Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιαν-2023 07:33

  Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

  24570555
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Axe

  Όσο μακρύτερη είναι η κάννη ενός πυροβόλου άρματος ή πυροβολικού, τόσο μεγαλύτερη πίεση μπορεί να αναπτύξει το πυροβόλο πριν εκτοξεύσει το βλήμα του. Όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το βλήμα - κατ' αντιστοιχία, τόσο μεγαλύτερη είναι η διεισδυτική του ισχύς.

  Εν ολίγοις: μεγαλύτερες κάννες σημαίνουν μεγαλύτερη ισχύ πυρός. Γι' αυτό είναι σημαντικό που Γερμανία, Πολωνία και Νορβηγία στέλνουν στην Ουκρανία διαφορετικές εκδόσεις του εμβληματικού άρματος Leopard 2.

  Τα γερμανικά μοντέλα -τα νεότερα Leopard 2A6- διαθέτουν πυροβόλα 55 διαμετρημάτων και 120 χιλιοστών. Τα πολωνικά και τα νορβηγικά μοντέλα -τα παλαιότερα Leopard 2A4- φέρουν πυροβόλα 44 διαμετρημάτων και με την ίδια διάμετρο. Το πυροβόλο Rheinmetall L/55 είναι σχεδόν 1,5 μέτρο πιο μακρύ από το Rheinmetall L/44.

  Το επιπλέον μήκος του L/55 αυξάνει τη μέγιστη ταχύτητα των βλημάτων του από τα 1,64 χλμ/δευτερόλεπτο στα 1,73 χλμ/δευτερόλεπτο, με ανάλογη αύξηση της διατρητικής τους ισχύος. Οι υπολογισμοί είναι πολύπλοκοι, αλλά το L/55 μπορεί να διαπεράσει -σε απόσταση 4 χιλιομέτρων- θωράκιση με πάχος κατά 1/3 μεγαλύτερο από αυτή που διαπερνά το L/44. Το L/55 είναι ένα πιο τρομακτικό αντιαρματικό όπλο.

  Προφανώς, οι Ουκρανοί θα προτιμούσαν να παραλάβουν από τους ξένους συμμάχους τους τα καλύτερα δυνατά άρματα με τη μεγαλύτερη δυνατή ισχύ πυρός. Το πρόβλημα, για τους Ουκρανούς είναι ότι τα άρματα μάχης με πυροβόλο L/55 που θα έχουν στη διάθεσή τους θα είναι λιγότερα αριθμητικά από τα τανκς με L/44.

  Από το 1979 η Rheinmetall κατασκεύασε χιλιάδες Leopard 2 με πυροβόλο L/44, προτού περάσει στα μοντέλα με L/55 το 2007. Σήμερα το πιο συνηθισμένο Leopard 2 είναι η έκδοση Α4, 1.400 από τα οποία βρίσκονται στην υπηρεσία τουλάχιστον 13 χωρών.

  Τα A6 που φέρουν τα μεγαλύτερα L/55 είναι πιο σπάνια. Υπάρχουν περίπου 500 Α6 και παρόμοια Α7 σε 5 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

  Όλα αυτά σημαίνουν ότι, καθώς οι χώρες του ΝΑΤΟ ανοίγουν τις αποθήκες τους και στέλνουν στην Ουκρανία κάθε Leopard 2 που τους περισσεύει, τα περισσότερα μεταχειρισμένα άρματα θα είναι Α4.

  Αυτό συμβαίνει ήδη. Από την περασμένη Τετάρτη η Γερμανία από την Τετάρτη είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία 14 Leopard 2A6. Η Πολωνία από την πλευρά της πρόσφερε επίσης 14 Leopard 2A4. Η Νορβηγία φαίνεται πως μπορεί να αποστείλει 8 A4.

  Και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ -Φινλανδία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία- έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να στείλουν Leopard 2 στην Ουκρανία. Τα περισσότερα διαθέσιμα άρματα μάχης φέρουν L/44.

  Είναι σαφές ότι τα Α6 θα είναι μια ξεχωριστή "αρμάδα" μέσα στο σύνολο των Leopard 2 (στην πλειονότητά τους Α4) που θα έχουν οι ουκρανικές δυνάμεις. Είναι πιθανόν ο ουκρανικός στρατός να βρεθεί με ένα τάγμα Leopard 2A6 και μια ταξιαρχία περίπου 100 παλαιότερων Leopard 2.

  Η μεταφορά των Α6 θα είναι ένα απαιτητικό εγχείρημα. Το L/55 απαιτεί ιδιαίτερη υποστήριξη. Αλλά αυτή η extra προσπάθεια θα διαμορφώσει μια ομάδα κρούσης από πανίσχυρα, φονικά άρματα μάχης.

  Οι Ουκρανοί διοικητές ίσως θελήσουν να αναπτύξουν τα Leopard 2A6 σε τομείς όπου οι Ρώσοι διοικητές έχουν αναπτύξει τα δικά τους καλύτερα άρματα T-90. Με άλλα λόγια, τα Leopard 2A6 με τα ισχυρά πυροβόλα L/55 θα μπορούσαν να κατευθυνθούν ανατολικά προς το Μπαχμούτ ή το Σβατόβε, όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα ρωσικά T-90.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:07 02/04

  Το πιο "έξυπνο" όπλο της Ρωσίας είναι πιθανό να χρησιμοποιεί αμερικανικό "εγκέφαλο"

  Το Lancet-3M φαίνεται να είναι το πιο αποδοτικό όπλο της Ρωσίας στον πόλεμο.

  07:40 31/03

  Challenger 2: Τα άρματα-"θηρία" των Ουκρανών για την αντεπίθεση στο Μπαχμούτ

  Τα πρώην βρετανικά τανκς θα μπορούσαν να περιμένουν στο δάσος αναμένοντας μία διαταγή για να προωθηθούν.

  07:38 30/03

  Εκλογές στην Τουρκία ή "Στο σταυροδρόμι του λαϊκισμού"

  Οι τακτικές πόλωσης του Ερντογάν και ο πλουραλισμός της αντιπολιτευτικής συμμαχίας ως απάντηση.

  07:30 29/03

  Οι νέοι ιδιοκτήτες της Silicon Valley Bank χτίζουν αθόρυβα μια τραπεζική αυτοκρατορία

  Τα οφέλη από την εξαγορά θα καρπωθεί ως επί το πλείστον η οικογένεια που συνέδεσε το όνομά της με την First Citizens.

  07:38 28/03

  Πρέπει να "εξαφανιστούν" οι μικρές τράπεζες από τις ΗΠΑ;

  Σε έναν κλάδο όπου το μέγεθος και η ασφάλεια είναι δομικοί παράγοντες επιτυχίας, η μείωση των τραπεζών μοιάζει αναπόφευκτη.

  18:25 27/03

  Jay-Z: Παραμένει ο πλουσιότερος ράπερ με περιουσία αξίας 2,5 δισ. δολάρια

  Ακόμη και για ένα έτος χωρίς περιοδεία ή κυκλοφορία άλμπουμ, ο Jay-Z κερδίζει εκατομμύρια από τη σαμπάνια Armand de Brignac και το κονιάκ D'Usse.

  07:35 27/03

  Η "μαρτιάτικη μελαγχολία" των τραπεζών και η χασούρα $243 δισ. στη Wall

  19 μετοχές σε ΗΠΑ - Ευρωπη σημείωσαν "βουτιά" άνω του 15% έκαστη.

  00:06 27/03

  Ξένια Κούρτογλου (Focus Bari): Ο επικεφαλής μιας εταιρείας πρέπει να δημιουργεί όραμα για την επιχείρηση

  Η Ξένια Κούρτογλου, Ιδρύτρια της Focus Bari και Resilience Expert, εξηγεί για ποιο λόγο μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας.

  08:00 26/03

  Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

  Ο Αντρέι Μασάλοβιτς υποστηρίζει πως έχει εργαστεί στις μυστικές υπηρεσίες του Βλαντίμιρ Πούτιν.

  07:40 24/03

  Οι Ρώσοι βγάζουν από τις αποθήκες τα σοβιετικά άρματα T-55

  Μην περιμένετε τα 70 ετών τανκς να κάνουν τη διαφορά στην Ουκρανία. Αντιθέτως, αναμείνατε πολλούς νεκρούς στα πληρώματά τους.

  07:38 23/03

  Το πετρέλαιο υποχωρεί και ο Buffet αγοράζει – εσείς;

  Λογικό να είναι κάποιος bearish στις τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή. Η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο στα 94 δολάρια/βαρέλι και ο Buffet πιστεύει σε αυτό το ράλι.

  07:39 22/03

  186 τράπεζες εμφανίζουν τα "συμπτώματα" της πτωχευμένης Silicon Valley Bank

  Μελέτη αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουν με "απομείωση" εξασφαλισμένων καταθέσεων αξίας 300 δισ. δολ.

  07:35 21/03

  Ποιος είναι ο Balaji Srinivasan και γιατί να μας ενδιαφέρει το στοίχημα $2 εκατ. που έβαλε για το Bitcoin

  Η εξωφρενική πρόβλεψη για την πορεία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος μέσα στις επόμενες 90 μέρες.

  07:40 20/03

  Οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές είναι τα "καναρίνια στο ορυχείο"

  Η Wall εξετάζει τους ισολογισμούς όλων των τραπεζών και διαπιστώνει ένα κοινό πρόβλημα: μεγάλος αριθμός καταθέσεων κινδυνεύει να αποσυρθεί και η διαθέσιμη ρευστότητα είναι πολύ λίγη.