Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Μαρ-2023 07:38

  Το πετρέλαιο υποχωρεί και ο Buffet αγοράζει – εσείς;

  Το πετρέλαιο υποχωρεί και ο Buffet αγοράζει – εσείς;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Christopher Helman

  Λογικό να είναι κάποιος bearish στις τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς ύφεση, με νέο "βαρίδι" την κρίση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε έως και 17% (67 δολ. το βαρέλι) τις τελευταίες ημέρες σε σύγκριση με τις αρχές Μαρτίου. Το φυσικό αέριο έχει κατρακυλήσει κατά 50% από τον Δεκέμβριο. Οι μετοχές των εταιρειών που κάνουν γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο χάνουν περίπου 20% τις τελευταίες εβδομάδες.

  Στο μεταξύ, η προσφορά είναι σε υψηλά επίπεδα, παίρνοντας ώθηση και από την αύξηση των δαπανών για πετρελαιοπηγές κατά 40%, συνέπεια του περσινού ράλι με το αργό να ξεπερνά τα 100 δολ. το βαρέλι. Η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως στα 12,9 εκατ. βαρέλια το 2023. Ακόμη και η παραγωγή στη Ρωσία αντέχει – στα 11,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ελαφρώς χαμηλότερη από όταν ξεκίνησε ο Πούτιν τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

  Είναι ώρα φόβου ή θάρρους; 

  "Οι πετρελαϊκές αγορές είναι υπερβολικά απαισιόδοξες για την προοπτική του αργού", τονίζει σε σημείωμά του ο αναλυτής της Goldman Sachs Daan Struyven, μειώνοντας την τιμή-στόχο για το πετρέλαιο στο επόμενο 12μηνο στα 94 δολάρια/βαρέλι από τα 100 δολ. "Ιστορικά, μετά από τόσο κρίσιμα γεγονότα, οι τιμές ανακάμπτουν σταδιακά", υπογραμμίζει.

  Παρόλα αυτά, τα 94 δολάρια που δίνει η Goldman Sachs είναι μια τιμή πολύ υψηλή σε σύγκριση με τα τωρινά επίπεδα. Είναι ρεαλιστικό ένα ανοδικό ράλι; 

  Ο Warren Buffett φαίνεται να το πιστεύει. Τον Μάρτιο εκμεταλλεύτηκε τα χαμηλά 6 μηνών για να αποκτήσει επιπλέον 13 εκατ. μετοχές της Occidental έναντι 800 εκατ. δολαρίων. Έτσι, η συμμετοχή της Berkshire Hathaway στην Oxy σκαρφάλωσε στο 23%, με αξία 12,5 δισ. δολάρια. Η Berkshire κατέχει επίσης δικαιώματα προαίρεσης για την αγορά περίπου του 9% της εταιρείας έναντι 5 δισ. δολαρίων, καθώς και 10 δισ. δολάρια σε προνομιούχες μετοχές, οι οποίες αποδίδουν μέρισμα 200 εκατ. δολάρια ανά τρίμηνο.

  Το πιο ενδιαφέρον απόσπασμα από την πρόσφατη ετήσια επιστολή του Buffett δείχνει ότι ο μεγιστάνας μπορεί να μην βλέπει την τιμή του πετρελαίου στην κρυστάλλινη σφαίρα του, αλλά αναγνωρίζει τη δυναμική διαφοροποίησης των ορυκτών καυσίμων για τη μακροπρόθεσμη υγεία της Berkshire.

  "Αν και οικονομολόγοι, πολιτικοί και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχουν άποψη για τις συνέπειες της τεράστιας ανισορροπίας στην αγορά πετρελαίου, ο Charlie (σ.σ.: Munger) και εγώ δηλώνουμε άγνοια και πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προβλέψεις και οι προβλέψεις της αγοράς είναι επιεικώς ανώφελες. Δουλειά μας είναι να διαχειριστούμε τις δραστηριότητες και τα οικονομικά της Berkshire με τρόπο που θα επιτύχουμε ένα αποδεκτό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου και που θα διατηρήσει την ασυναγώνιστη ανθεκτικότητα της εταιρείας όταν προκύψουν οικονομικός πανικός ή σοβαρές παγκόσμιες υφέσεις. Η Berkshire προσφέρει επίσης κάποια ήπια προστασία από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, αλλά αυτό το χαρακτηριστικό απέχει πολύ από το να είναι τέλειο. Τα τεράστια και εδραιωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν συνέπειες".

  Η Oxy διαπραγματεύεται 14 φορές την πρόβλεψη του αναλυτή της Jefferies, Lloyd Byrne, για τα κέρδη του 2023 με βάση τις τρέχουσες τιμές των εμπορευμάτων. Υπάρχουν φθηνότερες επιλογές για όσους δεν αγοράζουν με τους όρους που το κάνει η Berkshire. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Jefferies, ο μέσος ανεξάρτητος trader πετρελαίου διαπραγματεύεται 11 φορές τα κέρδη. Μεταξύ των φθηνότερων επιλογών φαίνεται να είναι η Northern Oil & Gas με P/E 3 και η Diamondback με 6,8x.

  Ο κλάδος είναι πολύ ισχυρότερος από ό,τι το 2020, όταν τα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας διέλυσαν τη ζήτηση ενέργειας, σε βαθμό που οι τιμές του αμερικανικού αργού είχαν γυρίσει σε αρνητικές. Έκτοτε οι εταιρείες έχουν περικόψει δαπάνες και έχουν μειώσει το χρέος στο διαχειρίσιμο 25% της κεφαλαιοποίησης. Ο Byrne υπολογίζει ότι μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία χρειάζεται την τιμή του πετρελαίου τουλάχιστον στα 53 δολ./βαρέλι για να "βγάλει τα έξοδά της" μετά την πληρωμή μερισμάτων και επενδύσεων κεφαλαίου.

  Η καναδική εταιρεία εξόρυξης πισσώδους άμμου Suncor Energy φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση, καθώς διαπραγματεύεται 8 φορές τα κέρδη, 4 φορές τις ταμειακές ροές, με μερισματική απόδοση 5,3%. Η Suncor αντλεί 750.000 βαρέλια ημερησίως και διαπραγματευόταν στο -15% την περασμένη εβδομάδα. Τον τελευταίο χρόνο η Suncor βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το fund Elliott Management για αλλαγές στη διοίκηση και βελτιώσεις στην ασφάλεια, αφού 5 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας από το 2020. Εάν οι "ιστορίες rebound" δεν είναι για εσάς, στην κατηγορία της πετρελαϊκής άμμου οι Canadian Natural Resources και Cenovus Energy φαίνονται εξίσου φτηνές.

  Οι αναλυτές της THP υποστηρίζουν ότι η αβεβαιότητα στον ενεργειακό τομέα αποτελεί ευκαιρία και όχι αιτία πανικού. Υποστηρίζοντας τις τιμές, βλέπουν την Κίνα να προσθέτει 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στη ζήτηση και την Ινδία άλλα 250.000 βαρέλια ημερησίως για φέτος. Παγκοσμίως υπάρχουν ανησυχητικά χαμηλές ποσότητες πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου. Με το Ιράν να παραμένει στο περιθώριο και τη ρωσική παραγωγή να αναμένεται πως θα μειωθεί κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, οι αναλυτές βλέπουν να σφίγγει η αγορά πετρελαίου μέσα στο 2023. Τώρα που η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή-στόχο, υπάρχει ένας άνθρωπος που σίγουρα θα αγοράσει πολύ πετρέλαιο: ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Μέχρι στιγμής έχει πουλήσει περισσότερα από 250 εκατ. βαρέλια από τα Στρατηγικά Αποθέματα της χώρας, τα οποία δεσμεύθηκε να ξαναγεμίσει όταν οι τιμές υποχωρήσουν κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Ακολουθήστε όσο κρατά αυτή η τιμή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:21 31/05

  Οι πιο πολύτιμες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο - Δύο club ξεπέρασαν τα $6 δισ.

  Η αξία του top-30 κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα $2,17 δισ. ανά ομάδα.

  07:35 31/05

  Πούτιν, Μπάιντεν και Ζελένσκι χειροκροτούν τον θριαμβευτή Ερντογάν – ποιος κάνει λάθος;

  Τα συγχαρητήρια μηνύματα για τη νίκη του Ερντογάν σηματοδοτούν την αναπροσαρμογή των γεωπολιτικών συμμαχιών.

  07:40 30/05

  Ουκρανία: Νέα μοίρα κρούσης από αναγνωριστικά Sukhoi με βρετανικούς πυραύλους κρουζ

  Οι πρόσφατες εκρήξεις σε ρωσικές εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού πιθανόν οφείλονται στους Storm Shadow.

  07:38 29/05

  Γιατί η Nvidia μπορεί να γίνει η έκτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση $1 τρισ.

  Η εκτίναξη της εταιρείας και η σχέση τεχνητής νοημοσύνης με κάρτες γραφικών.

  00:05 29/05

  Μ. Μπόζογλου (ILT Logistics): Κυρίαρχες αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα η τεχνολογία και η ταχύτητα

  Στις σημαντικότερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην εφοδιαστική αλυσίδα τα τελευταία χρόνια αναφέρεται μεταξύ άλλων η Μαρία Μπόζογλου, CEO της ILT Logistics. Παράλληλα, αποκαλύπτει και τα δυο...

  08:45 28/05

  "Χολιγουντιανά" drones στην επιχείρηση καταστροφής των ρωσικών τανκς

  Ουκρανία και Ρωσία εξοπλίζονται με FPV drones. Τα drones-καμικάζι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά έχουν γίνει χαρακτηριστικό του πολέμου στην Ουκρανία.

  15:11 26/05

  Η Credit Suisse καλείται να πληρώσει 926 εκατ. δολάρια στον πλουσιότερο άνθρωπο της Γεωργίας

  Νέα καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση του Γεωργιανού δισεκατομμυριούχου, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.

  07:35 26/05

  "Ντεμπούτο" σε εμπόλεμη ζώνη για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus

  Παραβιάστηκαν iPhone αξιωματούχων στην Αρμενία εν μέσω της σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν.

  07:33 25/05

  Διχάζει τους αναλυτές ο S&P 500: "Ταύρος" η BofA, κατρακύλα 17% "βλέπει" η JPMorgan

  Η BofA αναθεωρεί ανοδικά στο 8% την εκτίμησή της για το 2023. Οι συγκρατημένες "φωνές".

  15:09 24/05

  Το Netflix ξεκίνησε την κατάργηση της κοινής χρήσης κωδικών στις ΗΠΑ

  Μια κίνηση που είχε αρχίσει από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία - Στόχος τα επιπλέον έσοδα.

  07:38 24/05

  Marshfield: Το τολμηρό fund που πρωταγωνιστεί "κόντρα στο ρεύμα"

  Σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 4,7 δισ. δολαρίων. Ποια η στρατηγική επενδύσεων.

  00:31 23/05

  Η εποχή της Α.I. ξεκινάει

  Την ώρα που ο κόσµος παραµιλά για τις εκπληκτικές ικανότητες του ChatGPT, αναπτύσσεται ήδη η νέα γενιά επιχειρηµατικών εργαλείων.

  08:05 22/05

  Αποκαλύφθηκε ο προμηθευτής malware των πιο επικίνδυνων Ρώσων κυβερνο-εγκληματιών

  Η ζωή του μοιάζει με ενός influencer, αν και στον cyber-υπόκοσμο ο "Τζακ" είναι γνωστός για το λογισμικό "Golden Chickens".

  00:05 22/05

  Ντ. Οικονομοπούλου (Marsh): Oι έξι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική βιομηχανία

  Τις έξι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική βιομηχανία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς αναλύει μεταξύ άλλων η Ντορίνα Οικονομοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Marsh.