Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Φεβ-2023 00:05

  Μιχάλης Η. Οικονομάκης (Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ): Πώς θα "τρέξει" ταχύτερα ο μετασχηματισμός της αυτοκίνησης

  Μιχάλης Η. Οικονομάκης (Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ): Πώς θα "τρέξει" ταχύτερα ο μετασχηματισμός της αυτοκίνησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Παρά το γεγονός ότι αυξάνονται σημαντικά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα που "τρέχουν" στους ελληνικούς δρόμους, η χώρα υπολείπεται σημαντικά από την υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνει ο Μιχάλης Η. Οικονομάκης, εκτελεστικός πρόεδρος της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ. 

  Ο ίδιος τονίζει πως βασική προϋπόθεση για τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας στην κινητικότητα αποτελεί "η διαμόρφωση, θέσπιση και εφαρμογή ενός θεσμικού  πλαισίου που να ορίζει το ύψος και τον τρόπο των κινήτρων  (επιδοτήσεις, τέλη κυκλοφορίας, διόδια κ.α) για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων".

  Όσον αφορά την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, επισημαίνει πως στόχος της εταιρείας είναι να εισέλθει εγκαίρως στην επόμενη μέρα του mobility με όρους βιώσιμους. "Έχουμε τη δύναμη και τους ανθρώπους να "μπούμε στην πρίζα". Είμαστε με το βλέμμα στραμμένο στην ηλεκτροκίνηση όπως και σε όλες τις νέες τάσεις της παγκόσμιας αγοράς", σημειώνει. 

  - Πόσο γρήγορα θεωρείτε ότι επιτυγχάνεται η μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση στην ελληνική αγορά με δεδομένες και τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα στις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων;

  Ο ρυθμός μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση δεν σχετίζεται με τις καθυστερήσεις, που εμφανίζονται, παγκοσμίως, στην παράδοση των αυτοκινήτων. Είναι δύο συνθήκες ανεξάρτητες η μία από την άλλη. Στην Ελλάδα μπορεί να κινούμαστε γρήγορα ως προς τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, ωστόσο ξεκινήσαμε από χαμηλά επίπεδα διείσδυσης στην αγορά. Αποτέλεσμα είναι, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται σημαντικά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα που "τρέχουν" στους ελληνικούς δρόμους, η χώρα να υπολείπεται σημαντικά από την υπόλοιπη Ευρώπη. 

  - Τι κινήσεις απαιτούνται ακόμα να γίνουν για να μπορέσουμε να κινηθούμε ταχύτερα προς την κατεύθυνση του "ηλεκτρικού" μετασχηματισμού της αυτοκίνησης στη χώρα μας;

  Βασική προϋπόθεση για τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας στην κινητικότητα αποτελεί η διαμόρφωση, θέσπιση και εφαρμογή ενός θεσμικού  πλαισίου που να ορίζει το ύψος και τον τρόπο των κινήτρων  (επιδοτήσεις, τέλη κυκλοφορίας, διόδια κ.α) για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη το σχετικό νομοθέτημα  να έχει διάρκεια, ώστε τόσο ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις να μπορούν σε βάθος χρόνου να προχωρούν στον απαιτούμενο οικονομικό προγραμματισμό τους. Η ευρωπαϊκή εμπειρία άλλωστε έχει δείξει ότι οι χώρες που έχουν προσφέρει σημαντικά κίνητρα (πχ. φοροαπαλλαγές κ.ά.) για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι αυτές που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά διείσδυσης ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά τους. Αντίστροφα χώρες που πρόσφατα κατήργησαν τα σχετικά κίνητρα παρουσίασαν ραγδαία πτώση στην πώληση ηλεκτρικών οχημάτων (Νορβηγία). Επιπροσθέτως η ανάπτυξη δικτύου φορτιστών στο οδικό δίκτυο της χώρας είναι εξίσου βασική προϋπόθεση. Η Χώρα μας έχει λιγότερο από ένα φορτιστή ανά 100 χιλιόμετρα όταν η Ολλανδία έχει 48 φορτιστές και η Πορτογαλία 15 φορτιστές.

  - Πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να επανέλθει η αγορά στα φυσιολογικά προ πανδημίας επίπεδα στον τομέα έγκαιρης παράδοσης ανταλλακτικών, μηχανημάτων, βαρέων οχημάτων και ΙΧ αυτοκινήτων;

  Η αγορά εμφανίζει ήδη σημαντικά σημάδια εξομάλυνσης στην παράδοση του σχετικού εξοπλισμού αλλά και των ίδιων των οχημάτων. Ωστόσο, η πανδημία και η ενεργειακή κρίση προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στο σύνολο της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού, με αποτέλεσμα η αποκατάσταση της κανονικότητας να απαιτεί χρόνο. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη διεθνής συγκυρία, που να επηρεάσει ή να επιβραδύνει εκ νέου τις παραδόσεις ανταλλακτικών, μηχανημάτων, βαρέων οχημάτων, ΙΧ κτλ. εκτιμώ ότι η αγορά θα εισέλθει σε συνθήκες κανονικότητας εντός του 2023.  

  - Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα της κινητικότητας και ποια είναι τα στάδια της μετάβασης σε αυτήν;

  Η παρούσα συγκυρία επιβάλλει το να κοιτάμε μπροστά γιατί το αύριο περιλαμβάνει σημαντικές και δομικές αλλαγές στην αγορά. Οφείλουμε, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες μας οι ενέργειες, να επενδύσουμε στη μετάβαση από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Ταυτόχρονα η βιωσιμότητα αποτελεί πυλώνα της στρατηγικής μας και κινούμαστε μέσω της καινοτομίας στην οποία επενδύουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, σε μια ολιστική προσέγγιση αυτής. Η βιωσιμότητα αποτελεί το ζητούμενο σε εταιρικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο για κάθε επιχείρηση που θέλει να έχει μια θέση στην αυριανή αγορά. Η ανακύκλωση – είτε υλικών, είτε πρώτων υλών – αποτελεί πλέον μέρος της παραγωγικής αλυσίδας και στόχος μας είναι να την ενσωματώνουμε ολοένα και περισσότερο στις διαδικασίες μας.

  - Η εταιρεία σας έχει ήδη κλείσει 100 χρόνια διαδρομής στο ελληνικό επιχειρείν. Ποια είναι η κεντρική στόχευση και στρατηγική σας προσήλωση για τα επόμενα χρόνια;

  Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Πρέπει να παραμένουμε επίκαιροι. Σε αυτή τη φάση οφείλουμε να μεταλλαχθούμε και να μεταφερθούμε από την τεχνολογία κινητήρων εσωτερικής καύσης στα νέα δεδομένα της μετακίνησης. Στόχευσή μας είναι έγκαιρα να εισέλθουμε στην επόμενη μέρα του mobility με όρους βιώσιμους. Η Πέτρος ΠετρόπουλοςΑΕΒΕ θα μεταλλαχθεί και θα πρωταγωνιστήσει στη νέα αγορά. Έχει τη δύναμη και τους ανθρώπους να "μπει στην πρίζα". Είμαστε με το βλέμμα στραμμένο στην ηλεκτροκίνηση όπως και σε όλες τις νέες τάσεις της παγκόσμιας αγοράς. 

  Η Επιχειρηματική Μονάδα Καινοτομίας (I.B.U) που εντάξαμε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022 στην Εταιρία, εκτιμώ ότι το επιβεβαιώνει. 

  - Τι συναισθήματα προκαλεί η ίδια η θέση του Εκτελεστικού Προέδρου και πώς τα διαχειρίζεστε;

  Ευθύνη. Ευθύνη. Και πάλι ευθύνη. Ο ρόλος αυτός χαρακτηρίζεται και διέπεται από την έννοια της ευθύνης σε όλα τα επίπεδα. Ευθύνη απέναντι σε όλους τους stakeholders, σε όλο το οικοσύστημα που αποτελείται από τους εργαζομένους μας, τους πελάτες, τους συνεργάτες, τους προμηθευτές και τους μετόχους μας αλλά και την κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιούμαστε και υπηρετούμε. Αντιλαμβάνεστε βεβαίως ότι η ευθύνη μεγεθύνεται σημαντικά όταν ο σχετικός ρόλος αφορά εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρία, όπως η δική μας.

  -  Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;

  Ένας επιτυχημένος ηγέτης οφείλει να προπονείται και να εξελίσσεται συνεχώς. Μέρος αυτής της διαδικασίας, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η συναισθηματική αντίληψη των πραγμάτων αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε επικεφαλής, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί πλειάδα ζητημάτων, ευκαιριών, προβλημάτων και ανθρώπων ταυτόχρονα. Επειδή οι άνθρωποι φτιάχνουν τις εταιρείες, η γνώση του πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος παράγον είναι ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη καθώς προσφέρει σημαντική ευελιξία και σοφία στη λήψη των αποφάσεων. 

  - Ποιες ικανότητες και δεξιότητες εκτιμάτε ότι στο μέλλον θα απαιτηθούν να κατέχουν τα νέα και πολλά υποσχόμενα στελέχη;

  Η εξοικείωση και η βαθιά γνώση του ψηφιακού κόσμου αποτελεί αδιαπραγμάτευτο προσόν των νέων στελεχών. Κανείς επίσης θα πρέπει να μπορεί να ελέγχει τους φόβους, καθώς οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με διαύγεια και ενσυναίσθηση. Ο ανυπολόγιστος φόβος στερεί το στοιχείο της νηφαλιότητας στην αντιμετώπιση των καταστάσεων και των δεδομένων. Η διαχείριση των ανησυχιών θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να ωφελείται η εταιρεία και αυτό θα αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό ενός καλού ηγέτη στο μέλλον.

  - Η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε ένας οργανισμός να εξασφαλίσει ακόμα και χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον. Πόσο έχετε προετοιμαστεί στο πλαίσιο αυτό και πόσο έχει επηρεαστεί το μοντέλο διοίκησης του δικού σας οργανισμού;

  Η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ πιστή στη διαχρονική της δέσμευση να συμβάλει για ένα καλύτερο αύριο και παρά το γεγονός ότι δεν είχε τη σχετική υποχρέωση, εισήχθη – κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης – στον δείκτη περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης ESG "ATHEX ESG" του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

  Για την Εταιρία, που συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής και έντονης επιχειρηματικής παρουσίας στη χώρα, η εισαγωγή της στον "ATHEX ESG" αποτελεί την πλέον επίσημη αναγνώριση των ενεργειών και των δράσεων της, οι οποίες αντανακλούν τη δέσμευσή της στην επίτευξη μιας σειράς στόχων που αφορούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη τόσο της Εταιρίας μας όσο και της κοινωνίας που δραστηριοποιούμαστε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:38 23/03

  Το πετρέλαιο υποχωρεί και ο Buffet αγοράζει – εσείς;

  Λογικό να είναι κάποιος bearish στις τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή. Η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο στα 94 δολάρια/βαρέλι και ο Buffet πιστεύει σε αυτό το ράλι.

  07:39 22/03

  186 τράπεζες εμφανίζουν τα "συμπτώματα" της πτωχευμένης Silicon Valley Bank

  Μελέτη αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουν με "απομείωση" εξασφαλισμένων καταθέσεων αξίας 300 δισ. δολ.

  07:35 21/03

  Ποιος είναι ο Balaji Srinivasan και γιατί να μας ενδιαφέρει το στοίχημα $2 εκατ. που έβαλε για το Bitcoin

  Η εξωφρενική πρόβλεψη για την πορεία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος μέσα στις επόμενες 90 μέρες.

  07:40 20/03

  Οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές είναι τα "καναρίνια στο ορυχείο"

  Η Wall εξετάζει τους ισολογισμούς όλων των τραπεζών και διαπιστώνει ένα κοινό πρόβλημα: μεγάλος αριθμός καταθέσεων κινδυνεύει να αποσυρθεί και η διαθέσιμη ρευστότητα είναι πολύ λίγη.

  00:05 20/03

  Μ. Χαλκιαδάκης (Groupe SEB): Προτεραιότητα η δια βίου εκπαίδευση

  Tη σημασία που έχει η δια βίου εκπαίδευση επισημαίνει ο Μανούσος Χαλκιαδάκης, γενικός διευθυντής του GROUPE SEB.

  08:29 19/03

  Ιράν: Θα άλλαζε το παιχνίδι κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ η απόκτηση ρωσικών S-400;

  Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιπλέξει ένα πλήγμα στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

  16:59 17/03

  Μαίνεται ο πόλεμος ΗΠΑ-TikTok: Στο στόχαστρο των αρχών για παρακολούθηση δημοσιογράφων η γνωστή εφαρμογή

  Η μητρική ByteDance καλείται να αποεπενδύσει από την TikTok ή να βρεθεί αντιμέτωπη με μια απαγόρευση στις ΗΠΑ.

  07:40 17/03

  Bankhaus Scheich: Η γερμανική τράπεζα που "καθαρίζει" το "μαύρο" ψηφιακό χρήμα

  Έχει επιστρέψει στην κυκλοφορία ψηφιακά νομίσματα αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ για το κρατίδιο της Έσσης.

  07:40 16/03

  Οι πρώτοι κερδισμένοι από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

  Οι ψηφιακές τράπεζες που εξυπηρετούν start-ups βλέπουν τη ζήτηση να αυξάνεται. Θα διατηρήσουν τους νέους πελάτες;

  19:36 15/03

  Συνελήφθη για απάτη $1 δισ. ο πρώην μεγιστάνας Guo - Η σύνδεση με την πτωχευμένη Silvergate

  Οι δεσμευμένες καταθέσεις του αντιστοιχούν περίπου στο 3% του ενεργητικού της Silvergate.

  07:33 15/03

  43 insiders τραπεζών αγόρασαν "μανιωδώς" ίδιες μετοχές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

  Ενώ η SVB ήταν στα πρόθυρα του "λουκέτου", άπαντες στην αγορά ένιωθαν νευρικοί – εκτός από τους μεγαλοτραπεζίτες.

  15:10 14/03

  Ξεκίνησαν οι αγωγές κατά στελεχών για την ιστορική κατάρρευση της SVB

  Η πρώτη αγωγή υποστηρίζει ότι τα στελέχη της SVB και η τράπεζα διόγκωσαν "τεχνητά" την τιμή της μετοχής και παραπλάνησαν τους μετόχους.

  07:33 14/03

  Silicon Valley Bank: Ο κίνδυνος μετάδοσης, οι ευκαιρίες και οι "γυμνοί κολυμβητές" μετά την κατάρρευση

  Μαθήματα για υπομονετικούς επενδυτές από τον Buffett και τον Lynch.

  07:45 13/03

  Απόστολος Αποστολάκης: "Στις αρχές του 2024 το VentureFriends IIII με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ"

  O επικεφαλής των VentureFriends διαβλέπει ευκαιρίες στη startup σκηνή.

  07:37 13/03

  Πώς "σκότωσε" ο Τζερόμ Πάουελ τη Silicon Valley Bank

  Η κατάρρευση της SVB είναι στην πραγματικότητα μια "ιστορία επιτοκίων". Ο Τζερόμ Πάουελ δεν "σκότωσε" από πρόθεση την τράπεζα.

  00:05 13/03

  Α. Αγγελίδης: (Mellon): Outsourcing, το μέλλον της επιχειρησιακής πρακτικής στην 4η βιομηχανική επανάσταση

  Το outsourcing ανεβάζει τον πήχη στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, εκτιμά ο Άγγελος Αγγελίδης, Managing Director, Business Process Outsourcing Services της Mellon Group.