Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Ιαν-2023 07:42

  Τιμούρ Τουρλόφ: Ο δισεκατομμυριούχος της λίστας του Forbes που έχει βάλει πλώρη για το ελληνικό χρηματιστήριο

  ΤΙΜΟΥΡ ΤΟΥΡΛΟΦ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

  Μπορεί ο Τιμούρ Τουρλόφ να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα μας, ωστόσο αν και μόλις 35 χρονών ο ρωσικής καταγωγής και πλέον Καζακστανός επιχειρηματίας έχει να επιδείξει ένα πλούσιο βιογραφικό. Το όνομά του φιγουράρει στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο καταλαμβάνοντας την 1189η θέση καθώς η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται  στο δυσθεώρητο ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων.

  Με όχημα τη χρηματιστηριακή εταιρεία Freedom Holding, η οποία από το 2019 είναι εισηγμένη στον Nasdaq, έχει καταφέρει να χτίσει ένα πολυεπίπεδο οικοδόμημα με δραστηριότητες στις αγορές της Κεντρικής Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Πριν περίπου ένα χρόνο, απέκτησε πρόσβαση και στην Ελλάδα με την Freedom Finance, την ηλεκτρονική χρηματιστηριακή πλατφόρμα, η οποία ήδη μετρά περισσότερους από 23.000 πελάτες στη χώρα μας ενώ παράλληλα έχει υποβάλλει αίτημα προκειμένου να γίνει μέλος στο ελληνικό χρηματιστήριο, ώστε να λάβει άδεια για να υποστηρίζει άμεσα συναλλαγές στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

  Έχοντας τα κεντρικά της γραφεία στο Καζακστάν, η εταιρεία επέλεξε τη Λεμεσό της Κύπρου ως έδρα του ευρωπαϊκού βραχίονα των δραστηριοτήτων της, λαμβάνοντας άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της μεγαλονήσου, κάτι που αποτέλεσε το διαβατήριο για να αποκτήσει παρουσία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

  Το δύσκολο ξεκίνημα 

  Η Κύπρος, μάλιστα, συνδέεται κατά κάποιο τρόπο και με τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής πορείας του Τιμούρ. Ήταν το 2008, όταν φοιτητής ακόμη, εργαζόταν στο τμήμα επενδύσεων της Uniastrum Bank στη Μόσχα. Τότε η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο συγκεκριμένο τμήμα, μια κίνηση που οδήγησε στην απόλυση του ίδιου και των συνεργατών του ενώ στη συνέχεια το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Κύπρου. 

  "Πρόθεσή μου ήταν να συνεχίσω αυτό που είχα χτίσει όσο εργαζόμουν στην Uniastrum Bank", σημειώνει ο Τιμούρ Τουρλόφ στο Capital.gr και προσθέτει: "Θα έλεγα ότι η αρχή για τη Freedom έγινε μέσα από μια κρίση". 

  Και κάπως, έτσι, με αρχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ, έβαλε τα θεμέλια της δικής του χρηματιστηριακής εταιρείας, η οποία ουσιαστικά συνέχισε και στην πορεία εξέλιξε τις δραστηριότητες που είχε αναλάβει στην τράπεζα, μεταξύ των οποίων και η παροχή πρόσβασης στο αμερικανικό χρηματιστήριο για τους retail επενδυτές. 

  "Οι πρώτοι έξι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι. Μόλις είχα παντρευτεί και περίμενα το πρώτο μου παιδί και από ένας καλοπληρωμένος manager σε τράπεζα αναγκάστηκα να τοποθετήσω όλες μου τις οικονομίες για να χρηματοδοτήσω το νέο εγχείρημα", εξηγεί ο επικεφαλής της Freedom Finance και προσθέτει: "Καταφέραμε να γίνει η εταιρεία επικερδής περίπου την άνοιξη του 2009, περιορίζοντας σημαντικά τα έξοδά μας, κόβοντας στο μισό τις απολαβές μας. Ωστόσο, η ομάδα μου πίστεψε σε μένα και το project". 

  Η μετεγκατάσταση στο Αλμάτι του Καζακστάν 

  Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία της Freedom, o Τιμούρ Τουρλόφ αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Ρωσία και να εγκατασταθεί μόνιμα στο Καζακστάν, μεταφέροντας παράλληλα την έδρα της εταιρείας στην πόλη Αλμάτι, εξυπηρετώντας Καζακστανούς και Ρώσους, οι οποίοι αναζητούν τις επόμενες "καυτές" ευκαιρίες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. 

  Η αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια για μετοχές από ιδιώτες επενδυτές έχει κάνει την Freedom Finance να ανθίσει ενώ ο Τιμούρ Τουρλόφ έχει δει την προσωπική του περιουσία να εκτινάσσεται και να περνά το κατώφλι της παγκόσμιας ελίτ των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη. "Η εταιρεία έχει μεγαλώσει τόσο ξεπερνώντας κάθε προσδοκία μου", σημειώνει και συνεχίζει: "Είμαι τυχερός γιατί έχω βρει τους κατάλληλους συνεργάτες. Εάν προσπαθήσεις να ελέγξεις κάθε δραστηριότητα σε μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους, τότε το σίγουρο είναι ότι θα αποτύχεις, επομένως είναι σημαντικό να έχεις μια δυνατή ομάδα". 

  Το αμερικανικό όνειρο 

  Σύμφωνα με τον ίδιο, σταθμός - ορόσημο σε αυτή τη διαδρομή αποτελεί η είσοδος το 2015 στην αμερικανική αγορά μέσω μιας εταιρείας του Καζακστάν εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα τη Νεβάδα και στη συνέχεια το 2019 η εισαγωγή της στον Nasdaq, επίτευγμα για το οποίο ο Τουρλόφ μιλάει με ιδιαίτερη περηφάνεια. "Ήταν το μεγάλο μας όνειρο. Το να διαπραγματεύεσαι στο αμερικανικό χρηματιστήριο συνιστά μια πρόκληση. Απαιτεί πολλά χρήματα και επαγγελματισμό αλλά είναι σαν να παίζεις στο καλύτερο πρωτάθλημα".   

  Πριν περίπου ένα χρόνο, η Freedom Finance εισήλθε και στην ελληνική αγορά για την οποία έχει θέσει ψηλά τον πήχη. "Γνωρίζουμε ότι μέχρι στιγμής δεν ανταγωνιζόμαστε στα ίσα τους μεγάλους παίκτες του κλάδου", επισημαίνει. Ωστόσο, η εταιρεία κατανοεί σε ποια σημεία είναι αδύναμη και εργάζεται προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης γιατί όπως λέει ο Τουρλόφ στο τέλος ο νικητής κερδίζει τα πάντα.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:33 26/01

  Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

  Αντιμέτωπα με τα καλύτερα άρματα που διαθέτουν οι Ρώσοι αναμένεται να βρεθούν τα Α26, σε Μπαχμούτ και Σβατόβε.

  07:33 25/01

  Η Morgan Stanley προειδοποιεί για ύφεση στην κερδοφορία που θα "βυθίσει" τις μετοχές

  Τα εταιρικά αποτελέσματα μάλλον θα απογοητεύσουν τους επενδυτές, συμπιέζοντας τη Wall σε χαμηλά 2 ετών.

  15:19 24/01

  Οι 10 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι έως το 2023

  Παρά το χρηματιστήριο-"ναρκοπέδιο" του 2022, οι πλέον γενναιόδωροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διέθεσαν για αγαθούς σκοπούς περισσότερα χρήματα απ' ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

  07:38 24/01

  Η Τουρκία "καίγεται" για τα F-16 ενώ η Ελλάδα αποκτά πρωτόγνωρη υπεροχή στους αιθέρες

  Εάν ο τουρκικός σχεδιασμός για τα F-16 αποτύχει, η Αθήνα θα έχει το πάνω χέρι στα μαχητικά το 2025.

  07:36 23/01

  Η Ευρώπη κερδίζει τον ενεργειακό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία

  Ο Πούτιν κατάπιε το δικό του δόλωμα: την ψευδαίσθηση ενός "σύντομου και νικηφόρου πολέμου"

  00:05 23/01

  Π. Αλαμάνος (ΣΟΛ Crowe): Στόχος μας η ενεργή υποστήριξη του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων

  Ο Παναγιώτης Αλαμάνος, CEO της ΣΟΛ Crowe, εξηγεί γιατί το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι το πλέον αποτελεσματικό.

  11:04 21/01

  Σκάνδαλο Theranos: Η Holmes φέρεται να αγόρασε εισιτήριο για το Μεξικό χωρίς επιστροφή μετά την καταδίκη της

  Οι εισαγγελείς αντιτάχθηκαν στο αίτημα να παραμείνει εκτός φυλακής.

  08:00 21/01

  Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο όριο - και τώρα;

  Θα μπορούσε να υποβαθμιστεί το χρέος των ΗΠΑ; Και πώς θα αποφύγει το Κογκρέσο ένα επιζήμιο αδιέξοδο.

  07:40 19/01

  Cooperman (Omega Advisors): Σε ποιες επενδύσεις βρίσκει αξία και ο κίνδυνος του υψηλού δημόσιου χρέους

  Ο μεγαλοεπενδυτής πιστεύει στην ενεργειακή βιομηχανία και λέει: "Δίκοπο μαχαίρι η τεχνολογία".

  00:05 19/01

  Το ποντάρισμα στα εξωτικά καύσιμα

  Robert Wilder: συγγραφέας, λέκτορας, λάτρης της φύσης. Κάποιου είδους χίπις; Όχι, ο 62χρονος οικολόγος είναι επενδυτής, με μάτι που κόβει και βλέπει πώς μπορεί να μετατρέψει τον περιβαλλοντισμό σε...

  07:49 18/01

  Dragon’s Den: Τι φέρνει στο προσκήνιο η τηλεοπτική σύμπραξη Τανιμανίδη και πέντε Ελλήνων επιχειρηματιών

  H κίνηση του Σάκη Τανιμανίδη να αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής του αμερικανικού σόου επιχειρηματικότητας, Shark Tank και το σκεπτικό της συγκεκριμένης τηλεοπτικής επένδυσης.

  07:40 18/01

  Πώς να αποφύγετε τα μεγάλα λάθη που θα κάνουν οι επενδυτές το 2023

  Το χειρότερο σφάλμα των επενδυτών δεν είναι πως δεν θα παίξουν άμυνα. Το αντίθετο...

  15:29 17/01

  "Ψαλίδι" άνω του 40% στην ετήσια αμοιβή του Tim Cook από την Apple - Τη ζήτησε και ο ίδιος

  Η περικοπή έρχεται από μια αναπροσαρμογή της αμοιβής του σε μετοχές.

  07:36 17/01

  Γιατί ο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει και F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα

  Δύο συμφωνίες με σημαντικές επιπτώσεις στην ισορροπία δυνάμεων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.