Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Μαρ-2023 07:45

  Απόστολος Αποστολάκης: "Στις αρχές του 2024 το VentureFriends IIII με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ"

  Απόστολος Αποστολάκης VentureFriends
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη  

  Ήταν στα τέλη του 2021 όταν ανακοινώθηκε το τρίτο fund ενός από τα σημαντικότερα VC της εγχώριας startup σκηνής, των VentureFriends, με κεφάλαια που κινούνταν στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ. Ενάμιση χρόνο μετά ο απολογισμός κρίνεται θετικός παρότι μεσολάβησε σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας συνεπώς και την ελληνική αγορά, ένα κλίμα αστάθειας, το οποίο έφερε υπό συνθήκες πίεσης το οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Το VentureFriends III έχει, μέχρι στιγμής, επενδύσει σε συνολικά 20 startups, εκ των οποίων οι 4 είναι ελληνικές και οι υπόλοιπες προέρχονται από την Ευρώπη. 

  Ωστόσο, ο στόχος του fund δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί καθώς ο σχεδιασμός για το τρέχον έτος περιλαμβάνει επιπλέον κινήσεις σε περίπου 7 εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό μέχρι το τέλος του 2023 ενώ στον ορίζοντα αχνοφέγγει η δημιουργία του τέταρτου κατά σειρά fund. 

  Αν και το τοπίο παραμένει ευμετάβλητο στο διεθνές στερέωμα, ο επικεφαλής των VentureFriends, Απόστολος Αποστολάκης διαβλέπει ευκαιρίες στην startup σκηνή και επιχειρεί για ακόμη μια φορά να επιβεβαιώσει ότι έχει το χάρισμα του επιχειρηματικού Μίδα. Άλλωστε, έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με την πορεία μερικών από των πιο πετυχημένων παραδειγμάτων του ελληνικού οικοσυστήματος όπως οι e-food, Instashop, Blueground (η οποία στοχεύει σε αποτίμηση 2 δισ.), Taxibeat, FlexCar, Douleutaras, SpotaWheel, Doctoranytime και Accusonus. 

  Επιλεκτική χρηματοδότηση και αυστηρότερα κριτήρια 

  Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, με πιο πρόσφατη την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, της αμερικανικής τράπεζας στην οποία κατέφευγαν startups και εταιρείες βιοτεχνολογίας, ο ίδιος αναγνωρίζει το "εκρηκτικό" σκηνικό που κυριαρχεί στο παγκόσμιο στερέωμα, κάτι που θα οδηγήσει, ωστόσο, σε ένα τελικό ξεκαθάρισμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια του "εύκολου χρήματος".  

  "Αναμφίβολα επικρατεί αβεβαιότητα και παρατηρούμε ότι οι συνέπειες από την άνοδο των επιτοκίων δεν έχουν απορροφηθεί πλήρως από την αγορά, η οποία δε γνωρίζει ακόμη αν θα χρειαστεί νέα αύξηση επιτοκίων. Αυτή, λοιπόν, η αβεβαιότητα κάνει τους επενδυτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς, κάτι που μεταφράζεται σε επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων startups", σημειώνει στο Capital.gr, ο Απόστολος Αποστολάκης και προσθέτει: "Παρά ταύτα οι εταιρείες που βγαίνουν τώρα, έχουν δημιουργηθεί από ιδρυτές, οι οποίοι εμφανίζονται σίγουροι για αυτό που θέλουν να κάνουν. Επομένως, η δεδομένη συγκυρία επιφυλάσσει ευκαιρίες για τους επενδυτές καθώς οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες ξεκινούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, διαθέτουν ανθρώπους με μεγάλη θέληση και φιλοδοξία. Επομένως, η πιο επιλεκτική χρηματοδότηση σημαίνει ότι τα κεφάλαια κατευθύνονται σε projects που εμφανίζουν αξιόλογες προοπτικές εξέλιξης και επέκτασης. Πλέον τα κριτήρια έχουν γίνει αυστηρότερα σε σύγκριση με πριν περίπου δύο χρόνια και προκειμένου να σηκώσει μια επιχείρηση χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι πολύ σοβαρή".   

  Σχέδιο για επενδύσεις σε 7 εταιρείες το 2023

  Σε αυτό το πλαίσιο, το VentureFriends συνεχίζει να αναζητά το επόμενο big thing στο εγχώριο και ευρωπαϊκό οικοσύστημα, με το επενδυτικό του ραντάρ να στρέφεται σε projcts που διαθέτουν τα εχέγγυα για να ηγηθούν μιας παγκόσμιας επέκτασης και δεν περιορίζονται στα στενά όρια μιας συγκεκριμένης αγοράς. 

  "Μέσα στο 2023 σχεδιάζουμε να επενδύσουμε, με βάση και τα κεφάλαια που διαθέτουμε, σε άλλες 7 εταιρείες ακόμη, οι οποίες θα προέρχονται είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό, παραμένοντας στους κλάδους που διαχρονικά επενδύουμε όπως fintech, marketplaces και B2B software", επισημαίνει ο κ. Αποστολάκης. 

  Θυμίζουμε ότι οι νέες επενδύσεις θα προστεθούν στις 20 που έχει ήδη υλοποιήσει το VentureFriends III. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα συμμετείχε στους τελευταίους γύρους χρηματοδότησης της πλατφόρμας πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων SpotaWheel, της εταιρείας μίσθωσης οχημάτων FlexCar, της εφαρμογής e-commerce Simpler και της Welcome Pickers, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά του traveltech. 

  Στις αρχές του 2024 το VentureFriends IIII 

  "Ουσιαστικά το επόμενο μας πλάνο είναι στα τέλη του 2023, να ξεκινήσουμε να σηκώνουμε το τέταρτο fund, το VentureFriends IIII, το οποίο επιδιώκουμε να βγει στις αρχές του 2024 με κεφάλαια της τάξεως επίσης των 100 εκατ. ευρώ. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα μέγεθος, το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε seed stage επενδύσεις, δηλαδή μπαίνουμε νωρίς στη ζωή ενός startup. Αυτό σημαίνει ότι επενδύουμε σε γύρους χρηματοδότησης που ανέρχονται στα 3 εκατ. ευρώ και από την πλευρά μας προχωράμε σε τοποθέτηση των 1,5 με 2 εκατ. ευρώ", αναφέρει ο επικεφαλής του ελληνικού VC. 

  Εκτός, όμως, από την αναζήτηση καινούργιων startups, το fund συμμετέχει επί του παρόντος στον νέο γύρο χρηματοδότησης της FlexCar, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και θα κινηθεί περίπου  στο ίδιο ποσό με τον προηγούμενο καθώς και στον γύρο χρηματοδότησης του Douleutaras, ο οποίος επίσης κλείνει σύντομα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:38 28/03

  Πρέπει να "εξαφανιστούν" οι μικρές τράπεζες από τις ΗΠΑ;

  Σε έναν κλάδο όπου το μέγεθος και η ασφάλεια είναι δομικοί παράγοντες επιτυχίας, η μείωση των τραπεζών μοιάζει αναπόφευκτη.

  18:25 27/03

  Jay-Z: Παραμένει ο πλουσιότερος ράπερ με περιουσία αξίας 2,5 δισ. δολάρια

  Ακόμη και για ένα έτος χωρίς περιοδεία ή κυκλοφορία άλμπουμ, ο Jay-Z κερδίζει εκατομμύρια από τη σαμπάνια Armand de Brignac και το κονιάκ D'Usse.

  07:35 27/03

  Η "μαρτιάτικη μελαγχολία" των τραπεζών και η χασούρα $243 δισ. στη Wall

  19 μετοχές σε ΗΠΑ - Ευρωπη σημείωσαν "βουτιά" άνω του 15% έκαστη.

  00:06 27/03

  Ξένια Κούρτογλου (Focus Bari): Ο επικεφαλής μιας εταιρείας πρέπει να δημιουργεί όραμα για την επιχείρηση

  Η Ξένια Κούρτογλου, Ιδρύτρια της Focus Bari και Resilience Expert, εξηγεί για ποιο λόγο μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας.

  08:00 26/03

  Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

  Ο Αντρέι Μασάλοβιτς υποστηρίζει πως έχει εργαστεί στις μυστικές υπηρεσίες του Βλαντίμιρ Πούτιν.

  07:40 24/03

  Οι Ρώσοι βγάζουν από τις αποθήκες τα σοβιετικά άρματα T-55

  Μην περιμένετε τα 70 ετών τανκς να κάνουν τη διαφορά στην Ουκρανία. Αντιθέτως, αναμείνατε πολλούς νεκρούς στα πληρώματά τους.

  07:38 23/03

  Το πετρέλαιο υποχωρεί και ο Buffet αγοράζει – εσείς;

  Λογικό να είναι κάποιος bearish στις τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή. Η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο στα 94 δολάρια/βαρέλι και ο Buffet πιστεύει σε αυτό το ράλι.

  07:39 22/03

  186 τράπεζες εμφανίζουν τα "συμπτώματα" της πτωχευμένης Silicon Valley Bank

  Μελέτη αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουν με "απομείωση" εξασφαλισμένων καταθέσεων αξίας 300 δισ. δολ.

  07:35 21/03

  Ποιος είναι ο Balaji Srinivasan και γιατί να μας ενδιαφέρει το στοίχημα $2 εκατ. που έβαλε για το Bitcoin

  Η εξωφρενική πρόβλεψη για την πορεία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος μέσα στις επόμενες 90 μέρες.

  07:40 20/03

  Οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές είναι τα "καναρίνια στο ορυχείο"

  Η Wall εξετάζει τους ισολογισμούς όλων των τραπεζών και διαπιστώνει ένα κοινό πρόβλημα: μεγάλος αριθμός καταθέσεων κινδυνεύει να αποσυρθεί και η διαθέσιμη ρευστότητα είναι πολύ λίγη.

  00:05 20/03

  Μ. Χαλκιαδάκης (Groupe SEB): Προτεραιότητα η δια βίου εκπαίδευση

  Tη σημασία που έχει η δια βίου εκπαίδευση επισημαίνει ο Μανούσος Χαλκιαδάκης, γενικός διευθυντής του GROUPE SEB.

  08:29 19/03

  Ιράν: Θα άλλαζε το παιχνίδι κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ η απόκτηση ρωσικών S-400;

  Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιπλέξει ένα πλήγμα στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

  16:59 17/03

  Μαίνεται ο πόλεμος ΗΠΑ-TikTok: Στο στόχαστρο των αρχών για παρακολούθηση δημοσιογράφων η γνωστή εφαρμογή

  Η μητρική ByteDance καλείται να αποεπενδύσει από την TikTok ή να βρεθεί αντιμέτωπη με μια απαγόρευση στις ΗΠΑ.

  07:40 17/03

  Bankhaus Scheich: Η γερμανική τράπεζα που "καθαρίζει" το "μαύρο" ψηφιακό χρήμα

  Έχει επιστρέψει στην κυκλοφορία ψηφιακά νομίσματα αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ για το κρατίδιο της Έσσης.

  07:40 16/03

  Οι πρώτοι κερδισμένοι από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

  Οι ψηφιακές τράπεζες που εξυπηρετούν start-ups βλέπουν τη ζήτηση να αυξάνεται. Θα διατηρήσουν τους νέους πελάτες;