Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Φεβ-2023 00:05

  B. Kachrilas (Timac Agro I ΛΥΔΑ): Αποτελεσματικό μοντέλο ηγεσίας είναι αυτό που εκφράζει την επιχείρηση

  B. Kachrilas (Timac Agro I ΛΥΔΑ): Αποτελεσματικό μοντέλο ηγεσίας είναι αυτό που εκφράζει την επιχείρηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στον ρόλο που μπορεί να έχει η κατά περίπτωση εφαρμογή διαφορετικών μοντέλων ηγεσίας στην καθοδήγηση μίας επιχείρησης, αναφέρεται ο Bruno Kachrilas, General Manager Greece στην Group Roullier –Timac Agro I ΛΥΔΑ, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοντέλα ηγεσίας. Προσθέτει μάλιστα ότι το καθένα μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, τους στόχους και την κουλτούρα της επιχείρησης. Όπως επισημαίνει, για να πετύχει το μοντέλο που εφαρμόζεται κάθε φορά θα πρέπει να είναι αυθεντικό και να συνάδει και με τις προσωπικές αξίες του ηγέτη.

  - Δεδομένης της αύξησης του πληθυσμού της γης, ο οποίος θα αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2050, ποιος είναι ο ρόλος των λιπασμάτων προκειμένου να διασφαλίσουν την επάρκεια σε αγαθά;

  Με γνώμονα την αύξηση του πληθυσμού της γης σε 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2050, η ανάγκη για αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής τροφής κρίνεται επιτακτική για τη διασφάλιση της επάρκειας σε αγαθά. Τα λιπάσματα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών και στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Παράλληλα, ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, η συνολική διαθέσιμη γη παραμένει σταθερή. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να παράγουμε περισσότερα αγαθά με λιγότερη κατά κεφαλήν διαθέσιμη γη.

  Συνεπώς, ο ρόλος των λιπασμάτων είναι καθοριστικός και συγκεκριμένα η στροφή από τα κοινά λιπάσματα σε προϊόντα εξειδικευμένης θρέψης (specialty fertilizers) κρίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ, αφού η θρέψη θα πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση της συνολικής παραγωγής, στη βελτιστοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της εκάστοτε καλλιέργειας, καθώς και στην αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού, διασφαλίζοντας ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

  - Tι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στον τομέα των λιπασμάτων και ποια είναι η σημασία των εξειδικευμένων προϊόντων θρέψης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα;

  Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί μια σειρά από εξελίξεις στον τομέα των λιπασμάτων. Μια από αυτές είναι η αυξανόμενη εφαρμογή τεχνικών γεωργίας ακριβείας, οι οποίες με την αξιοποίηση της τεχνολογίας θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην αποτελεσματικότερη χρήση λιπασμάτων. Μια άλλη εξέλιξη είναι η στροφή προς την εξειδικευμένη θρέψη, και ως εκ τούτου στην ολοένα και αυξανόμενη χρήση specialité λιπασμάτων. Στα πλαίσια αυτά όμως, πληθαίνει και ο ισχυρισμός όλο και περισσοτέρων εταιρειών ότι εμπορεύονται εξειδικευμένα λιπάσματα, χωρίς αυτό να μπορεί να τεκμηριωθεί ουσιαστικά. Οι πραγματικά καινοτόμες τεχνολογίες και τα πραγματικά εξειδικευμένα λιπάσματα προϋποθέτουν χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, πρωτόκολλα πειραματισμού υψηλών απαιτήσεων και φυσικά πολλά αποδεικτικά σε διαφορετικά κλίματα και εδάφη. Κάθε προϊόν της Timac Agro πληροί τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές όσον αφορά την ποιότητα και την ασφάλεια. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι τεχνολογίες που ενσωματώνονται στα προϊόντα Timac Agro προκύπτουν μετά από τον εντοπισμό, την απομόνωση και την εξαγωγή ενεργών στοιχείων από την φύση και αποτελούν πραγματικά καινοτόμες και μοναδικές στο είδος τους τεχνολογίες. Κάθε τεχνολογία Timac Agro υπόκειται σε ενδελεχή έρευνα και χρόνια πειραματισμού σε διαφορετικές χώρες, κλίματα, εδαφολογικές συνθήκες και καλλιέργειες πριν καταλήξει στον τελικό καταναλωτή, με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του.

  Συνοπτικά, η αυξανόμενη έμφαση στις τεχνικές γεωργίας ακριβείας και στα εξειδικευμένα προϊόντα θρέψης, θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε βελτιωμένες αποδόσεις των καλλιεργειών, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

  - Όντας στο τιμόνι της Timac Agro I ΛΥΔΑ στη χώρα μας από το 2020, ποιο είναι το μοντέλο ηγεσίας που εσείς θεωρείτε αποτελεσματικότερο ως προς τη διαχείριση του προσωπικού και τι τροποποίησε ως προς τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας σας ως επιχείρηση η COVID-19;

  Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοντέλα ηγεσίας και το καθένα μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, τους στόχους και την κουλτούρα της επιχείρησης. Για να επιτύχει όμως θα πρέπει να είναι αυθεντικό και να συνάδει και με τις προσωπικές αξίες του ηγέτη. Το μοντέλο ηγεσίας που εγώ θεωρώ αποτελεσματικότερο και ταυτόχρονα του υψηλότερου επιπέδου ηγεσίας, περιλαμβάνει έναν ηγέτη που χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα προσωπικής ταπεινότητας και επαγγελματικής θέλησης με φιλοδοξία και αποφασιστικότητα. Αυτό πλαισιώνεται από δυνατές αυτόνομες ομάδες και από μια κουλτούρα προσήλωσης σε σαφείς στόχους και διαρκούς βελτίωσης.

  Η φιλοσοφία του μοντέλου ηγεσίας δεν άλλαξε με την COVID-19. Εκεί που έχει σημειωθεί σημαντική αλλαγή είναι στον τρόπο λειτουργίας όπως και σε πολλών άλλων επιχειρήσεων. Η εξ αποστάσεως εργασία έχει γίνει πολύ πιο συνηθισμένη, καθώς και η αυξημένη εστίαση στην ψηφιοποίηση και η χρήση τεχνολογιών. Αυτό επηρεάζει και τις μεθόδους συνεργασίας και επικοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα μοντέλο ηγεσίας πρέπει να δίνει έμφαση στην ευελιξία και την εμπιστοσύνη για να είναι πιο αποτελεσματικό.

  - Πώς εκπαιδεύεται, ενημερώνεται και ανταλλάσσει απόψεις και καλές πρακτικές ένας/μία CEO σήμερα;

  Ένας CEO σήμερα οφείλει να μαθαίνει συνεχώς, να παραμένει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωμένος και να ανταλλάσσει απόψεις και καλές πρακτικές με σκοπό τη συνεχή βελτίωσή του και της εταιρείας του. Για να είναι όμως αποτελεσματικός με τον χρόνο του, θα πρέπει να είναι επιλεκτικός και να επικεντρωθεί στα μέσα εκείνα που είναι πιο σημαντικά και πολύτιμα για αυτόν και τον οργανισμό του. Η πιο συνήθης πρακτική είναι το διάβασμα και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βιβλία, έρευνες, αναλύσεις, δημοσιεύσεις και επιχειρηματικά περιοδικά. Αυτά μπορούν να πλαισιωθούν από σεμινάρια, διαδικτυακούς πόρους όπως podcast και άλλα σχετικά υλικά και μέσα. Η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση θα πρέπει να αφορά γνώσεις και δεξιότητες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως ηγεσία, στρατηγική, οικονομία, καινοτομία, νέες τάσεις του εκάστοτε κλάδου καθώς και επιχειρηματικές πρακτικές. Άλλος τρόπος είναι η συμμετοχή σε δίκτυα  και ομάδες. Οι CEO μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές μέσω της δικτύωσης με άλλους ηγέτες επιχειρήσεων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συμμετοχή σε συνέδρια και εκδηλώσεις δικτύωσης ή συμμετοχή σε επαγγελματικές ενώσεις και ομάδες. Τέλος, ένας CEO θα πρέπει να έχει ανοιχτό μυαλό όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες και πώς μπορούν αυτές να εφαρμοστούν στην επιχείρησή του. Είναι καθοριστικό σήμερα ένας CEO να μπορεί να διαχωρίζει το σημαντικό από το περιττό και να έχει αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης ώστε να μπορεί να λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφάσεις που μπορούν να οδηγήσουν την εταιρεία σε καλύτερα αποτελέσματα.

  - Ποιες ικανότητες και δεξιότητες εκτιμάτε ότι στο μέλλον θα απαιτηθούν να κατέχουν τα νέα και πολλά υποσχόμενα στελέχη;

  Ζούμε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, συνεπώς τα νέα στελέχη που θα είναι σε θέση να πλοηγηθούν σε πολλαπλούς τομείς και διαφορετικά περιβάλλοντα θα είναι σε πλεονεκτικότερη θέση από εκείνα που εστιάζουν σε έναν μόνο τομέα εξειδίκευσης. Η καλλιέργεια μιας νοοτροπίας γενικευμένης πρακτικής με ποικίλο φάσμα εμπειριών προϋποθέτει την περιέργεια και το ανοιχτό μυαλό. Επομένως, σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχέως, η ικανότητα προσαρμογής και εκμάθησης νέων δεξιοτήτων θα είναι πιο σημαντική από ποτέ.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:40 31/03

  Challenger 2: Τα άρματα-"θηρία" των Ουκρανών για την αντεπίθεση στο Μπαχμούτ

  Τα πρώην βρετανικά τανκς θα μπορούσαν να περιμένουν στο δάσος αναμένοντας μία διαταγή για να προωθηθούν.

  07:38 30/03

  Εκλογές στην Τουρκία ή "Στο σταυροδρόμι του λαϊκισμού"

  Οι τακτικές πόλωσης του Ερντογάν και ο πλουραλισμός της αντιπολιτευτικής συμμαχίας ως απάντηση.

  07:30 29/03

  Οι νέοι ιδιοκτήτες της Silicon Valley Bank χτίζουν αθόρυβα μια τραπεζική αυτοκρατορία

  Τα οφέλη από την εξαγορά θα καρπωθεί ως επί το πλείστον η οικογένεια που συνέδεσε το όνομά της με την First Citizens.

  07:38 28/03

  Πρέπει να "εξαφανιστούν" οι μικρές τράπεζες από τις ΗΠΑ;

  Σε έναν κλάδο όπου το μέγεθος και η ασφάλεια είναι δομικοί παράγοντες επιτυχίας, η μείωση των τραπεζών μοιάζει αναπόφευκτη.

  18:25 27/03

  Jay-Z: Παραμένει ο πλουσιότερος ράπερ με περιουσία αξίας 2,5 δισ. δολάρια

  Ακόμη και για ένα έτος χωρίς περιοδεία ή κυκλοφορία άλμπουμ, ο Jay-Z κερδίζει εκατομμύρια από τη σαμπάνια Armand de Brignac και το κονιάκ D'Usse.

  07:35 27/03

  Η "μαρτιάτικη μελαγχολία" των τραπεζών και η χασούρα $243 δισ. στη Wall

  19 μετοχές σε ΗΠΑ - Ευρωπη σημείωσαν "βουτιά" άνω του 15% έκαστη.

  00:06 27/03

  Ξένια Κούρτογλου (Focus Bari): Ο επικεφαλής μιας εταιρείας πρέπει να δημιουργεί όραμα για την επιχείρηση

  Η Ξένια Κούρτογλου, Ιδρύτρια της Focus Bari και Resilience Expert, εξηγεί για ποιο λόγο μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας.

  08:00 26/03

  Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

  Ο Αντρέι Μασάλοβιτς υποστηρίζει πως έχει εργαστεί στις μυστικές υπηρεσίες του Βλαντίμιρ Πούτιν.

  07:40 24/03

  Οι Ρώσοι βγάζουν από τις αποθήκες τα σοβιετικά άρματα T-55

  Μην περιμένετε τα 70 ετών τανκς να κάνουν τη διαφορά στην Ουκρανία. Αντιθέτως, αναμείνατε πολλούς νεκρούς στα πληρώματά τους.

  07:38 23/03

  Το πετρέλαιο υποχωρεί και ο Buffet αγοράζει – εσείς;

  Λογικό να είναι κάποιος bearish στις τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή. Η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο στα 94 δολάρια/βαρέλι και ο Buffet πιστεύει σε αυτό το ράλι.

  07:39 22/03

  186 τράπεζες εμφανίζουν τα "συμπτώματα" της πτωχευμένης Silicon Valley Bank

  Μελέτη αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουν με "απομείωση" εξασφαλισμένων καταθέσεων αξίας 300 δισ. δολ.

  07:35 21/03

  Ποιος είναι ο Balaji Srinivasan και γιατί να μας ενδιαφέρει το στοίχημα $2 εκατ. που έβαλε για το Bitcoin

  Η εξωφρενική πρόβλεψη για την πορεία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος μέσα στις επόμενες 90 μέρες.

  07:40 20/03

  Οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές είναι τα "καναρίνια στο ορυχείο"

  Η Wall εξετάζει τους ισολογισμούς όλων των τραπεζών και διαπιστώνει ένα κοινό πρόβλημα: μεγάλος αριθμός καταθέσεων κινδυνεύει να αποσυρθεί και η διαθέσιμη ρευστότητα είναι πολύ λίγη.

  00:05 20/03

  Μ. Χαλκιαδάκης (Groupe SEB): Προτεραιότητα η δια βίου εκπαίδευση

  Tη σημασία που έχει η δια βίου εκπαίδευση επισημαίνει ο Μανούσος Χαλκιαδάκης, γενικός διευθυντής του GROUPE SEB.

  08:29 19/03

  Ιράν: Θα άλλαζε το παιχνίδι κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ η απόκτηση ρωσικών S-400;

  Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιπλέξει ένα πλήγμα στο πυρηνικό του πρόγραμμα.