Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Δεκ-2022 00:05

  Να σώσουµε τις εκλογές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Steve Forbes 

  Οι πρόσφατες ενδιάµεσες εκλογές στις ΗΠΑ εγείρουν πολλά ερωτήµατα σχετικά µε σειρά θεµάτων που απειλούν την ακεραιότητα του εκλογικού µας συστήµατος.

  Γιατί σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια η καταµέτρηση των ψήφων δεν γίνεται τόσο γρήγορα όσο στη Φλόριντα; Γιατί ο κύριος όγκος της διαδικασίας ψήφου δεν λαµβάνει χώρα την ηµέρα των εκλογών, όπως κάποτε; Τα νέα εκλογικά συστήµατα, όπως αυτό της κατάταξης προτιµώµενων υποψηφίων, υπονοµεύουν τη δηµοκρατική διαδικασία;

  Το εκλογικό µας σύστηµα σε πολλές πολιτείες είναι ήδη διαλυµένο. Ηµέρες µετά την ηµέρα των εκλογών, τα αποτελέσµατα για πολλές κρίσιµες αναµετρήσεις παραµένουν άγνωστα, όχι όµως γιατί ήταν µικρή η διαφορά των υποψηφίων, αλλά γιατί η διαδικασία της καταµέτρησης ήταν –και είναι– ατέρµονη. Η Καλιφόρνια αποτελεί το χειρότερο παράδειγµα, αλλά και άλλες, όπως το Όρεγκον, αργούν επίσης. Αντίθετα, η Φλόριντα αποτελεί πρότυπο όσον αφορά τη διεξαγωγή µιας δίκαιης και ιδιαίτερα αποτελεσµατικής εκλογικής διαδικασίας. Είναι η τρίτη πολυπληθέστερη πολιτεία στη χώρα – και µαζί µε το Τέξας µία από τις ταχύτερα αναπτυσσόµενες. Παρ’ όλα αυτά, τα ψηφοδέλτια στη "Χρυσή Πολιτεία" καταµετρήθηκαν εντός ολίγων ωρών µετά το κλείσιµο της κάλπης. Χωρίς φασαρίες και χωρίς ιδιαίτερες νοµικές διενέξεις.

  Η Φλόριντα προχώρησε σε σηµαντικές µεταρρυθµίσεις µετά το φιάσκο των προεδρικών εκλογών του 2000, όταν οι πληµµελείς διαδικασίες και ο κακός σχεδιασµός οδήγησαν σε µακρόχρονες δικαστικές διαµάχες. Στη Φλόριντα, για παράδειγµα, µια επιστολική ψήφος πρέπει να παραληφθεί έως τις 7 µ.µ. της ηµέρας των εκλογών. Δεν εγείρονται αντιθέσεις όσον αφορά τη σφραγίδα ταχυδροµείου. Η καταµέτρηση των επιστολικών ψήφων ξεκινά 22 ηµέρες πριν από την ηµέρα των εκλογών. Τα δε αποτελέσµατα πρέπει να αναρτηθούν εντός 30 λεπτών µετά το κλείσιµο της κάλπης. Ορισµένες πολιτείες δεν ξεκινούν καν την καταµέτρηση πριν την ηµέρα των εκλογών.

  Ένα άλλο ζήτηµα που χρήζει προσοχής, ιδιαίτερα µετά την εµφάνιση της πανδηµίας, είναι η παράταση της διαδικασίας ψηφοφορίας, η οποία –λόγω των "προσωρινών" µέτρων περιορισµού– διευρύνεται. Στην πραγµατικότητα, ο όρος "Ηµέρα Εκλογών" είναι παραπλανητικός, καθώς η ψηφοφορία σε ορισµένες πολιτείες ξεκινά έναν µήνα ή και περισσότερο νωρίτερα και, δεδοµένης της εκάστοτε νοµοθεσίας περί επιστολικής ψήφου, ολοκληρώνεται πολύ αργότερα.

  Η πρόωρη ψηφοφορία, ειδικά όταν ξεκινά τον Σεπτέµβριο, διαστρεβλώνει τη διαδικασία των προεκλογικών εκστρατειών. Και θέτει τα αουτσάιντερ και τους λιγότερο γνωστούς υποψηφίους σε µειονεκτική θέση. Συνήθως, η δυναµική των υποψηφίων ενισχύεται όσο πλησιάζει η ηµέρα των εκλογών.

  Μια άλλη αρνητική συνέπεια είναι ότι τα προεκλογικά ντιµπέιτ των υποψηφίων φαίνεται να µπαίνουν πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας· το πολύ-πολύ να διεξαχθεί µια λεκτική αντιπαράθεση. Στην Πενσυλβάνια, το προφορικό –και µοναδικό– ντιµπέιτ των υποψηφίων για τη θέση στη Γερουσία διεξήχθη αφότου είχαν συµπληρωθεί ήδη εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια.

  Δεδοµένου ότι η πρόωρη ψηφοφορία µέσω επιστολών έχει εδραιωθεί σε πολλές πολιτείες, ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί στις 2-3 εβδοµάδες πριν από την ηµέρα των εκλογών. Επιπλέον, οι πολιτείες δεν πρέπει να στέλνουν ψηφοδέλτια σε όλους, όπως κάνει η Νεβάδα, καθώς αυτό ενισχύει τη νοθεία. Τα ψηφοδέλτια µέσω επιστολών πρέπει να αποστέλλονται κατόπιν αιτήµατος.

  Ακόµα µία νέα τάση που καθιστά παρωδία την έννοια της νίκης των υποψηφίων µε βάση τον αριθµό των ψήφων που λαµβάνουν αποτελεί η ψηφοφορία διά κατάταξης. Διαδικασία που ενέκρινε προσφάτως η Νεβάδα, αλλά ισχύει ήδη στην Αλάσκα και το Μέιν, όπως και σε αρκετές ακόµα πόλεις. Με βάση αυτή την αλλόκοτη µέθοδο, οι ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν µόνο συγκεκριµένους υποψηφίους· κατατάσσουν επίσης τους υπολοίπους µε βάση την προτίµησή τους – δεύτερη επιλογή, τρίτη και ούτως καθεξής.

  Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν λάβει ποσοστό άνω του 50% των ψήφων ως πρώτη επιλογή, ο υποψήφιος µε τις λιγότερες ψήφους αποκλείεται και οι ψήφοι που έχει συγκεντρώσει ο αποκλεισµένος ως δεύτερη επιλογή ανακατανέµονται. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται έως ότου ένας υποψήφιος συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%.

  Στον πραγµατικό κόσµο, αυτό το σύστηµα της κατάταξης είναι πολύ αντιδηµοκρατικό. Η Αλάσκα, προπύργιο των Ρεπουµπλικάνων, εξέλεξε έναν Δηµοκρατικό στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρότι ο συγκεκριµένος υποψήφιος θα είχε κατατροπωθεί σε µια ευθεία αναµέτρηση.

  Μια άλλη εκλογική διαστροφή αποτελεί η λεγόµενη προκριµατική διαδικασία της "εκλογής-ζούγκλα", που εφαρµόζεται υπό διάφορες µορφές σε Καλιφόρνια, Λουιζιάνα και Ουάσινγκτον. Σε αυτήν τη διαδικασία δεν υπάρχουν κοµµατικοί υποψήφιοι. Αντίθετα, όλοι συµµετέχουν σε ένα ψηφοδέλτιο. Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι του προκριµατικού γύρου –ακόµα κι αν είναι από το ίδιο κόµµα– θα είναι αυτοί που θα διαγκωνιστούν στις γενικές εκλογές. Αυτή η τακτική έχει ως αποτέλεσµα να περιορίζεται η λογοδοσία των κοµµάτων. Όλες αυτές οι στρεβλώσεις διαβρώνουν τη δηµοκρατική διαδικασία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:33 26/01

  Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

  Αντιμέτωπα με τα καλύτερα άρματα που διαθέτουν οι Ρώσοι αναμένεται να βρεθούν τα Α26, σε Μπαχμούτ και Σβατόβε.

  07:33 25/01

  Η Morgan Stanley προειδοποιεί για ύφεση στην κερδοφορία που θα "βυθίσει" τις μετοχές

  Τα εταιρικά αποτελέσματα μάλλον θα απογοητεύσουν τους επενδυτές, συμπιέζοντας τη Wall σε χαμηλά 2 ετών.

  15:19 24/01

  Οι 10 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι έως το 2023

  Παρά το χρηματιστήριο-"ναρκοπέδιο" του 2022, οι πλέον γενναιόδωροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διέθεσαν για αγαθούς σκοπούς περισσότερα χρήματα απ' ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

  07:38 24/01

  Η Τουρκία "καίγεται" για τα F-16 ενώ η Ελλάδα αποκτά πρωτόγνωρη υπεροχή στους αιθέρες

  Εάν ο τουρκικός σχεδιασμός για τα F-16 αποτύχει, η Αθήνα θα έχει το πάνω χέρι στα μαχητικά το 2025.

  07:36 23/01

  Η Ευρώπη κερδίζει τον ενεργειακό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία

  Ο Πούτιν κατάπιε το δικό του δόλωμα: την ψευδαίσθηση ενός "σύντομου και νικηφόρου πολέμου"

  00:05 23/01

  Π. Αλαμάνος (ΣΟΛ Crowe): Στόχος μας η ενεργή υποστήριξη του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων

  Ο Παναγιώτης Αλαμάνος, CEO της ΣΟΛ Crowe, εξηγεί γιατί το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι το πλέον αποτελεσματικό.

  11:04 21/01

  Σκάνδαλο Theranos: Η Holmes φέρεται να αγόρασε εισιτήριο για το Μεξικό χωρίς επιστροφή μετά την καταδίκη της

  Οι εισαγγελείς αντιτάχθηκαν στο αίτημα να παραμείνει εκτός φυλακής.

  08:00 21/01

  Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο όριο - και τώρα;

  Θα μπορούσε να υποβαθμιστεί το χρέος των ΗΠΑ; Και πώς θα αποφύγει το Κογκρέσο ένα επιζήμιο αδιέξοδο.

  07:40 19/01

  Cooperman (Omega Advisors): Σε ποιες επενδύσεις βρίσκει αξία και ο κίνδυνος του υψηλού δημόσιου χρέους

  Ο μεγαλοεπενδυτής πιστεύει στην ενεργειακή βιομηχανία και λέει: "Δίκοπο μαχαίρι η τεχνολογία".

  00:05 19/01

  Το ποντάρισμα στα εξωτικά καύσιμα

  Robert Wilder: συγγραφέας, λέκτορας, λάτρης της φύσης. Κάποιου είδους χίπις; Όχι, ο 62χρονος οικολόγος είναι επενδυτής, με μάτι που κόβει και βλέπει πώς μπορεί να μετατρέψει τον περιβαλλοντισμό σε...

  07:49 18/01

  Dragon’s Den: Τι φέρνει στο προσκήνιο η τηλεοπτική σύμπραξη Τανιμανίδη και πέντε Ελλήνων επιχειρηματιών

  H κίνηση του Σάκη Τανιμανίδη να αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής του αμερικανικού σόου επιχειρηματικότητας, Shark Tank και το σκεπτικό της συγκεκριμένης τηλεοπτικής επένδυσης.

  07:40 18/01

  Πώς να αποφύγετε τα μεγάλα λάθη που θα κάνουν οι επενδυτές το 2023

  Το χειρότερο σφάλμα των επενδυτών δεν είναι πως δεν θα παίξουν άμυνα. Το αντίθετο...

  15:29 17/01

  "Ψαλίδι" άνω του 40% στην ετήσια αμοιβή του Tim Cook από την Apple - Τη ζήτησε και ο ίδιος

  Η περικοπή έρχεται από μια αναπροσαρμογή της αμοιβής του σε μετοχές.

  07:36 17/01

  Γιατί ο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει και F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα

  Δύο συμφωνίες με σημαντικές επιπτώσεις στην ισορροπία δυνάμεων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.