Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Ιαν-2023 08:32

  Από "ατού" σε αδυναμία: Η αποκαθήλωση του ρωσικού πυροβολικού στον πόλεμο της Ουκρανίας

  Από "ατού" σε αδυναμία: Η αποκαθήλωση του ρωσικού πυροβολικού στον πόλεμο της Ουκρανίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Vikram Mittal

  Το πυροβολικό, που συνήθως αποκαλείται "βασιλιάς της μάχης", αποτελεί κρίσιμο μέρος για κάθε στρατό. Πράγματι, ο σύγχρονος πόλεμος αξιοποιεί την καταστροφική φύση του πυροβολικού για να διαμορφώνει το πεδίο της μάχης από μεγάλες αποστάσεις. Ο ρωσικός στρατός έχει οικοδομήσει τη στρατιωτική του δομή γύρω από την τακτική χρήση του πυροβολικού, έτσι ώστε κάθε επιμέρους τακτικό τάγμα (Battalion Tactical Group ή BTG) να περιλαμβάνει μια πυροβολαρχία. Αυτή η κατανομή παρέχει σημαντική δύναμη πυρός σε αυτές τις μικρότερες, τακτικές μονάδες. Το ρωσικό πυροβολικό παρείχε ιστορικά στις δυνάμεις τους ένα μεγάλο πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να εξελίσσεται, το ρωσικό πυροβολικό έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα τρωτά σημεία τους.

  Θεωρητικά, ένα BTG επικεντρώνεται γύρω από το πυροβολικό. Όταν χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται, οι μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένων, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του, προορίζονται για την προστασία της πυροβολαρχίας, επιτρέποντάς τους να τοποθετηθούν σε πλεονεκτική θέση. Στη συνέχεια, το πυροβολικό στοχεύει τις εχθρικές δυνάμεις σε συντονισμό με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τον ηλεκτρονικό πόλεμο και τους προωθημένους παρατηρητές. 

  Στη συνέχεια προκαλούν σημαντικές ζημιές και αναγκάζουν τον εχθρό να αποσυρθεί από μια περιοχή. Ένα BTG μπορεί στη συνέχεια να καταλάβει γρήγορα αυτό το έδαφος και να επαναλάβει τη διαδικασία, προωθούμενο προς τα εμπρός. Αυτή η τακτική λειτούργησε καλά στην Κριμαία το 2014, όπου το πυροβολικό ήταν υπεύθυνο για το 80% των ουκρανικών απωλειών. Δεδομένης της σημασίας του ο ρωσικός στρατός έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στα συστήματα πυροβολικού του, με πολλά από τα νεότερα συστήματα να έχουν ενισχυμένο βεληνεκές και ισχύ πυρός.

  Κατά τη διάρκεια της ευρύτερης εισβολής στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, η ρωσική χρήση πυροβολικού δεν πήγε όπως προβλεπόταν. Τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν ανεπαρκή για τον εντοπισμό ουκρανικών στόχων και τα δίκτυα επικοινωνίας ήταν πολύ αναξιόπιστα για να ανταλλάσσουν οι μονάδες πληροφορίες σχετικά με το πεδίο της μάχης. Ως εκ τούτου, οι διοικητές των BTG επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το πυροβολικό τους για να ανατινάξουν μεγάλες περιοχές με την ελπίδα να πλήξουν ουκρανικούς στόχους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ρωσικές δυνάμεις έριχναν μέχρι και 60.000 βολές πυροβολικού την ημέρα, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έπλητταν κανένα στρατιωτικό στόχο. Πράγματι, το Oryxpioenkop.com αναφέρει μόνο 1.810 κατεστραμμένα ή κομμάτια ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού που έχουν υποστεί ζημιά.

  Αυτή η υπερβολική χρήση του πυροβολικού έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από ζητήματα. Πρώτον, η υψηλή δαπάνη είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν θεαματικά τα ρωσικά δίκτυα ανεφοδιασμού και τα τρένα εφοδιασμού. Ουκρανικές αναφορές υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι έχουν εξαντλήσει τα περισσότερα αποθέματα πυροβολικού τους. Εκτός από τα πυρομαχικά, τα ίδια τα πυροβόλα δεν είναι συνήθως κατασκευασμένα για να αντέχουν την εκτόξευση τόσων πολλών βλημάτων. Ακόμη και με την κατάλληλη συντήρηση, οι κάννες πρέπει να αντικαθίστανται μετά από έναν ορισμένο αριθμό βολών και οι Ρώσοι πιθανόν να εξαντλούν και αυτές τις κάννες. Αυτές οι γραμμές ανεφοδιασμού αποτέλεσαν συχνό στόχο επιθέσεων του ουκρανικού πυροβολικού, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

  Ένα μεγαλύτερο ζήτημα προκύπτει με τη χρήση αντιπυραυλικών συστημάτων από τους Ουκρανούς. Αυτά τα προηγμένα συστήματα μπορούν να ανιχνεύσουν ένα εισερχόμενο βλήμα και να εντοπίσουν την προέλευσή του πριν αυτό προσκρούσει στο στόχο του. Ως εκ τούτου, το σύγχρονο στρατιωτικό δόγμα απαιτεί τα συστήματα πυροβολικού να μετακινούνται αμέσως μετά την εκτόξευση για να αποφεύγονται αντιπυραυλικά πυρά.

  Ωστόσο, οι Ουκρανοί δεν στοχεύουν απαραίτητα τα ίδια τα πυροβόλα. Πράγματι, οι Ουκρανοί έχουν καταστρέψει μόνο ένα μικρό ποσοστό του ρωσικού πυροβολικού που μετέφεραν στον πόλεμο, με λιγότερα από 400 κομμάτια να έχουν καταστραφεί. Μάλλον, από τη στιγμή που οι Ουκρανοί γνωρίζουν τη θέση των πυροβόλων, γνωρίζουν επίσης τη γενική περιοχή του BTG. Οι Ουκρανοί μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν το οπλοστάσιο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτουν για να εντοπίσουν τις ρωσικές θέσεις διοίκησης, τα οχήματα και τις συγκεντρώσεις στρατευμάτων, τα οποία στη συνέχεια στοχοποιούνται και καταστρέφονται.

  Αυτά τα προβλήματα με το πυροβολικό προέκυψαν πιθανότατα από την έλλειψη εκπαίδευσης στις τάξεις των Ρώσων. Πριν από την εισβολή, πολλές από τις μονάδες ήταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένες, ενώ μεγάλες ασκήσεις εκπαίδευσης πιθανώς ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, οι Ουκρανοί αποδεκάτισαν το σώμα των Ρώσων αξιωματικών, αναγκάζοντας τους Ρώσους να αναπτύξουν ανεπαρκώς εκπαιδευμένους αξιωματικούς με μικρή εμπειρία σε μια άγρια μάχη. Αυτοί οι κάπως εξουθενωμένοι αξιωματικοί θα προσελκύονταν φυσικά από το πυροβολικό δεδομένης της δύναμης πυρός και της αδιέξοδης κατάστασης στο μέτωπο. Ωστόσο, δεν έχουν την εμπειρία για να γνωρίζουν τις επιπτώσεις δεύτερης τάξης από την υπερβολική χρήση του πυροβολικού.

  Το πυροβολικό στο πιο βασικό του επίπεδο απαιτεί τρία πράγματα: πυρομαχικά, κανόνια και στρατιώτες. Οι Ρώσοι εξαντλούν γρήγορα τα αποθέματά τους και στα τρία. Καθώς αυτά τα στοιχεία συνεχίζουν να εξαντλούνται, θα στρέφονται όλο και περισσότερο σε άλλες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων loitering munitions (πυρομαχικά τα οποία καθυστερούν λίγο πριν χτυπήσουν) και των χτυπημάτων με πυραύλους κρουζ. Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις δημιουργούν ένα ισχυρό δίκτυο συστημάτων αεράμυνας για να χειριστούν αυτά τα όπλα και οι Ρώσοι φέρονται να εξαντλούν και τα αποθέματά τους από αυτά.

  Από την έναρξη της εισβολής, πολύ λίγα πράγματα έχουν εξελιχθεί σύμφωνα με το σχέδιο για τις ρωσικές δυνάμεις. Η έλλειψη εκπαίδευσης και εμπειρίας, ιδίως από τους Ρώσους αξιωματικούς, έχει οδηγήσει στην υπερβολική χρήση του πυροβολικού. Οι Ουκρανοί έχουν εκμεταλλευτεί με επιτυχία αυτό το ζήτημα, μετατρέποντας αυτό που θα έπρεπε να είναι μια μεγάλη ρωσική δύναμη σε ένα από τα μεγαλύτερα τρωτά σημεία τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:33 30/01

  Έκπτωτοι "μονόκεροι": Οι startuppers που έχασαν 100 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

  To Forbes επαναπροσδιόρισε την αξία των "μονόκερων" και τα αποτελέσματα... είναι εντυπωσιακά.

  00:05 30/01

  Χ. Καββαδίας (Megaplast): Γιατί επενδύσαμε στην Ελλάδα και όχι στην Πολωνία

  "Η βασική μας υποδομή σήμερα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας" αναφέρει ο πρόεδρος και CEO της Megaplast Χρ. Καββαδίας.

  07:33 27/01

  Οι Ρώσοι "ξετρυπώνουν" το ουκρανικό πυροβολικό με μια εφαρμογή smartphone

  Ο ρωσικός στρατός λέει ότι "αναβίωσε" μια τεχνολογία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στον Α' Παγκόσμιο.

  07:33 26/01

  Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

  Αντιμέτωπα με τα καλύτερα άρματα που διαθέτουν οι Ρώσοι αναμένεται να βρεθούν τα Α26, σε Μπαχμούτ και Σβατόβε.

  07:33 25/01

  Η Morgan Stanley προειδοποιεί για ύφεση στην κερδοφορία που θα "βυθίσει" τις μετοχές

  Τα εταιρικά αποτελέσματα μάλλον θα απογοητεύσουν τους επενδυτές, συμπιέζοντας τη Wall σε χαμηλά 2 ετών.

  15:19 24/01

  Οι 10 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι έως το 2023

  Παρά το χρηματιστήριο-"ναρκοπέδιο" του 2022, οι πλέον γενναιόδωροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διέθεσαν για αγαθούς σκοπούς περισσότερα χρήματα απ' ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

  07:38 24/01

  Η Τουρκία "καίγεται" για τα F-16 ενώ η Ελλάδα αποκτά πρωτόγνωρη υπεροχή στους αιθέρες

  Εάν ο τουρκικός σχεδιασμός για τα F-16 αποτύχει, η Αθήνα θα έχει το πάνω χέρι στα μαχητικά το 2025.

  07:36 23/01

  Η Ευρώπη κερδίζει τον ενεργειακό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία

  Ο Πούτιν κατάπιε το δικό του δόλωμα: την ψευδαίσθηση ενός "σύντομου και νικηφόρου πολέμου"

  00:05 23/01

  Π. Αλαμάνος (ΣΟΛ Crowe): Στόχος μας η ενεργή υποστήριξη του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων

  Ο Παναγιώτης Αλαμάνος, CEO της ΣΟΛ Crowe, εξηγεί γιατί το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι το πλέον αποτελεσματικό.

  11:04 21/01

  Σκάνδαλο Theranos: Η Holmes φέρεται να αγόρασε εισιτήριο για το Μεξικό χωρίς επιστροφή μετά την καταδίκη της

  Οι εισαγγελείς αντιτάχθηκαν στο αίτημα να παραμείνει εκτός φυλακής.

  08:00 21/01

  Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο όριο - και τώρα;

  Θα μπορούσε να υποβαθμιστεί το χρέος των ΗΠΑ; Και πώς θα αποφύγει το Κογκρέσο ένα επιζήμιο αδιέξοδο.

  07:40 19/01

  Cooperman (Omega Advisors): Σε ποιες επενδύσεις βρίσκει αξία και ο κίνδυνος του υψηλού δημόσιου χρέους

  Ο μεγαλοεπενδυτής πιστεύει στην ενεργειακή βιομηχανία και λέει: "Δίκοπο μαχαίρι η τεχνολογία".

  00:05 19/01

  Το ποντάρισμα στα εξωτικά καύσιμα

  Robert Wilder: συγγραφέας, λέκτορας, λάτρης της φύσης. Κάποιου είδους χίπις; Όχι, ο 62χρονος οικολόγος είναι επενδυτής, με μάτι που κόβει και βλέπει πώς μπορεί να μετατρέψει τον περιβαλλοντισμό σε...

  07:49 18/01

  Dragon’s Den: Τι φέρνει στο προσκήνιο η τηλεοπτική σύμπραξη Τανιμανίδη και πέντε Ελλήνων επιχειρηματιών

  H κίνηση του Σάκη Τανιμανίδη να αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής του αμερικανικού σόου επιχειρηματικότητας, Shark Tank και το σκεπτικό της συγκεκριμένης τηλεοπτικής επένδυσης.