Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Φεβ-2023 07:33

  Alex Katsaros (TopFX Group): Προκλήσεις και κίνδυνοι σε μία αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων

  Alex Katsaros (TopFX Group): Προκλήσεις και κίνδυνοι σε μία αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετρώντας περισσότερα από 12 χρόνια παρουσίας στην παγκόσμια αγορά, η TopFX έχει καταφέρει να παρέχει μια επιπλέον εναλλακτική στα παραδοσιακά χρηματιστηριακά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα τα CFD, τα οποία απευθύνονται σε traders, που αναζητούν αυξημένο ρίσκο με ταυτόχρονα μεγαλύτερες αποδόσεις. Το Forbes είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον CEO του ομίλου εταιρειών TopFX Group, Alex Katsaros, ο οποίος μας εξηγεί πώς λειτουργεί ένα CFD, αναφέρεται στον "βασιλιά" των επενδυτικών προϊόντων αλλά και στις διαφορές ανάμεσα στους θεσμικούς και τους ιδιώτες επενδυτές ενώ παράλληλα αποκαλύπτει και τα μελλοντικά σχέδια επέκτασης της εταιρίας.  

  Συνέντευξη στη Ματίνα Χαρκοφτάκη 

  - Η TopFX αποτελεί μια επενδυτική εταιρεία με μακροχρόνια πορεία στην παροχή επενδυτικών υπηρεσιών. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την παρουσία της στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή αγορά;

  Η TopFX βρίσκεται στον δωδέκατο χρόνο λειτουργίας της καθώς είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010. Είναι ένα group εταιρειών που δραστηριοποιείται σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική στον χώρο των επενδυτικών προϊόντων με τη μορφή CFDs.

  Προσπαθούμε και έχουμε καταφέρει με ιδιαίτερη επιτυχία να δώσουμε μια επιπλέον εναλλακτική στα παραδοσιακά χρηματιστηριακά προϊόντα, προσφέροντας εργαλεία και παραμέτρους στα οποία οι traders / επενδυτές διαπιστώνουν προστιθέμενη αξία.

  Tα CFD είναι χρηματοοικονομικά προϊόντα που απευθύνοται σε traders που αναζητούν αυξημένο ρίσκο με ταυτόχρονα μεγαλύτερες αποδόσεις. Οι Ευρωπαίοι πελάτες που ενδιαφέρονται για τον χώρο του trading μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό στην κυπριακή εταιρεία του group, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος αποτελεί μέχρι και σήμερα το σημαντικότερο hub για εταιρείες του χώρου παγκοσμίως.

  -Τι ακριβώς είναι ένα CFD και τι σημαίνει πρακτικά το  "μεγαλύτερο ρίσκο με μεγαλύτερες αποδόσεις”;

  Το CFD είναι ένα χρηματοοικονομικό προϊόν εποπτευόμενο από τις περισσότερες κεφαλαιαγορές στον κόσμο. Τα αρχικά σημαίνουν Contract for Difference που σημαίνει "Συμβόλαιο επί της Διαφοράς”.

  Ο τρόπος που δουλεύει πρακτικά ένα CFD είναι ο εξής: Όταν θέλουμε να διαπραγματευτούμε σε ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν ανοίγουμε μια θέση. Αν πιστεύουμε ότι η τιμή του θα ανέβει "αγοράζουμε” CFDs (long), ενώ όταν πιστεύουμε ότι θα πέσει "πουλάμε CFDs” (short). To κέρδος / ζημία προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της τιμής ανοίγματος και κλεισίματος της θέσης. Αν για παράδειγμα αγοράσουμε CFDs χρυσού όταν είναι στα $1800 η ουγγιά και κλείσουμε την θέση όταν είναι στα $1900 η ουγγιά, το κέρδος μας είναι $100 επί τον αριθμό συμβολαίων που αγοράσαμε. 

  Τα CFD μας επιτρέπουν να διαπραγματευτούμε οποιοδήποτε προϊόν, όπως μετοχές, διαφορές στις ισοτιμίες συναλλάγματος (forex), δείκτες, ενέργεια, κρύπτο κτλ.  Δεν χρειάζεται να μας ανήκει το ίδιο το προϊόν και να έχουμε δυσκολίες και κινδύνους όπως το να διατηρούμε κρύπτο wallets ή χρυσό σε φυσική μορφή κτλ. 

  Μεγαλύτερο ρίσκο έχουν τα CFD εφόσον ο επενδυτής επιλέξει να χρησιμοποιήσει τη μέγιστη μόχλευση που προσφέρει το προϊόν. Μόχλευση σημαίνει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε μεγαλύτερο κεφάλαιο από το κεφάλαιο που καταθέτουμε. Μόχλευση 30 πχ σημαίνει ότι θα ελέγχουμε κεφάλαιο 30 χιλιάδων ευρώ με κατάθεση μόλις χιλίων ευρώ. Το ρίσκο είναι μεγαλύτερο γιατί το κέρδος ή η ζημία από επένδυση 30 χιλιάδων ευρώ θα υπολογίζεται στον λογαριασμό μας που είναι μόλις 1000 ευρώ, οπότε όπως πολύ εύκολα μπορεί να υπάρξει κέρδος 100% και να αυξηθεί ο λογαριασμός στις δύο χιλιάδες ευρώ, εξίσου εύκολα και γρήγορα μπορεί να μηδενιστεί. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το ύψος της μόχλευσης που θα χρησιμοποιηθεί είναι καθαρά επιλογή του επενδυτή. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι η μόχλευση είναι ένα δικαίωμα αλλά όχι και υποχρέωση. Η τεχνολογία και τα εργαλεία που δίνονται στους επενδυτές μέσω της πλατφόρμας συναλλαγών τους επιτρέπουν να επιλέξουν το ύψος της μόχλευσης που αντιπροσωπεύει το δικό τους επενδυτικό προφίλ.

  -Εαν κάποιος επενδυτής χωρίς προηγούμενη εμπειρία CFDs θέλει να ξεκινήσει, τι πρέπει να γνωρίζει;

  Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις πέραν φυσικά της αντίληψης του κινδύνου που περιέχουν αυτά τα επενδυτικά προϊόντα. Ο λογαριασμός ανοίγει πολύ εύκολα με μια ταυτότητα και ένα λογαριασμό π.χ. ρεύματος, η κατάθεση γίνεται με πιστωτική κάρτα ή τραπεζικό έμβασμα χωρίς καμία χρέωση για τον πελάτη. Η διαδικασία πέραν της αγγλικής προσφέρεται και σε πολλές άλλες γλώσσες. 

  Ακολούθως ο πελάτης απαντάει σε ένα ερωτηματολόγιο και μετά κατεβάζει το app της πλατφόρμας στο κινητό του, ή στον browser του, είτε σε περιβάλλον windows στον υπολογιστή του. Αφού κατεβάσει την πλατφόρμα είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις συναλλαγές. Όταν και εφόσον σκεφτεί σε πιο asset θέλει να επενδύσει, απλά ανοίγει και κλείνει θέσεις αγοράζοντας ή πουλώντας CFDs, αναλόγως αν πιστεύει ότι ένα asset θα ανέβει σε αξία ή θα πέσει. 

  - Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της TopFX, το οποίο θεωρείτε ότι την κάνει να διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό;

  H TopFX ξεκίνησε ώς institutional broker, προσφέροντας ρευστότητα σε όλο το φάσμα προϊόντων που έχουμε αναφέρει σε άλλες επενδυτικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι άλλοι brokers δέχονται να διαμοιράζουν δικό μας pricefeed και επιλέγουν μέσω αυστηρών κριτηρίων και υψηλού ανταγωνισμού αν θα στείλουν στην TopFX εντολές για εκτέλεση. 

  Το αποτέλεσμα είναι το προϊόν μας να έχει εξελιχθεί στο μέγιστο, ικανοποιώντας ένα σύμπλεγμα αυστηρών κριτηρίων όπως αυτά της ταχύτητας, αξιοπιστίας, χρεώσεων κ.τ.λ. ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις άλλων brokers. Προσφέρουμε πάνω από 500 assets για διαπραγμάτευση, με εξαιρετικά  χαμηλά spreads, πολύ χαμηλές προμήθειες συναλλαγών, που απέχουν κατά πολύ από αυτές των παραδοσιακών χρηματιστηρίων. Και φυσικά δυνατότητα μόχλευσης που επιτρέπει στον επενδυτή να διαχειριστεί πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια από τα κατατεθειμένα κεφάλαιά του.

  Έχουμε επίσης υποστήριξη σε διάφορες γλώσσες από έμπειρους account managers διαθέσιμους να παρέχουν οποιαδήποτε βοήθεια σε όποιον ξεκινάει στον χώρο των CFD μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο, όπως και τη δυνατότητα παρακολούθησης διαδικτυακών ή δια ζώσεις σεμιναρίων.

  - Απευθύνεστε τόσο σε θεσμικούς όσο και ιδιώτες επενδυτές. Ποιοι είναι πιο εύκολοι στη συνεργασία και ποιες απαιτήσεις έχουν;

  Οι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές έχουν όντως πολύ διαφορετικές απαιτήσεις. Οι θεσμικοί ενδιαφέρονται κυρίως για πρακτικά ζητήματα, όπως η ταχύτητα εκτέλεσης συναλλαγών, οι τιμές αγοράς και πώλησης, οι προμήθειες, η ασφάλεια των καταθέσεων τους, και η προσωπική υποστήριξη. Η TopFX είναι γνωστή εταιρεία στον χώρο, καθώς είναι ένας "κλειστός” κύκλος εταιρειών και είμαστε από τις πλέον παλιές εταιρείες. 

  Οι ιδιώτες επενδυτές χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση και επένδυση σε μάρκετινγκ για να γνωρίσουν το brand. Συχνά δυσκολεύονται πολύ με τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών, δεν στέλνουν σωστά ή στην ώρα τους τα έγγραφα ταυτοποίησης που χρειάζονται, οπότε απαιτείται πολύ στενή συνεργασία με τους sales directors και το τμήμα υποστήριξης για να μπορέσουν να ανοίξουν έναν λογαριασμό. 

  - Ποια είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει συντελεστεί στον κλάδο των επενδύσεων το τελευταίο διάστημα και ποιες είναι οι τάσεις εκείνες που επικρατούν;

  Καθώς η αγορά των CFD έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, με διεκπεραίωση συναλλαγών τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ημερήσια βάση, οι βασικότερες εποπτικές αρχές παγκοσμίως θέσπισαν, πολύ σοφά κατά τη γνώμη μου, αυστηρότερα πλαίσια ρύθμισης και λειτουργίας των επενδυτικών εταιρειών.

  Αν και θα περιμέναμε πως αυτό θα συμπίεζε κατά πολύ τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς CFD αυτό δεν συνέβη. Η επενδυτική κοινότητα συνεχίζει να ενδιαφέρεται έντονα για αυτή την κατηγορία των επενδύσεων, ενώ τα αυστηρά κριτήρια έχουν αναγκάσει τις εταιρείες να προσαρμοστούν αναλόγως.

  Πιστεύω ότι η τάση θα συνεχίσει να ευνοεί τον κλάδο που δραστηριοποιείται ο όμιλος TopFX, καθώς η τεχνολογία που προσφέρεται σε συνδυασμό με πολλαπλά εργαλεία καλύπτουν ανάγκες που παραδοσιακά προϊόντα αδυνατούν.

  Παρατηρούμε μία συνεχιζόμενη ζήτηση για αλγοριθμικά συστήματα, ρομποτικά συστήματα, ακόμη και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία η πλατφόρμα που προσφέρουμε τους δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης. Από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές παρατηρούμε μία συνεχιζόμενη ζήτηση για εργαλεία διαχείρισης ελέγχου του ρίσκου κ.τ.λ.

  Άποψή μου είναι, ότι οι εταιρείες του κλάδου των επενδύσεων που θα περιοριστούν σε παραδοσιακούς τρόπους σκέψεις και θα αγνοήσουν την τεχνολογία και τα εργαλεία που αυτή προσφέρει, θα απολέσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς και η επιβίωσή τους θα αμφισβητηθεί.

  Στο grοup της TopFX παρακολουθούμε τις εξελίξεις και πολλές φορές προηγούμαστε αυτών. Σε ένα απίστευτα ανταγωνιστικό περιβάλλον τα χαρακτηριστικά υψηλής αξιοπιστίας, αυστηρής εποπτείας και προσφοράς κορυφαίων όρων συναλλαγής που έχουμε υιοθετήσει, μας βοηθούν να παραμένουμε στους κορυφαίους του κλάδου.

  - Ποιο επενδυτικό προϊόν προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

  Ο "βασιλιάς” των CFD ήταν και θα είναι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών λόγω της μεταβλητότητάς του, του πολύ χαμηλού κόστους διαπραγμάτευσης και του τεράστιου βάθους αγοράς που το χαρακτηρίζει, αλλά και λόγω της ικανοποιητικής προσβασιμότητας των επενδυτών σε οικονομικά δεδομένα, γεγονότα και πολιτικές που επηρεάζουν την αξία των δύο αυτών νομισμάτων. 

  - Πού σχεδιάζετε να δώσετε έμφαση μελλοντικά;

  Προσπαθούμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας σε αγορές που ξεκινήσαμε πρόσφατα, όπως η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα προϊόντα μας, αλλά θέλουμε να κάνουμε και κάποιες βελτιώσεις στη διαδικασία ανοίγματος λογαριασμού και κατάθεσης, όπως και να φρεσκάρουμε την ηλεκτρονική μας σελίδα. 

  Συνεχίζουμε την παρουσία μας σε εκθέσεις ανά τον κόσμο, το 2022 επισκεφθήκαμε πάνω από 10 χώρες όπου συμμετείχαμε σε σημαντικά συνέδρια, ενώ παράλληλα οργανώσαμε με ιδιαίτερη επιτυχία εταιρικά  events, κάποια εκ των οποίων και στην Ελλάδα, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το brand, να μας γνωρίσουν οι επενδυτές και να έχουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την πορεία των αγορών.

  Δείτε τη συνέντευξη στα αγγλικά εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:38 28/03

  Πρέπει να "εξαφανιστούν" οι μικρές τράπεζες από τις ΗΠΑ;

  Σε έναν κλάδο όπου το μέγεθος και η ασφάλεια είναι δομικοί παράγοντες επιτυχίας, η μείωση των τραπεζών μοιάζει αναπόφευκτη.

  18:25 27/03

  Jay-Z: Παραμένει ο πλουσιότερος ράπερ με περιουσία αξίας 2,5 δισ. δολάρια

  Ακόμη και για ένα έτος χωρίς περιοδεία ή κυκλοφορία άλμπουμ, ο Jay-Z κερδίζει εκατομμύρια από τη σαμπάνια Armand de Brignac και το κονιάκ D'Usse.

  07:35 27/03

  Η "μαρτιάτικη μελαγχολία" των τραπεζών και η χασούρα $243 δισ. στη Wall

  19 μετοχές σε ΗΠΑ - Ευρωπη σημείωσαν "βουτιά" άνω του 15% έκαστη.

  00:06 27/03

  Ξένια Κούρτογλου (Focus Bari): Ο επικεφαλής μιας εταιρείας πρέπει να δημιουργεί όραμα για την επιχείρηση

  Η Ξένα Κούρτογλου, Ιδρύτρια της Focus Bari και Resilience Expert, εξηγεί για ποιο λόγο μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας.

  08:00 26/03

  Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

  Ο Αντρέι Μασάλοβιτς υποστηρίζει πως έχει εργαστεί στις μυστικές υπηρεσίες του Βλαντίμιρ Πούτιν.

  07:40 24/03

  Οι Ρώσοι βγάζουν από τις αποθήκες τα σοβιετικά άρματα T-55

  Μην περιμένετε τα 70 ετών τανκς να κάνουν τη διαφορά στην Ουκρανία. Αντιθέτως, αναμείνατε πολλούς νεκρούς στα πληρώματά τους.

  07:38 23/03

  Το πετρέλαιο υποχωρεί και ο Buffet αγοράζει – εσείς;

  Λογικό να είναι κάποιος bearish στις τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή. Η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο στα 94 δολάρια/βαρέλι και ο Buffet πιστεύει σε αυτό το ράλι.

  07:39 22/03

  186 τράπεζες εμφανίζουν τα "συμπτώματα" της πτωχευμένης Silicon Valley Bank

  Μελέτη αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουν με "απομείωση" εξασφαλισμένων καταθέσεων αξίας 300 δισ. δολ.

  07:35 21/03

  Ποιος είναι ο Balaji Srinivasan και γιατί να μας ενδιαφέρει το στοίχημα $2 εκατ. που έβαλε για το Bitcoin

  Η εξωφρενική πρόβλεψη για την πορεία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος μέσα στις επόμενες 90 μέρες.

  07:40 20/03

  Οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές είναι τα "καναρίνια στο ορυχείο"

  Η Wall εξετάζει τους ισολογισμούς όλων των τραπεζών και διαπιστώνει ένα κοινό πρόβλημα: μεγάλος αριθμός καταθέσεων κινδυνεύει να αποσυρθεί και η διαθέσιμη ρευστότητα είναι πολύ λίγη.

  00:05 20/03

  Μ. Χαλκιαδάκης (Groupe SEB): Προτεραιότητα η δια βίου εκπαίδευση

  Tη σημασία που έχει η δια βίου εκπαίδευση επισημαίνει ο Μανούσος Χαλκιαδάκης, γενικός διευθυντής του GROUPE SEB.

  08:29 19/03

  Ιράν: Θα άλλαζε το παιχνίδι κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ η απόκτηση ρωσικών S-400;

  Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιπλέξει ένα πλήγμα στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

  16:59 17/03

  Μαίνεται ο πόλεμος ΗΠΑ-TikTok: Στο στόχαστρο των αρχών για παρακολούθηση δημοσιογράφων η γνωστή εφαρμογή

  Η μητρική ByteDance καλείται να αποεπενδύσει από την TikTok ή να βρεθεί αντιμέτωπη με μια απαγόρευση στις ΗΠΑ.

  07:40 17/03

  Bankhaus Scheich: Η γερμανική τράπεζα που "καθαρίζει" το "μαύρο" ψηφιακό χρήμα

  Έχει επιστρέψει στην κυκλοφορία ψηφιακά νομίσματα αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ για το κρατίδιο της Έσσης.

  07:40 16/03

  Οι πρώτοι κερδισμένοι από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

  Οι ψηφιακές τράπεζες που εξυπηρετούν start-ups βλέπουν τη ζήτηση να αυξάνεται. Θα διατηρήσουν τους νέους πελάτες;