Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Δεκ-2022 07:40

  Γιατί η Ουκρανία θέλει τους Patriot που δεν προστάτευσαν τη Σαουδική Αραβία από τα drones

  Γιατί η Ουκρανία θέλει τους Patriot που δεν προστάτευσαν τη Σαουδική Αραβία από τα drones
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Hambling

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ οριστικοποιούν την αποστολή συστοιχιών Patriot στην Ουκρανία, η οποία δέχεται όλο και περισσότερες επιθέσεις από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ. Οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ αναφέρουν πως το 50% των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών έχει καταστραφεί και οι επακόλουθες διακοπές ρεύματος επηρεάζουν εκατομμύρια πολίτες. Είναι όμως ο Patriot ο κατάλληλος πύραυλος για την υπεράσπιση της Ουκρανίας;

  Ο MIM-104 Patriot είναι το κορυφαίο σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς του αμερικανικού στρατού, ικανό να πλήξει υπερηχητικούς στόχους σε απόσταση 160 χλμ. και πολύ μεγάλο ύψος. Ενώ προγενέστεροι πύραυλοι μπορούσαν να χτυπήσουν μόνο αεροσκάφη, ο Patriot επίσης σε θέση να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ και αναπτύχθηκε κατά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων από τους ιρακινούς πυραύλους Scud. Έκτοτε ο Patriot έχει αναβαθμιστεί αρκετές φορές και πλέον διαθέτει ραντάρ Ενεργητικής Ηλεκτρονικής Σάρωσης, με υψηλή ανάλυση και κάλυψη 360 μοιρών.

  Ωστόσο, ενώ είναι αποτελεσματικός κατά αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων, ο Patriot δεν έχει τόσο καλές επιδόσεις απέναντι στα μικρά drones. Το 2017 οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης άρχισαν να χτυπούν τις θέσεις των συστοιχιών Patriot στη Σαουδική Αραβία με ιρανικά καμικάζι-drones τύπου Qasef. Τα εν λόγω μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπλητταν το ραντάρ του Patriot, με στόχο να το θέσουν εκτός λειτουργίας για σημαντικό χρονικό διάστημα ώστε να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

  Οι γνώμες διίστανται για το κατά πόσο ήταν αποτελεσματική αυτή η τακτική, αλλά το βέβαιο είναι πως έκτοτε οι Χούθι έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από εξαιρετικά αποτελεσματικές επιθέσεις με drones μεγάλου βεληνεκούς ιρανικής τεχνολογίας. Ως επί το πλείστον οι Χούθι χτύπησαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια, σκοτώνοντας ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές.

  Η πιο μεγάλη τους επιτυχία ήταν το χτύπημα στο διυλιστήριο Abqaiq το 2019 –με drones και πυραύλους– που είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά στις εγκαταστάσεις και να εκτοξευθεί η τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως. 

  Δυτικός αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας δήλωσε στο Reuters ότι το Abqaiq προστατευόταν από πυραύλους Patriot. Δεν έγινε ποτέ γνωστό εάν το ραντάρ των Patriot "έχασε" τα μικρά drones που πετούσαν σε χαμηλό ύψος ή αν προέκυψαν άλλα προβλήματα.

  Σήμερα, η Ουκρανία δέχεται επιθέσεις από μικρά drones-καμικάζι που στέλνει στους Ρώσους το Ιράν. Κάποια εξ αυτών τα είδαμε να δρουν και στην Υεμένη. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η Μόσχα έχει παραλάβει τουλάχιστον 2.400 Shahed-136, τα οποία συνήθως εκτοξεύονται ομαδόν για να διασφαλιστεί ότι κάποια θα διαφύγουν της αεράμυνας. Οι Patriot, με κόστος 1 εκατ. δολάρια (ή και περισσότερα) ανά βολή, δεν είναι μια πρακτική λύση για την εξουδετέρωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών μαζικής παραγωγής που κοστίζουν μερικές χιλιάδες δολάρια.

  Η Ουκρανία φαίνεται πως θα παραλάβει Patriot όχι ως στήριξη σε μια κατεπείγουσα κατάσταση ανάγκης, αλλά λόγω της έως τώρα κωλυσιεργίας. Το Κίεβο ζητούσε πυραύλους Patriot πριν ακόμη τη ρωσική εισβολή, τότε που η κύρια απειλή εναντίον των εδαφών της ήταν τα ρωσικά αεροσκάφη και πύραυλοι. Την περίοδο εκείνη, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφάνθηκαν ότι θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να εκπαιδεύσουν τα ουκρανικά πληρώματα στη χρήση του συστήματος.

  Τον Μάρτιο, όταν η προμήθεια των πυραύλων Patriot τέθηκε εκ νέου επί τάπητος, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως θα έπρεπε να εγκατασταθούν Αμερικανοί χειριστές των συστοιχιών στην Ουκρανία, κάτι που δεν ήταν δυνατό. Τώρα που οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει ότι μαθαίνουν γρήγορα, μεταξύ άλλων και μέσα από τη χρήση του αμερικανικού πυραύλου HARM, κερδίζει έδαφος η άποψη ότι είναι εφικτό να πάρουν ταχύρρυθμα μαθήματα οι Ουκρανοί. Λεπτομέρειες για το πότε θα τεθούν σε λειτουργία τα νέα συστήματα αεράμυνας δεν έχουν δοθεί. Το καλύτερο σενάριο αναφέρει ότι θα χρειαστούν μήνες –και όχι εβδομάδες–, αν και η Ουκρανοί έχουν ξανακάνει την έκπληξη και έχουν ανταποκριθεί νωρίτερα του αναμενόμενου στη χρήση οπλικών συστημάτων, όπως με τον αντιπλοϊκό πύραυλο Neptune.

  Οι Patriot δεν θα ανακόψουν το ρωσικό κύμα επιθέσεων και ίσως είναι πολύ αργά για να εμποδίσουν ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, άλλα συστήματα –ιδίως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαίτισης που προμηθεύονται τώρα– μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικό αντίβαρο στις καταιγιστικές επιθέσεις του Shahed-136. Τα μικρά, χαμηλού κόστους και ευέλικτα αναχαιτιστικά έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η παραγωγή τους μπορεί να είναι πιο μαζική σε σύγκριση με τους μεγάλους υπερηχητικούς πυραύλους. Τα αντιαεροπορικά πυροβόλα ταχείας βολής που έχουν προμηθευθεί οι Ουκρανοί από τη Γερμανία αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά κατά των εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

  Μελλοντικά οι Patriot θα προσφέρουν ένα χρήσιμο πλεονέκτημα στους Ουκρανούς – όσο συντηρείται η απειλή από τους βαλλιστικούς πυραύλους. Το σημαντικότερο όφελος, όμως, είναι πως τώρα οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να παραδώσουν στο Κίεβο βαρύτερο οπλισμό από τους Javelin και Stinger που είχαν στείλει στα αρχικά στάδια της εισβολής. Οι πύραυλοι Patriot συγκαταλέγονταν στον μακρύ κατάλογο στρατιωτικού υλικού που οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να δώσουν στην Ουκρανία: όπως μαχητικά F-16 καθώς και άρματα μάχης και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Οι Patriot είναι μια πρώτη ένδειξη ότι τα πράγματα αλλάζουν και με το νέο έτος μπορεί να δούμε ακόμα πιο σημαντικές παραδόσεις όπλων. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:33 27/01

  Οι Ρώσοι "ξετρυπώνουν" το ουκρανικό πυροβολικό με μια εφαρμογή smartphone

  Ο ρωσικός στρατός λέει ότι "αναβίωσε" μια τεχνολογία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στον Α' Παγκόσμιο.

  07:33 26/01

  Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

  Αντιμέτωπα με τα καλύτερα άρματα που διαθέτουν οι Ρώσοι αναμένεται να βρεθούν τα Α26, σε Μπαχμούτ και Σβατόβε.

  07:33 25/01

  Η Morgan Stanley προειδοποιεί για ύφεση στην κερδοφορία που θα "βυθίσει" τις μετοχές

  Τα εταιρικά αποτελέσματα μάλλον θα απογοητεύσουν τους επενδυτές, συμπιέζοντας τη Wall σε χαμηλά 2 ετών.

  15:19 24/01

  Οι 10 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι έως το 2023

  Παρά το χρηματιστήριο-"ναρκοπέδιο" του 2022, οι πλέον γενναιόδωροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διέθεσαν για αγαθούς σκοπούς περισσότερα χρήματα απ' ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

  07:38 24/01

  Η Τουρκία "καίγεται" για τα F-16 ενώ η Ελλάδα αποκτά πρωτόγνωρη υπεροχή στους αιθέρες

  Εάν ο τουρκικός σχεδιασμός για τα F-16 αποτύχει, η Αθήνα θα έχει το πάνω χέρι στα μαχητικά το 2025.

  07:36 23/01

  Η Ευρώπη κερδίζει τον ενεργειακό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία

  Ο Πούτιν κατάπιε το δικό του δόλωμα: την ψευδαίσθηση ενός "σύντομου και νικηφόρου πολέμου"

  00:05 23/01

  Π. Αλαμάνος (ΣΟΛ Crowe): Στόχος μας η ενεργή υποστήριξη του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων

  Ο Παναγιώτης Αλαμάνος, CEO της ΣΟΛ Crowe, εξηγεί γιατί το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι το πλέον αποτελεσματικό.

  11:04 21/01

  Σκάνδαλο Theranos: Η Holmes φέρεται να αγόρασε εισιτήριο για το Μεξικό χωρίς επιστροφή μετά την καταδίκη της

  Οι εισαγγελείς αντιτάχθηκαν στο αίτημα να παραμείνει εκτός φυλακής.

  08:00 21/01

  Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο όριο - και τώρα;

  Θα μπορούσε να υποβαθμιστεί το χρέος των ΗΠΑ; Και πώς θα αποφύγει το Κογκρέσο ένα επιζήμιο αδιέξοδο.

  07:40 19/01

  Cooperman (Omega Advisors): Σε ποιες επενδύσεις βρίσκει αξία και ο κίνδυνος του υψηλού δημόσιου χρέους

  Ο μεγαλοεπενδυτής πιστεύει στην ενεργειακή βιομηχανία και λέει: "Δίκοπο μαχαίρι η τεχνολογία".

  00:05 19/01

  Το ποντάρισμα στα εξωτικά καύσιμα

  Robert Wilder: συγγραφέας, λέκτορας, λάτρης της φύσης. Κάποιου είδους χίπις; Όχι, ο 62χρονος οικολόγος είναι επενδυτής, με μάτι που κόβει και βλέπει πώς μπορεί να μετατρέψει τον περιβαλλοντισμό σε...

  07:49 18/01

  Dragon’s Den: Τι φέρνει στο προσκήνιο η τηλεοπτική σύμπραξη Τανιμανίδη και πέντε Ελλήνων επιχειρηματιών

  H κίνηση του Σάκη Τανιμανίδη να αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής του αμερικανικού σόου επιχειρηματικότητας, Shark Tank και το σκεπτικό της συγκεκριμένης τηλεοπτικής επένδυσης.

  07:40 18/01

  Πώς να αποφύγετε τα μεγάλα λάθη που θα κάνουν οι επενδυτές το 2023

  Το χειρότερο σφάλμα των επενδυτών δεν είναι πως δεν θα παίξουν άμυνα. Το αντίθετο...

  15:29 17/01

  "Ψαλίδι" άνω του 40% στην ετήσια αμοιβή του Tim Cook από την Apple - Τη ζήτησε και ο ίδιος

  Η περικοπή έρχεται από μια αναπροσαρμογή της αμοιβής του σε μετοχές.