειμενική!

  Φυσικά, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα όταν πρόκειται για γραμμές παραγωγής ή θέσεις εργασίας που απαιτούν πρόσβαση σε εργαλεία λειτουργίας που είναι "δεμένα" με συγκεκριμένο σημείο εργασίας, που δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια για ευελιξίες. 

  - Ποιες ικανότητες και δεξιότητες εκτιμάτε ότι στο μέλλον θα απαιτηθούν να κατέχουν τα νέα και πολλά υποσχόμενα στελέχη;

  Οι βασικές κοινωνικές δεξιότητες (social skills)  αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ενηλικίωσης των επερχόμενων γενεών εργαζομένων. Η συνεχής αυτοβελτίωση, ο αυτοπροσδιορισμός και οι στόχοι που βάζει ο καθένας για τον εαυτό του πιστεύω ότι θα είναι απαραίτητα στοιχεία πέρα από την προσωπική και για την επαγγελματική εξέλιξή του, καθιστώντας τον έναν πολύτιμο συνεργάτη με προστιθέμενη αξία για τον οργανισμό και τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται. Εξίσου σημαντικά θεωρώ ότι θα είναι η προσαρμοστικότητα και το ανοικτό μυαλό με την ακόλουθη έννοια: η επιτάχυνση των αλλαγών στον εργασιακό χώρο (περιεχόμενο και συνθήκες εργασίας) θα είναι συνεχείς και αυξανόμενες. Οι συνεχείς αλλαγές στα job descriptions και στους φυσικούς χώρους εργασίας,  είναι η νέα πραγματικότητα.

  - Ποιες οι βασικές αρχές που θεωρείτε ότι πρέπει να διέπουν τις σχέσεις ενός/μίας CEO με τους πελάτες του οργανισμού του/της και τι έχει αλλάξει μετά την πανδημία στον τομέα αυτό;

  Στη δική μου θεώρηση δύο άξονες ξεχωρίζουν:

  1. Ο/Η CEO πρέπει να είναι ο εκπρόσωπος του brand και άρα αυτός/η που αντιπροσωπεύει τα χαρακτηριστικά, την ψυχή και τις αξίες του 
  2. Ο/Η CEO έχει αυτόν τον τίτλο στη "διεύθυνση εργασίας του". Έξω από αυτή είναι εργαζόμενος/καταναλωτής.

  Ο συνδυασμός και η εφαρμογή των δύο αυτών αρχών πρέπει να είναι ο πυρήνας της συμπεριφοράς του απέναντι σε προμηθευτές, πελάτες, καταναλωτές.

  Η πανδημία πιστεύω ότι "εκπαίδευσε" τους πελάτες και τους καταναλωτές, αφενός να ζητούν υπευθυνότητα στις συναλλαγές (=αυτό που λέμε, είναι) και αφετέρου στη χρήση εργαλείων μέσα από τα οποία μπορούν να ασκήσουν κριτική και να τη δημοσιοποιήσουν στο ευρύτερο κοινό. Άρα, στη δυνατότητα άμεσα  να κατακρίνουν κάτι που δεν καλύπτει τα υποσχόμενα αλλά και να επιβραβεύουν τα καλώς κείμενα.

  Συνοψίζοντας, επιβάλλεται πλέον ειλικρίνεια στις τοποθετήσεις, ευθύτητα στην επικοινωνία, και δεκτικότητα στην κριτική με σκοπό τη βελτίωση. Με αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε σε έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο, στον οποίο ο/η CEO ως εκπρόσωπος του κάθε Brand οφείλει να έχει βασικό και ουσιαστικό ρόλο.

  O Γιάννης Γρατσώνης είναι μέλος του CEO Clubs Greece

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:40 04/06

  Μετά την απώλεια περισσότερων από 2.000 αρμάτων η Ρωσία αναπτύσει "μουσειακά" T-72 από το 1974

  Οι ρωσικές δυνάμεις χάνουν περίπου πέντε άρματα μάχης κάθε μέρα κατά μέσο όρο, για περισσότερες από 460 ημέρες.

  07:43 02/06

  Oι πλουσιότερες γυναίκες celebrities στις ΗΠΑ - Η εκτίναξη της Taylor Swift και τα "σκήπτρα" της Oprah

  Γράφουν ιστορία με τη συνολική τους περιουσία να ανέρχεται στα 10,8 δισ. δολάρια το 2023.

  17:29 01/06

  Οι πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες των ΗΠΑ - Στην κορυφή με περιουσία-ρεκόρ $15 δισ. η Diane Hendricks

  Για 6η σερί χρονιά κρατά τα σκήπτρα η πρόεδρος της ABC Supply. Στα 124 δισ. δολάρια (νέο ρεκόρ) η αξία του top-100.

  07:40 01/06

  Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ανατομία ενός οικοσυστήματος $7 τρισ. - Τι τρέχει με τις Nvidia, Microsoft και Adobe

  Επενδυτές και αναλυτές βλέπουν τεράστιο πλούτο στον κλάδο, που αποτελείται από επτά συνδετικούς κρίκους.

  15:21 31/05

  Οι πιο πολύτιμες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο - Δύο club ξεπέρασαν τα $6 δισ.

  Η αξία του top-30 κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα $2,17 δισ. ανά ομάδα.

  07:35 31/05

  Πούτιν, Μπάιντεν και Ζελένσκι χειροκροτούν τον θριαμβευτή Ερντογάν – ποιος κάνει λάθος;

  Τα συγχαρητήρια μηνύματα για τη νίκη του Ερντογάν σηματοδοτούν την αναπροσαρμογή των γεωπολιτικών συμμαχιών.

  07:40 30/05

  Ουκρανία: Νέα μοίρα κρούσης από αναγνωριστικά Sukhoi με βρετανικούς πυραύλους κρουζ

  Οι πρόσφατες εκρήξεις σε ρωσικές εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού πιθανόν οφείλονται στους Storm Shadow.

  07:38 29/05

  Γιατί η Nvidia μπορεί να γίνει η έκτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση $1 τρισ.

  Η εκτίναξη της εταιρείας και η σχέση τεχνητής νοημοσύνης με κάρτες γραφικών.

  00:05 29/05

  Μ. Μπόζογλου (ILT Logistics): Κυρίαρχες αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα η τεχνολογία και η ταχύτητα

  Στις σημαντικότερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην εφοδιαστική αλυσίδα τα τελευταία χρόνια αναφέρεται μεταξύ άλλων η Μαρία Μπόζογλου, CEO της ILT Logistics. Παράλληλα, αποκαλύπτει και τα δυο...

  08:45 28/05

  "Χολιγουντιανά" drones στην επιχείρηση καταστροφής των ρωσικών τανκς

  Ουκρανία και Ρωσία εξοπλίζονται με FPV drones. Τα drones-καμικάζι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά έχουν γίνει χαρακτηριστικό του πολέμου στην Ουκρανία.

  15:11 26/05

  Η Credit Suisse καλείται να πληρώσει 926 εκατ. δολάρια στον πλουσιότερο άνθρωπο της Γεωργίας

  Νέα καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση του Γεωργιανού δισεκατομμυριούχου, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.

  07:35 26/05

  "Ντεμπούτο" σε εμπόλεμη ζώνη για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus

  Παραβιάστηκαν iPhone αξιωματούχων στην Αρμενία εν μέσω της σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν.

  07:33 25/05

  Διχάζει τους αναλυτές ο S&P 500: "Ταύρος" η BofA, κατρακύλα 17% "βλέπει" η JPMorgan

  Η BofA αναθεωρεί ανοδικά στο 8% την εκτίμησή της για το 2023. Οι συγκρατημένες "φωνές".

  15:09 24/05

  Το Netflix ξεκίνησε την κατάργηση της κοινής χρήσης κωδικών στις ΗΠΑ

  Μια κίνηση που είχε αρχίσει από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία - Στόχος τα επιπλέον έσοδα.

  07:38 24/05

  Marshfield: Το τολμηρό fund που πρωταγωνιστεί "κόντρα στο ρεύμα"

  Σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 4,7 δισ. δολαρίων. Ποια η στρατηγική επενδύσεων.

  00:31 23/05

  Η εποχή της Α.I. ξεκινάει

  Την ώρα που ο κόσµος παραµιλά για τις εκπληκτικές ικανότητες του ChatGPT, αναπτύσσεται ήδη η νέα γενιά επιχειρηµατικών εργαλείων.