Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαρ-2023 00:05

  Μ. Χαλκιαδάκης (Groupe SEB): Προτεραιότητα η δια βίου εκπαίδευση

  Μ. Χαλκιαδάκης (Groupe SEB): Προτεραιότητα η δια βίου εκπαίδευση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη σημασία που έχει η δια βίου εκπαίδευση, η οποία όπως λέει είναι επιβεβλημένη για οποιοδήποτε στέλεχος επιθυμεί να παραμείνει ενεργό σε έναν επαγγελματικό κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, στέκεται ο Μανούσος Χαλκιαδάκης, γενικός διευθυντής του GROUPE SEB. 

  Συμπληρώνει μεταξύ άλλων ότι το GROUPE SEB έχει θέσει σαν βασική προτεραιότητα τη διαρκή εκπαίδευση των στελεχών του σε παγκόσμιο επίπεδο προσφέροντας trainings & coaching sessions πάνω στις αλλαγές που επιτελούνται στο επιχειρείν.

  - Εκτός από τις μάρκες Tefal και Rowenta, Moulinex και Krups που αποτελούν τα ισχυρά χαρτιά σας στην ελληνική αγορά, υπάρχει πλάνο να φέρετε κάποια άλλη από τις μάρκες σας που διακινούνται στο εξωτερικό όπως η εταιρεία εξοπλισμού ειδών κουζίνας "Ιmusa” ή κάποια άλλη;

  Το GROUPE SEB είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στην παραγωγή και διακίνηση οικιακών και μικρών ηλεκτρικών συσκευών. Μάλιστα είναι μια multibrand εταιρεία, έχοντας στο portfolio της περισσότερες από 30 μάρκες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει διεθνώς το ενδιαφέρον της και στον τομέα των επαγγελματικών συσκευών που απευθύνονται στο κανάλι HORECA, μέσω πολλαπλών εξαγορών, εταιρειών με ήδη καταξιωμένα brands.

  Για την περιοχή ευθύνης μας που περιλαμβάνει Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, όπου ακολουθούμε την ίδια multibrand strategy με ιδιαίτερη επιτυχία αφού σημειώνουμε ανάπτυξη κάθε έτος, η στρατηγική απόφαση για το άμεσο μέλλον είναι να κάνουμε focus και να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τα 4 διεθνή brands που αναφέρατε. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι προδικάζουμε το απώτερο μέλλον. Οι εξελίξεις στα καταναλωτικά trends και στη δυναμική των καναλιών διανομής είναι ραγδαίες και έχοντας το πλεονέκτημα ενός τεράστιου portfolio μαρκών και προϊόντων που μπορούν να καλύψουν όλες τις καταναλωτικές ανάγκες, είμαστε σε επαγρύπνηση ώστε να αδράξουμε κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί.

  - Ποια είναι αυτή τη στιγμή η διείσδυση του SEB Groupe στην Ελλάδα στις αλυσίδες των ελληνικών σούπερ μάρκετ και τι προοπτικές παρουσιάζει για εσάς η αγορά των προϊόντων bazaar στην οποία εντάσσονται οι δικοί σας κωδικοί;

  Η σταθμισμένη διανομή των προϊόντων μας και ειδικά των οικιακών σκευών, στο κανάλι των Super Markets ξεπερνάει το 70%, δεδομένου ότι έχουμε συνεργασία με τις περισσότερες μεγάλες αλυσίδες. Όσον αφορά την ίδια την κατηγορία bazaar, θεωρώ ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο για το λιανεμπόριο όσο και για εμάς ως προμηθευτής. Έπειτα από την περίοδο των lockdowns που οι τζίροι των Super Markets εκτοξεύτηκαν, διαφαίνεται μια κάμψη στο αυξητικό trend των πωλήσεων των FMCGs, επομένως για τις αλυσίδες τα είδη bazaar αποτελούν την ευκαιρία ανάπτυξης. Από την πλευρά μας, το συγκεκριμένο κανάλι παρουσιάζει ένα σοβαρό πλεονέκτημα, τον υψηλό ρυθμό επισκεψιμότητας των πελατών και τη διάθεση ανάλογου χώρου για την προβολή των καινοτομιών των προϊόντων μας, τα οποία ενώ δεν ανήκουν στα κλασσικά FMCGs συγγενεύουν τουλάχιστον με ορισμένα από αυτά ως προς την κινητικότητα και το απόθεμα, προσφέροντας περιθώρια για αξιοσημείωτες επιδόσεις.

  - Ποιο κανάλι είναι αυτό που εισφέρει το σημαντικότερο μέρος του τζίρου στην SEB Groupe στην Ελλάδα; Είναι τα σούπερ μάρκετ ή τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών;

  Σαφέστατα είναι τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, αφού άλλωστε αποτελούν τον ξεκάθαρο προορισμό του καταναλωτή για τέτοιου είδους αγορές. Πάραυτα, υπάρχουν κατηγορίες προϊόντων, όπως τα οικιακά σκεύη, που η συνεισφορά των Super Markets είναι ιδιαίτερα σημαντική και με εξαιρετικά αυξητικές τάσεις.

  - Τι συναισθήματα προκαλεί η ίδια η θέση του/της CEO και πώς τα διαχειρίζεστε;

  Το κυρίαρχο αίσθημα είναι αυτό της ευθύνης, πρωταρχικά για την ασφάλεια και ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού του οργανισμού αλλά και για την πορεία και ανάπτυξη της εταιρείας δεδομένης της δέσμευσης έναντι των μετόχων. Από το αίσθημα αυτό πηγάζουν και όλα τα υπόλοιπα συναισθήματα, θετικά και αρνητικά, ανάλογα με την περίοδο και τη φάση που διανύει το εξωτερικό περιβάλλον ή/και ο οργανισμός. Το σίγουρο είναι ότι ένας CEO βιώνει όλα τα παραπάνω σε υπερθετικό βαθμό, λόγω ακριβώς της ευθύνης που φέρει. Η ενδεδειγμένη – για εμένα- διαχείριση σε έντονες στιγμές είναι η μερική αποστασιοποίηση, "ένα βήμα πίσω" για την καλύτερη αξιολόγηση της κατάστασης και την ψύχραιμη αντιμετώπιση της.

  - Πόσο σημαντική θεωρείτε τη φήμη του/της CEO σε ό,τι αφορά την αξία και το μέλλον της εταιρείας του/της;

  Θεωρώ ότι η σχέση είναι ουσιαστικά αντίστροφη, αλλά σίγουρα αλληλένδετη και ανακλαστική. Η εταιρεία είναι ένας ολόκληρος οργανισμός που θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το πέρας της θητείας του εκάστοτε CEO. Η αξία και η φήμη της ίδιας της εταιρείας, τα οποία είναι πρωταρχικός σκοπός ενός CEO είναι αυτά ακριβώς τα στοιχεία που δημιουργούν / ενισχύουν τη φήμη του CEO.

  - Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;

  Η παρότρυνση μου θα ήταν να διαμορφώσει το προσωπικό του πλάνο διαρκούς εξέλιξης των γνώσεων και δυνατοτήτων του με προσανατολισμό σε 2 άξονες: Αφενός, του επαγγελματικού γνωσιακού επιπέδου τόσο στα πεδία που έχει εξειδίκευση (strengthen the strengths) όσο και στα πεδία που του είναι σχετικά άγνωστα, αφού η θέση του CEO προϋποθέτει συνολική γνώση της λειτουργίας μιας εταιρείας. Αφετέρου, των soft skills, τα οποία κατά εμέ είναι τα πλέον σημαντικά. Οι προκλήσεις και οι ανατροπές που θα κληθεί να αντιμετωπίσει θα είναι πολυδιάστατες και είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί to engagement τουλάχιστον της  διοικητικής ομάδας αν όχι του συνόλου των εργαζομένων, έχοντας δημιουργήσει ένα κοινό όραμα και ένα περιβάλλον συνεργατικότητας και θετικής εμπλοκής από όλους. Επειδή αυτό δεν μπορεί να επιβληθεί αλλά μόνο να κερδηθεί, το σημαντικότερο είναι το επίπεδο αυτογνωσίας του ίδιου του CEO, για τις πτυχές της προσωπικότητάς του  που χρειάζεται να ενδυναμώσει. Θεωρώ ότι η προσαρμοστικότητα, η ενσυναίσθηση, η επιμονή και υπομονή είναι τα σημεία αυτά που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της προσωπικότητας κάθε στελέχους που θέλει να εξελιχθεί.

  - Πώς εκπαιδεύεται, ενημερώνεται και ανταλλάσσει απόψεις και καλές πρακτικές ένας/μία CEO σήμερα;

  Η δια βίου εκπαίδευση είναι επιβεβλημένη για οποιοδήποτε στέλεχος επιθυμεί να παραμείνει ενεργό σε έναν επαγγελματικό κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Προσωπικά αισθάνομαι τυχερός που το GROUPE SEB έχει θέσει σαν βασική προτεραιότητα τη διαρκή εκπαίδευση των στελεχών του σε παγκόσμιο επίπεδο προσφέροντας trainings & coaching sessions πάνω στις αλλαγές που επιτελούνται στο επιχειρείν κάθε 2-3 χρόνια σε μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Παράλληλα, οι δυνατότητες που μας δίνει σήμερα η τεχνολογία για ευρεία και γρήγορη ενημέρωση είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Το σημαντικότερο όμως είναι η ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών που γίνεται από το προσωπικό networking κυρίως με στελέχη από άλλες αγορές, όπου η προσαρμογή στα δεδομένα του εκάστοτε οργανισμού πρακτικών από τελείως διαφορετικές καταστάσεις, μπορεί να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα.

  - Η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε ένας οργανισμός να εξασφαλίσει ακόμα και χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον. Πόσο έχετε προετοιμαστεί στο πλαίσιο αυτό και πόσο έχει επηρεαστεί το μοντέλο διοίκησης του δικού σας οργανισμού;

  Σήμερα, το να είσαι κερδοφόρα επιχείρηση δεν είναι αρκετό. Η ποιότητα των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κανονισμών μιας εταιρείας είναι παράγοντας στη μακροπρόθεσμη επιτυχία της και την βοηθάει να λειτουργεί με υγιή τρόπο. Οι κοινωνικές ανισότητες και η ανορθολογική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων μπορεί να της  προκαλέσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα και να τη θέσει σε κίνδυνο στο μέλλον.  Οι επιχειρήσεις  χρειάζονται ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τις επιδράσεις τους στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. 

  Αυτός είναι ο λόγος που από πολύ νωρίς, το GROUPE SEB δεσμεύτηκε συμμετέχοντας στην αειφόρο ανάπτυξη, υιοθετώντας τις βασικές αρχές ηθικής, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η οικολογική ευθύνη.  Η ίδια προσέγγιση προόδου υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της εταιρίας και σε όλες τις ηπείρους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:21 31/05

  Οι πιο πολύτιμες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο - Δύο club ξεπέρασαν τα $6 δισ.

  Η αξία του top-30 κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα $2,17 δισ. ανά ομάδα.

  07:35 31/05

  Πούτιν, Μπάιντεν και Ζελένσκι χειροκροτούν τον θριαμβευτή Ερντογάν – ποιος κάνει λάθος;

  Τα συγχαρητήρια μηνύματα για τη νίκη του Ερντογάν σηματοδοτούν την αναπροσαρμογή των γεωπολιτικών συμμαχιών.

  07:40 30/05

  Ουκρανία: Νέα μοίρα κρούσης από αναγνωριστικά Sukhoi με βρετανικούς πυραύλους κρουζ

  Οι πρόσφατες εκρήξεις σε ρωσικές εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού πιθανόν οφείλονται στους Storm Shadow.

  07:38 29/05

  Γιατί η Nvidia μπορεί να γίνει η έκτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση $1 τρισ.

  Η εκτίναξη της εταιρείας και η σχέση τεχνητής νοημοσύνης με κάρτες γραφικών.

  00:05 29/05

  Μ. Μπόζογλου (ILT Logistics): Κυρίαρχες αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα η τεχνολογία και η ταχύτητα

  Στις σημαντικότερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην εφοδιαστική αλυσίδα τα τελευταία χρόνια αναφέρεται μεταξύ άλλων η Μαρία Μπόζογλου, CEO της ILT Logistics. Παράλληλα, αποκαλύπτει και τα δυο...

  08:45 28/05

  "Χολιγουντιανά" drones στην επιχείρηση καταστροφής των ρωσικών τανκς

  Ουκρανία και Ρωσία εξοπλίζονται με FPV drones. Τα drones-καμικάζι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά έχουν γίνει χαρακτηριστικό του πολέμου στην Ουκρανία.

  15:11 26/05

  Η Credit Suisse καλείται να πληρώσει 926 εκατ. δολάρια στον πλουσιότερο άνθρωπο της Γεωργίας

  Νέα καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση του Γεωργιανού δισεκατομμυριούχου, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.

  07:35 26/05

  "Ντεμπούτο" σε εμπόλεμη ζώνη για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus

  Παραβιάστηκαν iPhone αξιωματούχων στην Αρμενία εν μέσω της σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν.

  07:33 25/05

  Διχάζει τους αναλυτές ο S&P 500: "Ταύρος" η BofA, κατρακύλα 17% "βλέπει" η JPMorgan

  Η BofA αναθεωρεί ανοδικά στο 8% την εκτίμησή της για το 2023. Οι συγκρατημένες "φωνές".

  15:09 24/05

  Το Netflix ξεκίνησε την κατάργηση της κοινής χρήσης κωδικών στις ΗΠΑ

  Μια κίνηση που είχε αρχίσει από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία - Στόχος τα επιπλέον έσοδα.

  07:38 24/05

  Marshfield: Το τολμηρό fund που πρωταγωνιστεί "κόντρα στο ρεύμα"

  Σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 4,7 δισ. δολαρίων. Ποια η στρατηγική επενδύσεων.

  00:31 23/05

  Η εποχή της Α.I. ξεκινάει

  Την ώρα που ο κόσµος παραµιλά για τις εκπληκτικές ικανότητες του ChatGPT, αναπτύσσεται ήδη η νέα γενιά επιχειρηµατικών εργαλείων.

  08:05 22/05

  Αποκαλύφθηκε ο προμηθευτής malware των πιο επικίνδυνων Ρώσων κυβερνο-εγκληματιών

  Η ζωή του μοιάζει με ενός influencer, αν και στον cyber-υπόκοσμο ο "Τζακ" είναι γνωστός για το λογισμικό "Golden Chickens".

  00:05 22/05

  Ντ. Οικονομοπούλου (Marsh): Oι έξι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική βιομηχανία

  Τις έξι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική βιομηχανία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς αναλύει μεταξύ άλλων η Ντορίνα Οικονομοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Marsh.