Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 10:49

  Θάνος Κυριαζής (Miele Hellas): Η εστίαση στον τομέα του ESG είναι ευθύνη για τον πλανήτη και τις κοινωνίες

  Θάνος Κυριαζής Miele Hellas
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η στρατηγική εστίαση στον τομέα του ESG δεν είναι απλώς απαραίτητη συνθήκη για τη βιώσιμη ανάπτυξή μας αλλά και ευθύνη μας για τον πλανήτη και τις κοινωνίες που υπηρετούμε", αναφέρει ο κ. Θάνος Κυριαζής, Γενικός Διευθυντής της Miele Hellas. Ο ίδιος αναφέρεται επίσης, μεταξύ άλλων, στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στο διάστημα της θητείας του.

  - Μιλήστε μας εάν θέλετε για τις κινήσεις που κάνει η εταιρεία στον τομέα του ESG. Κατά καιρούς, έχετε προβεί και σε σειρά φιλανθρωπικών δράσεων, όπως για παράδειγμα με αποδέκτη την Κιβωτό του Κόσμου.

  Η αφοσίωση της Miele σε θέματα που αγγίζουν το περιβάλλον, τις κοινωνίες που επιχειρούμε και τη διακυβέρνηση με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ήταν, είναι και θα παραμείνει στρατηγική επιλογή. 

  Εμείς στη Miele Hellas, πέρα από το να αξιοποιούμε όσο περισσότερο μπορούμε τις σχετικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε κεντρικό επίπεδο (όπως είναι ενδεικτικά η ενεργειακή απόδοση των συσκευών μας που ορίζει τα υψηλότερα πρότυπα στις κατηγορίες τους) κάνουμε και το καλύτερο δυνατό επιπρόσθετα στις 5 αγορές (Ελλάδα, Κύπρος, Αλβανία, Κόσοβο και Β. Μακεδονία) ευθύνης μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πρόσφατη μεταστέγασή μας σε ένα κτίριο που όχι μόνο εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των ανθρώπων και των καταναλωτών μας αλλά έχει και σημαντικά μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς και η γνήσια δέσμευσή μας να  κάνουμε συνεχώς το καλύτερο και για τις τοπικές κοινωνίες που επιχειρούμε με ποικίλες δράσεις.   

  Η στρατηγική εστίαση στον τομέα του ESG δεν είναι απλώς απαραίτητη συνθήκη για τη βιώσιμη ανάπτυξή μας αλλά και ευθύνη μας για τον πλανήτη και τις κοινωνίες που υπηρετούμε.

  - Ποια θεωρείτε μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε στο διάστημα της θητείας σας ως γενικός διευθυντής της Miele Hellas;

  Έχοντας την τιμή να αποτελώ τον τρίτο Γενικό Διευθυντή της Miele Hellas στα 52 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη και πιο δημιουργική πρόκληση ήταν ο σχηματισμός ενός αφηγήματος που να εμπνέει τους ανθρώπους και τους επιλεγμένους συνεργάτες της. Ενός Οράματος που θα έθετε τις στέρεες βάσεις για συνεχή, βιώσιμη ανάπτυξη τώρα και στο μέλλον.

  Η επιλογή αυτή απαιτούσε και σημαντικές παρεμβάσεις σε διάφορες σφαίρες επιρροής οδηγώντας σε σημαντικές και εμφανείς αλλαγές από τον Οργανισμό μας ως και τις στρατηγικές επιλεκτικής διανομής. Ήταν ένας άκρως επιτυχημένος κύκλος που η ολοκλήρωσή του μας έχει οδηγήσει στην πιο ισχυρή θέση των τελευταίων ετών με εξαιρετικά ενθαρρυντικές προοπτικές περαιτέρω εκθετικής ανάπτυξης.  

  - Πώς εκπαιδεύεται, ενημερώνεται και ανταλλάσσει απόψεις και καλές πρακτικές ένας/μία CEO σήμερα;

  Η συνεχής μάθηση αποτελεί πρωταρχική επιλογή τόσο για τη δική μου ανάπτυξη όσο και για την ενθάρρυνσή της στην εταιρική μας κουλτούρα. 

  Προσωπικά αντλώ το μεγαλύτερο μέρος της νέας γνώσης μέσα από την ίδια την εταιρεία (και ιδιαίτερα από επαφές με άλλες θυγατρικές και τα Κεντρικά μας), την ενεργή ενασχόληση μου με επιχειρηματικούς κύκλους πέρα από τα όρια του κλάδου μας και από τις πολύτιμες σχέσεις mentoring και coaching που έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια. 

  Εκτιμώ ότι έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλές και διαφορετικές πηγές μάθησης / διάδρασης. Το θεμελιώδες είναι να υπάρχει η δέσμευση να το πράττουμε με συνέπεια και να ενθαρρύνουμε ανάλογα και τους οργανισμούς για τους οποίους έχουμε την ευθύνη.     

  - Ποιος είναι ο ρόλος του/της CEO στη διατήρηση και ανάπτυξη των στελεχών του/της και ποιος στην προσέλκυση νέων στελεχών από την αγορά;

  Πιστεύω ότι ο ρόλος του CEO είναι κρίσιμος κυρίως στην ανάπτυξη των στελεχών του αλλά και στην προσέλκυση νέων ταλέντων από την αγορά. 

  Ο ιδανικός για εμένα CEO αποτελεί role model των αρχών που πρεσβεύει η εταιρεία του, βρίσκεται έμπρακτα κοντά στον οργανισμό του και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά την καθοδήγησή του. Σε αυτό το πλαίσιο προφανώς και επηρεάζει με τη στάση και τις επιλογές του σε καθημερινή βάση τη διατήρηση και ανάπτυξη των στελεχών του. Αυτός μάλιστα είναι για εμένα ένας από τους πλέον σημαντικούς ρόλους που αναλαμβάνει με σημαντικό αντίκτυπο στη βιώσιμη ανάπτυξη του οργανισμού και του business του στο μέλλον.

  Ιδανικά ένας CEO μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην προσέλκυση νέων ταλέντων από την αγορά κάτι εξίσου κρίσιμο για ένα επιτυχημένο εταιρικό μέλλον. Η επιλεκτική αλλά ενεργητική εξωστρέφεια  μαζί με την επικοινωνία ξεκάθαρων μηνυμάτων με συνέπεια μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.   

  - Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;

  Όπως και σε κάθε άλλο ρόλο, έτσι και σε αυτόν του CEO, η ταπεινή μου συμβουλή είναι μάλλον τετριμμένη: Να είσαι αυθεντικός, να αγαπάς αυτό που κάνεις και να έχεις ένα ξεκάθαρο σκοπό που να εμπνέει. 

  Θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμο για ένα ανερχόμενο στέλεχος να επενδύει χρόνο και ενέργεια στην απόκτηση νέων εργασιακών εμπειριών και δεξιοτήτων (όσο πιο πολυποίκιλες τόσο καλύτερο – διαφορετικά τμήματα, αγορές, κανάλια, κλάδοι κοκ) και να μη σταματά ποτέ να φροντίζει για τη συνεχή ανάπτυξη και ισορροπία του ίδιου του του εαυτού.

  Τέλος, θεωρώ θεμελιώδες να διεκδικήσει το ρόλο του CEO μόνο στις εταιρείες εκείνες που πιστεύει σθεναρά ότι οι αρχές και οι σκοποί τους ταυτίζονται αρμονικά με τους αντίστοιχους δικούς του. 

  - Η προσωπική ενασχόληση ενός CEO με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία είναι μέρος του ρόλου του/της;

  Εκτιμώ ότι η ενασχόληση με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία είναι όχι μόνο μέρος του ρόλου ενός CEO αλλά και ευθύνη του.

  Η συνεχής επαφή με την ευμετάβλητη πραγματικότητα γύρω μας και η δυνητική συνεισφορά (είτε σε ατομικό είτε σε εταιρικό επίπεδο) είναι οι δύοπεριοχές εστίασης που θα ξεχώριζα. 

  Και για τις δύο, οφείλουμε τουλάχιστον να ασχολούμαστε με τα θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες που επιχειρούμε και στη συνέχεια να επιλέγουμε την περαιτέρω ενασχόληση και δράση ή μη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:33 27/01

  Οι Ρώσοι "ξετρυπώνουν" το ουκρανικό πυροβολικό με μια εφαρμογή smartphone

  Ο ρωσικός στρατός λέει ότι "αναβίωσε" μια τεχνολογία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στον Α' Παγκόσμιο.

  07:33 26/01

  Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

  Αντιμέτωπα με τα καλύτερα άρματα που διαθέτουν οι Ρώσοι αναμένεται να βρεθούν τα Α26, σε Μπαχμούτ και Σβατόβε.

  07:33 25/01

  Η Morgan Stanley προειδοποιεί για ύφεση στην κερδοφορία που θα "βυθίσει" τις μετοχές

  Τα εταιρικά αποτελέσματα μάλλον θα απογοητεύσουν τους επενδυτές, συμπιέζοντας τη Wall σε χαμηλά 2 ετών.

  15:19 24/01

  Οι 10 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι έως το 2023

  Παρά το χρηματιστήριο-"ναρκοπέδιο" του 2022, οι πλέον γενναιόδωροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διέθεσαν για αγαθούς σκοπούς περισσότερα χρήματα απ' ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

  07:38 24/01

  Η Τουρκία "καίγεται" για τα F-16 ενώ η Ελλάδα αποκτά πρωτόγνωρη υπεροχή στους αιθέρες

  Εάν ο τουρκικός σχεδιασμός για τα F-16 αποτύχει, η Αθήνα θα έχει το πάνω χέρι στα μαχητικά το 2025.

  07:36 23/01

  Η Ευρώπη κερδίζει τον ενεργειακό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία

  Ο Πούτιν κατάπιε το δικό του δόλωμα: την ψευδαίσθηση ενός "σύντομου και νικηφόρου πολέμου"

  00:05 23/01

  Π. Αλαμάνος (ΣΟΛ Crowe): Στόχος μας η ενεργή υποστήριξη του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων

  Ο Παναγιώτης Αλαμάνος, CEO της ΣΟΛ Crowe, εξηγεί γιατί το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι το πλέον αποτελεσματικό.

  11:04 21/01

  Σκάνδαλο Theranos: Η Holmes φέρεται να αγόρασε εισιτήριο για το Μεξικό χωρίς επιστροφή μετά την καταδίκη της

  Οι εισαγγελείς αντιτάχθηκαν στο αίτημα να παραμείνει εκτός φυλακής.

  08:00 21/01

  Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο όριο - και τώρα;

  Θα μπορούσε να υποβαθμιστεί το χρέος των ΗΠΑ; Και πώς θα αποφύγει το Κογκρέσο ένα επιζήμιο αδιέξοδο.

  07:40 19/01

  Cooperman (Omega Advisors): Σε ποιες επενδύσεις βρίσκει αξία και ο κίνδυνος του υψηλού δημόσιου χρέους

  Ο μεγαλοεπενδυτής πιστεύει στην ενεργειακή βιομηχανία και λέει: "Δίκοπο μαχαίρι η τεχνολογία".

  00:05 19/01

  Το ποντάρισμα στα εξωτικά καύσιμα

  Robert Wilder: συγγραφέας, λέκτορας, λάτρης της φύσης. Κάποιου είδους χίπις; Όχι, ο 62χρονος οικολόγος είναι επενδυτής, με μάτι που κόβει και βλέπει πώς μπορεί να μετατρέψει τον περιβαλλοντισμό σε...

  07:49 18/01

  Dragon’s Den: Τι φέρνει στο προσκήνιο η τηλεοπτική σύμπραξη Τανιμανίδη και πέντε Ελλήνων επιχειρηματιών

  H κίνηση του Σάκη Τανιμανίδη να αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής του αμερικανικού σόου επιχειρηματικότητας, Shark Tank και το σκεπτικό της συγκεκριμένης τηλεοπτικής επένδυσης.

  07:40 18/01

  Πώς να αποφύγετε τα μεγάλα λάθη που θα κάνουν οι επενδυτές το 2023

  Το χειρότερο σφάλμα των επενδυτών δεν είναι πως δεν θα παίξουν άμυνα. Το αντίθετο...

  15:29 17/01

  "Ψαλίδι" άνω του 40% στην ετήσια αμοιβή του Tim Cook από την Apple - Τη ζήτησε και ο ίδιος

  Η περικοπή έρχεται από μια αναπροσαρμογή της αμοιβής του σε μετοχές.