Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Φεβ-2023 07:33

  Η πορεία του κινεζικού "μπαλονιού" στις ΗΠΑ δεν ήταν τυχαία

  Η πορεία του κινεζικού "μπαλονιού" στις ΗΠΑ δεν ήταν τυχαία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Hambling

  Η Κίνα επέμεινε ότι το "μπαλόνι" που καταρρίφθηκε από ένα αμερικανικό F-22 Raptor στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας δεν ήταν παρά ένα μετεωρολογικό αερόστατο με "περιορισμένη ικανότητα αυτόνομης πλοήγησης", το οποίο "παρέκκλινε κατά πολύ από την προγραμματισμένη πορεία του". Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο Αμερικανός στρατηγός Glen Van Herck δήλωσε ότι ο στρατός το αναγνώρισε αμέσως ως κατασκοπευτικό αερόστατο και ότι η πορεία της πτήσης του, που το οδήγησε πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες, δεν ήταν τυχαία. Πώς μπορούμε να ξέρουμε ποιος λέει την αλήθεια;

  "Είχαμε εξαρχής μια καλή ένδειξη ότι επρόκειτο για κατασκοπευτικό αερόστατο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Van Herck, επικεφαλής της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής, προσθέτοντας: "Πιστεύω ότι η πορεία του ήταν εκούσια καθορισμένη".

  Η στρατόσφαιρα ονομάζεται έτσι επειδή είναι στρωματοποιημένη, χωρισμένη σε στενά στρώματα, το καθένα με το δικό του μοτίβο ανέμου. Αυτά τα ρεύματα αέρα μπορούν να κινηθούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα: τα ρεύματα των τζετ μπορούν να ξεπεράσουν τα 442 χλμ./ώρα και ένα μπαλόνι δεν θα μπορούσε στο ελάχιστον να ελέγξει την πορεία του. Ακόμη και σε πολύ χαμηλότερο υψόμετρο, ο άνεμος αποτελούσε πάντα ένα σημαντικό πρόβλημα για τα αερόπλοια. Τα γερμανικά Ζέπελιν, που επιχείρησαν να βομβαρδίσουν τη Βρετανία στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, δυσκολεύονταν ακόμη και να προσεγγίσουν τους στόχους τους. Το 1917, μια επιδρομή έπεσε σε θύελλα και μόνο επτά από τα έντεκα αερόπλοια επέστρεψαν.

  Τα πράγματα άλλαξαν με τη μεγαλύτερη κατανόηση της στρατόσφαιρας. Η μοντελοποίηση της ατμόσφαιρας και οι "έξυπνοι" αλγόριθμοι επιτρέπουν σε ένα αερόστατο να αλλάζει ύψος ώστε να βρει άνεμο προς την επιθυμητή κατεύθυνση – ακόμη και για να κινηθεί περιστροφικά γύρω από ένα σημείο στο έδαφος. Το Project Loon της Google χρησιμοποίησε κατευθυνόμενα στρατοσφαιρικά μπαλόνια για να παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 100.000 άτομα στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα "Μαρία" το 2017, χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική.

  "Τα μπαλόνια ‘χορεύουν’ με τον άνεμο δημιουργώντας μικρούς βρόχους για να παραμείνουν εκεί που πρέπει", σύμφωνα με ανάρτηση που δημοσιεύεται στο blog του επικεφαλής του έργου Astro Teller.

  Ο αμερικανικός στρατός δοκιμάζει παρόμοια μπαλόνια εδώ και χρόνια. Μέχρι το 2018 οι αλγόριθμοι επέτρεπαν σε ένα αερόστατο να παραμείνει μέσα σε έναν κύκλο 50 χιλιομέτρων για 24 ώρες – έκτοτε η επίδοση αυτή βελτιώνεται συνεχώς. Η DARPA ανέπτυξε έναν νέο τύπο αισθητήρα λέιζερ για την εξ αποστάσεως ανίχνευση της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου στο πρόγραμμα Adaptable Lighter-Than-Air, το οποίο είναι πιθανό να αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά τον γρήγορο εντοπισμό ευνοϊκών ανέμων.

  Η Κίνα εργάζεται επίσης στην τεχνολογία των κατευθυνόμενων στρατοσφαιρικών μπαλονιών. Συγκεκριμένα, το 2005 η Ακαδημία Οπτο-Ηλεκτρονικής στο Πεκίνο, που εντάσσεται στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, ίδρυσε ένα Κέντρο Ελαφρύτερων από τον Αέρα Οχημάτων. Αυτό εργάζεται πάνω σε συστήματα αερόστατων που κινούνται σε μεγάλο ύψος και "σύγχρονα αερόπλοια, συμπεριλαμβανομένου του στρατοσφαιρικού αερόπλοιου".

  Λίγες από τις εργασίες του Κέντρου έχουν δημοσιοποιηθεί, αν και υπάρχουν μελέτες για ηλιακούς συλλέκτες ενέργειας για αερόστατα μεγάλου ύψους (οι ίδιοι που υπήρχαν στο καταρριφθέν "μπαλόνι"), για συστήματα ελέγχου, για πρόληψη της παγοποίησης και ενίσχυση του πλαστικού περιβλήματος του αερόστατου. Μια μελέτη του 2011, η οποία εξέταζε πώς τα στρατοσφαιρικά αερόστατα θα μπορούσαν να διατηρούν τη θέση τους πάνω από ένα σημείο στο έδαφος, ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Beihang και του ΜΙΤ, ενδεχομένως πριν οι ΗΠΑ γνωρίζουν τη χρήση της τεχνολογίας.

  Ενώ τα αμερικανικά στρατοσφαιρικά συστήματα βασίζονται στην αλλαγή του ύψους, οι Κινέζοι μπορούν να εφοδιάσουν τα δικά τους με βοηθητικούς έλικες, καθιστώντας τα έτσι πραγματικά αερόπλοια – σε πρόσφατες επιστημονικές εργασίες αναφέρονται κινεζικές εργασίες πάνω σε αυτή την προσέγγιση. Αν και είναι δύσκολο να δούμε πώς θα λειτουργούσε αυτό, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κινεζικό αερόστατο διέθετε έλικες που μπορούσαν να βελτιώσουν την ικανότητά του στο να ορίσει την πορεία του.

  Το 2017, η South China Morning Post ανέφερε ότι ερευνητές από το Κέντρο Ελαφρύτερων από τον Αέρα Οχημάτων του Πεκίνου είχαν εκτοξεύσει δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη από ένα στρατοσφαιρικό αερόστατο. Ένας ηλεκτρομαγνητικός εκτοξευτής εξαπέλυσε τα drones –σε μέγεθος "νυχτερίδας"– με ταχύτητα άνω των 95 χλμ./ώρα, το πρώτο σε ύψος άνω των 80.000 ποδών και το άλλο από ύψος 30.000 ποδών. Τα drones δίνουν στο αερόστατο την ικανότητα να εξετάζει εκ του σύνεγγυς αντικείμενα που βρίσκονται από κάτω του – το άρθρο κάνει λόγο για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά προφανώς υπάρχουν και στρατιωτικές εφαρμογές.

  "Στόχος της έρευνάς μας είναι να εκτοξεύσουμε εκατοντάδες από αυτά τα drones με μια βολή, σαν να απελευθερώνουμε ένα σμήνος μελισσών", δήλωσε στη South China Morning Post ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Yang.

  Ωστόσο, ο Yang δεν δημοσιοποίησε κανένα έγγραφο ανοικτού κώδικα γι’ αυτό το project και δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Και πάλι, ο αμερικανικός στρατός έχει παρόμοια σχέδια – όπως τη ρίψη "βροχής" από στρατοσφαιρικά μπαλόνια με μικροσκοπικούς ηλεκτρονικούς αισθητήρες πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

  Αμερικανικές πηγές υποβάθμισαν κάθε υπόνοια ότι οι Κινέζοι θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει πληροφορίες που δεν είχαν συλλέξει ήδη από δορυφορική παρατήρηση.

  "Δεν εκτιμήσαμε ότι προέκυπτε σημαντικός κίνδυνος συλλογής πληροφοριών από το ‘μπαλόνι’ πέραν όσων διαθέτουν ήδη οι Κινέζοι με τα υπόλοιπα τεχνικά τους μέσα", είπε ο Van Herck στη συνέντευξη Τύπου.

  Ωστόσο, σημείωσε ότι "λάβαμε τις μέγιστες δυνατές προφυλάξεις για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε συλλογή πληροφοριών", αναφορά που μοιάζει περιττή, εκτός εάν το αερόστατο μπορούσε να έχει δυνατότητες κατασκοπείας ανωτέρου επιπέδου από τις συνήθεις των δορυφόρων.

  Από την ανάκτηση των συντριμμιών του καταρριφθέντος αερόστατου, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τις δυνατότητές του. Μπορούμε να μάθουμε εάν μετέφερε drones ή άλλους αισθητήρες που μπορεί να συνέλλεγαν πληροφορίες για να σταλούν στην Κίνα.

  Τι ακριβώς έκανε το κινεζικό αερόστατο και ποιες δυνατότητες διέθετε παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα. Ωστόσο, ο κινεζικός ισχυρισμός ότι επρόκειτο απλώς για ένα πολιτικό ερευνητικό σκάφος που παρέκλινε από την πορεία του ακούγεται αβάσιμος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:35 21/03

  Ποιος είναι ο Balaji Srinivasan και γιατί να μας ενδιαφέρει το στοίχημα $2 εκατ. που έβαλε για το Bitcoin

  Η εξωφρενική πρόβλεψη για την πορεία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος μέσα στις επόμενες 90 μέρες.

  07:40 20/03

  Οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές είναι τα "καναρίνια στο ορυχείο"

  Η Wall εξετάζει τους ισολογισμούς όλων των τραπεζών και διαπιστώνει ένα κοινό πρόβλημα: μεγάλος αριθμός καταθέσεων κινδυνεύει να αποσυρθεί και η διαθέσιμη ρευστότητα είναι πολύ λίγη.

  00:05 20/03

  Μ. Χαλκιαδάκης (Groupe SEB): Προτεραιότητα η δια βίου εκπαίδευση

  Tη σημασία που έχει η δια βίου εκπαίδευση επισημαίνει ο Μανούσος Χαλκιαδάκης, γενικός διευθυντής του GROUPE SEB.

  08:29 19/03

  Ιράν: Θα άλλαζε το παιχνίδι κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ η απόκτηση ρωσικών S-400;

  Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιπλέξει ένα πλήγμα στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

  16:59 17/03

  Μαίνεται ο πόλεμος ΗΠΑ-TikTok: Στο στόχαστρο των αρχών για παρακολούθηση δημοσιογράφων η γνωστή εφαρμογή

  Η μητρική ByteDance καλείται να αποεπενδύσει από την TikTok ή να βρεθεί αντιμέτωπη με μια απαγόρευση στις ΗΠΑ.

  07:40 17/03

  Bankhaus Scheich: Η γερμανική τράπεζα που "καθαρίζει" το "μαύρο" ψηφιακό χρήμα

  Έχει επιστρέψει στην κυκλοφορία ψηφιακά νομίσματα αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ για το κρατίδιο της Έσσης.

  07:40 16/03

  Οι πρώτοι κερδισμένοι από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

  Οι ψηφιακές τράπεζες που εξυπηρετούν start-ups βλέπουν τη ζήτηση να αυξάνεται. Θα διατηρήσουν τους νέους πελάτες;

  19:36 15/03

  Συνελήφθη για απάτη $1 δισ. ο πρώην μεγιστάνας Guo - Η σύνδεση με την πτωχευμένη Silvergate

  Οι δεσμευμένες καταθέσεις του αντιστοιχούν περίπου στο 3% του ενεργητικού της Silvergate.

  07:33 15/03

  43 insiders τραπεζών αγόρασαν "μανιωδώς" ίδιες μετοχές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

  Ενώ η SVB ήταν στα πρόθυρα του "λουκέτου", άπαντες στην αγορά ένιωθαν νευρικοί – εκτός από τους μεγαλοτραπεζίτες.

  15:10 14/03

  Ξεκίνησαν οι αγωγές κατά στελεχών για την ιστορική κατάρρευση της SVB

  Η πρώτη αγωγή υποστηρίζει ότι τα στελέχη της SVB και η τράπεζα διόγκωσαν "τεχνητά" την τιμή της μετοχής και παραπλάνησαν τους μετόχους.

  07:33 14/03

  Silicon Valley Bank: Ο κίνδυνος μετάδοσης, οι ευκαιρίες και οι "γυμνοί κολυμβητές" μετά την κατάρρευση

  Μαθήματα για υπομονετικούς επενδυτές από τον Buffett και τον Lynch.

  07:45 13/03

  Απόστολος Αποστολάκης: "Στις αρχές του 2024 το VentureFriends IIII με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ"

  O επικεφαλής των VentureFriends διαβλέπει ευκαιρίες στη startup σκηνή.

  07:37 13/03

  Πώς "σκότωσε" ο Τζερόμ Πάουελ τη Silicon Valley Bank

  Η κατάρρευση της SVB είναι στην πραγματικότητα μια "ιστορία επιτοκίων". Ο Τζερόμ Πάουελ δεν "σκότωσε" από πρόθεση την τράπεζα.

  00:05 13/03

  Α. Αγγελίδης: (Mellon): Outsourcing, το μέλλον της επιχειρησιακής πρακτικής στην 4η βιομηχανική επανάσταση

  Το outsourcing ανεβάζει τον πήχη στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, εκτιμά ο Άγγελος Αγγελίδης, Managing Director, Business Process Outsourcing Services της Mellon Group.

  11:52 12/03

  Όσκαρ και υπερπολυτελή δώρα αξίας $126.000: Πακέτο διακοπών, οικόπεδο στην Αυστραλία και πλαστικές επεμβάσεις

  Από το 2002, η εταιρεία Distinctive Assets διανέμει τις ανεπίσημες και συχνά εξαψήφιες τσάντες δώρων στους υποψήφιους των βραβείων Όσκαρ.

  08:00 12/03

  Σε έναν πόλεμο με την Κίνα, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να "χτυπηθούν" από την ίδια τους την τεχνολογία

  Το μεταψυχροπολεμικό "παράθυρο" που εκμεταλλεύτηκε η Κίνα.