Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Νοε-2022 12:25

  Οι τεχνολογικοί κολοσσοί συνεχίζουν τις απολύσεις - Θα είναι η Google η επόμενη;

  Οι τεχνολογικοί κολοσσοί συνεχίζουν τις απολύσεις - Θα είναι η Google η επόμενη;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καθώς η παγκόσμια οικονομική κατάσταση επιβαρύνει πορτοφόλια και χαρτοφυλάκια, μεγάλα ονόματα όπως η Meta, η Twitter και η Amazon έχουν ξεκινήσει απολύσεις το 2022. Μόνο οι απολύσεις του Νοεμβρίου στις εταιρείες τεχνολογίας έχουν ξεπεράσει τις 45.000, με τις μεγαλύτερες εταιρείες να μικραίνουν το εργατικό τους δυναμικό κατά 10.000+ η καθεμία.

  Αλλά η Google έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αποφύγει τις συζητήσεις για περικοπές... μέχρι τώρα.

  Σύμφωνα με δημοσίευμα του τεχνολογικού ειδησεογραφικού ιστότοπου The Information, η Alphabet (μητρική της Google) έχει αρχίσει να αισθάνεται την πίεση. 

  Οι δυσμενείς συνθήκες της αγοράς συνεχίζουν να πλήττουν τα περιθώρια κέρδους και τις τιμές των μετοχών. Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης εκκλήσεις από τουλάχιστον έναν πλούσιο ακτιβιστή επενδυτή να μειώσει το "υπερβολικό" προσωπικό και το κόστος ανά εργαζόμενο.

  Και με τη βοήθεια ενός νέου "σχεδίου βελτίωσης των επιδόσεων", οι απολύσεις της Google θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 6% του εργατικού δυναμικού της (περίπου 10.000 εργαζόμενοι) στις αρχές του 2023.

  Να τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε:

  Οι απολύσεις της Google θα γίνουν με βελτιωμένες αξιολογήσεις επιδόσεων

  Σύμφωνα με το The Information, η Google ζήτησε από τους διευθυντές των ομάδων να αξιολογούν τους υπαλλήλους χρησιμοποιώντας ένα νέο "σχέδιο κατάταξης και βελτίωσης της απόδοσης".

  Σύμφωνα με τα προηγούμενα συστήματα, οι διευθυντές αναμενόταν γενικά να περικόψουν περίπου το 2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της εταιρείας για να εξαλείψουν τις χαμηλότερες επιδόσεις. Όμως το νέο σχέδιο θα χρειαστεί σχεδόν τριπλάσιο αριθμό απολύσεων, περίπου 10.000.

  Με απλά λόγια το σύστημα επιτρέπει στη διοίκηση να αξιολογεί τους εργαζόμενους με βάση την απόδοση και τον αντίκτυπό τους στην επιχείρηση. Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές περιορίζουν τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να συγκεντρώσουν τις υψηλότερες βαθμολογίες. Περίπου το κατώτερο 6% θα μπορούσε να απολυθεί από την εταιρεία.

  Το The Information αναφέρει επίσης ότι "οι διευθυντές θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιούν τις αξιολογήσεις για να αποφεύγουν την καταβολή μπόνους και επιδοτήσεις σε μετοχές" για περαιτέρω μείωση του κόστους.

  Η έκθεση έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων μακροοικονομικών προκλήσεων, μειωμένων τιμών τεχνολογικών μετοχών και μιας επιστολής από έναν ακτιβιστή επενδυτή.

  Εάν η Google δεσμευτεί για περικοπές προσωπικού, θα ακολουθήσει άλλα ονόματα της Big Tech, όπως η Meta και η Amazon, που έχουν ήδη μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων φέτος.

  Θα πραγματοποιηθούν πράγματι οι απολύσεις της Google;

  Η Google, όπως και πολλά άλλα ονόματα στην Big Tech, ήταν αποδέκτης μιας σημαντική ανάπτυξης -και προσλήψεων- κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την πανδημία. Η άνοδος αυτή επήλθε από την αλματώδη χρήση τεχνολογιών, καθώς και από την αντίσταση ορισμένων εταιρειών στη "Μεγάλη Παραίτηση" εντοπίζοντας κορυφαία ταλέντα όπου ήταν δυνατό.

  Καθώς όμως ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζονται, οι διαφημιστές μειώνουν τις δαπάνες και οι ειδικοί φωνάζουν για πιθανή ύφεση, πολλές επιχειρήσεις συνειδητοποίησαν ότι είχαν κάνει υπερβολικές προσλήψεις. Αυτό δεν άφησε σε πολλές από αυτές καμία άλλη επιλογή από το να επιλέξουν ανάμεσα σε απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα ή σε λιγότερο προσωπικό.

  Μέχρι στιγμής, η ίδια η Google δεν έχει επιβεβαιώσει καμία απόλυση (ακόμα). Όμως, οι προσλήψεις και τα πρότυπα ανάπτυξής της μιμούνται πολλές από τις τάσεις της ευρύτερης τεχνολογικής βιομηχανίας τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόσφατα η εταιρεία πάγωσε όλες τις νέες προσλήψεις, ενώ είπε σε ορισμένες ομάδες να "βελτιωθούν ή να φύγουν" αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες προσδοκίες.

  Ο διευθύνων σύμβουλος Sundar Pichai έχει επίσης υπονοήσει επερχόμενες αλλαγές. Συγκεκριμένα, ο Pichai δήλωσε ότι η Google θα μπορούσε να γίνει 20% πιο αποτελεσματική, υπονοώντας περικοπές θέσεων εργασίας και βελτιώσεις της παραγωγικότητας. Αν και η Google συνεχίζει να κάνει μακροπρόθεσμες επενδύσεις, η θέση του είναι ότι η εταιρεία πρέπει να "[είναι] έξυπνη, [είναι] λιτή, [είναι] έξυπνη, [είναι] πιο αποτελεσματική".

  Οι εξωτερικές επιρροές

  Σαν να μην έφταναν οι μακροοικονομικές πιέσεις, η Google αντιμετωπίζει επίσης εκκλήσεις από τουλάχιστον έναν αξιόλογο ακτιβιστή επενδυτή να προβεί σε σημαντικές αλλαγές.

  Πρόσφατα, ο δισεκατομμυριούχος του TCI Fund Management, Christopher Hohn, υποστήριξε σε επιστολή προς την Alphabet ότι το κόστος των εργαζομένων της Google είναι εκτός ελέγχου. Η επιστολή αναφέρει ότι η διοίκηση της Alphabet "πρέπει να αναλάβει επιθετική δράση" για να περιορίσει το κόστος και να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους της.

  Υπενθυμίζει ότι τα στελέχη έχουν δηλώσει ότι η Google "θα πρέπει να είναι 20% πιο αποτελεσματική". Η TCI Fund Management υποστηρίζει ότι ο διπλασιασμός του προσωπικού της Google από το 2017 είναι "υπερβολικός" και ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα πρέπει να μειωθεί για να εναρμονιστεί με το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον. (Επί του παρόντος, η Alphabet απασχολεί περίπου 187.000 άτομα).

  Όχι μόνο αυτό, αλλά η TCI Fund Management πιστεύει ότι και το κόστος της Google ανά εργαζόμενο είναι πολύ υψηλό. Ο Hohn επισημαίνει ότι ο μέσος μισθός της Google το 2021 ανήλθε σε 295.884 δολάρια, που βρίσκεται "67% υψηλότερα από ό,τι στη Microsoft και 153% υψηλότερα από τις 20 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ".

  Η TCI Fund Management πιστεύει ότι αυτά τα διογκωμένα μεγέθη, μαζί με τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, συνέβαλαν στη μείωση των κερδών της Google σε ετήσια βάση κατά 27% το γ' τρίμηνο.

  Από τη μία πλευρά, η TCI έχει δίκιο. Τα κέρδη της Google μειώθηκαν σε ετήσια βάση (αν και εξακολουθεί να κερδίζει σχεδόν 14 δισ. δολάρια). Ωστόσο, ενώ η επιστολή της TCI μπορεί να έδωσε ώθηση, είναι απίθανο το hedge fund να ήταν αποκλειστικά υπεύθυνο για τις νέες πρακτικές απολύσεων της Google. Με απλά λόγια, το μερίδιο των 6 δισ. δολαρίων του ταμείου είναι μια απλή σταγόνα στον ωκεανό της Google που ανέρχεται σε 1,27 τρισ. δολάρια.

  Υπάρχει επίσης ο αντίλογος ότι ο λόγος για την τεράστια επιτυχία της Google είναι επειδή διατηρεί ταλέντα υψηλού επιπέδου. Πληρώνοντας πάνω από τις τιμές της αγοράς, ο γίγαντας του Διαδικτύου μπορεί να συλλέξει -και να κρατήσει- τους καλύτερους και εξυπνότερους, να αποτρέψει την δαπανηρή φθορά στο προσωπικό και να διατηρήσει την παραγωγή και τη δημιουργικότητα σε υψηλά επίπεδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:40 01/12

  Οι ρωσικές οχυρώσεις στη Χερσώνα δεν επαρκούν για να εμποδίσουν μια ουκρανική επίθεση

  Οι Ρώσοι σκάβουν ορύγματα. Οι Ουκρανοί ψάχνουν τρωτά σημεία - και δεν είναι δύσκολο να τα εντοπίσουν.

  07:40 30/11

  Η Τουρκία ίσως δει "από κοντά" τα μαχητικά Rafale

  Οι Τούρκοι πιλότοι ενδεχομένως να εμπλακούν σε αερομαχίες εναντίον τους σε εκπαιδευτικές ασκήσεις με το Κατάρ.

  00:04 30/11

  Νίκος Χαρινός: Αποστολή του η διάδοση της ψηφιακής εκπαίδευσης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

  Νίκος Χαρινός: Αποστολή του η διάδοση της ψηφιακής εκπαίδευσης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

  15:13 29/11

  600 Αμερικανοί "κάτω των 30" βάζουν στο στόχαστρο τις κορυφαίες προκλήσεις του πλανήτη

  Έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 5,3 δισ. δολάρια για να κάνουν πράξη τις ιδέες τους.

  07:40 29/11

  Θα τρομάξουν οι αγορές από την αναταραχή στην Κίνα;

  Η Κίνα χτυπήθηκε από ένα διπλό σοκ - το επόμενο ίσως είναι το χρηματιστήριο και οι επενδυτές.

  00:03 29/11

  Ο Αντώνης Μεϊμάρης αποδεικνύει πώς η στοχαστική ανάλυση μπορεί να λύσει άμεσα προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων

  Ο Αντώνης Μεϊμάρης αποδεικνύει πώς η στοχαστική ανάλυση μπορεί να λύσει άμεσα προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων

  15:01 28/11

  Πώς οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν την προσπάθειά της για την απόκτηση νέων F-16

  Αν η Τουρκία εξαπολύσει τη μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, η αντίθεση στην πώληση των F-16 θα παγιωθεί περαιτέρω.

  07:40 28/11

  Στο οπλοστάσιο του TCG Anadolu: Τα τουρκικά Kizilelma είναι υπερηχητικά, αλλά δεν είναι F-35

  Στις 20/11 το πρώτο drone-μαχητικό της Τουρκίας ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμές προσγείωσης-απογείωσης.

  00:05 28/11

  WeFor: Παρακινεί τη γενιά Ζ να "απαντήσει" στις μεγάλες προκλήσεις της γενιάς της

  WeFor: Παρακινεί τη γενιά Ζ να "απαντήσει" στις μεγάλες προκλήσεις της γενιάς της

  08:00 27/11

  Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής

  Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής

  08:00 26/11

  H DrugnDrop με τη βοήθεια του IoT βάζει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων

  H DrugnDrop με τη βοήθεια του IoT βάζει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων

  07:42 25/11

  Bankman-Fried, Elizabeth Holmes και άλλα 9 καταστροφικά "μπαμ" δισεκατομμυριούχων

  Την τελευταία 20ετία δεν έλειψαν οι μεγιστάνες που κατέρρευσαν με πάταγο: απάτες, κρίση και... καλοπέραση.

  00:05 25/11

  Hearthy, η startup που φτιάχνει eco-friendly λίπασμα από μαλλιά

  Hearthy, η startup που φτιάχνει eco-friendly λίπασμα από μαλλιά

  09:05 24/11

  Η Κωνσταντίνα και η Kaedim κάνουν την ανάπτυξη 3D ψηφιακών μοντέλων... παιχνιδάκι

  Η Κωνσταντίνα και η Kaedim κάνουν την ανάπτυξη 3D ψηφιακών μοντέλων... παιχνιδάκι