Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Ιαν-2023 00:05

  Χ. Καββαδίας (Megaplast): Γιατί επενδύσαμε στην Ελλάδα και όχι στην Πολωνία

  Χ. Καββαδίας (Megaplast): Γιατί επενδύσαμε στην Ελλάδα και όχι στην Πολωνία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τους λόγους για τους οποίους το νέο εργοστάσιο της εταιρείας κατασκευάστηκε στην Ελλάδα και όχι στην Πολωνία, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, εξηγεί ο κ. Καββαδίας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Megaplast. Αναφέρεται επίσης στο εξωστρεφές εμπορικό προφίλ της εταιρείας, ενώ υπογραμμίζει "Η βασική μας υποδομή σήμερα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας".

  - Δεδομένου ότι έχετε αναπτύξει "πατενταρισμένα" προϊόντα ως εταιρεία, τα οποία υπάγονται στην κατηγορία της τριτογενούς συσκευασίας, όπως το φιλμ με ίνες ή το διάτρητο φιλμ για προϊόντα, όπως ποτά και αναψυκτικά καθώς και άλλα προϊόντα, μιλήστε μας για τη σημασία της διαφοροποίησης και τα αποτελέσματα που μέχρι στιγμής έχετε ως εταιρεία.

  Ξεκινήσαμε το 1995, όπου φτιάξαμε το δικό μας μηχάνημα για το πρώτο προϊόν διάτρητου φιλμ, απαντώντας στο μεγάλο πρόβλημα αερισμού των προϊόντων και κάνοντας διαφορά στην αγορά της εύκαμπτης συσκευασίας. Προχωρήσαμε και καταχωρήσαμε αυτή την πρώτη μας ευρεσιτεχνία ενώ παράλληλα ξεκινήσαμε την παραγωγή φιλμ με ίνες (stretch films). Στην πορεία της εταιρείας, η τεχνολογία και η καινοτομία υπήρξαν τα κλειδιά που βοήθησαν στην εξέλιξη της MEGAPLAST, εκείνα που μας δίνουν μεγαλύτερη ώθηση να συνεχίσουμε δυναμικά και μας διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό. Διαθέτουμε μία πολύ δυνατή ομάδα έρευνας, έχουμε κατασκευαστικό τμήμα που ασχολείται με την ανάπτυξη του δικού μας μηχανολογικού εξοπλισμού και της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε. Κατά συνέπεια οφείλουμε να προστατεύουμε όλη αυτή την πνευματική μας ιδιοκτησία, και διαθέτουμε 19 Διεθνείς Πατέντες Ευρεσιτεχνίας που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες των προϊόντων σε διάφορες χώρες.

  - Πρόσφατα εγκαινιάσατε ένα νέο εργοστάσιο στη Θήβα. Ποια είναι η προοπτική που δίνει στην επιχείρησή σας για τα επόμενα χρόνια η συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα;

  Η δημιουργία της νέας μονάδας στη Θήβα αποτέλεσε μέρος ενός συνολικού επενδυτικού προγράμματος ύψους 23 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρεία μας την τελευταία τριετία. Επιπλέον της παραγωγικής δυναμικότητας, που ενισχύεται σημαντικά με το νέο εργοστάσιο, έχουμε πλέον και τη δυνατότητα διερεύνησης και ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της εταιρείας με καινοτόμα και αειφόρα προϊόντα. Η νέα μονάδα βρίσκεται σε μία σημαντική έκταση 72.000 τ.μ. που μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε μελλοντικές επεκτάσεις, ενώ διαθέσουμε υφιστάμενες εγκαταστάσεις που φτάνουν τα 9.100 τ.μ.

  - Παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή είχατε σχεδιάσει να δημιουργήσετε το εργοστάσιο των Θηβών στην Πολωνία, τελικά επιλέξατε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Τι ήταν αυτό που καθόρισε τη συγκεκριμένη σας επιλογή;

  Η νέα επένδυση στη Θήβα αποτέλεσε συνειδητή απόφασή μου να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα. Στρατηγικά επιλέξαμε τρία χρόνια πριν να μην στραφούμε παραγωγικά εκτός συνόρων – όπως υπήρξε αρχικό πλάνο παραγωγικής δραστηριότητας της MEGAPLAST στην Πολωνία, και να στηρίζουμε την εγχώρια παραγωγή αναγνωρίζοντας τόσο την ποιότητα των και πιστότητα των εργαζομένων μας, για τους οποίους η εταιρεία επενδύει στην εξειδίκευσή τους, αλλά και επικροτώντας το πλάνο υποστήριξης της Πολιτείας προς τις επιχειρήσεις. 

  Ακολουθούμε λοιπόν ένα επιχειρηματικό μοντέλο αμιγούς παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, με εξωστρεφές εμπορικό προφίλ. Εξάγουμε το 95% της παραγωγής μας διαθέτοντας τα προϊόντα μας σε περισσότερες από 40 χώρες ανά τον κόσμο, τα οποία παράγονται στην Ελλάδα - στη μονάδα μας στην Κρήτη, από όπου και ξεκίνησε η εταιρεία, και στη νέα βιομηχανική υποδομή μας στη Θήβα.      

  - Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζετε την ευρύτερη ένδεια που παρουσιάζεται στην αγορά εργασίας ως προς την εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού και, ειδικότερα, για ένα ειδικό παραγωγικό αντικείμενο, όπως είναι το δικό σας;

  Η βασική μας υποδομή σήμερα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας. Μέσω των ανθρώπων μας παράγουμε καινοτομία και την επικοινωνούμε στις αγορές. H εξειδίκευση του προσωπικού επιτυγχάνεται συνδυαστικά με τη συνεχή εκπαίδευση των υφιστάμενων εργαζομένων μας αλλά και με την προσέλκυση στελεχών από διεθνείς αγορές.

  -  Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;

  Ξεκίνησα την εταιρεία πριν 27 χρόνια, έχοντας διαγνώσει το κενό που υπήρχε στην αγορά για τα προϊόντα που έχουν ανάγκη αερισμού κατά τη συσκευασία της μεταφοράς τους. H διορατική σκέψη, λοιπόν, συνετέλεσε σημαντικά στη δημιουργία της εταιρείας. Αυτό σε βοηθά να εντοπίζεις κενά και ευκαιρίες στην αγορά η οποία μεταβάλλεται. Επίσης, η ανάπτυξή μας προχώρησε με ορθολογικές επενδύσεις που στηρίχθηκαν σε ίδια κεφάλαια και προσεκτικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, στοιχεία που επίσης θεωρώ σημαντικά και θα παρότρυνα ένα νέο στέλεχος να εφαρμόσει.

  - Ποιες ικανότητες και δεξιότητες εκτιμάτε ότι στο μέλλον θα απαιτηθούν να κατέχουν τα νέα και πολλά υποσχόμενα στελέχη;

  Τα στελέχη των επιχειρήσεων καλούνται να αντιμετωπίσουν ταχέως μεταβαλλόμενες αγορές και τεχνολογίες, αυξημένες χρηματοοικονομικές ευθύνες σε συχνά σύνθετο περιβάλλον εργασίας. Θεωρώ ότι χρειάζεται να έχουν δεξιότητες επικοινωνίας ώστε να "μεταφράζουν" τις επιχειρηματικές απόψεις τους σε οδηγίες για να καθοδηγούν αποτελεσματικά τους υφισταμένους τους. Επίσης, να έχουν ικανότητα ανάληψης υπολογισμένων προκλήσεων (κινδύνων), αλλά και διορατική σκέψη, όπως σας ανέφερα, ώστε να επιτύχουν εξέλιξη, ανάπτυξη, και επιχειρηματική συνέχεια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:40 31/03

  Challenger 2: Τα άρματα-"θηρία" των Ουκρανών για την αντεπίθεση στο Μπαχμούτ

  Τα πρώην βρετανικά τανκς θα μπορούσαν να περιμένουν στο δάσος αναμένοντας μία διαταγή για να προωθηθούν.

  07:38 30/03

  Εκλογές στην Τουρκία ή "Στο σταυροδρόμι του λαϊκισμού"

  Οι τακτικές πόλωσης του Ερντογάν και ο πλουραλισμός της αντιπολιτευτικής συμμαχίας ως απάντηση.

  07:30 29/03

  Οι νέοι ιδιοκτήτες της Silicon Valley Bank χτίζουν αθόρυβα μια τραπεζική αυτοκρατορία

  Τα οφέλη από την εξαγορά θα καρπωθεί ως επί το πλείστον η οικογένεια που συνέδεσε το όνομά της με την First Citizens.

  07:38 28/03

  Πρέπει να "εξαφανιστούν" οι μικρές τράπεζες από τις ΗΠΑ;

  Σε έναν κλάδο όπου το μέγεθος και η ασφάλεια είναι δομικοί παράγοντες επιτυχίας, η μείωση των τραπεζών μοιάζει αναπόφευκτη.

  18:25 27/03

  Jay-Z: Παραμένει ο πλουσιότερος ράπερ με περιουσία αξίας 2,5 δισ. δολάρια

  Ακόμη και για ένα έτος χωρίς περιοδεία ή κυκλοφορία άλμπουμ, ο Jay-Z κερδίζει εκατομμύρια από τη σαμπάνια Armand de Brignac και το κονιάκ D'Usse.

  07:35 27/03

  Η "μαρτιάτικη μελαγχολία" των τραπεζών και η χασούρα $243 δισ. στη Wall

  19 μετοχές σε ΗΠΑ - Ευρωπη σημείωσαν "βουτιά" άνω του 15% έκαστη.

  00:06 27/03

  Ξένια Κούρτογλου (Focus Bari): Ο επικεφαλής μιας εταιρείας πρέπει να δημιουργεί όραμα για την επιχείρηση

  Η Ξένια Κούρτογλου, Ιδρύτρια της Focus Bari και Resilience Expert, εξηγεί για ποιο λόγο μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας.

  08:00 26/03

  Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

  Ο Αντρέι Μασάλοβιτς υποστηρίζει πως έχει εργαστεί στις μυστικές υπηρεσίες του Βλαντίμιρ Πούτιν.

  07:40 24/03

  Οι Ρώσοι βγάζουν από τις αποθήκες τα σοβιετικά άρματα T-55

  Μην περιμένετε τα 70 ετών τανκς να κάνουν τη διαφορά στην Ουκρανία. Αντιθέτως, αναμείνατε πολλούς νεκρούς στα πληρώματά τους.

  07:38 23/03

  Το πετρέλαιο υποχωρεί και ο Buffet αγοράζει – εσείς;

  Λογικό να είναι κάποιος bearish στις τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή. Η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο στα 94 δολάρια/βαρέλι και ο Buffet πιστεύει σε αυτό το ράλι.

  07:39 22/03

  186 τράπεζες εμφανίζουν τα "συμπτώματα" της πτωχευμένης Silicon Valley Bank

  Μελέτη αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουν με "απομείωση" εξασφαλισμένων καταθέσεων αξίας 300 δισ. δολ.

  07:35 21/03

  Ποιος είναι ο Balaji Srinivasan και γιατί να μας ενδιαφέρει το στοίχημα $2 εκατ. που έβαλε για το Bitcoin

  Η εξωφρενική πρόβλεψη για την πορεία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος μέσα στις επόμενες 90 μέρες.

  07:40 20/03

  Οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές είναι τα "καναρίνια στο ορυχείο"

  Η Wall εξετάζει τους ισολογισμούς όλων των τραπεζών και διαπιστώνει ένα κοινό πρόβλημα: μεγάλος αριθμός καταθέσεων κινδυνεύει να αποσυρθεί και η διαθέσιμη ρευστότητα είναι πολύ λίγη.

  00:05 20/03

  Μ. Χαλκιαδάκης (Groupe SEB): Προτεραιότητα η δια βίου εκπαίδευση

  Tη σημασία που έχει η δια βίου εκπαίδευση επισημαίνει ο Μανούσος Χαλκιαδάκης, γενικός διευθυντής του GROUPE SEB.

  08:29 19/03

  Ιράν: Θα άλλαζε το παιχνίδι κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ η απόκτηση ρωσικών S-400;

  Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιπλέξει ένα πλήγμα στο πυρηνικό του πρόγραμμα.