Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Φεβ-2023 07:38

  Ο Χαΐτογλου μπαίνει στη Walmart και χτυπάει για πρώτη φορά τζίρο 100 εκατομμυρίων

  Ο Χαΐτογλου μπαίνει στη Walmart και χτυπάει για πρώτη φορά τζίρο 100 εκατομμυρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Πάνω από το φράγμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ σε πωλήσεις θα βρεθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της επιχείρησης ο όμιλος Χαϊτογλου στη διάρκεια του 2023, έχοντας καταγράψει τζίρο 93,5 εκατομμύρια ευρώ το 2022 (EBITDA 14 εκατ. ευρώ) από 83 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021 (EBITDA 14 εκατ. ευρώ). 

  Από τα 93,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο τζίρος του 2022, οι διεθνείς πωλήσεις αντιστοιχούν στα 49 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά καθότι οι εξαγωγές την περασμένη χρονιά "έγραψαν" ανάπτυξη κατά 20%. Βασική αιτία στην συνολική πορεία τόσο των εξαγωγών όσο και της επιχείρησης, διαδραμάτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εισφέρουν περίπου 10 εκατομμύρια στο τζίρο του ομίλου Χαΐτογλου. Πρόσφατα, όπως μας πληροφορούν οι ίδιες πηγές, η εταιρεία έκανε ένα ακόμα βήμα στην Αμερική, εισερχόμενη στο σύνολο του δικτύου καταστημάτων της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής στον κόσμο, της Walmart, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα όμως συμφώνησε για την διεύρυνση του αριθμού των καταστημάτων της αμερικανικής αλυσίδας Dollar General που ήδη τροφοδοτεί, από τα 9.000 όπου τοποθετούνται σήμερα τα προϊόντα της Χαΐτογλου, στο σύνολο του δικτύου της που αγγίζει τα 19.000 φυσικά καταστήματα. Συνεργασίες υφίστανται επίσης με τη Starbucks, την οποία τροφοδοτεί με βρώσιμο καλαμάκι γκοφρέτας για τα ροφήματά της καθώς και με τις αμερικανικές αλυσίδες Costco και Kroger. H Αμερική αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πόρτα που έχει ανοίξει μέχρι στιγμής η ελληνική εταιρεία, η οποία παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια έχει αρχίσει να ανακάμπτει, διακανονίζοντας με τις τράπεζες τις δανειακές της υποχρεώσεις, μειώνοντας την έκθεσή της σε αυτόν τον τομέα και αυξάνοντας από χρόνο σε χρόνο τη δραστηριότητα και το τζίρο της. Στόχος για το 2023 είναι να ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις επί αμερικανικού εδάφους. Στα προϊόντα που παρουσιάζουν ζήτηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι το ταχίνι αλλά και προϊόντα που αναπτύσσονται ειδικά για την αγορά αυτή και προσαρμόζονται στις διατροφικές ανάγκες των κατοίκων της και στο μοντέλο που αναπτύσσεται το λιανεμπόριο της χώρας.

  Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά και ενόψει Καθαράς Δευτέρας η Χαΐτογλου καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την προώθηση των προϊόντων της σε όλα τα κανάλια με κινήσεις τηλεοπτικής προβολής αλλά και προώθητικές ενέργειες στα καταστήματα. Προς το παρόν υφίσταται επιφυλακτικότητα για το πώς θα κινηθεί η αγορά, ωστόσο η επιχείρηση της βορείου Ελλάδος ποντάρει στην περίσταση και όπως επισημαίνεται από το συγκεκριμένο στέλεχος, η καμπάνια επικοινωνίας θα είναι ενισχυμένη σε σχέση με πέρυσι. Τα τελευταία 3 χρόνια η Χαΐτογλου έχει αυξήσει μερίδια σε όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων που παράγει, δηλαδή σε χαλβά, ταχίνι και φυστικοβούτυρο. Στο χαλβά για παράδειγμα το μερίδιό της ανέρχεται στο 53,5% όταν ο δεύτερος παίκτης της αγοράς (Όλυμπος Παπαγιάννη) έχει μερίδιο 21,4% χωρίς να υπολογίζεται η Lidl. Στο ταχίνι το μερίδιο για την Χαΐτογλου είναι 42,2% έναντι 23,6% του Ολύμπου και στο φυστικοβούτυρο 50% έναντι 14% που έχει ο Όλυμπος. 

  Η εκτόξευση των πρώτων υλών

  Σε ό,τι αφορά την τιμή του σουσαμιού που αποτελεί πρώτη ύλη για το ταχίνι και κατ’ επέκταση για τον χαλβά, το ίδιο πρόσωπο επισημαίνει ότι υφίστανται ανοδικές τάσεις, παρόλ’ αυτά δεν έγιναν μεγάλες ανατιμήσεις όπως σε άλλες πρώτες ύλες όπως η ζάχαρη. Το σημαντικότερο σημείο που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η επιχείρηση τον προηγούμενο χρόνο ήταν οι ραγδαίες αυξήσεις σε υλικά συσκευασίας όπως γυάλινα βάζα με +70%, η ζάχαρη με κατά διαστήματα αυξήσεις τιμής που άγγιξαν ακόμα και το 250%, τα πλαστικά με +30%, μεταλλικά πώματα με +50%, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που προέκυψαν ποιοτικά προβλήματα στα είδη συσκευασίας. 

  Επενδύσεις σε εξοπλισμό και φωτοβολταΪκά

  Επενδυτικά ο όμιλος Χαΐτογλου έχει ένα σταθερό πλάνο με Capex που αφορά σε προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού, εκσυγχρονίζοντας την παραγωγή. Συνολικά οι επενδύσεις αγγίζουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, για το 2023 έχει προγραμματίσει πάγιες επενδύσεις 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Συν τοις άλλοις τρέχει ένα έργο για φωτοβολταϊκά συστήματα 1MW που θα λειτουργήσουν με το μοντέλο συμψηφισμού με τον ΔΕΔΔΗΕ (net metering), πρόγραμμα που υλοποιείται σταδιακά με την πρώτη φάση να απαιτεί δαπάνη 650.000 ευρώ και να ολοκληρώνεται εντός του μήνα και στη συνέχεια επιπλέον 250.000 ευρώ, που στο σύνολό τους θα καλύψουν τις ανάγκες των γραφείων της θυγατρικής ΜΕΖΑΠ ΑΒΕΕ. Επίσης υπάρχει πλάνο για φωτοβολταϊκά ισχύος 3MW στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Χαΐτογλου στη Θεσσαλονίκη με επένδυση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της μελέτης για την υποβολή του επενδυτικού σχεδίου στο καθεστώς του αναπτυξιακού νόμου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:38 28/03

  Πρέπει να "εξαφανιστούν" οι μικρές τράπεζες από τις ΗΠΑ;

  Σε έναν κλάδο όπου το μέγεθος και η ασφάλεια είναι δομικοί παράγοντες επιτυχίας, η μείωση των τραπεζών μοιάζει αναπόφευκτη.

  18:25 27/03

  Jay-Z: Παραμένει ο πλουσιότερος ράπερ με περιουσία αξίας 2,5 δισ. δολάρια

  Ακόμη και για ένα έτος χωρίς περιοδεία ή κυκλοφορία άλμπουμ, ο Jay-Z κερδίζει εκατομμύρια από τη σαμπάνια Armand de Brignac και το κονιάκ D'Usse.

  07:35 27/03

  Η "μαρτιάτικη μελαγχολία" των τραπεζών και η χασούρα $243 δισ. στη Wall

  19 μετοχές σε ΗΠΑ - Ευρωπη σημείωσαν "βουτιά" άνω του 15% έκαστη.

  00:06 27/03

  Ξένια Κούρτογλου (Focus Bari): Ο επικεφαλής μιας εταιρείας πρέπει να δημιουργεί όραμα για την επιχείρηση

  Η Ξένα Κούρτογλου, Ιδρύτρια της Focus Bari και Resilience Expert, εξηγεί για ποιο λόγο μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας.

  08:00 26/03

  Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

  Ο Αντρέι Μασάλοβιτς υποστηρίζει πως έχει εργαστεί στις μυστικές υπηρεσίες του Βλαντίμιρ Πούτιν.

  07:40 24/03

  Οι Ρώσοι βγάζουν από τις αποθήκες τα σοβιετικά άρματα T-55

  Μην περιμένετε τα 70 ετών τανκς να κάνουν τη διαφορά στην Ουκρανία. Αντιθέτως, αναμείνατε πολλούς νεκρούς στα πληρώματά τους.

  07:38 23/03

  Το πετρέλαιο υποχωρεί και ο Buffet αγοράζει – εσείς;

  Λογικό να είναι κάποιος bearish στις τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή. Η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο στα 94 δολάρια/βαρέλι και ο Buffet πιστεύει σε αυτό το ράλι.

  07:39 22/03

  186 τράπεζες εμφανίζουν τα "συμπτώματα" της πτωχευμένης Silicon Valley Bank

  Μελέτη αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουν με "απομείωση" εξασφαλισμένων καταθέσεων αξίας 300 δισ. δολ.

  07:35 21/03

  Ποιος είναι ο Balaji Srinivasan και γιατί να μας ενδιαφέρει το στοίχημα $2 εκατ. που έβαλε για το Bitcoin

  Η εξωφρενική πρόβλεψη για την πορεία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος μέσα στις επόμενες 90 μέρες.

  07:40 20/03

  Οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές είναι τα "καναρίνια στο ορυχείο"

  Η Wall εξετάζει τους ισολογισμούς όλων των τραπεζών και διαπιστώνει ένα κοινό πρόβλημα: μεγάλος αριθμός καταθέσεων κινδυνεύει να αποσυρθεί και η διαθέσιμη ρευστότητα είναι πολύ λίγη.

  00:05 20/03

  Μ. Χαλκιαδάκης (Groupe SEB): Προτεραιότητα η δια βίου εκπαίδευση

  Tη σημασία που έχει η δια βίου εκπαίδευση επισημαίνει ο Μανούσος Χαλκιαδάκης, γενικός διευθυντής του GROUPE SEB.

  08:29 19/03

  Ιράν: Θα άλλαζε το παιχνίδι κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ η απόκτηση ρωσικών S-400;

  Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιπλέξει ένα πλήγμα στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

  16:59 17/03

  Μαίνεται ο πόλεμος ΗΠΑ-TikTok: Στο στόχαστρο των αρχών για παρακολούθηση δημοσιογράφων η γνωστή εφαρμογή

  Η μητρική ByteDance καλείται να αποεπενδύσει από την TikTok ή να βρεθεί αντιμέτωπη με μια απαγόρευση στις ΗΠΑ.

  07:40 17/03

  Bankhaus Scheich: Η γερμανική τράπεζα που "καθαρίζει" το "μαύρο" ψηφιακό χρήμα

  Έχει επιστρέψει στην κυκλοφορία ψηφιακά νομίσματα αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ για το κρατίδιο της Έσσης.

  07:40 16/03

  Οι πρώτοι κερδισμένοι από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

  Οι ψηφιακές τράπεζες που εξυπηρετούν start-ups βλέπουν τη ζήτηση να αυξάνεται. Θα διατηρήσουν τους νέους πελάτες;