Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Δεκ-2022 07:40

  Χρυσός: Έχει τη δυνάμικη για ράλι στα $3.000 εντός του 2023;

  145776473
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Frank Holmes

  Θα είναι το 2023 η χρονιά που ο χρυσός θα φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά; Ο Ole Hansen, αναλυτής εμπορευμάτων στη δανέζικη Saxo Bank της Δανίας, υποστηρίζει ότι το σενάριο αυτό είναι πιθανό, μόλις οι αγορές συνειδητοποιήσουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα παρά τη νομισματική σύσφιξη. Προσωπικά πιστεύω ότι ο χρυσός θα μπορούσε να σκαρφαλώσει έως και τα 4.000 δολάρια.

  Ο Hansen επισημαίνει τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν το πολύτιμο μέταλλο σε ιστορικά υψηλά το επόμενο έτος. Πρώτον, αυτό που λέμε "οικονομία του πολέμου" και η νοοτροπία που καλλιεργεί μπορεί να αποθαρρύνει τις κεντρικές τράπεζες από το να διατηρούν συναλλαγματικά αποθέματα –εις το όνομα της αυτάρκειας– γεγονός που θα ευνοούσε τον χρυσό. Δεύτερον, οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις δαπάνες –και τα ελλείμματα– για την υλοποίηση φιλόδοξων project, όπως η ενεργειακή μετάβαση. Και τρίτον, μια ενδεχόμενη παγκόσμια ύφεση το 2023 θα ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστό στην αγορά. 

  Ο ίδιος αναλυτής λέει πως τα σχόλιά του δεν είναι τόσο πρόβλεψη όσο νοητικό πείραμα, αλλά δεν νομίζω πως θα πρέπει οι επενδυτές να πάρουν αψήφιστα τις εκτιμήσεις του. Ακριβώς για τους λόγους που ανέφερε ο Hansen, συμφωνώ πως είναι πολύ πιθανό να δούμε την αξία του χρυσού να εκτοξεύεται στις 3.000 δολάρια –ή και υψηλότερα– εντός των επόμενων 12 - 18 μηνών. 

  Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό

  Ο Hansen έχει δίκιο όταν εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες προτιμούν όλο και περισσότερο τον χρυσό ως αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο. Το γ’ τρίμηνο του 2022, οι επίσημες καθαρές αγορές χρυσού έφτασαν τους 400 τόνους, δηλαδή περίπου 20 δισ. δολάρια – η μεγαλύτερη ποσότητα εδώ και μισό αιώνα. Η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στο εν λόγω τρίμηνο, και ακολούθησαν το Ουζμπεκιστάν και την Ινδία.

  Την προηγούμενη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας γνωστοποίησε ότι αγόρασε χρυσό για πρώτη φορά από το 2019. Συγκεκριμένα πρόσθεσε 32 τόνους ή 1,8 δισ. δολάρια, αυξάνοντας το απόθεμά της στους 1.980 τόνους.

  Παρόλο που το απόθεμά της σε χρυσό τη φέρνει στην 6η θέση της σχετικής λίστα παγκοσμίως, χωρίς να υπολογίζεται το ΔΝΤ, η Κίνα έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο αν θέλει να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από το αμερικανικό δολάριο.

  Το πολύτιμο μέταλλο αντιπροσωπεύει μόλις το 3,2% των συνολικών αποθεμάτων της, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC). Συγκρίνετε το ποσοστό αυτό με το 65,9% των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο κάτοχο χρυσό παγκοσμίως με περισσότερους από 8.133 τόνους.

  Προβλέπω ότι η Κίνα θα αγοράσει σημαντικές ποσότητες χρυσού μέσα στους επόμενους μήνες. 

  Ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης με το βλέμμα στην ύφεση

  Με τον πληθωρισμό να φαίνεται πως θα επιμείνει να τρέχει σε υψηλούς ρυθμούς και το 2023, μια μικρή έως ήπια ύφεση μοιάζει όλο και πιο πιθανή. Υπάρχει ο κίνδυνος η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να συσφίξει υπερβολικά τη νομισματική πολιτική της και αυτό θα έχει σημαντικές μακροοικονομικές επιπτώσεις στον χρυσό.

  Ένας δείκτης που παρακολουθούν οι αναλυτές είναι το spread της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου σε σχέση με το 2ετές. Εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια πριν από κάθε ύφεση αντιστρέφεται η καμπύλη των αποδόσεων. Σήμερα, η καμπύλη των αποδόσεων βρίσκεται στο πιο ανεστραμμένο επίπεδο εδώ και 4 δεκαετίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ύφεση είναι σχεδόν σίγουρη. Το ερώτημα δεν είναι… αν, αλλά πότε;

  Τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότερες τράπεζες και οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023, λόγω των εκτιμήσεων που θέλουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή να επιμένει σε υψηλά επίπεδα και την νομισματική πολιτική να συσφίγγεται περαιτέρω. Η αγορά χρυσού θα μπορούσε να αποδειχθεί μια σοφή επενδυτική επιλογή. Στις πέντε από τις τελευταίες επτά υφέσεις, ο χρυσός απέδωσε θετικές αποδόσεις, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, παρέχοντας κάποια προστασία στους επενδυτές.

  Ετοιμάζεται για ράλι ο χρυσός;

  Τεχνικά, ο χρυσός αρχίζει να φαίνεται ελκυστικός, καθώς το μέταλλο έχει διασπάσει τους κινητούς μέσους όρους των 50 και 200 ημερών. Μετά τη διάσπαση του βασικού επιπέδου των 1.800 δολαρίων/ουγγιά πριν από δύο εβδομάδες, ο χρυσός δοκιμάζει και πάλι το ψυχολογικό ορόσημό του.

  Εάν ολοκληρωνόταν σήμερα το 2022, η τιμή του χρυσού θα κατέγραφε πτώση για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Εντούτοις, παρά την υποχώρηση κατά 1,75% σε ετήσια βάση, το κίτρινο μέταλλο ήταν από τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία προς διακράτηση φέτος.

  Οι συνθήκες δεν ήταν διαρκώς ευνοϊκές. Οι συμμετοχές σε όλα τα γνωστά ETFs χρυσού που υποστηρίζονται από χρυσό έχουν μειωθεί για επτά συναπτούς μήνες απαρχής του Νοέμβρη 2022. Ωστόσο, καθώς ο χρυσός αρχίζει να κινείται ανοδικά, οι μειώσεις αυτές εξομαλύνονται. 

  Ένα ράλι του πολύτιμου μετάλλου –πιθανώς στα 3.000 δολάρια, όπως προβλέπει ο Ole Hansen– θα ήταν εξαιρετικά ευεργετικό για τις μετοχές των εταιρειών εξόρυξης χρυσού. Οι τίτλοι αυτών των εταιρειών είναι πολύ πιο ευμετάβλητοι από την τιμή του ίδιου του μετάλλου. Όπως φαίνεται στο πιο κάτω γράφημα, όταν ο χρυσός σκαρφαλώνει, οι μετοχές εξόρυξης χρυσού κάνουν ιστορικά "άλματα". (Το αντίστροφο έχει συμβεί επίσης.)

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:35 06/02

  Ποια μηνύματα έκρυβε το κινεζικό "μπαλόνι" που έσκασαν οι ΗΠΑ

  Το Πεκίνο θέλησε να τεστάρει την αντίδραση της Ουάσιγκτον φέρνοντας σε δύσκολη θέση στρατό και κυβέρνηση. Πάντως, πολλά ερωτήματα ίσως μείνουν αναπάντητα.

  00:05 06/02

  B. Kachrilas (Timac Agro I ΛΥΔΑ): Αποτελεσματικό μοντέλο ηγεσίας είναι αυτό που εκφράζει την επιχείρηση

  Στον ρόλο που μπορεί να έχει η κατά περίπτωση εφαρμογή διαφορετικών μοντέλων ηγεσίας στην καθοδήγηση μίας επιχείρησης, αναφέρεται ο Bruno Kachrilas, General Manager Greece στην Group Roullier – Timac...

  08:05 05/02

  Οι πραγματικοί λόγοι πίσω από τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στην Big Tech - Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

  Η αντικατάσταση των ανθρώπων με μηχανές γίνεται ο ταχύτερος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων.

  08:47 04/02

  Sony vs Microstoft: 32 εκατ. πωλήσεις PS5 εναντίον... άγνωστου αριθμού πωλήσεων Xbox

  Οι πωλήσεις του PS5 έχουν πλέον ανέλθει στις 32 εκατ. κονσόλες. Η Microsoft από την άλλη...δεν ανακοινώνει τα στοιχεία για τα Xbox.

  08:21 04/02

  Τι δείχνει πραγματικά το βίντεο με την "ακτίνα του θανάτου" στην Ουκρανία

  Ένα βίντεο με τίτλο "καταστροφή Ρώσων με ακτίνα θανάτου" έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στο Twitter.

  07:40 03/02

  Η OpenAI λανσάρει την πρώτη συνδρομητική έκδοση του ChatGPT

  Έναντι 20 δολαρίων τον μήνα για premium χρήση μόλις δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του.

  07:40 02/02

  John Rogers (Ariel Investments): Πώς βγαίνει πιο ισχυρός από τις bear markets επί 4 δεκαετίες

  Η υπομονετική επενδυτική προσέγγιση του John W. Rogers Jr. έχει αποδειχθεί ανθεκτική στις καταιγίδες της αγοράς.

  07:39 01/02

  Εμφύλιος στους Ρώσους ολιγάρχες με έναν πρώην πράκτορα του FBI στις υπηρεσίες του Ντεριπάσκα

  Ο παλαιός έμπιστος του Τραμπ επελέγη να κάνει "φύλλο και φτερό" τις δραστηριότητες του Ποτάνιν.

  07:33 01/02

  Alex Katsaros (TopFX Group): Προκλήσεις και κίνδυνοι σε μία αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων

  Ο CEO του ομίλου TopFX Group, Alex Katsaros, εξηγεί πώς λειτουργεί ένα CFD.

  07:40 31/01

  Γιατί η Τουρκία συζητά με τη Μ. Βρετανία για την αγορά Eurofighter

  Το ανατολίτικο παζάρι με το βλέμμα στις ΗΠΑ και το αντιστάθμισμα με τα Rafale της Ελλάδας.

  07:33 30/01

  Έκπτωτοι "μονόκεροι": Οι startuppers που έχασαν 100 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

  To Forbes επαναπροσδιόρισε την αξία των "μονόκερων" και τα αποτελέσματα... είναι εντυπωσιακά.

  00:05 30/01

  Χ. Καββαδίας (Megaplast): Γιατί επενδύσαμε στην Ελλάδα και όχι στην Πολωνία

  "Η βασική μας υποδομή σήμερα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας" αναφέρει ο πρόεδρος και CEO της Megaplast Χρ. Καββαδίας.

  07:33 27/01

  Οι Ρώσοι "ξετρυπώνουν" το ουκρανικό πυροβολικό με μια εφαρμογή smartphone

  Ο ρωσικός στρατός λέει ότι "αναβίωσε" μια τεχνολογία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στον Α' Παγκόσμιο.

  07:33 26/01

  Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

  Αντιμέτωπα με τα καλύτερα άρματα που διαθέτουν οι Ρώσοι αναμένεται να βρεθούν τα Α26, σε Μπαχμούτ και Σβατόβε.

  07:33 25/01

  Η Morgan Stanley προειδοποιεί για ύφεση στην κερδοφορία που θα "βυθίσει" τις μετοχές

  Τα εταιρικά αποτελέσματα μάλλον θα απογοητεύσουν τους επενδυτές, συμπιέζοντας τη Wall σε χαμηλά 2 ετών.

  15:19 24/01

  Οι 10 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι έως το 2023

  Παρά το χρηματιστήριο-"ναρκοπέδιο" του 2022, οι πλέον γενναιόδωροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διέθεσαν για αγαθούς σκοπούς περισσότερα χρήματα απ' ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.