Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 07:30

  Αναμένοντας τη ρωσική επίθεση, η Ουκρανία εκπαίδευσε τα πληρώματα των αρμάτων να πολεμούν σαν πυροβολικό

  Αναμένοντας τη ρωσική επίθεση, η Ουκρανία εκπαίδευσε τα πληρώματα των αρμάτων να πολεμούν σαν πυροβολικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Axe

  Το σώμα τεθωρακισμένων της Ουκρανίας δεν ήταν έτοιμο για τη ρωσική εισβολή στην ανατολική στην ανατολική Ουκρανία το 2014. Οι δύο ταξιαρχίες τεθωρακισμένων και οι 10 μηχανοκίνητες ταξιαρχίες του ουκρανικού στρατού, οι οποίες μαζί ήταν εξοπλισμένες με περίπου 400 πρώην σοβιετικά άρματαT -64, δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις ρωσικές ταξιαρχίες με τα χιλιάδες πιο σύγχρονα T-72 και T-80.

  Αλλά οι Ουκρανοί έμαθαν γρήγορα. Όταν η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο, οι ρωσικές ταξιαρχίες αντιμετώπισαν ένα πολύ μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ουκρανικό σώμα τεθωρακισμένων.

  Οι αναλυτές Mykhaylo Zabrodskyi, Jack Watling, Oleksandr Danylyuk και Nick Reynolds εξήγησαν την εξέλιξη του ουκρανικού σώματος τεθωρακισμένων σε μια νέα μελέτη για το Royal United Services Institute. Εκτός από τον υπερδιπλασιασμό της δομής των τεθωρακισμένων δυνάμεών τους, οι Ουκρανοί βελτίωσαν τα T-64, πρόσθεσαν T-80 και T-72 και ανέπτυξαν νέες τακτικές για τα τριμελή πληρώματα των αρμάτων.

  Το πιο σημαντικό είναι ότι τα πληρώματα των ουκρανικών αρμάτων εξασκήθηκαν στην εκτόξευση των πυροβόλων των 125 χιλιοστών σε υψηλές γωνίες, προκειμένου να επεκτείνουν το βεληνεκές των  πυρών. "Αυτή η τεχνική θολώνει τα όρια μεταξύ αρμάτων μάχης και πυροβολικού", ανέφεραν οι Zabrodskyi, Watling, Danylyuk και Reynolds.

  Οκτώ χρόνια μετά την αρχική ρωσική εισβολή, το ουκρανικό σώμα τεθωρακισμένων είχε επεκταθεί σε έξι ταξιαρχίες τεθωρακισμένων, 13 μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, πέντε ταξιαρχίες αεροπορικής επίθεσης και δύο ταξιαρχίες πεζοναυτών, οι οποίες διέθεταν συνολικά 900 αναβαθμισμένα T-64, T-72 και T-80.

  Το ρωσικό σώμα τεθωρακισμένων ήταν ακόμη μεγαλύτερο και, από πολλές απόψεις, πιο εξελιγμένο. Η ρωσική δύναμη εισβολής που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο διέθετε περίπου 2.800 άρματα μάχης, μια δύναμη που τελικά περιελάμβανε μερικά από τα πιο σύγχρονα Τ-90.

  Η διαφορά δύναμης δεν είχε σημασία, όπως αποδείχθηκε. Σοβαροί αναλυτές δεν περίμεναν ποτέ πολλές μάχες με άρματα μάχης, καθώς το ρωσικό και το ουκρανικό δόγμα δεν στηρίζεται στα τεθωρακισμένα για την καταστροφή αρμάτων. Αντίθετα, οι μονάδες τεθωρακισμένων είναι δυνάμεις που βοηθούν να καθηλώσουν και να απομονώσουν τα εχθρικά στρατεύματα, ώστε το πυροβολικό, προστατευόμενο από τα άρματα, να μπορέσει να δώσει το αποφασιστικό πλήγμα.

  Δεν έχει απαραίτητα σημασία αν ο ένας στρατός έχει περισσότερα τανκς από τον άλλο. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι πόσο καλά χρησιμοποιεί ο κάθε στρατός τα άρματά του.

  Ο ουκρανικός στρατός, στη μεγάλη του προσπάθεια εκσυγχρονισμού μετά την εισβολή του 2014, έδωσε σοφά έμφαση στο πυροβολικό και, μέχρι το 2022, σχεδόν "ισοφάρισε" τη ρωσική δύναμη εισβολής, όπλο προς όπλο. "Η διαφορά στον αριθμό μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού πυροβολικού δεν ήταν τόσο σημαντική στην αρχή της σύγκρουσης", ανέφεραν οι αναλυτές.

  Ο ουκρανικός στρατός διέθετε 1.176 πυροβόλα και 1.680 εκτοξευτές ρουκετών έναντι 2.433 πυροβόλων και 3.547 εκτοξευτών ρουκετών του ρωσικού στρατού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ουκρανοί μπορούσαν να αναπτύξουν σχεδόν όλα τα μεγάλα τους όπλα και τους εκτοξευτές στον πόλεμο, ενώ οι Ρώσοι δεν μπορούσαν. Η Ρωσία εξακολουθεί να πρέπει να διατηρεί κάποιες δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της, άλλωστε.

  Επομένως, οι Ουκρανοί ξεκίνησαν τον πόλεμο φέτος με σχεδόν τόσα πυροβόλα όσα διέθεταν οι εισβολείς και με αρκετά σύγχρονα άρματα μάχης για να αποκρούσουν τους εισβολείς, ώστε τα μεγάλα πυροβόλα και οι εκτοξευτές να μπορούν να τους χτυπήσουν.

  Επιπλέον, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εκπαίδευσαν τα άρματά τους να πολεμούν σαν πυροβολικό όταν είναι απαραίτητο. "Τα τεθωρακισμένα των ουκρανικών δυνάμεων άλλαξαν τις παραδοσιακές προσεγγίσεις και ανέπτυξαν τεχνικές για έμμεσα πυρά", ανέφεραν οι αναλυτές. Δηλαδή, να πυροβολούν ψηλά σε στόχους που βρίσκονται εκτός οπτικής εμβέλειας. Όπως κάνει συνήθως το πυροβολικό.

  "Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται συνήθως βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας", ανέφεραν οι αναλυτές.

  Νέοι υπολογιστικοί μέθοδοι "κατέστησαν εφικτή την επίτευξη υψηλής ακρίβειας σε μεγάλες αποστάσεις", έως και τρεις φορές πιο μακριά από ό,τι πυροβολεί κανονικά ένα τανκ. Οι ουκρανικές μέθοδοι "μείωσαν επίσης τον χρόνο για τον υπολογισμό των διορθώσεων πυρός σε λίγα δευτερόλεπτα".

  "Η σπουδαιότητα αυτής της τεχνικής είναι ότι επιτρέπει στα άρματα μάχης να επικεντρώνουν πυρά σε μια ευρεία περιοχή, ενώ μπορούν να ελίσσονται χωρίς την προστασία που χρειάζονται τα πυροβόλα", ανέφεραν ακόμη οι αναλυτές.

  Έτσι, σε περίπτωση ανάγκης, τα άρματα μάχης της Ουκρανίας μπορούν να κάνουν τη δουλειά του πυροβολικού και, τουλάχιστον με έναν τρόπο, κάνουν αυτή τη δουλειά πιο αποτελεσματικά. Πράγματι ένα άρμα που εκτοξεύει βλήματα υπό μεγάλη γωνία δεν έχει την εμβέλεια ενός ειδικά κατασκευασμένου οβιδοβόλου. Αλλά εκεί που οι πυροβολαρχίες θα μπορούσαν να εξαρτώνται από  τεθωρακισμένα τάγματα για προστασία, τα τεθωρακισμένα τάγματα που λειτουργούν ως πυροβολαρχίες μπορούν να προστατεύονται από μόνα τους.

  Τα αποτελέσματα αυτής της τεχνικής μιλούν από μόνα τους. Οι Ρώσοι ξεκίνησαν τον πόλεμό τους κατά της Ουκρανίας φέτος με περισσότερα άρματα μάχης και περισσότερο πυροβολικό από ό,τι είχαν οι Ουκρανοί. Αλλά οι Ουκρανοί όχι μόνο απέκρουσαν τη ρωσική επίθεση, αλλά τελικά αντεπιτέθηκαν και άρχισαν να απωθούν τους Ρώσους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:35 06/02

  Ποια μηνύματα έκρυβε το κινεζικό "μπαλόνι" που έσκασαν οι ΗΠΑ

  Το Πεκίνο θέλησε να τεστάρει την αντίδραση της Ουάσιγκτον φέρνοντας σε δύσκολη θέση στρατό και κυβέρνηση. Πάντως, πολλά ερωτήματα ίσως μείνουν αναπάντητα.

  00:05 06/02

  B. Kachrilas (Timac Agro I ΛΥΔΑ): Αποτελεσματικό μοντέλο ηγεσίας είναι αυτό που εκφράζει την επιχείρηση

  Στον ρόλο που μπορεί να έχει η κατά περίπτωση εφαρμογή διαφορετικών μοντέλων ηγεσίας στην καθοδήγηση μίας επιχείρησης, αναφέρεται ο Bruno Kachrilas, General Manager Greece στην Group Roullier – Timac...

  08:05 05/02

  Οι πραγματικοί λόγοι πίσω από τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στην Big Tech - Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

  Η αντικατάσταση των ανθρώπων με μηχανές γίνεται ο ταχύτερος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων.

  08:47 04/02

  Sony vs Microstoft: 32 εκατ. πωλήσεις PS5 εναντίον... άγνωστου αριθμού πωλήσεων Xbox

  Οι πωλήσεις του PS5 έχουν πλέον ανέλθει στις 32 εκατ. κονσόλες. Η Microsoft από την άλλη...δεν ανακοινώνει τα στοιχεία για τα Xbox.

  08:21 04/02

  Τι δείχνει πραγματικά το βίντεο με την "ακτίνα του θανάτου" στην Ουκρανία

  Ένα βίντεο με τίτλο "καταστροφή Ρώσων με ακτίνα θανάτου" έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στο Twitter.

  07:40 03/02

  Η OpenAI λανσάρει την πρώτη συνδρομητική έκδοση του ChatGPT

  Έναντι 20 δολαρίων τον μήνα για premium χρήση μόλις δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του.

  07:40 02/02

  John Rogers (Ariel Investments): Πώς βγαίνει πιο ισχυρός από τις bear markets επί 4 δεκαετίες

  Η υπομονετική επενδυτική προσέγγιση του John W. Rogers Jr. έχει αποδειχθεί ανθεκτική στις καταιγίδες της αγοράς.

  07:39 01/02

  Εμφύλιος στους Ρώσους ολιγάρχες με έναν πρώην πράκτορα του FBI στις υπηρεσίες του Ντεριπάσκα

  Ο παλαιός έμπιστος του Τραμπ επελέγη να κάνει "φύλλο και φτερό" τις δραστηριότητες του Ποτάνιν.

  07:33 01/02

  Alex Katsaros (TopFX Group): Προκλήσεις και κίνδυνοι σε μία αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων

  Ο CEO του ομίλου TopFX Group, Alex Katsaros, εξηγεί πώς λειτουργεί ένα CFD.

  07:40 31/01

  Γιατί η Τουρκία συζητά με τη Μ. Βρετανία για την αγορά Eurofighter

  Το ανατολίτικο παζάρι με το βλέμμα στις ΗΠΑ και το αντιστάθμισμα με τα Rafale της Ελλάδας.

  07:33 30/01

  Έκπτωτοι "μονόκεροι": Οι startuppers που έχασαν 100 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

  To Forbes επαναπροσδιόρισε την αξία των "μονόκερων" και τα αποτελέσματα... είναι εντυπωσιακά.

  00:05 30/01

  Χ. Καββαδίας (Megaplast): Γιατί επενδύσαμε στην Ελλάδα και όχι στην Πολωνία

  "Η βασική μας υποδομή σήμερα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας" αναφέρει ο πρόεδρος και CEO της Megaplast Χρ. Καββαδίας.

  07:33 27/01

  Οι Ρώσοι "ξετρυπώνουν" το ουκρανικό πυροβολικό με μια εφαρμογή smartphone

  Ο ρωσικός στρατός λέει ότι "αναβίωσε" μια τεχνολογία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στον Α' Παγκόσμιο.

  07:33 26/01

  Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

  Αντιμέτωπα με τα καλύτερα άρματα που διαθέτουν οι Ρώσοι αναμένεται να βρεθούν τα Α26, σε Μπαχμούτ και Σβατόβε.

  07:33 25/01

  Η Morgan Stanley προειδοποιεί για ύφεση στην κερδοφορία που θα "βυθίσει" τις μετοχές

  Τα εταιρικά αποτελέσματα μάλλον θα απογοητεύσουν τους επενδυτές, συμπιέζοντας τη Wall σε χαμηλά 2 ετών.

  15:19 24/01

  Οι 10 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι έως το 2023

  Παρά το χρηματιστήριο-"ναρκοπέδιο" του 2022, οι πλέον γενναιόδωροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διέθεσαν για αγαθούς σκοπούς περισσότερα χρήματα απ' ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.