Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Νοε-2022 07:36

  Τραμπ: Πώς μπορεί να βγει πλουσιότερος από τις Προεδρικές του 2024

  26423544
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Dan Alexander

  Μια υποψηφιότητα για την προεδρία δεν βοηθά συνήθως τους δισεκατομμυριούχους να γίνουν πλουσιότεροι. Σκεφτείτε τον Μάικ Μπλούμπεργκ, ο οποίος ξόδεψε 1,1 δισ. δολάρια το 2020. Ή τον Tom Steyer, ο οποίος ξόδεψε 342 εκατ. δολάρια. Ή τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δαπάνησε 66 εκατ. δολάρια το 2016 και στη συνέχεια κατάφερε να εξοργίσει ενοικιαστές, δανειστές και επιχειρηματικούς του εταίρους αρνούμενος να παραδεχτεί ότι έχασε το 2020.

  Οι καιροί έχουν αλλάξει. Ο Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το 2024 το βράδυ της Τρίτης, έχει επανασχεδιάσει την εκστρατεία του, επιχειρώντας να επωφεληθεί από τους υποστηρικτές του. Η αλλαγή ξεκίνησε με τη δημιουργία της Trump Media and Technology Group, της μητρικής εταιρείας του Truth Social, του μέσου κοινωνικής δικτύωσης του Τραμπ που μιμείται το Twitter.

  Ο Τραμπ λάνσαρε την εφαρμογή τον Μάιο. Τέσσερις μήνες αργότερα, το Forbes προσδιόρισε τη συμμετοχή του Τραμπ στην εταιρεία στα 730 εκατ. δολάρια. Είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο στην αυτοκρατορία του πρώην προέδρου  των ΗΠΑ αξίας 3,2 δισ. δολαρίων, η οποία μπορεί να αυξηθεί εάν η πλατφόρμα χρησιμοποιηθεί σωστά στην εκλογική κούρσα του 2024.

  Η αντιπαράθεση δεν ευνοεί τις περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ευημερούν υπό τέτοιες συνθήκες. Δεν χρειάζεται να ανησυχούν πολύ για την απομάκρυνση των επισκεπτών (σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία) ή την οργή των μελών (σε αντίθεση με τα γκολφ κλαμπ) ή την καταστροφή των εμπορικών τους σημάτων (σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις αδειοδότησης).

  Για τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, η σύγκρουση τραβά το ενδιαφέρον, που με τη σειρά του προσελκύει χρήστες, οι οποίοι προσελκύουν διαφημιστές. Ο Έλον Μασκ, ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, έχει καταλάβει αυτή τη δυναμική. "Ελπίζω να συνεχίσουν να με βρίζουν στο Twitter, καθώς αυτό αυξάνει τα διαφημιστικά έσοδα!", δήλωσε στην πλατφόρμα του την Κυριακή.

  Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι ο Τραμπ επωφελείται από την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα. Το Forbes υπολόγισε την αξία του μεριδίου του Τραμπ στη μητρική εταιρεία στα 10 δολάρια ανά μετοχή πριν από δύο μήνες, με βάση την τιμή που δέχτηκαν να πληρώσουν ορισμένοι σημαντικοί επενδυτές για να πάρουν μερίδιο.

  Οι μικροεπενδυτές, ωστόσο, πιστεύουν ότι αξίζει πολύ περισσότερα. Μετά την αναζωπύρωση των φημών για την υποψηφιότητα του Τραμπ στις αρχές του μήνα, η μετοχή μιας εταιρείας ειδικού σκοπού που σχεδιάζει να συγχωνευθεί με την επιχείρηση του Τραμπ εκτινάχθηκε κατά 66% από τα 17,48 δολάρια στα 29,10 δολάρια, προτού φτάσοει στα τρέχοντα 25,37 δολάρια - ένα ποσό που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι το μερίδιο του Τραμπ αξίζει 2,5 δισ. δολάρια, 1 δισ. δολάρια περισσότερο από ό,τι πίστευαν ότι αξίζει πριν από 12 ημέρες.

  Ο Τραμπ έχει επίσης λάβει μέτρα για να θωρακίσει την επιχείρησή του από τον αρνητικό αντίκτυπο της διαμάχης. Τον Μάιο, πούλησε το ξενοδοχείο του στην Ουάσινγκτον, το οποίο είχε ζημιές, έναντι 375 εκατ. δολαρίων. Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία, όχι μόνο επειδή συνοδεύτηκε από ένα τεράστιο αντίτιμο, αλλά και επειδή επέτρεψε στον Τραμπ να αποχωρήσει από την πιο ευάλωτη επιχείρηση του στις αντιδράσεις των καταναλωτών. 

  Αυτές τις ημέρες, ο Τραμπ δεν χρειάζεται να ανησυχεί τόσο πολύ για τις τράπεζες όσο στο παρελθόν. Κάποτε οι επικριτές του αμφισβητούσαν αν κάποιος θα του ξαναδάνειζε ποτέ. Στη συνέχεια, ο μεγιστάνας των ακινήτων αναδόμησε χρέος ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων, αποπληρώνοντας ορισμένα δάνεια και αναχρηματοδοτώντας άλλα. Οι νέοι πιστωτές του, ο σημαντικότερος εκ των οποίων είναι η τράπεζα Axos, γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μια διχαστική φυσιογνωμία. Δεν είναι πιθανό να πτοηθούν από τα αρνητικά πρωτοσέλιδα σε αυτό το σημείο.

  Η ζημιά στο εμπορικό σήμα του Τραμπ έχει μάλλον ήδη γίνει. Αρκετοί συνεργάτες σε θέματα αδειοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των Macy's και Serta, έκαναν πίσω κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Το όνομα του Τραμπ βγήκε από κτίρια όπου οι εργολάβοι είχαν κάποτε πληρώσει για να το χρησιμοποιήσουν.

  Οι Τραμπ φαίνεται τώρα να περιορίζονται στο να συναλλάσσονται με εταιρείες που δεν τους ενοχλεί η διαμάχη, όπως η σαουδαραβική εταιρεία ακινήτων που φέρεται να σύναψε μόλις μια νέα συμφωνία αδειοδότησης με την πρώην Πρώτη Οικογένεια των ΗΠΑ. Τέτοιες συμφωνίες θα προκαλέσουν αναμφίβολα ανησυχίες για διαφθορά, αλλά είναι απίθανο να προκαλέσουν πρόσθετη ζημιά στις επιχειρήσεις του Τραμπ.

  Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Τραμπ δεν χρειάζεται πλέον να ακολουθήσει την πεπατημένη που ακολουθούν οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι για να φτάσουν στο αξίωμα, ξοδεύοντας πακτωλούς χρημάτων για να τραβήξουν το ενδιαφέρον. Αφού ο Τραμπ αρχικά καυχήθηκε ότι βασίζεται στη δική του περιουσία και όχι σε εξωτερικούς δωρητές, ο μεγιστάνας των ακινήτων έπεισε σταδιακά τους οπαδούς του να του δίνουν σωρούς μετρητών.

  Μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020, μία από τις PAC του κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια. Το 2024, ο Τραμπ μπορεί τελικά να εκπληρώσει μια προφητεία που είχε κάνει πριν από 22 χρόνια. "Είναι πολύ πιθανό", δήλωσε στο Fortune το 2000, "να είμαι ο πρώτος υποψήφιος πρόεδρος που θα κατέβει και θα βγάλει χρήματα".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:33 27/01

  Οι Ρώσοι "ξετρυπώνουν" το ουκρανικό πυροβολικό με μια εφαρμογή smartphone

  Ο ρωσικός στρατός λέει ότι "αναβίωσε" μια τεχνολογία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στον Α' Παγκόσμιο.

  07:33 26/01

  Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

  Αντιμέτωπα με τα καλύτερα άρματα που διαθέτουν οι Ρώσοι αναμένεται να βρεθούν τα Α26, σε Μπαχμούτ και Σβατόβε.

  07:33 25/01

  Η Morgan Stanley προειδοποιεί για ύφεση στην κερδοφορία που θα "βυθίσει" τις μετοχές

  Τα εταιρικά αποτελέσματα μάλλον θα απογοητεύσουν τους επενδυτές, συμπιέζοντας τη Wall σε χαμηλά 2 ετών.

  15:19 24/01

  Οι 10 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι έως το 2023

  Παρά το χρηματιστήριο-"ναρκοπέδιο" του 2022, οι πλέον γενναιόδωροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διέθεσαν για αγαθούς σκοπούς περισσότερα χρήματα απ' ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

  07:38 24/01

  Η Τουρκία "καίγεται" για τα F-16 ενώ η Ελλάδα αποκτά πρωτόγνωρη υπεροχή στους αιθέρες

  Εάν ο τουρκικός σχεδιασμός για τα F-16 αποτύχει, η Αθήνα θα έχει το πάνω χέρι στα μαχητικά το 2025.

  07:36 23/01

  Η Ευρώπη κερδίζει τον ενεργειακό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία

  Ο Πούτιν κατάπιε το δικό του δόλωμα: την ψευδαίσθηση ενός "σύντομου και νικηφόρου πολέμου"

  00:05 23/01

  Π. Αλαμάνος (ΣΟΛ Crowe): Στόχος μας η ενεργή υποστήριξη του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων

  Ο Παναγιώτης Αλαμάνος, CEO της ΣΟΛ Crowe, εξηγεί γιατί το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι το πλέον αποτελεσματικό.

  11:04 21/01

  Σκάνδαλο Theranos: Η Holmes φέρεται να αγόρασε εισιτήριο για το Μεξικό χωρίς επιστροφή μετά την καταδίκη της

  Οι εισαγγελείς αντιτάχθηκαν στο αίτημα να παραμείνει εκτός φυλακής.

  08:00 21/01

  Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο όριο - και τώρα;

  Θα μπορούσε να υποβαθμιστεί το χρέος των ΗΠΑ; Και πώς θα αποφύγει το Κογκρέσο ένα επιζήμιο αδιέξοδο.

  07:40 19/01

  Cooperman (Omega Advisors): Σε ποιες επενδύσεις βρίσκει αξία και ο κίνδυνος του υψηλού δημόσιου χρέους

  Ο μεγαλοεπενδυτής πιστεύει στην ενεργειακή βιομηχανία και λέει: "Δίκοπο μαχαίρι η τεχνολογία".

  00:05 19/01

  Το ποντάρισμα στα εξωτικά καύσιμα

  Robert Wilder: συγγραφέας, λέκτορας, λάτρης της φύσης. Κάποιου είδους χίπις; Όχι, ο 62χρονος οικολόγος είναι επενδυτής, με μάτι που κόβει και βλέπει πώς μπορεί να μετατρέψει τον περιβαλλοντισμό σε...

  07:49 18/01

  Dragon’s Den: Τι φέρνει στο προσκήνιο η τηλεοπτική σύμπραξη Τανιμανίδη και πέντε Ελλήνων επιχειρηματιών

  H κίνηση του Σάκη Τανιμανίδη να αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής του αμερικανικού σόου επιχειρηματικότητας, Shark Tank και το σκεπτικό της συγκεκριμένης τηλεοπτικής επένδυσης.

  07:40 18/01

  Πώς να αποφύγετε τα μεγάλα λάθη που θα κάνουν οι επενδυτές το 2023

  Το χειρότερο σφάλμα των επενδυτών δεν είναι πως δεν θα παίξουν άμυνα. Το αντίθετο...

  15:29 17/01

  "Ψαλίδι" άνω του 40% στην ετήσια αμοιβή του Tim Cook από την Apple - Τη ζήτησε και ο ίδιος

  Η περικοπή έρχεται από μια αναπροσαρμογή της αμοιβής του σε μετοχές.