Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Μαρ-2023 08:17

  Cinobo: Η ελληνική σινεφίλ απάντηση στο Netflix που κάνει τζίρο 2 εκατ. ευρώ

  Cinobo: Η ελληνική σινεφίλ απάντηση στο Netflix που κάνει τζίρο 2 εκατ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

  Τον τεράστιο πλούτο, που είναι διαθέσιμος παγκοσμίως και περιλαμβάνει αξιόλογες  κινηματογραφικές ταινίες, εκ των οποίων ελάχιστες  καταλήγουν σε κάποια αίθουσα σινεμά στην Ελλάδα, θέλησε να φέρει στο ελληνικό κοινό η Δάφνη Μπεχτσή, η νεαρή ιδρύτρια και επικεφαλής του Cinobo. 

  Η συνδρομητική πλατφόρμα με μηνιαία συνδρομή 8,99 ευρώ, η οποία θέτει σε πρώτο πλάνο τον κινηματογράφο των φεστιβάλ και των ανεξάρτητων παραγωγών, οδεύει προς τον τρίτο χρόνο λειτουργίας της ενώ πλέον έχει "χτίσει" τη δική της κοινότητα από ιδιαίτερα δραστήριους συνδρομητές, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες. 

  Οι θετικές επιδόσεις από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας

  Με αρχικό κεφάλαιο 240.000 ευρώ, το οποίο προήλθε κυρίως από αγγέλους-επενδυτές αλλά και ίδια κεφάλαια, το Cinobo μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γνώρισε απήχηση, κάτι που φαίνεται και στις επιδόσεις του. 

  Συγκεκριμένα, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το 2020, ο κύκλος εργασιών έφτασε τις 527.920 ευρώ και τα καθαρά κέρδη πλησίασαν τις 2.000 ευρώ. Το 2021 σηματοδότησε την καλύτερη, μέχρι στιγμής, χρονιά σε επίπεδο ανάπτυξης με τον τζίρο να αγγίζει τα 1,26 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο +139%, την ίδια στιγμή που τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 109.102 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση +5.355% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. 

  Ο γύρος χρηματοδότησης και η επέκταση στο εξωτερικό 

  "Το project έχει πλέον πατήσει γερά τα πόδια του στο έδαφος, αυτοχρηματοδοτείται και εμφάνισε τζίρο το 2022 κοντά στην περιοχή των 2 εκατ. ευρώ", σημειώνει στο Capital.gr η Δάφνη και συνεχίζει λέγοντας ότι υπάρχουν αρκετά σχέδια με βασικότερο την επέκταση στο εξωτερικό. Με το βλέμμα, λοιπόν, στραμμένο εκτός συνόρων, το Cinobo βρίσκεται, επί του παρόντος, σε στάδιο προετοιμασίας για να αντλήσει νέα κεφάλαια εντός του 2023, τα οποία θα του επιτρέψουν να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες αγορές με πρώτο σταθμό την Ευρώπη.

  Οι θετικοί δείκτες και η δυναμική πορεία που διαγράφει δεν έχουν περάσει απαρατήρητα καθώς στο παρελθόν χτύπησαν την πόρτα της εταιρείας ενδιαφερόμενοι επενδυτές για να την εξαγοράσουν, μια προοπτική, την οποία, επί του παρόντος, η επικεφαλής της, την απορρίπτει, λέγοντας ότι ακόμη διανύει τα πρώτα της στάδια και παρουσιάζει αρκετά μεγάλο περιθώριο εξέλιξης. 

  Σήμερα η ταινιοθήκη του Cinobo αριθμεί περίπου 1.000 ταινίες μιας ευρείας γκάμας από 88 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας καθώς το 10% του καταλόγου αφορά σε ελληνικές παραγωγές ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να προστεθούν και σειρές. "Στην πλατφόρμα κάποιος μπορεί να αναζητήσει και να βρει από σημαντικές οσκαρικές ταινίες και κλασικά αριστουργήματα καταξιωμένων σκηνοθετών μέχρι μικρά φεστιβαλικά ¨διαμαντάκια¨, που είναι δύσκολα προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Ο κατάλογος καλύπτει φιλμ από τη δεκαετία του 1920 και φτάνει μέχρι τις πιο πρόσφατες παραγωγές, όπως για παράδειγμα ταινίες, οι οποίες έχουν μόλις προβληθεί στο σινεμά", επισημαίνει.

  Η θέση του έναντι του ανταγωνισμού 

  Αν και είναι προφανές ότι στοχεύει σε ένα σινεφίλ και ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό και αποτελεί μια διαφορετική πρόταση σε σχέση με τα μεγάλα και πιο mainstream ονόματα αντίστοιχων υπηρεσιών, στα οποία εντάσσονται πολυεθνικοί κολοσσοί όπως το Netflix, ωστόσο διεκδικεί μερίδιο από την ίδια αγορά ενώ έχει κατορθώσει να "κάθεται" στο ίδιο τραπέζι, δημιουργώντας τις βάσεις για  μια μόνιμη θέση γιατί όχι και στο διεθνές στερέωμα.   

  Το κύριο στοιχείο, που τη διαφοροποιεί σε σχέση, για παράδειγμα με το Netflix, το οποίο η Δάφνη δεν θεωρεί άμεσο ανταγωνιστή,  έγκειται στο στοχευμένο κοινό και στο ότι προτάσσει την ποιότητα έναντι της ποσότητας, επιλέγοντας προσεκτικά τις ταινίες, που πρόκειται να προκριθούν και να περάσουν το κατώφλι της. "Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι δεν βρίσκει κανείς αποκλειστικά ¨ψαγμένες¨ και δυσπρόσιτες παραγωγές, αλλά το βασικό είναι ότι όλες έχουν επιλεχθεί από μια ομάδα με γνώση και εμπειρία", σπεύδει να διευκρινίσει. 

  Η παράλληλη δραστηριότητα της διανομής ταινιών 

  Την ίδια στιγμή, στις αρχές του 2023, η εταιρεία  διεύρυνε τη δραστηριότητά της, αναλαμβάνοντας και τον ρόλο του διανομέα ταινιών, που κατευθύνονται σε άλλα κανάλια, όπως για παράδειγμα σε κινηματογραφικές αίθουσες, κάτι που "κούμπωσε" στην κύρια δραστηριότητά που παραμένει το streaming.  

  "Τη φετινή χρονιά ξεκινήσαμε να λειτουργούμε παράλληλα με την βασική μας δραστηριότητα και ένα γραφείο διανομής, αποκτώντας τα δικαιώματα ταινιών για άλλα κανάλια προβολής. Για παράδειγμα, από τις πιο πρόσφατες ταινίες για τις οποίες διαχειριζόμαστε τα δικαιώματα είναι τα "Μαγνητικά Πεδία" του Γιώργου Γούση, η "Απόφαση φυγής" σε σκηνοθεσία του Παρκ Τσαν-Γουκ ("Oldboy", "Υπηρέτρια") καθώς και το "Corsage", το οποίο προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο την Αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστρίας. Επιπλέον, τώρα, θα προβληθεί στο σινεμά, η ιρλανδική ταινία το "Ήσυχο Κορίτσι" σε σκηνοθεσία του Κόλουμ Μπερέιντ, η οποία διεκδικεί τρία βραβεία Όσκαρ", εξηγεί η Δάφνη.  

  Τα πρώτα βήματα 

  Να σημειωθεί ότι η απήχηση του Cinobo σε καμία περίπτωση δεν εκλήφθηκε σαν δεδομένη, κυρίως στα πρώτα του βήματα. 

  "Πολλοί ήταν εκείνοι από τον χώρο του σινεμά που μας έλεγαν στην αρχή ότι το project θα αποτύχει και μόνο εμείς και οι φίλοι μας θα βλέπουν τις ταινίες. Ο δικός μας στόχος, όμως, ήταν να αποδείξουμε ότι υπάρχει το κοινό εκείνο που είτε αγαπά το συγκεκριμένο είδος κινηματογράφου είτε επιθυμεί να το ανακαλύψει", αναφέρει χαρακτηριστικά.

  Άλλωστε, η ενασχόληση της με αυτό το κομμάτι της έβδομης τέχνης μάλλον αποτελούσε μονόδρομο για την ίδια καθώς είναι θα λέγαμε μέρος του DNA της. "Από την παιδική μου ηλικία, βρέθηκα αρκετές φορές σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ καθώς οι γονείς μου ασχολούνται με την διανομή ταινιών", σημειώνει και καταλήγει: "Μέσα λοιπόν από την δική μου ανάγκη να μοιραστώ ταινίες, που έβλεπα στα φεστιβάλ αλλά δεν ήταν διαθέσιμες με νόμιμο τρόπο, αποφάσισα να δημιουργήσω το Cinobo, βλέποντας το συγκεκριμένο κενό στην αγορά".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:38 28/03

  Πρέπει να "εξαφανιστούν" οι μικρές τράπεζες από τις ΗΠΑ;

  Σε έναν κλάδο όπου το μέγεθος και η ασφάλεια είναι δομικοί παράγοντες επιτυχίας, η μείωση των τραπεζών μοιάζει αναπόφευκτη.

  18:25 27/03

  Jay-Z: Παραμένει ο πλουσιότερος ράπερ με περιουσία αξίας 2,5 δισ. δολάρια

  Ακόμη και για ένα έτος χωρίς περιοδεία ή κυκλοφορία άλμπουμ, ο Jay-Z κερδίζει εκατομμύρια από τη σαμπάνια Armand de Brignac και το κονιάκ D'Usse.

  07:35 27/03

  Η "μαρτιάτικη μελαγχολία" των τραπεζών και η χασούρα $243 δισ. στη Wall

  19 μετοχές σε ΗΠΑ - Ευρωπη σημείωσαν "βουτιά" άνω του 15% έκαστη.

  00:06 27/03

  Ξένια Κούρτογλου (Focus Bari): Ο επικεφαλής μιας εταιρείας πρέπει να δημιουργεί όραμα για την επιχείρηση

  Η Ξένια Κούρτογλου, Ιδρύτρια της Focus Bari και Resilience Expert, εξηγεί για ποιο λόγο μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας.

  08:00 26/03

  Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

  Ο Αντρέι Μασάλοβιτς υποστηρίζει πως έχει εργαστεί στις μυστικές υπηρεσίες του Βλαντίμιρ Πούτιν.

  07:40 24/03

  Οι Ρώσοι βγάζουν από τις αποθήκες τα σοβιετικά άρματα T-55

  Μην περιμένετε τα 70 ετών τανκς να κάνουν τη διαφορά στην Ουκρανία. Αντιθέτως, αναμείνατε πολλούς νεκρούς στα πληρώματά τους.

  07:38 23/03

  Το πετρέλαιο υποχωρεί και ο Buffet αγοράζει – εσείς;

  Λογικό να είναι κάποιος bearish στις τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή. Η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο στα 94 δολάρια/βαρέλι και ο Buffet πιστεύει σε αυτό το ράλι.

  07:39 22/03

  186 τράπεζες εμφανίζουν τα "συμπτώματα" της πτωχευμένης Silicon Valley Bank

  Μελέτη αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουν με "απομείωση" εξασφαλισμένων καταθέσεων αξίας 300 δισ. δολ.

  07:35 21/03

  Ποιος είναι ο Balaji Srinivasan και γιατί να μας ενδιαφέρει το στοίχημα $2 εκατ. που έβαλε για το Bitcoin

  Η εξωφρενική πρόβλεψη για την πορεία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος μέσα στις επόμενες 90 μέρες.

  07:40 20/03

  Οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές είναι τα "καναρίνια στο ορυχείο"

  Η Wall εξετάζει τους ισολογισμούς όλων των τραπεζών και διαπιστώνει ένα κοινό πρόβλημα: μεγάλος αριθμός καταθέσεων κινδυνεύει να αποσυρθεί και η διαθέσιμη ρευστότητα είναι πολύ λίγη.

  00:05 20/03

  Μ. Χαλκιαδάκης (Groupe SEB): Προτεραιότητα η δια βίου εκπαίδευση

  Tη σημασία που έχει η δια βίου εκπαίδευση επισημαίνει ο Μανούσος Χαλκιαδάκης, γενικός διευθυντής του GROUPE SEB.

  08:29 19/03

  Ιράν: Θα άλλαζε το παιχνίδι κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ η απόκτηση ρωσικών S-400;

  Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιπλέξει ένα πλήγμα στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

  16:59 17/03

  Μαίνεται ο πόλεμος ΗΠΑ-TikTok: Στο στόχαστρο των αρχών για παρακολούθηση δημοσιογράφων η γνωστή εφαρμογή

  Η μητρική ByteDance καλείται να αποεπενδύσει από την TikTok ή να βρεθεί αντιμέτωπη με μια απαγόρευση στις ΗΠΑ.

  07:40 17/03

  Bankhaus Scheich: Η γερμανική τράπεζα που "καθαρίζει" το "μαύρο" ψηφιακό χρήμα

  Έχει επιστρέψει στην κυκλοφορία ψηφιακά νομίσματα αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ για το κρατίδιο της Έσσης.

  07:40 16/03

  Οι πρώτοι κερδισμένοι από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

  Οι ψηφιακές τράπεζες που εξυπηρετούν start-ups βλέπουν τη ζήτηση να αυξάνεται. Θα διατηρήσουν τους νέους πελάτες;