Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Νοε-2022 07:40

  FTX: Οι διαδρομές δανείων ύψους $4,1 δισ. που πήραν ο Bankman-Fried και τρία μεγαλοστελέχη

  Sam Bankman-Fried
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matt Durot

  H αίτηση πτώχευσης του FTX που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried, ο συνιδρυτής Gary Wang και ακόμη δύο στελέχη πήραν δάνεια ύψους 4,1 δισ. δολαρίων από την επενδυτική εταιρεία του "SB-F", Alameda Research.

  Από αυτό το ποσό, 1 δισ. δολάρια χορηγήθηκε στον Bankman-Fried με τη μορφή προσωπικού δανείου, ενώ 2,3 δισ. δολάρια πήγαν σε μια οντότητα που ελέγχει, την Paper Bird (ο Bankman-Fried δήλωσε στο Forbes ότι κατέχει το 75% και το υπόλοιπο 25% ο Wang) – συνεπώς, επιπλέον 1,73 δισ. δολάρια είναι στη διάθεση του Bankman-Fried. Ο επικεφαλής τεχνικός διευθυντής του FTX, Nishad Singh, πήρε προσωπικό δάνειο ύψους 543 εκατ. δολαρίων, ενώ ο Ryan Salame, συνδιευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του FTX, Digital Markets, έλαβε προσωπικό δάνειο ύψους 55 εκατ. δολαρίων.

  Προφανές το ερώτημα: πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Υπάρχουν τρεις κύριες κατευθύνσεις εξ όσων γνωρίζουμε έως τώρα: δωρεές σε πολιτικά πρόσωπα και οργανώσεις, ατομικές επενδύσεις και εξαγορά του μεριδίου της ανταγωνίστριας Binance στo FTX.

  Ο Bankman-Fried έκανε δωρεές ύψους 40 εκατ. δολαρίων στηρίζοντας υποψηφίους για τις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, γεγονός που τον έφερε στο Νο2 των δωρητών –σύμφωνα με τα γνωστά στοιχεία– για τους Δημοκρατικούς, ενώ ο Singh διοχέτευσε 7,4 εκατ. δολάρια σε ορισμένες αριστερόστροφες Super PACs. Ο Salame δαπάνησε 23,9 εκατ. δολάρια για να υποστηρίξει ως επί το πλείστον Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους.

  Τον Μάιο, ο Bankman-Fried αποκάλυψε ότι κατείχε 7,6% στην εφαρμογή συναλλαγής μετοχών χωρίς προμήθεια Robin Hood, έναντι 648 εκατ. δολαρίων. Επιπλέον, ο Bankman-Fried προχώρησε σε επενδύσεις μέσω της εταιρείας FTX Ventures –φέρονται να ξεπέρασαν τα 500 εκατ. δολάρια– σε VCs όπως η Sequoia Capital –από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του FTX–, η Altimeter Capital Management και η Multicoin Capital. Σύμφωνα με το τεχνολογικό portal The Information, οι οντότητες ιδιοκτησίας Bankman-Fried επένδυσαν 200 εκατ. δολάρια στη Sequoia Capital, τα μισά από αυτά στο fund Sequoia Heritage, και 300 εκατ. δολάρια στo fund K5 Global, που διευθύνει ο Michael Kives, ο οποίος φέρεται να είναι σύμβουλος του Bankman-Fried. Το ύψος των επενδύσεων του Bankman-Fried στην Altimeter Capital και στη Multicoin Capital δεν έχει γνωστοποιηθεί.

  Σύμφωνα με το The Information, δεν ήταν σαφές εάν ο Bankman-Fried είχε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του πριν από την κατάρρευση του FTX, και αν η αίτηση πτώχευσης περιλαμβάνει τη Sequoia και την K5 στις επενδύσεις της FTX Ventures, η οποία δηλώνει περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 500 εκατ. δολαρίων – σχεδόν ισόποσα, δηλαδή, με τα χρήματα που επενδύθηκαν σε αυτές τις VCs. 

  Το μεγαλύτερο μέρος του δανείου ύψους 2,3 δισ. δολαρίων που χορήγησε η Alameda στην Paper Bird του Bankman-Fried, πιθανόν χρησιμοποιήθηκε για την αγορά της συμμετοχής του ανταλλακτηρίου Binance στο FTX. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Binance Changpeng Zhao (ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο "CZ") έγραψε στο Twitter στις 6 Νοεμβρίου: "Στο πλαίσιο της αποχώρησης του Binance από το μετοχικό κεφάλαιο του FTX πέρυσι, η εταιρεία έλαβε περίπου 2,1 δισ. δολάρια σε μετρητά (BUSD και FTT)".

  Την Παρασκευή, η Wall Street Journal ανέφερε ότι "μετά την πώληση του Ιουλίου 2021 [σ.σ.: του μεριδίου που κατείχε το Binance], οι μετοχές του FTX που ανήκαν έως τότε στο Binance πέρασαν στην Paper Bird Inc.". Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι από τα 420 εκατ. δολάρια που συγκέντρωσε το FTX τον Οκτώβριο του 2021, τα 300 εκατ. δολάρια κατέληξαν στον Bankman-Fried, ο οποίος πούλησε μέρος της συμμετοχής του στο FTX σε επενδυτές – σύμφωνα με πληροφορίες, για να αποζημιωθεί εν μέρει για την εξαγορά της συμμετοχής του Binance.

  Ακόμα και αν όλες αυτές οι δαπάνες χρηματοδοτήθηκαν με δάνεια από την Alameda, μένει στο "γκρίζο" 1,1 δισ. δολάρια (το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού σχετίζεται με τα δάνεια που χορηγήθηκαν στους Wang, Singh και Salame). Τα χρήματα αυτά δεν πήγαν στην αγορά πολυτελών κατοικιών στις Μπαχάμες – η αίτηση πτώχευσης δείχνει ότι το FTX πλήρωσε γι’ αυτές. Υπάρχει περίπτωση ο Bankman-Fried και οι συνεργάτες του να αποταμιεύουν περιουσιακά στοιχεία για μια δύσκολη μέρα; Ίσως. Και μήπως αυτά τα περιουσιακά στοιχεία χρηματοδοτήθηκαν με δάνεια από την Alameda που με τη σειρά τους χρηματοδοτήθηκαν από καταθέσεις πελατών του FTX; (Την περασμένη Τετάρτη, ο Bankman-Fried παραδέχτηκε σε απευθείας μηνύματα που αντάλλαξε στο Twitter με δημοσιογράφο του Vox –και τα οποία διέρρευσαν– ότι το FTX είχε μεταφέρει δισεκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια πελατών στην Alameda.) Πιθανώς.

  Προς το παρόν, ο Bankman-Fried είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που γνωρίζουν την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Και ενώ συνήθως ανταποκρίνεται γρήγορα στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτήν τη φορά ο ίδιος (και οι συνεργάτες του) δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του Forbes για σχολιασμό.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Oυκρανικά κεφάλαια, "ξέπλυμα", FTX, Δημοκρατικοί: Μια θεωρία συνωμοσίας που δεν βγάζει νόημα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:05 05/02

  Οι πραγματικοί λόγοι πίσω από τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στην Big Tech - Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

  Η αντικατάσταση των ανθρώπων με μηχανές γίνεται ο ταχύτερος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων.

  08:47 04/02

  Sony vs Microstoft: 32 εκατ. πωλήσεις PS5 εναντίον... άγνωστου αριθμού πωλήσεων Xbox

  Οι πωλήσεις του PS5 έχουν πλέον ανέλθει στις 32 εκατ. κονσόλες. Η Microsoft από την άλλη...δεν ανακοινώνει τα στοιχεία για τα Xbox.

  08:21 04/02

  Τι δείχνει πραγματικά το βίντεο με την "ακτίνα του θανάτου" στην Ουκρανία

  Ένα βίντεο με τίτλο "καταστροφή Ρώσων με ακτίνα θανάτου" έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στο Twitter.

  07:40 03/02

  Η OpenAI λανσάρει την πρώτη συνδρομητική έκδοση του ChatGPT

  Έναντι 20 δολαρίων τον μήνα για premium χρήση μόλις δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του.

  07:40 02/02

  John Rogers (Ariel Investments): Πώς βγαίνει πιο ισχυρός από τις bear markets επί 4 δεκαετίες

  Η υπομονετική επενδυτική προσέγγιση του John W. Rogers Jr. έχει αποδειχθεί ανθεκτική στις καταιγίδες της αγοράς.

  07:39 01/02

  Εμφύλιος στους Ρώσους ολιγάρχες με έναν πρώην πράκτορα του FBI στις υπηρεσίες του Ντεριπάσκα

  Ο παλαιός έμπιστος του Τραμπ επελέγη να κάνει "φύλλο και φτερό" τις δραστηριότητες του Ποτάνιν.

  07:33 01/02

  Alex Katsaros (TopFX Group): Προκλήσεις και κίνδυνοι σε μία αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων

  Ο CEO του ομίλου TopFX Group, Alex Katsaros, εξηγεί πώς λειτουργεί ένα CFD.

  07:40 31/01

  Γιατί η Τουρκία συζητά με τη Μ. Βρετανία για την αγορά Eurofighter

  Το ανατολίτικο παζάρι με το βλέμμα στις ΗΠΑ και το αντιστάθμισμα με τα Rafale της Ελλάδας.

  07:33 30/01

  Έκπτωτοι "μονόκεροι": Οι startuppers που έχασαν 100 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

  To Forbes επαναπροσδιόρισε την αξία των "μονόκερων" και τα αποτελέσματα... είναι εντυπωσιακά.

  00:05 30/01

  Χ. Καββαδίας (Megaplast): Γιατί επενδύσαμε στην Ελλάδα και όχι στην Πολωνία

  "Η βασική μας υποδομή σήμερα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας" αναφέρει ο πρόεδρος και CEO της Megaplast Χρ. Καββαδίας.

  07:33 27/01

  Οι Ρώσοι "ξετρυπώνουν" το ουκρανικό πυροβολικό με μια εφαρμογή smartphone

  Ο ρωσικός στρατός λέει ότι "αναβίωσε" μια τεχνολογία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στον Α' Παγκόσμιο.

  07:33 26/01

  Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

  Αντιμέτωπα με τα καλύτερα άρματα που διαθέτουν οι Ρώσοι αναμένεται να βρεθούν τα Α26, σε Μπαχμούτ και Σβατόβε.

  07:33 25/01

  Η Morgan Stanley προειδοποιεί για ύφεση στην κερδοφορία που θα "βυθίσει" τις μετοχές

  Τα εταιρικά αποτελέσματα μάλλον θα απογοητεύσουν τους επενδυτές, συμπιέζοντας τη Wall σε χαμηλά 2 ετών.

  15:19 24/01

  Οι 10 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι έως το 2023

  Παρά το χρηματιστήριο-"ναρκοπέδιο" του 2022, οι πλέον γενναιόδωροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διέθεσαν για αγαθούς σκοπούς περισσότερα χρήματα απ' ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

  07:38 24/01

  Η Τουρκία "καίγεται" για τα F-16 ενώ η Ελλάδα αποκτά πρωτόγνωρη υπεροχή στους αιθέρες

  Εάν ο τουρκικός σχεδιασμός για τα F-16 αποτύχει, η Αθήνα θα έχει το πάνω χέρι στα μαχητικά το 2025.

  07:36 23/01

  Η Ευρώπη κερδίζει τον ενεργειακό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία

  Ο Πούτιν κατάπιε το δικό του δόλωμα: την ψευδαίσθηση ενός "σύντομου και νικηφόρου πολέμου"