Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2022 07:38

  O Bankman - Fried γνώριζε πολλά για την Alameda, μας ενημέρωνε με λεπτομέρειες

  O Bankman - Fried γνώριζε πολλά για την Alameda, μας ενημέρωνε με λεπτομέρειες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Chase Peterson-Withorn

  Με τον κλοιό από την πίεση πελατών και επενδυτών να σφίγγει και ενδεχομένως, τις αρχές επιβολής του νόμου να πλησιάζουν, η μοίρα του παιδιού θαύματος των crypto, Sam Bankman-Fried που έχει μετατραπεί σε παρία, κρίνεται σε δύο κρίσιμα ερωτήματα: Τι γνώριζε για την Alameda Research και πότε γνώριζε;

  Από την εκκωφαντική κατάρρευση, στις αρχές Νοεμβρίου, τόσο της Alameda, ενός μυστικού fund για crypto που συνίδρυσε ο Bankman-Fried το 2017, τόσο και του FTX, ενός ανταλλακτηρίου crypto που ίδρυσε το 2019 και εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, οι εικασίες παραμένουν για το αν οι δραστηριότητές τους ήταν αλληλένδετες και ποια γεγονότα οδήγησαν και τις δύο επιχειρήσεις σε χρεοκοπία. 

  Ο Bankman-Fried σε μια σειρά από εμφανίσεις του σε υψηλού κύρους ΜΜΕ, άρχισε να κάνει τις δικές του υποθέσεις εργασίας: Η Alameda ανέλαβε να κάνει ριψοκίνδυνες επενδύσεις στην FTX, κάτι που η πλατφόρμα απέτυχε να αναγνωρίσει και να αποτρέψει.  Ένας βασικός ισχυρισμός: Ο Bankman-Fried δεν γνώριζε τι πραγματικά έκανε η Alameda. 

  "Ειλικρινά εξεπλάγην από το πόσο μεγάλη ήταν η έκθεση της Alameda” είπε στο DealBook Summit των New York Times την Τετάρτη. "Η Alameda δεν είναι μια εταιρεία που παρακολουθώ καθημερινά", ισχυρίστηκε στο περιοδικό της Νέας Υόρκης σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Και πρόσθεσε: "Δεν είναι μια εταιρεία που διευθύνω τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν γνώριζα τα οικονομικά της στοιχεία εις βάθος, παρά μόνο, επιδερμικά”.

  Το κατά πόσο "επιδερμικά” τα γνώριζε, μένει να αποκαλυφθεί καθώς μια "ομάδα χρεοκοπίας” κάνει έρευνες στα συντρίμμια για να εντοπίσει ακριβώς τι συνέβη.

  Ωστόσο μια ματιά στις συνομιλίες του Forbes με τον Bankman-Fried παρέχει μια πρώιμη εκτίμηση για την επίγνωσή του σχετικά με την Alameda: Από τον Ιανουάριο του 2021, έχει στείλει στο Forbes τουλάχιστον πέντε φορές, ως απάντηση σε ερωτήσεις για την καθαρή θέση της Alameda, εξηγήσεις των ιδιαιτεροτήτων ορισμένων συναλλαγών της, αλλά και τον αριθμό των FFT Solana και Serum που κατείχε, στο τέλος Αυγούστου. 

  Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο θα προτιμούσαν να μη συζητούν για την περιουσία τους. Όχι όμως ο Bankman-Fried τον οποίο προσέγγισε το Forbes πρώτη φορά σχετικά με το θέμα τον Ιανουάριο του 2021. "Ευχαρίστως να δώσω ένα περίγραμμα” έγραψε σε ένα email. Αργότερα, έστειλε σειρά εγγράφων που έδειχναν τα μερίδια ιδιοκτησίας του στην FTX (περίπου τα μισά) και στην Alameda (90%). Μάλιστα σε ένα excel απαριθμούσε τα περιουσιακά του στοιχεία γραμμή προς γραμμή συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών. Το μετοχικό κεφάλαιο FTX, καθώς και 67,8 εκατ. μάρκες Solana, 193 εκατομμύρια  μάρκες FTT και τρία δισεκατομμύρια μάρκες Serum.

  Δύο μήνες αργότερα, όταν το Forbes ενημέρωνε τις εκτιμήσεις για την τις εκτιμήσεις για την ετήσια λίστα των δισεκατομμυριούχων του κόσμου, ο Bankman-Fried ενημέρωσε το υπολογιστικό φύλλο.

  Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων ήταν σε άνοδο, καθώς και η Alameda είχε αυξήσει το μερίδιό της σε μάρκες FTT, στα 195,8 εκατομμύρια. 

  Μάλιστα υπήρχε και η καταχώριση στα "Κεφάλαια Alameda υπό διαχείριση” στα 32.534.799809 δολάρια. Σε μια άλλη γραμμή, φαινόταν ότι δεσμεύει περίπου 14,7 δισ. δολάρια από τα κεφάλαια της Alameda. 

  Τις ενημερώσεις αυτές τις παραχωρούσε περιοδικά στο Forbes όποτε το περιοδικό τις ζητούσε.

  Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Bankman-Fried πρόσθεσε μια νέα καρτέλα στο excel με τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Alameda να αυξάνονται στα 16,8 δισ. δολάρια. Η επιχείρηση είχε κάνει κάποιες συναλλαγές με Solana και ο αριθμός των FTT είχε αλλάξει. 

  Ο ίδιος γνώριζε καλά τις λεπτομέρειες: "Χρησιμοποιήσαμε μάρκες FTT για να αγοράσουμε μετοχές FTX από τη Binance και στη συνέχεια επαναγόρασα τα FTT στην αγορά” εξηγούσε.

  Τον Μάρτιο του 2022 ο Bankman-Fried ενημέρωσε το σχετικό excel με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μερίδιό του στην Alameda. Οι συμμετοχές σε FTT και Solana μειώθηκαν.

  Στα τέλη Αυγούστου, περίπου πριν ένα μήνα πριν αρχίσει να καταρρέει η αυτοκρατορία του, παρείχε στο Forbes έναν πίνακα κεφαλαιοποίησης των μεγαλύτερων μετοχών της FTX και της FTX.  Παράλληλα παρουσίαζε ότι η συμμετοχή του στην Alameda αλλά και οι επενδύσεις σε Solana, Serum και FΤΤ παρέμεναν αμετάβλητες. 

  Η συνολική αξία του μεριδίου του στα υπό διαχείριση κεφάλαια της Alameda, του Bankman-Fried εκείνη την εποχή: 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια. 

  πιν

  Το επίπεδο πληροφόρησης που παρείχε ο Bankman-Fried στο Forbes όλα αυτά τα χρόνια δείχνει ότι είχε λεπτομερή γνώση ορισμένων από τις συμμετοχές της Alameda και τουλάχιστον κάποιες γνώσεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούσε, ειδικά το 2021, παρά το γεγονός ότι αποχώρησε από τη διαχείριση του hedge fund.

  Ο Bankman-Fried επέμεινε εδώ και καιρό ότι οι δύο επιχειρήσεις λειτουργούσαν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, αν και είναι μέτοχος και των δύο.

  Παραμένει ασαφές πόσο συμμετείχε στις επιχειρήσεις του Alameda και οι συνομιλίες του με το Forbes δεν δείχνουν απαραίτητα ότι γνώριζε όλες τις δραστηριότητες του hedge fund.

  Το Forbes βάση των στοιχείων που είχε συλλέξει, σημειώνει ότι η καθαρή περιουσία του Bankman-Fried κορυφώθηκε στα 26,5 δισ. δολάρια στα τέλη του 2021 αλλά τώρα φαίνεται να είναι κοντά στο μηδέν, σύμφωνα με την αξία που απέδωσαν στην FTX και τις δραστηριότητές της, εξωτερικοί επενδυτές όπως η Sequoia Capital και το κυβερνητικό ταμείο της Σιγκαπούρης Temasek. 

  Τον Αύγουστο, το Forbes πίεσε τον Bankman-Fried για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης του ισολογισμού της Alameda –τόσο των επενδύσεών της όσο και τυχόν οφειλών της.

  "Το δουλεύω” απάντησε αφήνοντας να εννοηθεί ότι ψάχνει τα βιβλία της Alameda ενώ στη συνέχεια σχολίασε ότι ότι εμπλέκονται πολλοί επενδυτές χωρίς ωστόσο να στείλει περισσότερες λεπτομέρειες.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:40 03/02

  Η OpenAI λανσάρει την πρώτη συνδρομητική έκδοση του ChatGPT

  Έναντι 20 δολαρίων τον μήνα για premium χρήση μόλις δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του.

  07:40 02/02

  John Rogers (Ariel Investments): Πώς βγαίνει πιο ισχυρός από τις bear markets επί 4 δεκαετίες

  Η υπομονετική επενδυτική προσέγγιση του John W. Rogers Jr. έχει αποδειχθεί ανθεκτική στις καταιγίδες της αγοράς.

  07:39 01/02

  Εμφύλιος στους Ρώσους ολιγάρχες με έναν πρώην πράκτορα του FBI στις υπηρεσίες του Ντεριπάσκα

  Ο παλαιός έμπιστος του Τραμπ επελέγη να κάνει "φύλλο και φτερό" τις δραστηριότητες του Ποτάνιν.

  07:33 01/02

  Alex Katsaros (TopFX Group): Προκλήσεις και κίνδυνοι σε μία αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων

  Ο CEO του ομίλου TopFX Group, Alex Katsaros, εξηγεί πώς λειτουργεί ένα CFD.

  07:40 31/01

  Γιατί η Τουρκία συζητά με τη Μ. Βρετανία για την αγορά Eurofighter

  Το ανατολίτικο παζάρι με το βλέμμα στις ΗΠΑ και το αντιστάθμισμα με τα Rafale της Ελλάδας.

  07:33 30/01

  Έκπτωτοι "μονόκεροι": Οι startuppers που έχασαν 100 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

  To Forbes επαναπροσδιόρισε την αξία των "μονόκερων" και τα αποτελέσματα... είναι εντυπωσιακά.

  00:05 30/01

  Χ. Καββαδίας (Megaplast): Γιατί επενδύσαμε στην Ελλάδα και όχι στην Πολωνία

  "Η βασική μας υποδομή σήμερα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας" αναφέρει ο πρόεδρος και CEO της Megaplast Χρ. Καββαδίας.

  07:33 27/01

  Οι Ρώσοι "ξετρυπώνουν" το ουκρανικό πυροβολικό με μια εφαρμογή smartphone

  Ο ρωσικός στρατός λέει ότι "αναβίωσε" μια τεχνολογία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στον Α' Παγκόσμιο.

  07:33 26/01

  Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

  Αντιμέτωπα με τα καλύτερα άρματα που διαθέτουν οι Ρώσοι αναμένεται να βρεθούν τα Α26, σε Μπαχμούτ και Σβατόβε.

  07:33 25/01

  Η Morgan Stanley προειδοποιεί για ύφεση στην κερδοφορία που θα "βυθίσει" τις μετοχές

  Τα εταιρικά αποτελέσματα μάλλον θα απογοητεύσουν τους επενδυτές, συμπιέζοντας τη Wall σε χαμηλά 2 ετών.

  15:19 24/01

  Οι 10 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι έως το 2023

  Παρά το χρηματιστήριο-"ναρκοπέδιο" του 2022, οι πλέον γενναιόδωροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διέθεσαν για αγαθούς σκοπούς περισσότερα χρήματα απ' ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

  07:38 24/01

  Η Τουρκία "καίγεται" για τα F-16 ενώ η Ελλάδα αποκτά πρωτόγνωρη υπεροχή στους αιθέρες

  Εάν ο τουρκικός σχεδιασμός για τα F-16 αποτύχει, η Αθήνα θα έχει το πάνω χέρι στα μαχητικά το 2025.

  07:36 23/01

  Η Ευρώπη κερδίζει τον ενεργειακό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία

  Ο Πούτιν κατάπιε το δικό του δόλωμα: την ψευδαίσθηση ενός "σύντομου και νικηφόρου πολέμου"

  00:05 23/01

  Π. Αλαμάνος (ΣΟΛ Crowe): Στόχος μας η ενεργή υποστήριξη του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων

  Ο Παναγιώτης Αλαμάνος, CEO της ΣΟΛ Crowe, εξηγεί γιατί το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι το πλέον αποτελεσματικό.

  11:04 21/01

  Σκάνδαλο Theranos: Η Holmes φέρεται να αγόρασε εισιτήριο για το Μεξικό χωρίς επιστροφή μετά την καταδίκη της

  Οι εισαγγελείς αντιτάχθηκαν στο αίτημα να παραμείνει εκτός φυλακής.