Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Μαρ-2023 07:40

  Οι τρεις κομβικές αλλαγές σε αγορές και ομόλογα το α' δίμηνο του 2023

  Οι τρεις κομβικές αλλαγές σε αγορές και ομόλογα το α' δίμηνο του 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Bill Stone

  Έχοντας μπει για τα καλά στον Μάρτιο είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε έναν απολογισμό: τι έχει αλλάξει στις αγορές μετοχών και ομολόγων από την αρχή του 2023;

  Η πρώτη αλλαγή είναι ότι οι αγορές είχαν τιμολογήσει την κορύφωση του μελλοντικού πληθωρισμού τον Μάρτιο του 2022, και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρουσίασαν τάσεις αποκλιμάκωσης έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε στο υψηλότερό του επίπεδο τον Ιούνιο του 2022 σκαρφαλώνοντας στο 9,1% σε ετήσια βάση, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 υποχώρησε στο 6,4%. Οι αγορές "μυρίστηκαν" ότι ο πληθωρισμός θα "φρέναρε" και οι μελλοντικές προσδοκίες έχουν αυξηθεί μες στο 2023. 

  Μπορεί να μην συντονίστηκαν απολύτως με τον ρυθμό που ακολούθησαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, εντούτοις οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έχουν ενισχυθεί στο α' δίμηνο του 2023, και αφού είχαν παραμείνει σχεδόν αμετάβλητες το δ' τρίμηνο του 2022. H απόδοση του 2ετούς έχει ενισχυθεί στο 4,978% και του 10ετούς στο 3,967%, ενώ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους κυμαίνονταν στο 4,1% και 3,4%, αντιστοίχως. Η άνοδος των επιτοκίων και του πληθωρισμού συνέπεσε με την προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την οικονομική ανάπτυξη του α' τριμήνου 2023.

  Η δεύτερη αλλαγή ήταν η διάσπαση της σχέσης μεταξύ των αποδόσεων και της υπεραπόδοσης των μετοχών αξίας. Το 2022, η υπεραπόδοση των μετοχών αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης ακολουθούσε σχεδόν πιστά την πορεία των αποδόσεων των ομολόγων. Μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά, οι μετοχές ανάπτυξης έχουν υπεραποδώσει παρά την άνοδο των επιτοκίων.

  Forbes2

  Αυτή η αλλαγή για τις μετοχές ανάπτυξης φαίνεται πιο ξεκάθαρα στην επίδοση του αμοιβαίου κεφαλαίου ARK Innovation της Cathie Wood. Το συγκεκριμένο ETF έχασε 67% της αξίας του το 2022, αλλά από την αρχή του έτους ενισχύεται κατά 29%. Το εμβληματικό ETF της Wood επικεντρώνεται σε εταιρείες με ισχυρό outlook και όχι απαραιτήτως με τρέχοντα κέρδη. Αυτές οι εταιρείες είναι πιο ευάλωτες στην άνοδο των ομολόγων, καθώς οι ταμειακές ροές τους αναφέρονται στο μέλλον. 

  Η αποτίμηση των μετοχών αξίας δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική σχέση της με την ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, μοιάζει να αναδύεται η ευκαιρία να εξασθενήσει η πρόσφατη υπεραπόδοση των μετοχών ανάπτυξης ή τουλάχιστον να μην κυνηγήσει κάποιος αυτή την τάση. Ενώ η ανάπτυξη δεν υποαποδίδει πάντα όταν τα ομόλογα ενισχύονται, η αποτίμηση ευνοεί τις πιθανότητες να αποκτήσουν και πάλι ηγετικό ρόλο στην αγορά οι μετοχές αξίας.

  Forbes3

  Τέλος, αφού οι αμερικανικές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, όπως μετρώνται από τον Russell 2000, "πρόσφεραν" μερίδιο άνω του 2% στις απώλειες του S&P 500 για το 2022, βρίσκονται σε φάση υπεραπόδοσης το 2023. Ειδικότερα,  ο Russell 2000 κερδίζει περίπου 10% το 2023, ενώ στην ίδια περίοδο ο S&P 500 προσθέτει περίπου 6%. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτή η τάση θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, προς το παρόν όμως μοιάζει με ευκαιρία. Η αποτίμηση των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης σε σύγκριση με των μεγάλων εταιρειών βρίσκεται σημαντικά πιο κάτω από τα κανονικά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την ελκυστικότητα των μακροπρόθεσμων αποδόσεων. Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης είναι συνήθως πιο ευάλωτες στην οικονομική ύφεση, οπότε η προσαρμογή είναι ζωτικής σημασίας. Ο Russell 2000 απαρτίζεται από πολλές μη κερδοφόρες εταιρείες, οπότε οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν ένα "όχημα" που να στοχεύει σε μικρές εταιρείες με κέρδη. Για παράδειγμα, το iShares Core Small-Cap ETF (IJRIJR +0,2%) και το Avantis U.S. Small Cap Value ETF (AVUVAVUV -0,1%) είναι ελκυστικές επιλογές με λογικά εσωτερικά έξοδα.

  Forbes 4

  Η μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που ανακοινώνεται σήμερα μπορεί να αποτελέσει τον πιο σημαντικό κινητήριο μοχλό της αγοράς. Η ανθεκτική αγορά εργασίας υποδαυλίζει τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος αποδείχθηκε πιο επίμονος του αναμενόμενου. Δύσκολα θα υπάρξει αξιοσημείωτη μείωση στους μισθοί και, ως εκ τούτου, στον πληθωρισμό του κλάδου παροχής υπηρεσιών, εφόσον τα ποσοστά ανεργίας παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

  Μετά τα καλύτερα μακροοικονομικά μεγέθη και τις πρόσφατες επιδόσεις του πληθωρισμού, η αγορά εκτιμά ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε -τουλάχιστον- ακόμη τρεις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - τον Μάρτιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Μια καλύτερη των εκτιμήσεων έκθεση για τις θέσεις εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει τη Fed σε επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων. Περαιτέρω ανοδικές κινήσεις της Fed ως προς τα επιτόκια ενισχύουν τις πιθανότητες μιας επικείμενης ύφεσης, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα ίσως αναγκαστεί να καταπνίξει την οικονομική ανάπτυξη για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:38 28/03

  Πρέπει να "εξαφανιστούν" οι μικρές τράπεζες από τις ΗΠΑ;

  Σε έναν κλάδο όπου το μέγεθος και η ασφάλεια είναι δομικοί παράγοντες επιτυχίας, η μείωση των τραπεζών μοιάζει αναπόφευκτη.

  18:25 27/03

  Jay-Z: Παραμένει ο πλουσιότερος ράπερ με περιουσία αξίας 2,5 δισ. δολάρια

  Ακόμη και για ένα έτος χωρίς περιοδεία ή κυκλοφορία άλμπουμ, ο Jay-Z κερδίζει εκατομμύρια από τη σαμπάνια Armand de Brignac και το κονιάκ D'Usse.

  07:35 27/03

  Η "μαρτιάτικη μελαγχολία" των τραπεζών και η χασούρα $243 δισ. στη Wall

  19 μετοχές σε ΗΠΑ - Ευρωπη σημείωσαν "βουτιά" άνω του 15% έκαστη.

  00:06 27/03

  Ξένια Κούρτογλου (Focus Bari): Ο επικεφαλής μιας εταιρείας πρέπει να δημιουργεί όραμα για την επιχείρηση

  Η Ξένια Κούρτογλου, Ιδρύτρια της Focus Bari και Resilience Expert, εξηγεί για ποιο λόγο μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας.

  08:00 26/03

  Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

  Ο Αντρέι Μασάλοβιτς υποστηρίζει πως έχει εργαστεί στις μυστικές υπηρεσίες του Βλαντίμιρ Πούτιν.

  07:40 24/03

  Οι Ρώσοι βγάζουν από τις αποθήκες τα σοβιετικά άρματα T-55

  Μην περιμένετε τα 70 ετών τανκς να κάνουν τη διαφορά στην Ουκρανία. Αντιθέτως, αναμείνατε πολλούς νεκρούς στα πληρώματά τους.

  07:38 23/03

  Το πετρέλαιο υποχωρεί και ο Buffet αγοράζει – εσείς;

  Λογικό να είναι κάποιος bearish στις τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή. Η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο στα 94 δολάρια/βαρέλι και ο Buffet πιστεύει σε αυτό το ράλι.

  07:39 22/03

  186 τράπεζες εμφανίζουν τα "συμπτώματα" της πτωχευμένης Silicon Valley Bank

  Μελέτη αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουν με "απομείωση" εξασφαλισμένων καταθέσεων αξίας 300 δισ. δολ.

  07:35 21/03

  Ποιος είναι ο Balaji Srinivasan και γιατί να μας ενδιαφέρει το στοίχημα $2 εκατ. που έβαλε για το Bitcoin

  Η εξωφρενική πρόβλεψη για την πορεία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος μέσα στις επόμενες 90 μέρες.

  07:40 20/03

  Οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές είναι τα "καναρίνια στο ορυχείο"

  Η Wall εξετάζει τους ισολογισμούς όλων των τραπεζών και διαπιστώνει ένα κοινό πρόβλημα: μεγάλος αριθμός καταθέσεων κινδυνεύει να αποσυρθεί και η διαθέσιμη ρευστότητα είναι πολύ λίγη.

  00:05 20/03

  Μ. Χαλκιαδάκης (Groupe SEB): Προτεραιότητα η δια βίου εκπαίδευση

  Tη σημασία που έχει η δια βίου εκπαίδευση επισημαίνει ο Μανούσος Χαλκιαδάκης, γενικός διευθυντής του GROUPE SEB.

  08:29 19/03

  Ιράν: Θα άλλαζε το παιχνίδι κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ η απόκτηση ρωσικών S-400;

  Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιπλέξει ένα πλήγμα στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

  16:59 17/03

  Μαίνεται ο πόλεμος ΗΠΑ-TikTok: Στο στόχαστρο των αρχών για παρακολούθηση δημοσιογράφων η γνωστή εφαρμογή

  Η μητρική ByteDance καλείται να αποεπενδύσει από την TikTok ή να βρεθεί αντιμέτωπη με μια απαγόρευση στις ΗΠΑ.

  07:40 17/03

  Bankhaus Scheich: Η γερμανική τράπεζα που "καθαρίζει" το "μαύρο" ψηφιακό χρήμα

  Έχει επιστρέψει στην κυκλοφορία ψηφιακά νομίσματα αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ για το κρατίδιο της Έσσης.

  07:40 16/03

  Οι πρώτοι κερδισμένοι από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

  Οι ψηφιακές τράπεζες που εξυπηρετούν start-ups βλέπουν τη ζήτηση να αυξάνεται. Θα διατηρήσουν τους νέους πελάτες;