Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Ιαν-2023 08:00

  Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο όριο - και τώρα;

  Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο όριο - και τώρα;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Chris Gentilviso

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν την Πέμπτη στο ανώτατο όριο του χρέους τους - στο ανώτατο όριο για το πόσα χρήματα μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Οι νομοθέτες συζητούν και αυξάνουν το όριο χρέους για να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνησή δεν θα αθετήσει τις πληρωμές της. Το ζήτημα γίνεται όλο και πιο διχαστικό.

  Οι συνεργάτες του Forbes -Richard McGahey, Ben Ritz, Ben Koltun και Simon Moore- απαντούν στα πιο σημαντικά ερωτήματα και αναλύουν τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη, καθώς Κογκρέσο και Λευκός Οίκος συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις.

  Γιατί οι ΗΠΑ ψηφίζουν για το ανώτατο όριο χρέους;

  "Η Αμερική είναι ουσιαστικά η μόνη χώρα που απαιτεί ξεχωριστή ψηφοφορία για το ανώτατο όριο του χρέους", έγραψε ο McGahey, οικονομολόγος στο Schwartz Center for Economic Policy Analysis.

  "Η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους δεν εξουσιοδοτεί καμία νέα δαπάνη. Είναι βασική λογιστική πληρωμή για προγράμματα που έχουν ήδη θεσπιστεί με νόμο, καθώς τα φορολογικά έσοδα δεν καλύπτουν πλήρως τις δαπάνες".

  Ποιοι είναι οι βασικοί παίκτες;

  Η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι "αναμφισβήτητα η πιο ισχυρή" στο Κογκρέσο, σημειώνει ο Koltun. Έχει δικαιοδοσία επί της εξουσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να δανείζεται χρήματα, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού του ανώτατου ορίου του χρέους. Η επιτροπή έχει νέο επικεφαλής: τον Τζέισον Σμιθ, Ρεπουμπλικάνο από το Μιζούρι.

  "Είμαι ένας εργάτης της εργατικής τάξης, ξέρετε, ένας χωριάτης από το νοτιοανατολικό Μιζούρι", δήλωσε ο Σμιθ στο Roll Call σε συνέντευξή του πέρυσι. "Θα 'βάλω φωτιά' στην Επιτροπή; Ασφαλώς. Αλλά είμαι καθρέφτης του κόμματος μας".

  Πώς επηρέασε η κούρσα για τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων το όριο του χρέους;

  Εάν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, ένας Ρεπουμπλικάνος από την Καλιφόρνια, καταλήξει σε συμβιβασμό με τους Δημοκρατικούς, τα ακροδεξιά μέλη του κόμματός του θα μπορούσαν είτε να εμποδίσουν την ψηφοφορία είτε να τον απομακρύνουν από πρόεδρο.

  Ο Μακάρθι αναγκάστηκε να υποκύψει σε πολλά από τα αιτήματα αυτών των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να εξασφαλίσει την προεδρία της Βουλής σε 15 ψηφοφορίες - τη μεγαλύτερη σε διάρκεια αναμέτρηση από την εποχή πριν τον Εμφύλιο Πόλεμο.

  "Οι παραχωρήσεις του Μακάρθι στην ακροδεξιά σε αυτή τη διαδικασία θα τον αφήσουν ως τον πιο αδύναμο ομιλητή εδώ και γενιές και πιθανότατα θα οδηγήσουν στο πιο επικίνδυνο μπρα ντε φερ για τον προϋπολογισμό στην Ουάσινγκτον από το 2011", έγραψε ο Ριτζ. "Οι ηγέτες και των δύο κομμάτων πρέπει να εργαστούν γρήγορα για να αποφύγουν μια άνευ προηγουμένου καταστροφή λόγω χρεοκοπίας".

  Ιδανικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφεύγουν το αδιέξοδο διαπραγματευόμενοι την αύξηση ή την τροποποίηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και θεσπίζουν ένα διακομματικό σχέδιο για να θέσουν υπό έλεγχο το χρέος της χώρας.

  Θα μπορούσε να υποβαθμιστεί το χρέος των ΗΠΑ;

  Το χρέος των ΗΠΑ μπήκε στο 2023 με αξιολόγηση ΑΑ+ από την S&P μετά την υποβάθμιση του 2011 - την πρώτη στην ιστορία της χώρας. Πολλοί παράγοντες καθορίζουν τον υπολογισμό της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας.

  "Έρχονται αναμνήσεις από το 2011, όπου η συζήτηση για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους έφερε τις ΗΠΑ δύο ημέρες μακριά από τη χρεοκοπία, ταρακουνώντας τη χρηματαγορά και συμβάλλοντας στην υποβάθμιση του κρατικού χρέους", έγραψε ο Moore. "Έκτοτε το πολιτικό σκηνικό δεν έχει αλλάξει πολύ, με τους Ρεπουμπλικανούς να ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ο πρόεδρος να είναι Δημοκρατικός".

  Ο τρόπος με τον οποίο οι οίκοι αξιολόγησης θα αντιδράσουν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

  Πώς θα αποφύγει το Κογκρέσο ένα επιζήμιο αδιέξοδο;

  Ιδού το "πλατινένιο νόμισμα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων".

  "Μπορεί να ακούγεται σαν φάρσα, αλλά υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει τη νόμιμη εξουσία να κόψει ένα τέτοιο νόμισμα και να το χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τις κυβερνητικές δαπάνες - χωρίς να αυξήσει το όριο του χρέους", έγραψε ο McGahey.

  Άλλες, λιγότερο ευφάνταστες, δυνατότητες περιλαμβάνουν την επίκληση της 14ης τροπολογίας, αλλά αυτός ο δρόμος ενέχει νομικά ζητήματα.

  "Εκτός από τις διατάξεις της κατά της δουλείας, η τροπολογία λέει ότι "η εγκυρότητα του δημόσιου χρέους... δεν θα αμφισβητείται"", πρόσθεσε ο McGahey. "Η διάταξη προστέθηκε ώστε οι πρώην Συνομοσπονδιακοί στο Κογκρέσο να μην μπορούν να ανατρέψουν την καταβολή στρατιωτικών συντάξεων της Ένωσης και άλλων πολεμικών δαπανών".

  Τι είναι τα έκτακτα μέτρα;

  Η κυβέρνηση έφτασε στο όριο του χρέους την Πέμπτη και η Γέλεν αναμενόταν να αρχίσει να λαμβάνει "έκτακτα μέτρα" για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.

  "Ο όρος είναι δραματικός, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς λογιστικά μέτρα για τη μείωση των βαρών στο Υπουργείο Οικονομικών", εξήγησε ο ΜακΓκέι. "Περιλαμβάνουν πωλήσεις επενδύσεων (για την αύξηση των μετρητών), μη επανεπένδυση αρκετών κρατικών συνταξιοδοτικών ταμείων (και πάλι κρατώντας τα μετρητά και μη δημιουργώντας νέο χρέος) και μη επανεπένδυση μετρητών σε ένα ταμείο για τη σταθεροποίηση του ξένου νομίσματος".

  Θα δημιουργήσουν κάποιο δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αυξήσει το όριο μέχρι τον Ιούνιο, θα προκύψει μεγάλη οικονομική κρίση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:33 26/01

  Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

  Αντιμέτωπα με τα καλύτερα άρματα που διαθέτουν οι Ρώσοι αναμένεται να βρεθούν τα Α26, σε Μπαχμούτ και Σβατόβε.

  07:33 25/01

  Η Morgan Stanley προειδοποιεί για ύφεση στην κερδοφορία που θα "βυθίσει" τις μετοχές

  Τα εταιρικά αποτελέσματα μάλλον θα απογοητεύσουν τους επενδυτές, συμπιέζοντας τη Wall σε χαμηλά 2 ετών.

  15:19 24/01

  Οι 10 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι έως το 2023

  Παρά το χρηματιστήριο-"ναρκοπέδιο" του 2022, οι πλέον γενναιόδωροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διέθεσαν για αγαθούς σκοπούς περισσότερα χρήματα απ' ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

  07:38 24/01

  Η Τουρκία "καίγεται" για τα F-16 ενώ η Ελλάδα αποκτά πρωτόγνωρη υπεροχή στους αιθέρες

  Εάν ο τουρκικός σχεδιασμός για τα F-16 αποτύχει, η Αθήνα θα έχει το πάνω χέρι στα μαχητικά το 2025.

  07:36 23/01

  Η Ευρώπη κερδίζει τον ενεργειακό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία

  Ο Πούτιν κατάπιε το δικό του δόλωμα: την ψευδαίσθηση ενός "σύντομου και νικηφόρου πολέμου"

  00:05 23/01

  Π. Αλαμάνος (ΣΟΛ Crowe): Στόχος μας η ενεργή υποστήριξη του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων

  Ο Παναγιώτης Αλαμάνος, CEO της ΣΟΛ Crowe, εξηγεί γιατί το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι το πλέον αποτελεσματικό.

  11:04 21/01

  Σκάνδαλο Theranos: Η Holmes φέρεται να αγόρασε εισιτήριο για το Μεξικό χωρίς επιστροφή μετά την καταδίκη της

  Οι εισαγγελείς αντιτάχθηκαν στο αίτημα να παραμείνει εκτός φυλακής.

  07:40 19/01

  Cooperman (Omega Advisors): Σε ποιες επενδύσεις βρίσκει αξία και ο κίνδυνος του υψηλού δημόσιου χρέους

  Ο μεγαλοεπενδυτής πιστεύει στην ενεργειακή βιομηχανία και λέει: "Δίκοπο μαχαίρι η τεχνολογία".

  00:05 19/01

  Το ποντάρισμα στα εξωτικά καύσιμα

  Robert Wilder: συγγραφέας, λέκτορας, λάτρης της φύσης. Κάποιου είδους χίπις; Όχι, ο 62χρονος οικολόγος είναι επενδυτής, με μάτι που κόβει και βλέπει πώς μπορεί να μετατρέψει τον περιβαλλοντισμό σε...

  07:49 18/01

  Dragon’s Den: Τι φέρνει στο προσκήνιο η τηλεοπτική σύμπραξη Τανιμανίδη και πέντε Ελλήνων επιχειρηματιών

  H κίνηση του Σάκη Τανιμανίδη να αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής του αμερικανικού σόου επιχειρηματικότητας, Shark Tank και το σκεπτικό της συγκεκριμένης τηλεοπτικής επένδυσης.

  07:40 18/01

  Πώς να αποφύγετε τα μεγάλα λάθη που θα κάνουν οι επενδυτές το 2023

  Το χειρότερο σφάλμα των επενδυτών δεν είναι πως δεν θα παίξουν άμυνα. Το αντίθετο...

  15:29 17/01

  "Ψαλίδι" άνω του 40% στην ετήσια αμοιβή του Tim Cook από την Apple - Τη ζήτησε και ο ίδιος

  Η περικοπή έρχεται από μια αναπροσαρμογή της αμοιβής του σε μετοχές.

  07:36 17/01

  Γιατί ο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει και F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα

  Δύο συμφωνίες με σημαντικές επιπτώσεις στην ισορροπία δυνάμεων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.